Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
  O'Learys-tipset 2019
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Medlemserbjudande
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
ÖFK Supporters
Tabell Tabell Skytteliga Skytteliga
Allsvenskan Tabell Skytteliga
- Östersunds FK  
Div 1 Norrland - Damer Tabell Skytteliga
- IFK Östersund
Div 2 Norrland - Herrar Tabell Skytteliga
- IFK Östersund Gästbok
- Ytterhogdals IK Gästbok
Div 2 M:a Norrland - Dam Tabell Skytteliga
- Brunflo FK
- IFK Östersund 2
- Krokom/Dvärsätt IF
- Ope IF
Div 3 M:a Norrland - Herr Tabell Skytteliga
- Alsens IF Gästbok
- Frösö IF Gästbok
- Ope IF Gästbok
Div 3 Damer Tabell Skytteliga
- Bergs IK
- Brunflo FK 2
- Hede/Vemdalen
- Häggenås SK
- IFK Strömsund
- IFK Östersund 3
- Järpens IF
- Ope IF 2
- Svegs IK
Div 4 Herrar Tabell Skytteliga
- Alsens IF 2
- Bergs IK
- Dvärsätts BK
- IFK Strömsund
- IFK Östersund Ungdom
- Järpens IF
- Offerdals IF Gästbok
- Ope IF 2
- Stuguns BK Gästbok
- Tandsbyns FK Gästbok
 
Övriga serier
Övrigt
Förbund, domare m fl
J/H Fotbollsdomarklubb
Ettan fotboll
fotbolly.se
 
Saknar Du din förening? Tryck här...
 
besök Space2u
 

TILL SJUNDE HIMLEN PÅ SJU MINUTER
av Agne Svärd
Publicerad 4 Aug 2017 - 00:25 Uppdaterad 4 Aug 2017 - 00:48

Det var med ett visst besvär, ja, det tog faktiskt en dryg timme för ÖFK att säkra avancemanget till fjärde kvalrundan, play off-matchen, i Europaspelet..
Men nu är dom där, 2–1 i Luxemburg betyder sammanlagt 3–1mot Fola Esch.
Jag säger precis som det stabila Mittmediaparet Adam Johansson (ett fynd) och Andreas Olsen sammanfattade i direktsändningen:
Mäktigt!
Visst är det mäktigt! Och vilken spännande fredagseftermiddag vi har att se fram emot (som om dramatiken inte var tillräcklig redan i kväll…). Vad står det på lappen som plockas upp ur glasskålen vid lottningsproceduren i schweiziska Nyon?

Inte heller i den här matchen hade ÖFK någon speciellt bra dag, spelmässigt. Första halvleken var i det närmaste bedrövlig men efter Graham Potters hårtork i pausvilan blev det betydligt bättre. Bytet, Tim Björkström ut och Saman Ghoddos in, samt några positionsförändringar gjorde att ÖFK kunde greppa taktpinnen.

Men när spelet haltar blir andra det andra egenskaper som avgör. I det här fallet stavas det karaktär och den här gången krävdes det en extra portion av den varan sedan Fola Esch, lite överraskande, tagit ledningen i matchens 53:e minut.
1–1 sammanlagt i det läget och matchen kunde ha tagit vilken riktning som helst.

Sju gyllene minuter skulle dock skicka ÖFK till sjunde himlen och nästa rond i Europaspelet.
# 59:e minuten: En rensning från Sam Mensiro nere till höger landar hos Fouad Bachirou på mittplan, Bachirou sätter högsta fart framåt, hittar Gabriel Somi med en perfekt avvägd stickare och en chip senare seglar bollen in i tom bur. Oj, ett sånt vackert fotbollsmål,. Från Mensiros fot till att bollen låg i nät tog det 11 sekunder.
Så ska en kontring se ut!
# 66:e min: Brwa Nouri lyfter in en frispark från höger och i duellen framför mål är Tom Pettersson hetast och starkast. 2–1 till ÖFK, hemmalaget måste plötsligt men mindre lustigt göra tre mål på 24 minuter och kastar in handduken.

Graham Potter hade huvudvärk när han skulle bestämma sig vilka elva som skulle starta matchen och förvalta den 1–0-ledning man hade från mötet på Jämtkraft arena. Sist in i laget blev Gabriel Somi (på bekostnad av Curtis Edwards), Potter ville få in lite mera speed än den han hade i sin tänkta startelva. Det blev en fullträff sett till att just Somis snabba djupledslöpning gav kvitteringsmålet.
Däremot fick Potter dålig utdelning på överraskningen Tim Björkström som högerback. Hur tänkte ÖFK-managern där, egentligen?

Men det var alltså inte med sitt stabila (och vackra) sätt att spela fotboll som ÖFK överlevde den tredje omgången av kvalspelet, det tror jag att vi kan vara överens om. Nej, här krävdes det andra egenskaper och vi har sett ÖFK plocka fram dom tidigare när grundspelet inte suttit där det ska. Jag tänker närmast på den tidiga vårmatchen på bortaplan not Häcken i Svenska cupen där ÖFK tappade sin identitet men kunde vinna i kraft av en heroisk viljeinsats.
Torsdagskvällen i Esch-sur-Alzette påminde om den.
Visserligen var ÖFK inte lika hårt pressat den här gången, därtill var luxemburgarna inte tillräckligt bra, men med den matchutveckling som det nu blev krävdes det exceptionella egenskaper för att vända det till sin fördel.
Den karaktären visade sig ÖFK ha. Än en gång!

Några noteringar;
# Fouad Bachirou var även nu matchens gigant. Satan så bra han är, match efter match. Det formligen lyser form om honom. Han platsar i vilken liga som helst!

# Sam Mensiro har också bra form. Hade en otacksam roll på mittfältet i första halvlek, betydligt stabilare som högerback efter paus. Mensiro lägger inga fingrar emellan när han griper in.

# Lagspelare kan ju definieras som många sätt. Jag säger bara; kolla på Tom Pettersson! Dessutom matchvinnare. Heja Tom!

# Lagkapten Brwa Nouri hade, precis som hemma mot Fola Esch, en sån där dag när det tog lite för lång tid att behandla bollen.

# Jag säger inte att Aly Keita ska ta luxemburgarnas ledningsmål, absolut inte. Men jag säger, än en gång, att Keita har svårt på höga bollar på sin högra sida! Nu var han inte ens nära.

# Jamie Hopcutt var blek mot Halmstad och lika blek den här gången. Var är formen, Jamie? Vi vill ju så gärna se den komma.

# Saman Ghoddos är ovärderlig för ÖFK:s anfallsspel. Ännu ett bevis den här kvällen. Det är bara att hoppas att hälen håller för det tuffa matchprogrammet (eller åtminstone delar av det…)

# Sotirios Papagiannopoulos har sett tung ut i båda matcherna mot Fola Esch. Jag misstänker ett litet formtapp på den ack så viktige mittbacken.

# Och det tål att upprepas, Vilken spännande lottning det blir i eftermiddag. Med lite tur kan det komma ett lag som känns möjligt att matcha. Dom riktigt tunga elefanterna kan få vänta till gruppspelet.

Till sist 1; att kritisera en enskild ÖFK-insats väcker alltid ilska hos ett ganska stort antal av klubbens supportrar. Det låter sig helt enkelt inte göras, hur man vara så illasinnad efter den fantastiska klassresa som klubben gjort sedan Graham Potter kom till stan? Men sorry alla Falkar och andra rättrogna ÖFK-fans, elitidrott, (och många andra verksamheter i tillvaron) fungerar inte så. Det är alltid den senaste matchen som blir bedömd (som kvällens här ovan) och då kan det till och med komma ett och annat burop. Det som hände i förra veckan, förra månaden eller förra året, ger inga poäng. De prestationerna får vi bedöma, njuta av och jubla över i andra sammanhang. Den som tror något annat får nog heja på Nordkorea, typ.

Till sist 2; det som drabbade ÖFK mot Halmstad drabbade även Bayern München, den lilla (OBS! ironi) klubben i södra Tyskland, i veckan efter några sämre insatser i de senaste träningsmatcherna. 0–2 mot Napoli fick fansen att, just det, bua och då handlade det om visselorkaner som ingen kunde undgå att höra! Vad har inte den klubben PRESTERAT och VUNNIT genom en räcka av år? Men bayrarna är väl bara bortskämda och historielösa, åtminstone om man får tro Martin Fransson i DN. Det var så han beskrev Östersundspubliken efter Halmstadsmatchen. Dessutom, bäste herr Fransson, är det kvalificerat skitsnack att påstå att Östersund, vid sekelskiftet, var idrotts-Sveriges sämsta stad. Det om något skvallrar om en historielöshet som är besvärande. Om man nu inte är så korkad att man tror att idrott bara handlar om fotboll, ishockey och basket.

 
9 Kommentarer:
Gäst: Torvalla FF skrev | 8 Aug 2017 - 00:29
Du vet den dagen vi spelar final i Champions Leauge, och vi förlorar mot Barcelona....det är då Agne skriver samma krönika som han gjort sen ÖFK bildades.
2
Gäst: En som minns - minst fyra månader skrev | 6 Aug 2017 - 21:56
Konstigt att hävda att det bara är den senaste insatsen som gäller inom elitidrott, snacka om att vara historielös. ÖFK:s öden och äventyr sedan cupsegern mot Norrköping, dvs from mitten av april till idag, började för knappt fyra månader sedan. Jag minns åtminstone ÖFK:s seger mot Norrköping men framför allt den pirrande känslan inför lottningen till Europa Leauge, de orealistiska förhoppningarna fram till MATCHEN, samt känslorna under och efter de fyra matcherna. Fyra historiska månader som inte borde vara så svåra att komma i håg; före 2015 hade Östersund ALDRIG haft ett fotbollslag i högsta divisionen och före 2017 ALDRIG ett fotbollslag som spelat ute i Europa.

Om man tror att ÖFK:s framgångar inte påverkat spelarna och ledarna i laget - ja hela föreningen - då har man stor brist på verklighetsförankring (kanske bör dessa ansöka om att få göra om delar av sin uppfostran). Om man endast redovisar det historielösa beteendet som en journalistisk iakttagelse, utan att resonera kring förklaringar och följder, och inte heller tar ställning, då är man farligt ute. Att en grupp i publiken (med okänd promillenivå i blodet), troligen ledda av en liten klick som har examen i grupptryck, det kan man ta. Att du, Agne, som sett så mycket elitidrott kanske fyrtio år, inte lyfter blicken förvånar mej, mycket. Men jag hoppas att du i alla fall var med och startade en "motståndsrörelse" under Halmstadmatchen, genom att applådera som en galning, för att tysta de historielösa.

Tre intressanta frågor:
Är fenomenet att enbart bedöma den senaste insatsen en regel eller ett undantag?
Vilka gör det?
Hur många gör det?

Att förväntningarna är HÖGA på tex Bayern Munchen (27 ggr i semi eller final i olika Europacuper och 57 titlar i Tyskland) kan man förstå. Förväntningarna på ÖFK (en titel i Sverige) KAN inte vara lika högt ställda, då har man stora problem med verklighetsförankringen.

Jag såg bara på Fola-matchen sporadiskt, så jag kan inte säga något om ditt referat/din genomgång. Däremot kan jag konstatera att ÖFK (från landets första vinterstad) ligger 6:a i Allsvenskan, endast 2 poäng efter tvåan Djurgården. ÖFK har också vunnit 3 av 4 matcher i kvalet till Europa Leauge och som en följd av detta blivit en STOR snackis i fotbollseuropa. Det kommer jag minnas länge - minst säsongen ut!
2
Gäst: Det skrev | 4 Aug 2017 - 21:01
går fort över från sak till angrepp på person,
Vad fan är det för fel på folk här. kör hårt Agne, rör om i grytan
4
Gäst: GH skrev | 4 Aug 2017 - 19:56
Helt rätt, Agne.
I elitidrott är det alltid den senaste insatsen som räknas.
Då får Potter & co helt enkelt räkna med missnöjda supportrar ibland. Som även visar sitt missnöje.
Kolla på Jörgen Lennartsson i IFK Göteborg. Han fick under våren utstå orkaner av kritik från media, experter och, JA även DE EGNA SUPPORTRARNA (säger INTE att deras agerande är rätt men...).
Men Lennartsson skötte kritiken med bravur, i mitt tycke. Typ "jag har full förståelse för kritiken och missnöjet från supportrarna (ibland till och med banderoller där fansen krävde hans avgång) men vi fortsätter jobba och kämpa. Det här vänder snart".
Det ledarskapet beundrar jag. Att kunna stå upp rakryggad och ta kritik. Ärligt.
ÖFK har gjort fantastiska saker. Jag och många med mig är sååååå stolta över laget och spelarna.
Men förväntningarna och "kraven" finns ändå där. Det är helt naturligt. Utan förväntningar? Det skulle betyda att intresset för laget inte är lika stort.
Tack för bra krönika, Agne. Härligt att du skriver så vasst. Och säger exakt vad du tycker. Befriande.
4
Gäst: Chile skrev | 4 Aug 2017 - 17:25
Björkström utgick skadad i paus. Släppte inte till en målchans på sin kant i första halvlek. Hade garanterat fått fortsätta om han kunnat.
3
Gäst: P skrev | 4 Aug 2017 - 15:23
Agne, nya blondinbella.
0
Gugglor skrev | 4 Aug 2017 - 13:41
Håller med om det mesta i din krönika, Agne, men inte kritiken mot Brwa. Utan honom och Bachirou hade första halvlek kunnat bli en skräckupplevelse. Sen är det en annan sak att han kan ännu bättre.

Resonemanget kring buropen förstår jag inte alls. Självklart måste proffesionella spelare räkna med kritik, t.ex. i media eller på kommentarsfält. Buande tycker jag är nåt helt annat. Förtjänar verkligen en spelare som har en dålig dag att bli utbuad? (Extra bisarrt blev det när det riktades mot Gero, som ALLTID sliter kopiöst och som, mot HBK "was FUCKING brilliant" (Potters egna ord)). Att buande förekommer på en hel del håll, kan ju knappast vara ett argument för att det är ok. Huliganism förekommer också, utan att det tillför något annat än skit. Ytterst handlar det om vilka vi vill vara: osympatiska fans, eller såna som blir en tolfte spelare? Det är väl ingen som tror att buande kan göra något annat än stjälpa?
6
Gäst: Tapas skrev | 4 Aug 2017 - 11:26
Det var inte buropen som Potter anmärkte på, det var att enskilda spelare hånades grovt! Skillnad det
6
Gäst: Niva skrev | 4 Aug 2017 - 02:43
Men tänk om Agne Svärd tog i beaktning vilka spelare som spelar. Om ÖFK vilar 7-8 st av ordinarie startspelare, tycker du då på fullaste allvar att de spelare som spelar ska bedömas efter hur hur ÖFK spelar när dom är som bäst?
Och ja Agne jag vet att du har sett en otrolig mängd fotboll men det innebär inte per automatik att du är någon expert på fotboll som du tycks tro.
19
 
Sök på fotbollz.se
   
  ÖFK i väntans tider  
  av Haldo Jonsson | Igår - 20:12  
 

ÖFK befinner sig i en situation som består av hopp och förtvivlan

 
  Läs mer...  
 


 
  Kalpi Outtara köps ut?  
  av Haldo Jonsson | 4 Dec 2019 - 22:24  
 

 
  Läs mer...  
 


 
  Fotbollsvänner! - Jag utmanar Er!  
  av Kurt Folkesson - Haldo Jonsson | 4 Dec 2019 - 19:34  
 

Kurt Folkesson utmanar.

 
  Läs mer...  
 


 
  Överklagan har ingivits  
  av Haldo Jonsson | 4 Dec 2019 - 09:31  
 

ÖFK har nu överklagat Licensnämndens beslut till Överklagandennämnden om att ÖFK skall flyttas ner till Superettan

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
4 Dec 2019 - 09:21 Fotboll söndag
3 Dec 2019 - 21:16 Sluta mobba laget
3 Dec 2019 - 10:38 Stålbadet
2 Dec 2019 - 10:51 Tre spelare stack ut i förra omgången
1 Dec 2019 - 17:51 Cas idrottens skiljedomstol- Beslut i 'Ghoddosfallet' närmar
30 Nov 2019 - 20:57 Tidvis såg jag gamla ÖFK
29 Nov 2019 - 13:38 Tretton tjänster ska bort i ÖFK
29 Nov 2019 - 09:47 - Jag kommer att sponsra ÖFK även om det blir superettan
29 Nov 2019 - 09:42 Dagens citat
29 Nov 2019 - 09:05 Fotboll lördag
28 Nov 2019 - 18:20 ÖFK börjar med bortamatch i Svenska Cupen mot lag från Helsi
28 Nov 2019 - 18:07 En nostalgisk fotbollsvandring
27 Nov 2019 - 22:07 Hur blir det med spelarna om det blir Superettan?
27 Nov 2019 - 14:45 Därför blir det säkrare beslut i överklagningsnämnden
26 Nov 2019 - 23:20 Experten sågar Östersundsbeslutet: - 'Jättekonstigt'
26 Nov 2019 - 22:27 Tack Jamie för att du känner för oss som bor i glesbygden
26 Nov 2019 - 12:25 Käftsmällen
26 Nov 2019 - 09:54 Detta måste ÖFK rätta till
25 Nov 2019 - 09:16 Viktigt beslut denna vecka
24 Nov 2019 - 10:41 Årets säsong
 
 
 
Herrar
av: Åke Tråk | 2 Dec 2019 - 14:02
Att skriva om sig själv i tred
Övrigt
av: va håller dom på me!!!!! | 29 Nov 2019 - 12:25
de e ju för jävligt!!!!!!
41
kommentarer
Tretton tjänster ska bort i ÖFK
av Haldo Jonsson | 29 Nov 2019 - 13:38
Förhandlingar med facket har inle
15
kommentarer
Sluta mobba laget
av Anette Jonsson - Haldo Jonsson | 3 Dec 2019 - 21:16
Ord och inga visor
12
kommentarer
Stålbadet
av Haldo Jonsson | 3 Dec 2019 - 10:38
ÖFK ska kraftigt brgränsa kostnad
12
kommentarer
Cas idrottens skiljedomstol- Beslut i 'Ghoddosfallet' närmar sig
av Haldo Jonsson | 1 Dec 2019 - 17:51
Cas en opolitiskt och i övrigt helt
7
kommentarer
Fotbollsvänner! - Jag utmanar Er!
av Kurt Folkesson - Haldo Jonsson | 4 Dec 2019 - 19:34
Kurt Folkesson utmanar.
 
 Skrivet den Sön 24 Nov 10:41
 
 Skrivet den Tis 5 Nov 06:35
fotbollz.se på Facebook