Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
  O'Learys-tipset 2019
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Medlemserbjudande
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
ÖFK Supporters
Tabell Tabell Skytteliga Skytteliga
Allsvenskan Tabell Skytteliga
- Östersunds FK  
Div 1 Norrland - Damer Tabell Skytteliga
- IFK Östersund
Div 2 Norrland - Herrar Tabell Skytteliga
- IFK Östersund Gästbok
- Ytterhogdals IK Gästbok
Div 2 M:a Norrland - Dam Tabell Skytteliga
- Brunflo FK
- IFK Östersund 2
- Krokom/Dvärsätt IF
- Ope IF
Div 3 M:a Norrland - Herr Tabell Skytteliga
- Alsens IF Gästbok
- Frösö IF Gästbok
- Ope IF Gästbok
Div 3 Damer Tabell Skytteliga
- Bergs IK
- Brunflo FK 2
- Hede/Vemdalen
- Häggenås SK
- IFK Strömsund
- IFK Östersund 3
- Järpens IF
- Ope IF 2
- Svegs IK
Div 4 Herrar Tabell Skytteliga
- Alsens IF 2
- Bergs IK
- Dvärsätts BK
- IFK Strömsund
- IFK Östersund Ungdom
- Järpens IF
- Offerdals IF Gästbok
- Ope IF 2
- Stuguns BK Gästbok
- Tandsbyns FK Gästbok
 
Övriga serier
Övrigt
Förbund, domare m fl
J/H Fotbollsdomarklubb
Ettan fotboll
fotbolly.se
 
Saknar Du din förening? Tryck här...
 
besök Space2u
 

- JAG SOVER BRA PÅ NATTEN - VI HAR INTE GJORT NÅGOT FEL NÄR VI GRANSKAT ÖSTERSUNDS FK
av Haldo Jonsson
Publicerad 17 Apr 2019 - 20:49 Uppdaterad 17 Apr 2019 - 21:17

Det säger Uppdrag Gransknings ansvarige ugivare Ulf Johansson till fotbollz.se

Återigen har Uppdrag Granskning gjort en negativ presentation av ÖFK. Satsningen på att ge en negativ bild av ÖFK är en av de största granskningarna som UG gjort genom alla år. Det är fem avsnitt och alla är kritska. Detta gör man mot en fotbollsklubb i norr, trots att det finns mycket annat i Sverige att granska och kritisera. Det finns politiker, företagsfolk med ofattbara bonusar och tjänstemän med höga befattninga som gjort grava fel.

Det verkar som UG har blivit en oantastbar ö i mediavärlden utan känsla för motargument för kunna att skapa rubriker på människornas bekostnad. Detta trots att SVT och UG hävdar att man är objektiva, vilket i många stycken är fel. Det är allvarligt med tanke på att SVT är en kanal som bekostas av skattemedel. Det jag ser som positivt, och det jag uppskattar, är att ansvarige utgivaren i UG, Ulf Johansson kontaktade fotbollz.se. Det gav mig möjlighet att framföra mina synpunkter.

Varför gör man detta negativa mot ÖFK utan att ha viljan att ta fram något positivt? Jag har heller ingen förklaring till varför en lokaltidning hänger med i samma drev. Vill man förstöra för ÖFK? Jag kan inte hitta någon förklaring. Kan vara att man man vill öka besöksantalet?


Det har blivit en granskning som dessutom inte är objektiv? Sanna påståenden från ÖFK förbiser man. Istället kör man sitt eget race utan känsla för person eller alla som seriöst jobbar med ÖFK och alla spelare som tror på sitt ÖFK och vill göra sitt bästa för att ÖFK skall bli ett nytt Europa League lag. Det är de som känner sig motarbetade, utan att de har det minsta att göra med vad som tidigare hänt.

Det är som ett hån mot alla supportrar, Falkarna och alla andrar som gillar ÖFK och som vet vad ÖFK gjort för oss alla i Östersunds som kommun. Det har varit en reklam, nästan utan motstycke. Vi har stått i kö i kyligt väder för att få köpa en biljett till Europa League. Vi har åkte med på segertåget till Berlin. Vi var fem tusen som åkte till London för att se Arsenal. Nu är det glömt.

Tack alla ni som bidragit ÖFK till denna nya folkrörelse till glädje för länet.

Den senaste "granskningen" som UG har gjort, är en vinkling utan motstycke. UG kunde valt att göra ett program om Daniel Kindbergs generositet mot alla spelarna i ÖFK. Det var enorma pengar det var frågan till varje spelare som deltagit i Europa League utan att något kontrakt var skrivet. Det var ett klokt beslut av Kindberg att gå med på det.


Istället valde UG att inte låtsas om den höga bonusen, utan man har istället gjort ett program som inte överensstämmer med verkligheten, att spelarna blev blåsta på ersättningen efter en utbyggnad av arenan. Detta trots att lagkapten Tom Pettersson skrev ett brev till UG. “Vi visste att arenan behövdes förbättras för spel i Europa League och fick se vad det skulle kosta."

"Självklart accepterade vi det och blev mer än nöjda med att få en extremt generös belöning som vi alltså egentligen inte hade någon rätt till”, skriver han i ett mejl till UG.

När UG läst detta mail borde man ha avslutat granskningen. Det fanns inget längre att ta upp. Istället kom man med påståenden som inte är sanna.

- Det var spelarna själva genom spelarådet som dikterade vilka som skulle få ersättning och man var helt nöjd med ersättningens storlek sedan man dragit av alla kostander för arenan o.dyl. Det var två ersättningar som betalades ut. En på hösten och en på våren och i senare den var det tre spelare som inte fick någon ersättning, eftersom de då inte fanns kvar i klubben och heller inte spelade sista matchen mot Arsenal, säger Daniel Kindberg till fotbollz.se. Det är ingen konflikt mellan ÖFK och någon spelare som UG säger. Det är en agent som är fel ute.

När jag konfronterar detta med ansvarige utgivaren i UG, Ulf Johansson, säger han att det är flera spelare som är missnöjda med avtalet utan att påvisa vilka det är. Märkligt i så fall! Anmärkningen borde inte riktas mot ÖFK utan mot spelarrådet som godkänt avtalet. Även det måste vara mycket långsökt efterson spelarna tycker att avtalet var suveränt bra.

UG har även valt att presentera halvsanningar till spelarföreningens ordförande, Erlingmark, som valt att ta ställning mot ÖFK utan att han vet vad som har hänt utan bara trott på UG:s uppgifter. Han borde innan han uttalade sig kontaktat ÖFK.


UG har än en gång valt att ta upp restaurangen på Jämtkraft Arena som en räddningsplanka för att rädda elitlicensen, trots att man bör veta att restaurangen inte hade den minsta betydelse för att klara licensen. Det kan inte var god journalistik.


När jag tar upp felaktigheter om det förra programmen, säger Ulf Johansson att UG är anmälda för det och då får vi se vad det leder till

Media har sämst förtroende från allmänheten. Det beror mycket på att många har tendensen att vinkla det som skrivs. Det verkar som man är bekväma med detta dåliga förtroende och inte vill ändra på det. Det visar UG i programmet om ÖFK. Det är tråkigt för det finns ju fortfarande journalister som vill göra ett gott jobb och även dessa dras med i den negativa trenden.


Nu går vi på matchen mot Elsborg på fredag och stöttar våra duktiga spelare. Jag pratade i Thomas Isherwood idag och blev imponerad av honom. Jag skirver några rader senare om vad han sa.

 
14 Kommentarer:
Gäst: Maria* skrev | 18 Apr 2019 - 13:37
Det här är så surrealistiskt att jag inte tror på det ens fast jag ser det med egna ögon. Är världen galen och fullständigt faktaresistent? Jag är numera böjd att besvara den frågan med ett rungande JA!

(Och förväxla nu inte FAKTA med löst tyckande, önsketänkande eller tolkningar av världen som kanske eller kanske inte stämmer).

9
Gäst: Silbersky skrev | 18 Apr 2019 - 09:46
Att kalla programmet "Blåsningen i Östersund" vittnar om en samling Skrupelfria hyenor till Journalister, dom sover gott om natten om dom får sina byten att blöda.
16
Gäst: Citizen skrev | 18 Apr 2019 - 09:38
Jag tycker att någon som kan och är duktig på att granska borde granska Bosse Svensson. Detta luktar skumt det känns som att det är någon som sitter och drar i trådar för att rikta uppmärksamhet åt ett annat håll.
15
Gäst: Haldo skrev | 18 Apr 2019 - 09:34
Under mitt tidigare jobb hade jag under nästan hela dygnet kontakt med många duktiga journalister både på riks -och lokalplanet . Det var ömsesidig respekt. Jag hade då god erfarenhet av pressfolk.
Visst finns det självklart duktiga journalister även idag i alla medier. Jag tycker SVT Nyheter Jämtland normalt håller en hög klass och skyhög jämfört med deras kollegor i UG som förmodligen med hjälp av ÖP presenterade artikeln om ÖFK.
13
Gäst: Ö.s. skrev | 18 Apr 2019 - 08:53
Till gäst skriv ingenting. Det handlar om en resa till Bilbao som ev kan vara en muta. Jag skulle säga att kommunen och Östersunds Posten har ett större problem i att fd chefredaktören på ÖP Bosse Svensson nu är kommunalråd och nu ska han granskas av Östersunds Posten där han varit chefredaktör ! Snacka om kopplingar men vem skriver om de?
Men nu gnälls de på att Bosse Ottoson blev vald till ordförande i ÖFK och att han har kopplingar till Daniel Kindberg för att dem satt i Reaxers styrelse under en period! Bosse Svenssons C kopplingar till ÖP regerar ingen på, här har vi vänskapskorruption vem är så dum och tror att ÖP kommer granska makten i Östersunds kommun? På tal om skriv ingenting!

16
Gäst: @Anders T skrev | 18 Apr 2019 - 08:09
Hade det inte varit för UG hade SVTs procentsiffroro varit bra mycket högre!
1
Gäst: Anders T skrev | 18 Apr 2019 - 07:40
Haldo, enligt den senaste förtroendebarometern har 61% stort förtroende för SVT vilket placerar dom på 11:e plats, medan exempelvis TV3 har 9%.
Med svepande påståenden som att "media har sämst förtroende från allmänheten" gör du ju precis det du anklagar alla kritiker för, du berättar bara den del av sanningen som passar dina syften.
15
Gäst: skriv ingenting? skrev | 18 Apr 2019 - 07:24
I dag kan man läsa om ett nytt startat personalärende på
kommunen. Öp skriver om det. Men det ska alltså hållas undan allmänheten?
Då är allt bra?
4
Gäst: Tomka skrev | 18 Apr 2019 - 06:45
Det finns inga journalister längre som jobbar med objektivt presenterad fakta. Eller som har ambitionen att beskriva komplexiteten i de händelser som de skriver om. De vill ha sin story oavsett om den finns eller inte. Flera av öp journalisternas våta dröm tycks vara att vinna guldspaden. Nu är de desperata på Öp, De är rädda att förlora sina jobb, upplagan sjunker koncernen nyligen såld. Vad ska de granska efter Kindberg gate. Kommunen kommer de inte granska för där sitter seras kompis Bosse. Har ni sett förresten, Östersunds kommuns kommunikationsavdelning är större än Öp. Nä, en rädd journalist är en farlig journalist.
14
Gäst: Gammelsosse skrev | 17 Apr 2019 - 23:33
Jupp, alldeles rätt Lars Larsson, och kan sammanfattas som "fake news".
8
Gäst: Lars Larsson, Sthlm skrev | 17 Apr 2019 - 23:01
Jag måste säga att det nog inte historiskt har varit ett så tidsmässigt omfattande fokus i något UG program som på ”Blåsningen i Östersund”. Räknar man de fyra programmen på SVT Play plus kvällens (190417) inslag handlar det om över två timmar. Jag kan inte påminna mig något annat ämne som intresserat UG mer än ÖFK och än är jag inte senil.

Uppriktigt sagt tror jag att hela den svenska journalistkåren är smått chockade över de reaktioner som ÖP och UG mött från allmänheten. Det vill säga att inte alla svalt det de presenterat med hull och hår. Att bli ifrågasatta på ett så kraftfullt vis har också skapat en förtroendekris för om det, i allmänhet, är sant det journalister rapporterar. Journalister av alla slag sluter sig tydligen då samman mot en gemensam fiende. Någon ifrågasätter ju sanningshalten i deras rapporter. De oberörbara har blivit anklagade för osanning. Den tredje stamaktien ifrågasätts.

UG:s reportage om ÖFK är inte det enda reportage UG haft genom åren och där jag varit insatt i bakgrundsfakta. Generellt vill jag nog påstå att det var bättre under Janne Josefssons tid. Han var också dramaturgisk, men fakta- och konsekvensanalysen var bättre än vad det är idag. Nu skall det primärt skapas drama, på bekostnad av sanningen. Det bådar inte gott för vare sig sanning, förtroendekapital eller journalistik. På sjuttiotalet fanns det en omskriven bok med titeln ”lögn, förbannad lögn och statistik.” Idag får vi nog skriva; ” lögn, förbannad lögn och journalistik” istället.

39
Gäst: Exil skrev | 17 Apr 2019 - 22:23
Jag är en civilingenjörsstudent så vet inte vilka rader du läst mellan för att få mig till en journalist. En objektiv granskning innebär att man lägger fram fakta utan att vinkla den efter en viss agenda. Det har ingenting med att väga upp positivt och negativt. Fakta kan utan problem vara endast "negativa" utan att det är vinklat. Om man exempelvis skulle göra en undersökning på bilverkstäder och det visar sig att alla fuskar med servicen så är det fakta som inte behöver vägas upp med något "positivt" för att det ska vara objektivt.

"Alla bilverkstäder visade sig fuska rejält med servicen, men de hade iallafall gott kaffe!"

Lägg ner.
23
Gäst: Curva Middle skrev | 17 Apr 2019 - 22:11
Som vanligt är det andra journalister som kommer med med försvarstal. Om UG ska granska måste de även ta och väga in en positiv syn på det man granskar annars blir granskningen inte objektiv. Att komma med lögner är ingen granskning. Kindberg åtal har inget med denna artikel att göra. Det står inte en rad om det men vissa ska blanda in honom i alla sammanhang.
9
Gäst: HR skrev | 17 Apr 2019 - 21:07
Matchen mot Elfsborg är nu på långfredagen, inte på söndag som Haldo skriver ;-)
4
 
Sök på fotbollz.se
   
  Shaun Constable tränar BP nästa säsong  
  av Haldo Jonsson | Igår - 09:50  
 


Det blir en duo med före detta ÖFK- tränaren Shaun Constable och Anders Engelmark.

 
  Läs mer...  
 


 
  Leffe Widegren hoppar av  
  av Haldo Jonsson | 14 Nov 2019 - 21:53  
 


Leffe Widgren har lämnat sin plats som adjungerad i ÖFK:s styrelse

 
  Läs mer...  
 


 
  Ligacupen 2020 har satt igång  
  14 Nov 2019 - 18:23  
 

Än är det inte vinter, fotbollsäsongen fortsätter för några av klubbarna i distriktet

Passa på och gå på fotboll lördag, 4 matcher Matchstart 11:00, 13:00, 15:00 och 17:00

 
  Läs mer...  
 


 
  En fotbollscup med trivsel och närhet - Storsjöcupen  
  av Haldo Jonsson | 14 Nov 2019 - 17:26  
 

- "I år är det nytt att vi satsar vi på att få hit lag från allsvenska föreningar och ryska lag", säger Storsjöcupens ordförande Teres Gärdin, till fotbollz.se

Bilden:Teres Gärdin och verksamhetschef Peter Andersson. Foto: Haldo Jonsson

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
14 Nov 2019 - 10:29 ÖFK:s lagbygge för 2020
13 Nov 2019 - 17:22 ÖFK får pengar av gräsroten¨- en ökning jämfört med i fjol
13 Nov 2019 - 17:03 Pengaregn över ungdomsidrotten i länet
12 Nov 2019 - 21:46 Stöttning och kraftsamling
12 Nov 2019 - 11:13 ÖFK:s bästa spelare - Trissvinnaren Tom Pettersson
11 Nov 2019 - 14:57 Dino Islamovic något för Hammarby?
11 Nov 2019 - 13:31 En titt på Norrlandslagen
11 Nov 2019 - 10:20 Mest positivt att rapportera
10 Nov 2019 - 19:26 Lottningen till Svenska Cupen klar
10 Nov 2019 - 18:12 Extra årsmöte och information till medlemmar
9 Nov 2019 - 16:15 Silly season - ÖFK
9 Nov 2019 - 12:42 Snäll och tidig jultomte i år
9 Nov 2019 - 12:34 Här kan klubbarna välja och vraka bland spelare
8 Nov 2019 - 22:20 Jag har en dröm - del 2
8 Nov 2019 - 22:08 Jag har en dröm - del 1
7 Nov 2019 - 21:33 Resultat Matcher fredag
7 Nov 2019 - 21:30 Framgångssagan som stannade av
7 Nov 2019 - 20:28 Läget i ÖFK truppen
7 Nov 2019 - 10:09 Thomas Poppler Isherwood landslagsman - igen
6 Nov 2019 - 21:49 FRÅGOR OCH SVAR OM SITUATIONEN I ÖFK JUST NU
 
 
 
Herrar
av: Rolighetsministern | 8 Nov 2019 - 22:21
SD Huesca? Ghoddos borde väl ha vet
37
kommentarer
Stöttning och kraftsamling
av Haldo Jonsson | 12 Nov 2019 - 21:46
I måndags hade ÖFK extra styreles
18
kommentarer
Leffe Widegren hoppar av
av Haldo Jonsson | 14 Nov 2019 - 21:53
Leffe Widgren har lämnat sin plat
9
kommentarer
Jag har en dröm - del 2
av Martin Nylander | 8 Nov 2019 - 22:20
IFK Göteborgs speaker på hemmatch
8
kommentarer
Silly season - ÖFK
av Martin Nylander | 9 Nov 2019 - 16:15
En stor, kanske alldeles för stor
7
kommentarer
Jag har en dröm - del 1
av Martin Nylander | 8 Nov 2019 - 22:08
I år vann ÖFK fem matcher, spela
 
 Skrivet den Tis 5 Nov 06:35
fotbollz.se på Facebook