Fjärdedomare Enzo Vesprini

Temperatur 16 grader, vind 3 m/sek, luftfuktighet 64%, soligt

AFC Eskilstuna - Östersunds FK 0-1 (0-1)

VS

Efter att ha varit snubblande nära att ta tre poäng i förra mötet mot Elfsborg, där Jamie Hopcutt’s sena inhopp kunde ha frälst oss på Jämtkraft Arena, blev det bara en pinne för våra rödsvarta hjältar i senaste matchen. Ett hungrigt ÖFK mötte nu ett AFC Eskilstuna som hittills under säsongen inte förlorat en enda hemmamatch. Uppdaterad

Matchvinnaren Dino Islamovic gör 1-0. Foto Sune Elmroth

Försummering matchen

ÖFK har inlett säsongen något skakig med tungviktsmöten mot bland annat fjolårssegraren AIK och Malmö FF. Hemma har det gått något bättre, men nu jagade ÖFK säsongens första bortamatchseger. ÖFK har en längre historik mot AFC Eskilstuna än vad man kan tro. 1999 vann ÖFK division 2-serie Region Norrland och mötte då bland annat Café Opera, idag AFC Eskilstuna, för kval till Superettan. Där förlorade ÖFK båda mötena. Bättre gick det när man möttes 2017 i Allsvenskan och vårt lag sopade banan i samtliga möten, 1-3 respektive 3-0.

Idag var på dagen två år sedan Hopcutt gjorde sitt första mål i Allsvenskan mot inga mindre än dagens motståndare. Densamme fick äran att tas med i startelvan idag. Utöver Hopcutt gjordes även en ändring från förra matchen genom att låta Isherwood starta i backlinjen igen. ÖFK ställde upp med en 4-backslinje och det största utropstecknet kan nog vara att Tom Pettersson, som ryktades ha känningar innan match, började på bänken. Även Aiesh var skadedrabbad och Sellars fick chansen att agera fiffelfrasse på högerkanten. I AFC Eskilstuna var Avdic tillbaka i startelvan, som under sin korta period i laget visat på en enorm offensiv potential.

Första halvlek

Matchen inleddes något avvaktande, och ingen tog riktigt kommandot från start. Men från ingenstans kom det första läget från hemmalaget, då Nalic sköt ett skott mot ena stolpen som Keita lyckades tippa över till hörna. Klockan stod då på fem minuter. Hörnan blev även den farlig med Avdic i straffområdet, men det ledde till frispark för ÖFK.

Första 15 minuterna fortsatte AFC Eskilstuna att forcera, men ÖFK gjorde en stark insats defensivt med en välorganiserad backlinje. Eskilstuna var hungriga offensivt men ÖFK stod på sig bra. I den 21:a minuten fick Sellars en fin möjlighet i straffområdet som ledde till hörna, och även där var Isherwood nära att träffa pannan men var lite för bufflig i straffområdet och bollen gick till hemmalaget. Här vände matchbilden något och ÖFK började synas betydligt mer. Med en pigg Mensiro som tog många kliv framåt på högerkanten, kunde ÖFK börja skapa farliga chanser. Sellars hade det något kämpigt på högerkanten men visade sig vara ett fint substitut till den frånvarande Aiesh.

Det märktes att ett mål hängde i luften, och i den 23:e matchminuten drog Tekie en fin passning till en omarkerad Islamovic som ganska enkelt kunde brösta ned bollen i straffområdet, och på halvvolley dundra in 0-1! Ledningen var ett faktum.

Efter målet backade ÖFK hem laget och AFC försökte återigen forcera framåt. Avdic, med sina 1,93 cm, hade det väldigt kämpigt trots fina inspel från AFC:s kanske farligaste mittfältare Nalic. Här visade Sonko Sundberg att han om någon kunde axla rollen som ”stand in” för Tom Pettersson, och motståndarna hade svårt att komma till farliga avslut. I försvaret kunde man även skymta målgöraren Dino, som visade att även han kunde stabilisera backlinjen. Första halvleken bjöd på ett bra tempo de sista tio minuterna, och båda lagen skapade en hel del anfall som hade kunnat vända matchbilden. Ett av de anfall som säkert fick många ÖFK-fans att dra efter andan, var när Nalic i den 41:a minuten skruvade ett skott som gick strax utanför den högra stolpen.

I slutet av första halvleken blev Sellars tyvärr tvungen att kliva av på grund av en sträckning på baksidan av låret, och in kom Fritzson. Han hann i princip bara känna på planen innan domaren blåste i visselpipan och första halvlek var över.

Andra halvlek

AFC:s tränare Nemanja Miljanovic var missnöjd med prestationen i första halvlek, och önskade att AFC Eskilstuna skulle se till att spela ÖFK trötta inför den stundande andra halvlek. Inga ändringar gjordes i trupperna, och matchen var igång. ÖFK tryckte upp laget från start och en hel del farliga lägen följde. I den 48:e matchminuten slog Hopcutt en fin genomskärare som nådde Fritzson, och med pigga ben slog Fritzson en pass in i straffområdet som gick strax bakom en till synes fri Tekie. I den 48:e minuten fick Ravel Morrison en frispark, som han bestämt la själv. Bollen gick rakt in i muren.

En kvart in i andra halvlek var tempot i matchen högt, och kontringsspelet skedde i båda riktningar. Båda lagen visade dock på ett stabilt försvarsspel och spelet ledde inte till några vidare farliga chanser. I matchminut 59 gjorde ÖFK sitt andra byte. Ut haltade Morrison och in klev en annan av våra nytillskott Colkett.

Med en halvtimme kvar av matchen tryckte Eskilstuna upp hela laget, och det var tydligt att hemmalaget verkligen jagade en kvittering. I den 62:a minuten hamnade Hojic i ett friläge mot Keita men bollen plockades relativt enkelt ner av vår målvakt. Två minuter senare fick Fritzson bollen på högerkanten och slog en fin genomskärare till den offensivt löpande Mensiro som lyckades slå in den mot straffområdet. Vad som tycktes vara en farlig chans, visade sig rinna ut i sanden då bollen gick förbi eventuella ÖFK-spelare och Eskilstuna återerövrade snabbt bollen.

Matchen intensifierades något och det märktes tydligt att närkamperna blev hårdare och hårdare. En hel del långbollar slogs in till Avdic men försvaret i ÖFK kämpade så svetten lackade för att hålla borta den målfarlige anfallaren från att utöka sin repertoar. I den 68:e minuten byttes Camara in i AFC, och ut gick Miljevic. Det visade sig vara ett piggt byte, och Camara skapade en hel del farliga uppspel på sin vänsterkant. Inget ledde dock till några vassare chanser för hemmalaget. Det fysiska spelet ledde till en hel del gula kort, där ÖFK stod för flertalet. Dino var delaktig i många situationer, men trots sitt stundtals fula spel lyckades han hålla sig under radarn för den berömda ”ostskivan”.

Nu började det bli bråttom för bortalaget att göra ett kvitteringsmål, och det dröjde ända fram till den 91:a minuten innan Rakhmanov fick en nick på mål mot en stabil Keita som kunde plocka bollen, trots att läget hade kunnat tappa ÖFK två pinnar. Men ÖFK fortsatte jobba hårt för att behålla ledningen, och när visselpipan tjöt för sista gången kunde ÖFK segla upp från en tolfte till en femteplats i tabellen.

Dagens triss

AFC Eskilstuna börjar matchen bra, men redan efter en kvarts spel tar ÖFK över och visar att lagets samspel går från klarhet till klarhet. Trots avsaknad av nyckelspelare som Tom Pettersson och Hosam Aiesh visar Ian att han med sin spelarrotation kan nå bra resultat. I mitt tycke gör Dino Islamovic en enormt bra prestation. Förutom sitt självsäkra mål efter passen från Tekie, visar han en stor kämpaglöd i sitt defensiva arbete och nedtagningarna samt spelfördelningen i offensivt spel är av hög klass. Därmed ger jag Islamovic 3 poäng i dagens match. Förutom Tekie och Edwards, som visar att när de når en högstanivå i sitt samspel, nästan anses oslagbara, vill jag ändå slå ett slag för Jamie Hopcutt. Han visade, efter att ha fått förtroende att starta, att han är en enormt kreativ spelare på offensiv planhalvan och kan skapa både en och annan målchans. Han visar på många offensiva initiativ och en hel del fina genomskärare. Hopcutt får 2 poäng från mig. Trepoängaren är svår, då många i laget gjorde fina insatser såväl bakåt som framåt, men jag måste här ändå lyfta fram Noah Sonko Sundberg. Att axla rollen i Tom Petterssons frånvaro är ingen lätt uppgift, inte minst när man får den forna AIK-spelaren Avdic att stundtals punktmarkera. Han skötte dock det med bravur, och med hjälp av resten av ÖFK:s backlinje lyckades de hålla nollan mot ett hungrigt Eskilstuna. Ingen lättskött uppgift i min bok.