meny  
 
 
- Start
- Nyheter/Information
 
- Spelprogram/Referat
- Spelartruppen
- Statistik
- Hemmaarena
- Återblick -18
- Återblick -17
- Återblick -16
- Återblick -15
- Återblick -14
- Återblick -13
- Återblick -12
- Återblick -11
- Återblick -10
- Återblick -09
- Återblick -08
- Återblick -07
- Återblick -06
- Intervjuer
- Länkar
- Forum
 
- Kontakta oss
 
tabell Aktuell tabell   skytteliga Skytteliga
 
- Allsvenskan  Tabell
 
 
 
     
   
     
 ÖFK Nyheter
 
Välkommen till ÖFK Nyheter. Detta är en webbplats speciellt för alla som gillar ÖFK men även för andra intresserade. Avsikten med sidan är att den skall ha ett lättillgängligt och aktivt debattforum samt att Du bl a skall kunna läsa matchreferat, spelarinformation och intervjuer.
 
Senaste Matchen   Nästa Match
Falkenbergs FF Östersunds FK
1 0

Läs mer... Läs mer...
 
Örebro Östersunds FK

2019-09-25 19:00
Behrn Arena
 

 EXAMENSDAGS - HÄR ÄR SPELARBETYGEN
av Agne Svärd
Publicerad 12 Nov 2018 - 11:30 

Efter Europaäventyret mot Arsenal, fem matcher i Svenska cupen, 29 i Allsvenskan och ett antal träningsmatcher är det examensdags i morgon, Hammarby hemma på Jämtkraft arena i Allsvenskans 30:e och sista omgång.
Det är dags att stänga säsongen 2018 för ÖFK.
Och det är dags att dela ut betygen...

Med första tävlingsmatchen redan tidigt i februari (3–0 mot Trelleborg i Svenska cupens gruppspel) blir säsongen lång och det är lätt att glömma det som hände i början, åtminstone i detalj. För att få en så rättvis bedömning som möjligt har jag därför gått igenom allt jag skrivit här på fotbollz.se under året, drygt 50-talet krönikor och några artiklar av nyhetskaraktär. Dessutom har jag tagit stöd av den omfattande statistik som finns, i det här fallet från sofascore.com.
Och när jag friskat upp minnet och jämfört med statistiken har jag i några fall tvingats ompröva mitt omdöme; det är inte alltid som ögat har registrerat samma sak som datorerna....

Säsongen har varit osedvanligt turbulent; förutom att klubben har stått under lupp för saker som ligger långt utanför det som presterats på planen, har spelare kommit och spelare gått. Och hela tränarstaben byttes ut i mitten av sommaren... Men på en skala från 6 (bäst) till 1 (sämst) så är det bara att konstatera att ÖFK:s spelartrupp 2018 har innehållit såväl en världsstjärna som någon som inte presterat det man kan förvänta av en allsvensk spelare!

Håll tillgodo, här är mina betyg:

6 poäng
# Saman Ghoddos. Stark öppning på säsongen (Arsenalmatcherna samt cupspelet), en liten dipp i första delen av Allsvenskan men sedan brakade fyrverkeriet igång, den ena missilen efter den andra fick de allsvenska målvakterna att skaka av fruktan. VM-spel för Iran, sedan ett snyggt kontrakt med Amiens i den franska högstaligan och till sist nominerad i kategorin ”årets forward” vid måndagens fotbollsgala. Ghoddos är en spelare för de stora scenerna och ska naturligtvis ha den högsta poängen.

5 poäng
# Curtis Edwards. Spelade mest förra säsongen och har spelat mest även i år. Missade bara premiären mot Djurgården och petades i Ian Burchnalls första startelva (Hammarby borta, fick börja på bänken sedan han råkat försova!) sig). Men annars har han jagat upp och ned över banan och förgyllt tillvaron för alla ÖFK-fans. En av Allsvenskans klokaste spelare med verktygslådan fylld av kvalitetsredskap, dessutom sju mål. Den ende som hållit formen från start till mål, bra i februari, bra i november och bra däremellan. Imponerande!

# Sotirios Papagiannopoulos. Missade de första förberedelserna i januari då han var upptagen med diverse förhandlingar för nya äventyr. Men några veckor före Arsenalmatchen anslöt han till truppen med ett nytt ettårskontrakt på fickan och vi kunde andas ut. Försvaret hade fått tillbaka sin chef! Brutalt stark i duellspelet, säker passningsfot och dessutom ett hot mot alla motståndare när han frustande drev bollen framåt över hela banan. Tackade för sig när serien gick till VM-uppehåll och flyttade till Danmark (FC Köpenhamn).

4 poäng
# Tom Pettersson. Snubblande nära en femma men första delen av säsongen var inte alldeles övertygande. Fick ta över kaptensbindeln när Brwa Nouri försvann och har efter VM-uppehållet varit en klippa i försvaret, åtminstone när han spelat som mittback. Vid några tillfällen har Tom tvingats ut på vänsterbacksplatsen och där är han inte lika bekväm som när han får ta dueller i stöket centralt kring strafflinjen. Har dessutom bidragit med två mål.

# Aly Keita. Är kanske inte den stabilaste av seriens målvakter men när Keita är bra (som exempelvis i bortamatcherna mot Malmö FF och Elfsborg) då är han riktigt bra och utan tvekan har han räddat ett antal poäng den här turbulenta sommaren. Keita gillar verkligen när han har mycket att jobba med, dessutom ser han ut att växa med namnet på motståndarna (det kanske hänger samman...). Däremot tappar han alltför ofta skärpan mot de ”sämre” lagen, där finns en kraftig förbättringspotential.

# Hosam Aiesh. Dribblingsekvilibristen. Assistkungen. Jo, jag hör protesterna, ”bara” en fyra? Men i min bok blir betyget inte högre. Många har förmodligen glömt att större delen av vårsäsongen kantades av skadeproblem och ganska lite spel. Blommade ut i derbyt mot Sundsvall (nionde omgången) där han gjorde tillvaron odräglig för sin motståndare och har sedan fortsatt att härja med Allsvenskans vänsterbackar. Aiesh kan bli hur bra som helst, vi har såvitt jag förstår bara sett en del av hans register. Men då måste han lyssna till fler röster än sin egen!

# Ken Sema. Var tidigt i form, briljant på Emirates i London när ÖFK skrällvann mot Arsenal och var även bra i cupmatcherna (inte minst mot Malmö FF). Men i Allsvenskan gick det lite tyngre (precis som för hela laget), Sema blandade och gav och hans insatser räckte inte till en plats i Janne Anderssons VM-trupp. Sema tog dock petningen på bästa sätt och avslutade starkt innan han försvann till Watford och Premier league.

# Dino Islamovic. Här tror jag att det är många som inte håller med mig, det är nästan så att jag inte håller med mig själv... Men åtta mål (näst bäst) är alltid åtta mål, låt vara att fem av dessa kommit mot Brommapojkarna, även om det inte slagit gnistor om flera av hans insatser. Men statistiskt (här är det många parametrar som vägs in) ligger Dino väldigt bra till och detta faktum böjer jag mig inför. Kan dock utnyttjas mycket bättre, Dino ligger ständigt beredd att löpa ”på diagonalen” in i ytan bakom motståndarnas vänstra mittback men den bollen kommer alldeles för sällan, oftast inte alls. För övrigt; drömpärlan från egen planhalva mot BP är bara den värd en extra pinne...

3 poäng
# Andreas Andersson. Förlorade striden om platsen som förstekeeper och har inte övertygat mig om sin storhet. Dock några riktigt bra matcher när han fått chansen, bland annat mot AIK på bortaplan. Har sin svaghet i spelet med fötterna och det blir naturligtvis besvärande i ett lag som ÖFK där målvakten är så involverad i uppspelsfasen. Risken är uppenbar att Andreas siktar på nya jaktmarker för att få fart på karriären. Villan i Odensala ligger hos mäklare för försäljning , dessutom har ÖFK skrivit nytt treårskontrakt med Andrew Mills och det påverkar säkert Andreas beslut om framtiden.

# Dennis Widgren. Med Dennis vet man vad man får. Stabilt backspel ute till vänster, löpningar längs kanten och en säker inläggsfot, i år dessutom två riktigt snygga mål. Men man vet också att Dennis bjuder på några ”indianare” varje sommar (de har faktiskt blivit färre) och ett hängande huvud när det går lite tyngre. Jag skulle vilja se Dennis ta för sig ännu mer i offensiven, han är både löpstark och passningssäker, och dessutom att inspelen kommer lite tidigare (mellan backlinje och målvakt). Nu blir det ofta ett tillslag för mycket innan passningen kommer och då har motståndarförsvaren hunnit samla sig.

# Ronald Mukiibi. Det pratades mycket innan säsongen om att i år skulle Mukiibi få sitt stora genombrott. Jag har inte sett det även om han på senhösten fått en delvis förändrad roll och därmed funnit nya vägar i sitt spel. Men annars påminner han mest om en pjäs i ett bordshockeyspel, Mukiibi opererar i väldigt bestämda fåror och tar för få egna initiativ. Med sin storlek borde han definitivt ha ett bättre huvudspel, inte minst i offensiven vid fasta situationer.

# Noah Sonko Sundberg. Började lite försiktigt till höger i backlinjen men fick sedan ta klivet in som ”Sottes” ersättare i mittförsvaret. Har växt allteftersom i den rollen, är snabb, tuff och resolut. Men även lite slarvig. Här finns potential att bygga vidare på.

# Brwa Nouri. Lagets fältherre som överraskande försvann under VM-uppehållet (Indonesien). Det är svårt att värdera Nouris insats under våren. I inledningen kämpade han med att ta sig tillbaka efter en operation och sedan tycker jag att Graham Potter misslyckades med att hitta bra lösningar på mitten, det drabbade framförallt ÖFK-kaptenen. Blommade upp på slutet när han fick spela tillsammans med Tesfaldet Tekie och Curtis Edwards. Då fick jag den Brwa Nouri som jag vant mig vid att se!

# Tesfaldet Tekie. Lovade tidigt väldigt mycket men har haft en trasslig säsong med skador som stört bilden. Bara deltagit i hälften av årets seriematcher varav tolv från start. Kan massor, det har vi sett när han fått några längre perioder utan skadekänning. Måtte han få ett bättre nästa år, då ska ni få se på saker...

# Rewan Amin. Kom in som Nouris ersättare, faktiskt samma typ av spelare. Men även här har det trasslat och det tog lite tid innan han var ikapp formmässigt. Har sett jättefin ut i slutdelen av säsongen; jobbar stenhårt över stora ytor, vinner mycket boll och har en bra passningsfot. Måste få upp tempot och hans skott är inget som skrämmer motståndarna så här långt.

# Ludvig Fritzson. Användbar till det mesta och har spelat mer än de flesta tror; 23 matcher så här långt varav tolv från start. I mina ögon borde Fritzson användas på ett annat sätt, lite längre ned i banan så att han får spelet framför sig. Hans relativa tröghet gör det svårt att bli framgångsrik i en offensiv roll. Främsta egenskapen: han jobbar stenhårt för laget och inte jaget!

# Alhaji Gero. Hade svårt att övertyga om sin storhet, man kan väl säga att hans insatser pendlade mellan högt och lågt. Med sin styrka var han förmodligen Allsvenskans bästa uppspelspunkt (snudd på världsklass) men problemet uppstod i moment 2; vad skulle han göra med bollen? Ofta trasslade han till det för sig istället för att ta den enkla vägen. Men han gjorde det i alla fall tillräckligt bra för att skaffa sig ett lukrativt kontrakt i Iran!

# Jamie Hopcutt. Precis som med Gero så har Hopcutt pendlat våldsamt mellan prestationerna. Jag tror att många med mig tycker att han sett vassare ut i de matcher när han fått starta på bänken. Men det kan var en villfarelse; fem mål snackar man inte bort och i statistiken har Hopcutt fina siffror.

# Douglas Bergqvist. Den här trepoängaren har jag svårast att motivera. I mina ögon har det inte gått något vidare för Bergqvist, varken i backlinjen eller som mittfältare. Men på något konstigt sätt har han krigat till sig en plats i startelvan vecka efter vecka, 21 matcher har han funnits på plan när domaren blåst till spel. Och i statistiken får han hyggliga siffror... Datorn har uppenbarligen uppfattat något som inte jag har sett. Hands up, jag ger mig!

2 poäng
# Sam Mensiro. En ytterst lojal spelare som kämpar vidare på skadeslitna påkar. Men också en spelare med begränsade kvaliteter. Mensiro har sin styrka som mittback där han kan härja och förstöra. Eller som när han fick uppgiften att plocka bort Sundsvalls Batanero i första derbyt. Men som ytterback eller på mittfältet blir hans brist på passningskvalitet och spelförståelse snabbt avslöjad.

# Simon Kroon. En drömdebut borta mot Elfsborg, sedan några bleka insatser innan säsongen var över med en trasig baksida av ena låret. Kroon var en prestigevärvning i somras som inte gav så mycket utdelning, åtminstone så här långt. Här har fysteamet ett viktigt jobb att göra under vintern.

# Patrick Kpozo. Får sällan chansen att göra det han är bra på, det offensiva spelet där han har täckning bakom sig. Som wing back, eller ännu värre ytterback, räcker han inte till i de här sammanhangen, man kan faktiskt se en tydlig brist på spelförståelse i de positionerna. 16 matcher i laguppställningen, fem från start.

# Jerell Sellars. Fick göra debut som startspelare i förra omgången (Trelleborg borta), i övrigt några korta inhopp. Det är naturligtvis inte tillräckligt för att göra en helhetsbedömning. Men absolut att insatsen i måndags lovar mera.

1 poäng
# Frank Arhin. Gjorde ett bra intryck tidigt i våras när han fick chansen i Svenska cupen mot Åtvidaberg på bortaplan. Men tyvärr, det är väl allt som varit bra det här året. I Allsvenskan har han inte gjort några som helst avtryck trots fyra försök i startelvan. Utvecklingen gick helt enkelt i stå och för 19-åringen gäller det att bita i det sura äpplet. Rimligtvis kommer det nya möjligheter.

Fotnot 1: Andrew Mills, Henrik Bellman och Jordan Flores har spelat för lite, eller inget alls, för att betygsättas.
Fotnot 2: För er som vill ha en enkel statistik om ÖFK-spelarna kan jag rekommendera https://www.svenskfotboll.se/serier/allsvenskan/spelarstatistik/. Om ni verkligen vill grotta ned er i vad varje spelare har presterat, klicka då på den här länken https://www.sofascore.com/sv/lag/fotboll/ostersunds-fk/1836. Där hittar ni allt och lite till om säsongen 2018!
Fotnot 3: Naturligtvis finns det massor av synpunkter på min summering. Men ni behöver inte vara oförskämda, skriv istället ned hur ni själva upplever den här säsongen. Utrymmet är, såvitt jag vet, obegränsat. Och använd gärna era riktiga namn, det blir så mycket trevligare!

 
3 Kommentarer:
Gäst: Bronner skrev | 12 Nov 2018 - 17:05
Håller med om det mesta, och dina krönikor är alltid mycket läsvärda!

Så här efter säsongsavslutningen vill jag nog "uppdatera" Sellars ett steg eller två.Även Mukibi har växt tycker jag.

Nu väntar man med spänning på arbetet med truppen inför nästa år.

44
Gäst: Bo Göransson skrev | 10 Nov 2018 - 11:36
Läser dina krönikor med stor glädje! Ser att du rankar Curtis Edwards högst i nuvarande lag, kan inte nog understrykas! Hoppas han blir kvar länge i ÖFK, min stora favorit. I övrigt, kommentarer överflödiga! Dina analyser och kommentarer som vanligt, klockrena!
44
Gäst: Tommy Lundberg skrev | 10 Nov 2018 - 08:09
Jag tycker att du har mycket rätt i din summering av spelarnas prestationer under säsongen. Visst kan man tycka att någon ska ha högre poäng och någon lägre men i stort är det väldigt bra summerat av dig. För övrigt läser jag mer än gärna dina krönikor på fotbollz. Tack för i år och välkommen tillbaka nästa år, som förhoppningsvis kan bli ett bättre år för ÖFK.
46
 
Sök på fotbollz.se
   
  Aly Keitas trippelräddningar imponerade - blev Trissvinnare  
  av Haldo Jonsson | Igår - 17:40  
 

Aly Keita Trisvinnare mot Falkenberg FF.
Bilden: Aly Keita. Foto: Haldo JonssonSkribenten i fotbollz.se Hasse Thor skrev i sitt referat:

-"Aly Keita som vanligt tongivande med några helt avgörande parader för att inte Falkenbergs kontringsfotboll skulle ge ytterligare frukt."

Tom Petterson leder sammanlagda Trissligan.

Daniel Swärd beholl ledningen, men det hårdnar i toppen

 
  Läs mer...  
 


 
  Kan Burchnall få ÖFK-skutan i rätt riktning?  
  av Agne Svärd | 21 Sep 2019 - 22:56  
 

 
  Läs mer...  
 


 
  Matchens besvikelse  
  av Haldo Jonsson | 21 Sep 2019 - 21:28  
 

 
  Läs mer...  
 


 
  ÖFK vann nästan allt utom matchen  
  av Haldo Jonsson | 21 Sep 2019 - 17:39  
   
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
21 Sep 2019 - 17:22 Machens bästa spelare
21 Sep 2019 - 17:09 Matchreferat Falkenberg - ÖFK 1-0 (1-0)
21 Sep 2019 - 16:42 Höjdpunkter från Falkenberg - ÖFK
21 Sep 2019 - 16:37 Matchens prestation
21 Sep 2019 - 13:13 Snart avspark
21 Sep 2019 - 12:29 Dagens startelva
21 Sep 2019 - 10:55 Inför matchen: Falkenberg - ÖFK
21 Sep 2019 - 10:54 Året då ÖFK spelade ut Falkenberg ur allsvenskan
21 Sep 2019 - 10:06 'Hemmaplan och gräs talar för oss'
21 Sep 2019 - 10:03 Följ Falkenbergs FF - ÖFK via fotbollz.se
20 Sep 2019 - 16:15 Många Falkar till Falkenberg
20 Sep 2019 - 15:25 'Jag vill inte stå i vägen'. säger Daniel Kindberg
20 Sep 2019 - 13:39 Tomas Falkensson ny i ÖFK Elitfotboll AB
20 Sep 2019 - 10:58 Östersunds kommuns val att ej stötta ÖFK är ett svek mot ska
19 Sep 2019 - 23:08 Blåstället på mot Falkenberg
19 Sep 2019 - 19:05 Jamie Hopcutt väntas lämna ÖFK efter säsongens slut.
19 Sep 2019 - 12:28 Överklagan om Dino Islamovic gick inte igenom
19 Sep 2019 - 09:58 Tom Pettersson leder Trissligan - blev Trissvinnare - igen
18 Sep 2019 - 21:00 ÖFK:s hjälp ur krisen
18 Sep 2019 - 20:59 Krönika av Miguel Exposito
 
 
 
Herrar
av: simpo | Igår - 20:56
Ian får sparken den här veckan
Ungdom
av: DM | 11 Sep 2019 - 15:05
Final F 13: IFK Östersund - Br