meny  
 
 
- Start
- Nyheter/Information
 
- Spelprogram/Referat
- Spelartruppen
- Statistik
- Hemmaarena
- Återblick -18
- Återblick -17
- Återblick -16
- Återblick -15
- Återblick -14
- Återblick -13
- Återblick -12
- Återblick -11
- Återblick -10
- Återblick -09
- Återblick -08
- Återblick -07
- Återblick -06
- Intervjuer
- Länkar
- Forum
 
- Kontakta oss
 
tabell Aktuell tabell   skytteliga Skytteliga
 
- Allsvenskan  Tabell
 
 
 
     
   
     
 ÖFK Nyheter
 
Välkommen till ÖFK Nyheter. Detta är en webbplats speciellt för alla som gillar ÖFK men även för andra intresserade. Avsikten med sidan är att den skall ha ett lättillgängligt och aktivt debattforum samt att Du bl a skall kunna läsa matchreferat, spelarinformation och intervjuer.
 
Senaste Matchen   Nästa Match
IFK Göteborg Östersunds FK
7 1

Läs mer... Läs mer...
 
GIF Sundsvall ÖFK

2020-01-25 
Idrottsparken
 

 YTTRANDE TILL FÖLJD AV SPONSORS UTTALANDE I MEDIA
av Styrelsen för Östersunds Fotbollsklubb
Publicerad 5 Jul 2019 - 18:18 

YTTRANDE TILL FÖLJD AV SPONSORS UTTALANDE I MEDIA
”I media florerar just nu yttranden och kommentarer som saknar grundläggande kunskap och förståelse för elitfotbollsekonomi. Vi förstår inte motiven eller utgångspunkterna för dessa osakliga och skadliga uttalandena.

Vi tycker att det är svårt att greppa, framförallt utifrån, vad vi förstår, innesittande kunskap om elitidrott och/eller funktionsdriven organisation kontra vinstdriven organisation. Vi hade gärna önskat att media i detta fall gjort en större studie över övriga elitklubbars organisation och ekonomi, för att visa en oberoende bild av hur svenska elitklubbar drivs och deras nyckeltal.

En fundamental, grundläggande devis – vinstdrivande bolag går ej att jämföra med elitfotbollsverksamhet eller annan föreningsverksamhet. I vinstdrivande bolag är pengarna målet, i till exempel en elitfotbollsverksamhet är pengarna medlet.

ÖFK är en av få elitklubbar i Sverige som per 2018-12-31 inte hade någon checkräkningskredit, inga externa skulder och inte heller någon spelare värderad i balansräkningen. Det är som för alla andra föreningar, likviditeten som i perioder är utmaningen.

ÖFK:s Vision, uppdrag, övergripande målsättningar och värdegrund är bestämt av ÖFK:s medlemmar på årsmöte. Sammanfattningsvis innebär det att föreningen ÖFK skall ta hem Lennart Johanssons pokal till Jämtland och spela i Europa. Detta beslut från medlemmarna, det är ägardirektivet till styrelsen från medlemmarna. Det är en vision som alla i ÖFK jobbar stenhårt för att uppnå. För att uppnå den visionen krävs flera sportsliga ledare, kontrakterade spelare samt tjänstemän som jobbar administrativt.

Att avskeda folk för att för att spara kapital är fullt förståeligt i en vinstdriven organisation där det slutligen skall generera utdelning till ägare. Att ta hänsyn till samtliga variabler i funktionsdriven organisation är desto svårare, framförallt i en funktionsdriven organisation med, av medlemmar, högt uppsatta sportsliga mål. Det är hela klubbens mål, styrelse ner till spelare, att slåss om mästerskapet i allsvenskan.

Det är en konstant utmaning att balansera sportslig satsning med ekonomin, vilket de flesta svenska elitklubbar kan vittna om. Dock kan vi försäkra alla som håller på klubben och som stöttar oss, att ÖFK inte är konkursmässiga. Vi kan dessutom försäkra alla om att samtliga kopplade till ÖFK, dag ut och dag in, jobbar stenhårt för att upprätthålla ett allsvenskt topplag med sund ekonomisk hållning.

Som Förening rapporterar vi till medlemmarna två gånger per år i enlighet med våra stadgar, årsbokslut och halvårsbokslut.

Per 2018-12-31 hade Östersunds Fotbollsklubb:

Noll belåning, noll skulder till externa parter.
Inga spelare värderade i balansräkningen, en av fyra allsvenska klubbar som jobbar med den värderingsprincipen
Per 2019-07-05, enligt ansedda Transfermarkt, ett spelartruppsvärde på 10,25 miljoner euro.
För att öka en förståelse för hur en svensk elitfotbollsklubbs ekonomi ser ut skulle vi råda alla att läsa in sig på våra allsvenska konkurrenters årsredovisningar och bland annat jämföra checkräkningskrediter, skulder till externa parter och värdering av spelare i balansräkningen.
Andra läsvärda artiklar är denna, gjord av Svenska Fotbollsförbundet:
https://www.svenskfotboll.se/globalassets/dokument/ekonomi/analys-av-allsvenskans-ekonomi-2018.pdf

ÖFK uppskattar allt engagemang, från medlem upp till sponsorer, och vi välkomnar alla som hjälper till. Vi som förening, likt alla andra föreningar, behöver hjälp i alla hänseenden – finansiellt, fysiskt som psykiskt. Det är valfritt om man vill hjälpa, såklart också valfritt om man vill jobba för att stjälpa – men vi föredrar att jobba med sådana som vill hjälpa.

Tänk om vi kunde samla en handfull kreativa, starka sponsorer som tror på det här, som vill hjälpa oss på riktigt att ta hem mästerskapet till Jämtland, då kan vi göra som de gör i Sundsvall, Elfsborg, Helsingborg, Djurgården, Sirius, satsa 25-30 miljoner, ta hem mästerskapet, sälja spelare betala tillbaka investeringarna samt satsa på en ännu bättre trupp för att erövra Europa. Vi har gjort det förut och vi har ännu bättre förutsättningar för att göra det igen.

Vi ger oss aldrig och dig vill vi ha med, om du tror på det här!
Rött och svart pumpar våra hjärtan!”

Styrelsen Östersunds Fotbollsklubb

 
17 Kommentarer:
Gäst: Medlem skrev | 6 Jul 2019 - 14:52
Önskar ett medlems möte
109
Gäst: A.C. skrev | 6 Jul 2019 - 12:31
@Robert Givetvis förstår jag att folk är upprörda pga ÖP:s skriverier. Problemet är att synen på ÖP tar över alla diskussioner om ÖFK numera. Poängen här är att när ÖFK svarar på dessa helt legitima frågor (som fler än Hallström går runt och bär på) så gör de det på ett vagt och substanslöst sätt som skapar mer oro än lugn bland oss supportrar.

Publiksiffror och spelarförsäljningar är självklart delar av ekvationen men jag är rädd att problemet är större än så. Vad betalar vi spelartruppen? 2018 års lönekostnader var enligt ÖFK:s egen hemsida nära 59 miljoner och det är inte hållbart i längden för en klubb i ÖFK:s situation. Hur ser det ut i dag? Värt att nämna i sammanhanget är att många av den senaste tidens nyförvärv är oprövade kort som sällan eller aldrig levererat på högre nivå (nej, engelsk division sex är INTE hög nivå). Då ska lönerna också vara därefter. Är rädd att klubben agerar omdömeslöst för tillfället, helt oberoende av vad ÖP publicerar. Tråkigt att ÖFK inte tog chansen att räta ut frågetecknen.

@Maria* Dessvärre visar svaret från ÖFK på motsatsen till det du skriver. Texten framstår inte som att den är skriven av en ekonomiskt ”kompetent” person. Och om en förening som dragit in 70 miljoner på Europaspel och troligtvis ca 65 miljoner enbart på försäljningar av Ghoddos och Sema ett år senare har likviditetsproblem är det nog dags att bli orolig. Allt annat är naivt.
27
Gäst: Anders T skrev | 6 Jul 2019 - 11:47
Att man skulle ha "noll skulder till externa parter" är helt orimligt, för att inte säga helt omöjligt. Man har naturligtvis ett antal miljoner i leverantörsskulder, man har skulder i form av källskatt och soc. avgifter för decemberlöner och förmodligen även en stor skatteskuld för 2017.
Det är möjligt att detta inte förändrar bedömningen av bokslutet i sig, men det är ett häpnadsväckande okunnigt uttalande, speciellt när det kommer från bolagets styrelse.
16
Gäst: Maria* skrev | 6 Jul 2019 - 10:47
Ja alla kan och vet. ÖP skriver skit och f.d. sponsorn Hallström (som säkert är skitsur att inte bli krusad) spyr galla. Jag utgår från att det sitter kompetenta och smarta människor i ÖFK:s styrelse och att de vet vad de gör. Om det INTE sitter kompetenta människor i klubbens styrelse så har medlemmarna misslyckats med att se till att ha en styrelse som de litar på? Det är väl en förening där demokratiska val förekommer?

Chilla lite, det är ingen nyhet att klubbar (eller företag om man nu ska jämföra... vilket man inte ska... för det är äpplen och päron) periodvis får likviditetsproblem. När produktionen inte är igång alla årets månader så blir det så och mig veterligt gäller det för alla idrottsföreningar. Det är inget nytt heller... inget att skriva i tidningen om, men det hade nog gått för lång tid utan skitkastning så då gräver man lite djupare i den tänkta gödselstacken.
8
Gäst: ÖFKfan + Öp-pren skrev | 6 Jul 2019 - 10:39
Censur igen! Vad jag hört har det ändrats i inlägg också
Att sign. ö.s får breda ut sig med sitt mediahat, har vi fått acceptera
Likaså att kritik mot denne person tas bort
17
Gäst: Kenneth skrev | 6 Jul 2019 - 08:07
Bägge parter fick säga sitt i ÖP ang Hallströms synpunkter på ÖFKs ekonomi

https://www.op.se/artikel/ofk-s-ekonomi-anstrangd-maste-lana-pengar-nar-kassan-sinar-men-vi-ser-inte-pa-det-med-nagon-oro
16
Gäst: Robert skrev | 6 Jul 2019 - 07:55
Jag är också orolig för öfks ekonomi, det är självklart den är sämre när publiksnittet är så pass mycket lägre. Jag hoppas vi kan säga Hosam och få in 15 miljoner, men då måste han göra en bra match snart.

Däremot är det inte svårt att förstå varför folk är irriterade på ÖP. Det är väll femte gång samma sponsor får gnälla i tidningen om Öfk utan att de låter Öfk svara. För ni som försvarar ÖP kan väll länka till var Öfks svar finns på ÖP?

En seriös reporter försöker åtminstone visa båda sidor av en historia. Det har ÖP inte gjort en enda gång vad jag sett av alla gånger de lagt ut negativt vinklade artiklar. Det är därför jag i alla fall tappat allt förtroende för ÖP.
10
Gäst: Kenneth skrev | 6 Jul 2019 - 07:51
Men eftersom ÖFK är ett Elit AB, måste man väl driva det som ett AB också, där man har ordning på resultat & balansräkningen och inte flumma iväg och säga att man driver företaget på ett annat sätt? Visst kan man ha en checkkredit om man har problem med cashflow, men även den ska ju betalas med ränta, blir underskottet för stort kommer det att krävas att aktieägarna måste gå in med mera kapital i bolaget tillslut

Man skriver att man vill ha hjälp av sponsorer, då måste nog transparensen bli mycket bättre
14
Gäst: PP skrev | 6 Jul 2019 - 07:51
Ja risken är stor att vi balanserar på slak lina. Särskilt med detta ihåliga uttalande, som gjorde mig mer orolig än tidningsskriverierna. När är nästa halvårsredovisning? Positivt ekonomiskt är sannolikt att Morrison släppts. Vi får hoppas att Aiesh kan säljas för minst 12- 15 mille. Och att Hallströms vendetta upphör. Vi är ju inte så många som kan bojkotta honom.
7
Gäst: A.C. skrev | 6 Jul 2019 - 07:30
Förstår inte hur detta (ännu en gång) blev en fråga om ÖP vs ÖFK. Sakfrågan är om ÖFK:s ekonomi är i ordning eller ej. Tyvärr ger inte den här texten ett tillfredsställande svar på den frågan. Hur situationen var i december 2018 säger ingenting om hur det ser ut idag. Jag är ordentligt oroad över skenande lönekostnader för spelartruppen (vad tjänar Webbs nyförvärv per månad egentligen?). Och när HIF och Giffarna lyfts fram som positiva exempel för hur en fotbollsklubb ska skötas bör varningsklockorna ringa för fler.
15
Gäst: Verkligheten skrev | 6 Jul 2019 - 06:12
Att folk är så blinda. Inom 2 år
kommer ÖFK spela i superettan.
Vi får va glada att ha ett mittengäng i superettan
9
Gäst: Acker P skrev | 5 Jul 2019 - 21:38
Bojkotta Öp och LT. Tidningen har inget förtroende längre hos folk. ÖP har tappat hälften av alla premuranter på kort tid. Tidningen har blivit för dålig. Mittmedia måste akutsälja för att undvika konkurs. Det är sjukt dåligt att förfölja ÖFK för att få klick. Hatet släpps fritt. ÖP skriver aldrig något positivt om ÖFK. Varför inte intervjua en nöjd sponsor?
24
Gäst: ??? skrev | 5 Jul 2019 - 21:38
Hur komKindberg me i de här? Tom Petty?
2
Gäst: Hm skrev | 5 Jul 2019 - 21:37
Var det inte Hallström som sponsrade friidrottsarenan i Krokom och sen trodde att han då fick bestämma hur den skulle byggas också?
2
Gäst: @tom petty skrev | 5 Jul 2019 - 21:28
skrivit vad? Tom Petty eller ö.s
1
Gäst: Tom Petty skrev | 5 Jul 2019 - 21:00
Känslan är att Kindberg skrivit detta....
Verka men inte synas verkar vara hans melodi nu.
10
Gäst: Ö.s. skrev | 5 Jul 2019 - 19:53
Hatmedierna Östersunds-Posten och Länstidningen gör allt för att sänka Östersunds fotbollsklubb. Ni som prenumererar, säg upp den, ÖP och LT är inte seriösa, hatet mot Öfk är hemskt att uppleva.
23
 
Sök på fotbollz.se
   
  Kärleken till ÖFK finns kvar hos Brwa Nouri  
  av Haldo Jonsson  | Igår - 00:04  
 

-"Rent fotbollsmässigt kan ingenting jämföras med min tid i Östersund. Inte bara på planen utan även utanför, det var bästa som har hänt i mitt liv och ingenting kommer att kunna jämföras med tiden jag hade där,. säger ÖFKs förre lagkapten Brwa Nouri."
 
  Läs mer...  
 


 
  Douglas Bergvist lämnar ÖFK  
  av Haldo Jonsson | 11 Dec 2019 - 20:17  
   
  Läs mer...  
 


 
  Företaget Hema Lön från Hammarstrand köper aktier  
  av Haldo Jonsson | 10 Dec 2019 - 23:08  
 

Vd Katarina Nyberg Finn:

-ÖFK ger alla något att tro på och ger oss jämtar en stark patriotisk känsla av att vi kan hävda oss mot resten av Sverige, den självkänslan går inte att köpa för pengar. För oss är det självklart att bidra för att ge ÖFK förutsättningar att fortsätta vara ÖFK

 
  Läs mer...  
 


 
  ÖFK redan borträknad från allsvenskan?  
  av Haldo Jonsson | 9 Dec 2019 - 23:41  
 

I varje fall tycks Sportbladet utgå från det?

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
9 Dec 2019 - 16:24 Dino Islamovic uttagen i landslaget
8 Dec 2019 - 19:27 Våra utlandsproffs
8 Dec 2019 - 19:25 Arsenal - Brighton 1-2
7 Dec 2019 - 19:55 ÖFK :s matcher gav 25 mille till länet
6 Dec 2019 - 20:12 ÖFK i väntans tider
4 Dec 2019 - 22:24 Kalpi Outtara köps ut?
4 Dec 2019 - 19:34 Fotbollsvänner! - Jag utmanar Er!
4 Dec 2019 - 09:31 Överklagan har ingivits
3 Dec 2019 - 21:16 Sluta mobba laget
3 Dec 2019 - 10:38 Stålbadet
2 Dec 2019 - 10:51 Tre spelare stack ut i förra omgången
1 Dec 2019 - 17:51 Cas idrottens skiljedomstol- Beslut i 'Ghoddosfallet' närmar
30 Nov 2019 - 20:57 Tidvis såg jag gamla ÖFK
29 Nov 2019 - 13:38 Tretton tjänster ska bort i ÖFK
29 Nov 2019 - 09:47 - Jag kommer att sponsra ÖFK även om det blir superettan
29 Nov 2019 - 09:42 Dagens citat
28 Nov 2019 - 18:20 ÖFK börjar med bortamatch i Svenska Cupen mot lag från Helsi
27 Nov 2019 - 22:07 Hur blir det med spelarna om det blir Superettan?
27 Nov 2019 - 14:45 Därför blir det säkrare beslut i överklagningsnämnden
26 Nov 2019 - 23:20 Experten sågar Östersundsbeslutet: - 'Jättekonstigt'
 
 
 
Herrar
av: Rolighetsministern | Idag - 06:46
Dogge har uppmärksammas av flera kl
Övrigt
av: va håller dom på me!!!!! | 29 Nov 2019 - 12:25
de e ju för jävligt!!!!!!