meny  
 
 
- Start
- Nyheter/Information
 
- Spelprogram/Referat
- Spelartruppen
- Statistik
- Hemmaarena
- Återblick -22
- Återblick -21
- Återblick -20
- Återblick -19
- Återblick -18
- Återblick -17
- Återblick -16
- Återblick -15
- Återblick -14
- Återblick -13
- Återblick -12
- Återblick -11
- Återblick -10
- Återblick -09
- Återblick -08
- Återblick -07
- Återblick -06
- Intervjuer
- Länkar
- Forum
 
- Kontakta oss
 
tabell Aktuell tabell   skytteliga Skytteliga
 
- Allsvenskan  Tabell
 
 
 
     
   
     
 

NOA SONKO SUNDBERG VILL VISA SIN SNABBHET 2020: 'ÄR TOPP-8 I PREMIER LEAGUE'
av Haldo Jonsson
Publicerad 17 Jan 2020 - 23:03 Uppdaterad 17 Jan 2020 - 23:06

Noa Sonko Sundberg har även tidigare varit snabb, men berättar nu att han har utvecklat snabbheten ytterligare med hjälp av en personlig tränare. Enligt chefstränaren Ian Burchnall har han nu en maxhastighet som är bland de högsta i Premier League.

- Det är, enligt mig, det bästa året jag har gjort. Jag fick spela i 28 matcher från start och utvecklades hela tiden. Jag har tagit otroliga kliv och framför allt snabbheten är tio gånger bättre än tidigare, säger han till Fotbollskanalen.

Sonko Sundberg har även tidigare varit snabb, men berättar nu att han har utvecklat snabbheten ytterligare med hjälp av en personlig tränare. Enligt chefstränaren Ian Burchnall har han nu en maxhastighet som är bland de högsta i Premier League.

- Den är topp-8 i Premier League, vår tränare hade sett det, så det är något jag har utvecklat och jag märker även det själv. Förhoppningsvis kommer även alla andra att märka det snart, säger han och fortsätter:

- Det baseras på den högsta hastigheten och inte på ett visst antal meter. Sedan vet jag inte om det där mätinstrumentet är hundraprocentigt, men det är såklart en otrolig bedrift, samtidigt som man vill kunna springa ännu snabbare.

Hur har du tränat för att bli snabbare?
- Jag har framför allt varit mer noggrann med stretchingen och sedan även tränat med en personlig tränare som tryckte mycket på stretchingen kombinerat med olika benövningar och överkroppsövningar. Det är just kombinationen mellan träning och stretching.

Tror du att din snabbhet kommer bli synlig för utomstående i år?
- Ja, förhoppningsvis. Första året i ÖFK var jag mer tvungen att visa min snabbhet, då positionsspelet inte var så bra, men i fjol utvecklade jag positionsspelet och därmed behövde jag inte visa upp snabbheten så mycket. Det är ju en kombination av det, då man kan rädda upp vissa situationer med snabbhet. Förhoppningsvis kanske man kan visa det.

Sonko Sundberg, som har avtal över 2021, trivs i ÖFK och är inställd på att stanna i klubben över den här säsongen också.


Efter två utlåningar till Gif Sundsvall tog förre AIK-backen Noah Sonko Sundberg, 23, vintern 2018 steget över från AIK till Östersunds FK med ett kontrakt över 2021. Inledningsvis blev det varierat med speltid, men under andra halvan av 2018 tog han en ordinarie plats i klubben som han sedan dess har behållit, skriver Fotbollskanalen

Men fjolåret blev också tungt för klubben. ÖFK slutade på tolfteplats i allsvenskan och blev till en början inte beviljat elitlicens för spel i allsvenskan 2020, något föreningen överklagade med resultatet att det trots allt blir spel i allsvenskan nästa säsong.

Sonko Sundberg menar att allt gick fel för klubben i fjol, men är samtidigt glad över att få spela i allsvenskan 2020.

- Det är såklart jätteskönt. Man har undermedvetet tänkt på det, att det verkligen kan vara så att vi åker ur, men som tur är hände inte det. Man får vara nöjd med det, även om jag inte har koll på allt annat kring hur det gick till. Det är bara väldigt skönt att vi spelar i allsvenskan i år, säger han till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Nu ska vi vara bättre än förra säsongen och det är nog inte så svårt. Det gick dåligt på alla plan, både utanför och på planen. Vi fick inte med oss resultaten och spelet stämde inte. Vi ska fortsätta att utvecklas som lag och vi har i stort sett samma spelare som förra året, även om vi bland annat tappat Dino Islamovic. Vi måste utveckla vårt spel och det som har varit kännetecknet för ÖFK är ju spelet på marken, men det gick inte så bra med det förra året. Sedan vill vi såklart sluta högre upp i tabellen.

Men för personlig del är mittbacken nöjd med säsongen.

- Om det skulle komma upp något får man ta det därifrån, men det är fullt fokus på Östersund. Om något annat händer får man se då.

Vännen och förre AIK-mittfältaren Anton Salétros bollade nyligen, i en intervju med Aftonbladet, upp Sonko Sundberg som den allsvenske spelaren han helst vill att AIK ska värva 2020. Däremot är det i dagsläget inte aktuellt för backen, som både har en bakgrund i AIK:s akademi och A-lag.

- Man vet aldrig i framtiden, men det är inte det jag siktar på nu i alla fall, säger han.

- Det kan se ut som att han säger så för att han är min vän, men det är kul. Det är inte så att han ljuger, han tycker nog att jag har tagit stora kliv. Jag kan vara en intressant spelare för många, inte bara AIK. Det är positivt och kul, fortsätter han.

Hur ser du tillbaka på dina år i AIK?
- AIK-sejouren var till och från. Jag fick spela väldigt mycket under en tid med Andreas Alm, men sedan fick jag mindre speltid och då kände jag att jag behövde hitta ett lag där jag kunde få spela och utvecklas. Då passade Sundsvall väldigt bra eftersom att vi spelade mytcket längs marken. Det var väldigt positivt att komma dit och när jag var klar i Sundsvall var det bästa för mig att byta lag från AIK. Jag ångrar inte en sekund att jag flyttade hit.

Nu ser Sonko Sundberg fram emot ÖFK:s kommande träningsläger i Portugal och mot att göra en bra säsong 2020. Han vill ta mer ansvar på planen.

- Jag vill synas mer och vara lite mer av en ledare. Jag vill ta mer ansvar. Tom (Pettersson) och många andra profiler har lämnat, så nu får man steppa upp. Det är synd att säga, men jag är en av de äldre spelarna i laget nu och då kommer det mer på mig med ansvar.

 
 
 
Sök på fotbollz.se
   
  Vänta med att sätta betyg på årets ÖFK  
  av Agne Svärd | Idag - 09:39  
 

 
  Läs mer...  
 


 
  Följ GIF Sundsvall - ÖFK genom fotbollz.se  
  av Haldo Jonsson | Idag - 09:16  
 

Fotbollsfolkets egen sajt fotbollz.se ger alla läsare info genom referat, bilder, matchens prestation och överraskning, statistik och krönika från matchen. Du kan skriva och läsa i forumet och om vad andra tycker om matchen.

Nio medarbetare i fotbollz.se är enagerade att skildra matchen.

Du har väl inte glömt att tippa Hos Andreas-tipset.

 
  Läs mer...  
 


 
  GIF Sundsvall är en förening i förvandling.  
  av Haldo Jonsson | Igår - 10:48  
 

På påskafton smäller det mot nya GIF Sundsvall. Då är det dags för det spännande Norrlandsderbyt

 
  Läs mer...  
 


 
  Fotbollz.se rustar för ännu en säsong  
  av Haldo Jonsson | 27 Mar 2024 - 14:45  
 

Många medarbetare ställer upp för dig.

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
27 Mar 2024 - 10:44 ÖFK höll vad man lovade - en sistaminutenvärvning - men inge
27 Mar 2024 - 10:34 ÖFK:s tidigare spelare Henrik Bellman aktuell för Helsingbor
25 Mar 2024 - 10:34 Bråda dagar för ÖFK
23 Mar 2024 - 14:17 Var är målsinnet?
23 Mar 2024 - 12:55 Matchreferat ÖFK borde ha avgjort i första halvlek
23 Mar 2024 - 11:12 Startelvan i dag
22 Mar 2024 - 15:39 Intressant genrep mot Skövde.- Svår att ta ut en backlinje
22 Mar 2024 - 13:18 Superettans bästa spelare 2024 -unibet
22 Mar 2024 - 10:12 Så här gjorde vi för att ta in pengar till ÖFK - kanske ett
21 Mar 2024 - 16:04 En annorlunda dag
20 Mar 2024 - 19:27 - 'Vi ska värva en ny forward'
20 Mar 2024 - 15:24 Det syns på alla att det börjar närma sig seriestart - rappo
19 Mar 2024 - 20:25 Upptaktsträff Superettan i dag
18 Mar 2024 - 21:23 Mittfältaren Albin Sporrong åter till ÖFK
18 Mar 2024 - 20:41 Tråkigt, tråkigt - Mansour Sinyan långtidsskadad
18 Mar 2024 - 17:52 Träning inför genrepet mot Skövde
18 Mar 2024 - 10:46 Företagsam ledning ger framgång
16 Mar 2024 - 15:48 Matchreferat ÖFK vann klart mot Gefle iF som inte hade mycket att sätta e
16 Mar 2024 - 14:13 Startelvan i dag
15 Mar 2024 - 16:13 Inför ÖFK - Gefle IF