av Agne Svärd
Publicerad 18 Aug 2017 - 00:30

Det gick bra i två matcher mot Galatasaray. Och det gick också enligt planen mot PAOK..
Men bara i 77 minuter!
Sedan small det två gånger bakom Aly Keita och ÖFK har nu en hel fjällkedja att bestiga efter 1–3 i Thessalonikis tryckande värme.

Det är mycket möjligt att ÖFK:s Europaäventyr tog slut där och då när Alexandar Prijonic (med ett förflutet i bland annat Djurgården) först nickade in 2–1 i den 77:e minuten och sedan bankade in en straff bakom Keita tio minuter senare, 3–1. Men bortamålet (Brwa Nouri på straff efter 21 minuter, 1–0) ger ändå en strimma av hopp. 2–0 hemma på Jämtkraft arena nästa torsdag räcker till gruppspel i Europa league.
Men om sanningen ska fram; inte gav den här kvällen någon förhoppning om en vändning på hemmaplan.

Mot Galatasaray valde Potter att formera en fembackslinje i defensiven, två centrala mittfältare framför och tre forwards. Hemma var taktiken en fullträff (2–0) och borta räckte det också för att hålla turkarna stången (1–1).
I Thessaloniki blev det ännu mera defensivt när man dubblerade bevakningen på båda kanterna, Aiesh/Mensiro till höger, Mukiibi/Widgren till vänster för att ha beredskap när grekernas offensiva backar fyllde på.
Om man ska sätta någon form av sifferkombination på det hela blir det 6-3-1 (Ghoddos ensam och kringskuren på topp).

Det blev, i mitt trycks, lite väl försiktigt. Visserligen hade PAOK stora svårigheter att ta sig igenom ÖFK-försvaret långt och länge in i matchen.
Men det blev ju inget kvar för ÖFK att själva spela någon slags anfallsfotboll, aldrig någon chans att odla ett spel inom laget, en chans att vila med bollen som är så viktigt när man blir satt under press.
Det var bara att freda sin egen målbur där Aly Keita såg ut att stortrivas. Och han kunde inget göra då Leo Matos nickade in kvitteringen 1–1 en kvart efter Nouris straffmål.
Oavgjort i halvtid kändes mer än okej med tanke på den grekiska överlägsenheten på banan, dessutom hade ÖFK fått ett viktigt ”bortamål”. Och visst kunde man skönja en påtaglig irritation bland hemmaspelarna när mycket gick fel i försöken att spränga ÖFK:s försvarsblock.

Första halvan av andra halvlek blev bara en förlängning av den första ronden, kanske man kunde ana att ÖFK fick allt svårare att hålla ihop sitt försvar. Men så långt höll den taktiska planen, 1–1 var ju ett alldeles lysande bortaresultat.
Två byten i den 71:a minuten (Mukiibi mot Douglas Bergqvist, Ken Sema mot Alhaji Gero) skulle dock förändra hela bilden. Organisationen föll, dessvärre, mer eller mindre samman. Och då räckte heller inte Keitas storspel för att rädda ÖFK kvar i matchen.
# Minut 77: Dennis Widgren blir tunnlad ute till vänster och Tom Pettersson förlorar nickduellen mot Prijonic, 2–1.
# Minut 87: Aly Keita knockar en hemmaspelare i en misslyckad utrusning, straff och Prijonic igen, 3–1.

2–1 hade varit ett resultat som varit helt okej med tanke på bortamålet. Men 3–1 träffade den jämtländska ÖFK-stoltheten mitt i solar plexus. Det måste erkännas.
Det är klart att det blir andra förutsättningar nästa torsdag. Underlag, väder, arena, ja, vi försöker väl plocka fram allt det som kan tala till ÖFK:s fördel.
Men det allra viktigaste måste vara att ÖFK hittar tillbaka till sin identitet och finner något som kan hota PAOK:s försvar. Fråga mig inte hur det ska gå till, jag vet bara att inget försök gjordes i kvällens möte.

Några små noteringar;
# Jag trodde inte att ÖFK skulle torska i höjdspelet i eget straffområde med "Sotte", Tom Pettersson och Mukiibi i ett samlat mittförsvar. Men två baklängesmål på nick svider. Vid det första agerade Mukiibi och Dennis Widgren åskådare och vid det andra blev Tom Pettersson regelrätt besegrad av Prijovic.

# Det är sällan man ser så taffligt försvarsarbete som PAOK bjöd på när ÖFK fick straff (Aiesh fälld av PAOK:s målvakt Rodrigo Rey).

# Många av ÖFK:s spelare såg ut att ha problem med underlaget. Inte minst Ken Sema snubblade omotiverat omkull vid flera tillfällen.

# Hosam Aiesh gjorde ett storartat arbete ute på högerkanten – i båda riktningarna. Han var den ende som hotade hemmaförsvaret den här kvällen. Aiesh var tillsammans med Aly Keita ÖFK:s främsta.

# Nu gäller det för ÖFK, spelare, ledare, ja, hela klubben, att man snabbt kommer upp på hästen igen. Det finns ingen tid att slicka såren. AIK redan på söndag och så en ny kraftmätning med PAOK nästa torsdag.