Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
  O'Learys-tipset 2020
- Lämna ditt tips
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Medlemserbjudande
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
Tabell Tabell Skytteliga Skytteliga
Allsvenskan Tabell Skytteliga
- Östersunds FK  
Div 1 Norrland - Damer Tabell Skytteliga
- IFK Östersund
- Ope IF
Div 2 Norrland - Herrar Tabell Skytteliga
- IFK Östersund
- Ytterhogdals IK Gästbok
Div 2 M:a Norrland - Dam Tabell Skytteliga
- IFK Östersund 2
- Krokom/Dvärsätt IF
Div 3 M:a Norrland - Herr Tabell Skytteliga
- Järpens IF
- Frösö IF Gästbok
Div 3 Damer Södra Tabell Skytteliga
- Brunflo FK
- Frösö IF
- Ope IF 2
- Svegs IK
- Hede/Vemdalen
- Ås IF
Div 3 Damer Norra Tabell Skytteliga
- Häggenås SK
- IFK Strömsund
- Järpens IF
- Krokom/Dvärsätt IF 2
- Offerdals IF
- Ragunda BK
Div 4 Herrar Tabell Skytteliga
- Alsens IF Gästbok
- Ope IF Gästbok
- Dvärsätts BK
- IFK Strömsund
- IFK Östersund Ungdom
- Offerdals IF Gästbok
- Ope IF 2
- Stuguns BK Gästbok
- Tandsbyns FK Gästbok
- ÖFK Cosmos
 
Övriga serier
Övrigt
Förbund, domare m fl
J/H Fotbollsdomarklubb
Ettan fotboll
fotbolly.se
 
Saknar Du din förening? Tryck här...
 
besök Space2u
 

NYA FÖRUTSÄTTNINGAR INOM DAMFOTBOLLEN I DISTRIKTET
av Per Lagerbäck
Publicerad 3 Jan 2018 - 12:21 Uppdaterad 3 Jan 2018 - 12:25

Ja, nu är det definitivt, en saga är all. ÖDFF finns nu endast kvar som ett integrationsprojekt. Eftersom jag bedömt detta slut som det mest troliga sedan i somras, så har jag avvaktat med tredje delen om damfotbollens historia i distriktet, alltså den del som ska handla om ÖDFF. Beslutet att nu lägga ner föreningen gör att jag skjuter ytterligare på att publicera den delen. För tillfället får det bli denna lite kortare krönika.

Jag blev väldigt glad när jag läste dels att Kent Persson blir kvar i IFK Östersund, och dels att han säger att det nu är fler lag som har chansen att sikta uppåt, t ex Ope IF. Detta är nämligen det jag tycker är det positiva med att ÖDFF drar sig ur, att det blir helt öppet med konkurrens igen. Jag hoppas att de flesta av dem som ständigt förespråkat att ett gemensamt elitlag är enda vägen framåt, nu klarar att ligga lite lågt ett par år framåt. Jag tycker att verkligheten visat precis tvärt om, nämligen att det är när föreningarna, inkl ÖDFF, lägger sitt krut på sin egen utveckling som det gett resultat. Det kommer att belysas lite ytterligare i kommande krönikor och historiebeskrivningar. Nu hoppas jag att stor kraft läggs på utvecklingen av egna spelare, men att det också satsas på ett par-tre utländska förstärkningar i de lag som vill satsa uppåt.

Ungdomsverksamheten bör utvecklas vidare, och någon gång måste föreningarna också våga att satsa lite extra på de spelare som själva är beredda att satsa lite extra, redan före gymnasiet. Jag tycker att det oftast visar sig att det är de spelare som vill och orkar lägga mycket tid på fotbollen, på både träningar och intresse för andra lag än sitt eget, som så småningom bir vuxna spelare av klass. Och vi måste erkänna för oss själva att det är ett lika stort mål att utveckla spelare till hög nivå, som att sysselsätta så många barn och ungdomar så länge som möjligt. Notera att jag skriver "lika stort mål"!

Jag är nu väldigt optimistisk gällande "toppen" av damfotbollen i länet, även om vi befinner oss i en svacka just nu, med endast ett div 1-lag. Ope kommer, liksom troligen även KD, att satsa på serieseger i tvåan i år. Ett litet frågetecken dock för KD, som valde att inte ta erbjudandet om att ta steget upp i ettan redan i år. Ope gjorde ett tappert försök att få ta över ÖDFF:s plats i div 1, men fick nobben av SvFF. Enda möjligheten hade nog varit att helt ta över ÖDFF, och inlemma resterna av den föreningen i sin verksamhet, men där fanns det nog alldeles för många frågetecken runt de rester som finns kvar. Och när beslutet från SvFF drog ut så länge på tiden så var det nog bäst som skedde, nämligen att Ope får satsa på toppen av div 2 år 2018 istället. Spelarna var inte alls förberedda på, eller tillfrågade, om spel i div 1.

IFK Östersunds utveckling "på egen hand" tycker jag visar vad föreningarna ska kunna åstadkomma, och det ska bli spännande att följa dem i div 1 andra året. Klokt av Kent Persson att inte sticka ut hakan för mycket, särskilt om Anna Jonsson inte blir kvar i truppen. Ett nytt kontrakt låter som en bra grund, så får allt annat komma som bonus.

Ett absolut problem är istället utarmningen av antalet seniorlag utanför tätortssamlingen öster om Storsjön (från Brunflo i söder till Krokom i norr), även om jag hoppats på ett lag från Ås. Det stora positiva utropstecknet är att Härjedalen kommer tillbaka på bred front, då såväl Sveg som Hede/Vemdalen anmält lag i trean. Järpen och Strömsund finns också kvar, men jag saknar verkligen lag från Berg, Bräcke och Ragunda kommuner. Och oj vad jag saknar ett lag från Frösö IF. Jag hoppas att man där satsar på ett av de stabilare äldre flicklagen, och förbereder dem på att kliva upp i seniorspel inom kort, med enstaka inslag av äldre spelare med anknytning till Frösön och Frösö IF. Jag hoppas trots allt på en ny boost gällande bredden i distriktet av flera skäl, inte minst beroende på att årgångskullarna ökar vad gäller äldre tonåringar.

Jag ser alltså verkligen fram emot fotbollsäsongen2018, dels utifrån innehållet i denna krönika, men även med godbitar som ÖFK:s förhoppningsvis fortsatta heroiska insatser i Europa League, och Allsvenskan, Sveriges och Islands deltagande i Herr-VM och damernas fortsatta kval till VM. Bland mycket annat. Jag följer ju med stort intresse även GIF Sundsvalls framfart, och om allt går vägen så ska jag under våren också för första gången se mitt brittiska favoritlag, sedan över 50 år, på plats. Nämligen Cardiff City!

Gott Nytt Fotbollsår på Er Alla!

 
 
21 Kommentarer:
Gäst: Ö.s. skrev | 17 Jan 2018 - 11:11
Ni kan ju fortsätta drömma om elitfotboll för tjejer för det blir blott en dröm! Förutsättningarna har försämrats drastiskt nu när Ödff föll ur elitettan. Hade Ope IFK och Frösön tagit sitt ansvar och stöttat Ödff satsningen framförallt ekonomiskt så kanske vi kunnat sett en utveckling. Nu är det mörkrets mörker med damfotbollen i Jämtland. En bredd utan topp och det är något ni kommer få leva med. De luftslott ni drömmer om håller inte.

Nej bilda en ny elitförening som tar hand om elitsatsningen, tillsätt en marknadsgrupp som har de rättta kontakterna in i näringslivet för det kommer krävas pengar för att lyckas. Tjejerna måste vara åtminstone halvproffs vilket innebär att klubben måste ersätta för förlorad arbetsförtjänst. Det måste också tillsättas en tjänst som har idéer om hur får vi folk till matcherna! Damfotbollen i Sverige spelas ju inför tomma läktare, där finns en del pengar att hämta med mer publik på matcherna.
6
Gäst: fiepo skrev | 10 Jan 2018 - 17:29
Känner inte alls till det där med att flicklagen får sämre träningstider, i den klubb jag verkar så fördelas det likvärdigt. Seniorlaget för damer har bättre tider än herrlaget och helt rätt för att damerna spelar i en högre serie. Ungdomarna så likvärdigt det går utefter önskningar och vad man som lag kan ta för tider.
Det går nog inte säga som dig Ulla rent generellt. Om du nu är involverad i en förening så hör efter om det verkligen är skillnader och om så är fallet påpeka det.
Rätt så, att det behövs fler hallar.
9
Gäst: Ulla skrev | 8 Jan 2018 - 09:03
Elitfotboll är inne på rätt linje, men missar en väsentlig del, ungdomsfotbollen, det är där grunden och förutsättningarna för damlagen och herrlaget skapas, tyvärr Så får tjejlagen ännu sämre förutsättningar än pojklagen, sämre träningstider, färre träningstider, föräldratränare hela vägen upp till F17.

Inte underligt att länet inte får till någon kvalite på damfotbollsspelarna(vilket även är samma för herr)

Ungdomarna behöver 2st ÖP hallar till för att få igång ungdomsfotbollen i östersund, även andra kommuner i länet måste börja bygga hallar samt konstgräsplaner för att utveckla fotbollen i länet, det håller inte längre med att vänta på att gräset ska börja växa.

I IFK får pojkarna deltaga på ambitionsträning med Z, vad får tjejerna?
12
Gäst: Elitfotboll skrev | 8 Jan 2018 - 00:13
På vilket vis gjorde ÖDFF ?allt för att få folk? de sista matcherna?!
De har gjort en hästjobb på många sätt. Men för att få ett elitsatsande lag med en stomme från länet behöver även tjejer i länet förutsättningar. De har jobbat, pluggat, jobbat för laget med diverse uppdrag och spelat fotboll på elitnivå! Samtidigt. Har dessa resurser/ sponsorpengar fördelats på ett främjande sätt för länets damer? De utländska spelare som kommit har inte haft dessa tuffa scheman. Hur mycket mer skulle länets damer ha utvecklats ifall man satsat ekonomiskt på dem och de kunde jobbat mindre? Fler hade kunnat stanna kvar och spela ? hemma?. Det spelar ingen roll vad ett elitsatsande lag i länet heter, OPE, IFK, ÖDFF..Damerna måste få andra förutsättningar och erkännande! Man ska inte slänga ur sig att ?tjejer kommer aldrig upp i herrarnas nivå?, ? Det går inte jämföra dam och herrfotboll? och ?herrarna har ett helt annat marknadsvärde?. Ja, de har de om man alltid pratar pengar. Men omsätt det i hur tjejer ska behandlas, synen på damfotbollsspelare och respekten för länets tjejer. Jämtland behöver även har ett slagkraftigt damlag! Respekten de ska visas och stoltheten de ska känna, bär de också med sig utanför planen in i ett medmänskligt och varmt samhälle!
29
Gäst: Rom byggdes inte på en dag skrev | 6 Jan 2018 - 15:13
orimligt att ni kräver att KD IFK och OPE ska ta steget till elitettan på en gång. Rom byggdes inte på en dag, ÖDFF grundades 2004 och var ett uttalat elitsatsande lag, hur många år tog det för dem att komma till elitfotbollen? Ge OPE IFK och KD en chans på samma tidspann så ska ni få se på stordåd. Jag tror inte att era kommentarer där ni skriver att ingen talang finns i länet och så hjälper till. Vill ni att damfotbollen i Jämtland ska bli lyckad kan ni sluta trolla på fotbollz och istället stötta tjejerna och föreningarna.
28
Gäst: Ljus framtid skrev | 6 Jan 2018 - 14:24
Jag ser en ljus framtid inom damfotbollen. IFK hänger kvar i division 1 ännu ett år och satsar på att komma högt. Ope och KD är Påväg uppåt. De kan ta steget upp nästa säsong samt säsongen efter. Tillsammans kan man bygga något från grunden, med spelare underifrån. Vi måste få tid att bygga ihop detta efter den ohållbara tiden som varit.
17
Gäst: Alrik8 skrev | 5 Jan 2018 - 20:12
Der sistnämnda inlägget är sanningen. Bra inlägg. Låt klubbarna utveckla sina spelare i lugn och ro. Ingen s.k. elitsatsande klubb rycker nu sönder dem. Damfotbollen går mot bättre tider. Heja IFK Ope Frösön M/O och K/D mfl
13
Gäst: @Ö.s skrev | 5 Jan 2018 - 19:55
Enbart lokala spelare har väl inget sagt heller, inte ens Per L?

Att tro att 'fria' spelare som är elitmässiga skall flytta hit, skaffa jobb, träna 5-6 dgr/veckan och bo utan att det kostar något är utopi.

När inte ens spelare i damallsvenskan klarar att enbart leva som fotbollsspelare hur tror du någon skall kunna göra det här i Jämtland?

ÖDFF började i princip om inför varje säsong med 70% nya spelare.
Det fungerar inte om man vill vara ett topp-lag.

Det krävs ett bredare engagemang och trognare publik för att det skall fungera på damsidan, och då är det nära och kära till en början. Hur många tittade på ÖDFF på slutet? 154 st i snitt, det är drygt dubbelt mot vad Ope hade i div 2 dam, IFK Ösd hade 105 i snitt. Man kan ju inte säga att ÖDFF var en publikmagnet på damsidan. Även om man på slutet gjorde allt för att det skulle komma lite mer folk.

Börja bygg intresset lokalt så kommer de lokala sponsorerna ev också.

Det finns inget intresse att vara en egen elitförening på damsidan här i Östersund. Se bara på Sola & Co som var 2-4 st I styrelsen som säger , officiellt, att man jobbade helt ideellt även om rykten säger annat men det vill man ju inte tro på.

Just nu har vi ett par föreningar med sina 'topp'-spelare. Låt dem utvecklas så det blir en bred grund till att en eller två föreningar tar sig råd att satsa mot toppen. Just nu är bredden för smal för att räcka till mot toppen.
13
Gäst: Ö.s. skrev | 5 Jan 2018 - 18:40
Köpa ihop ett lag behöver man ju inte göra, titta på Öfk, de spelare som kommit till Öfk är spelare som varit utan kontrakt och därmed är gratis, Öfk har förvisso löst några spelare genom åren men inte är det många totalt sett. Om ni tror att ni kan skapa ett elitlag med enbart spelare från länet så tror ni helt fel. Vi hade inte haft ett ÖFK som är ett mittenlag i superettan ens med enbart spelare från länet. På damsidan är det ännu mer orealistiskt eftersom det är färre spelare.

2
Gäst: Zlatan skrev | 5 Jan 2018 - 17:22
Han fick en bil han. Det var ju tydligen också fel, lägg ner allt.
0
Gäst: Jämlikheten skrev | 5 Jan 2018 - 15:47
ÖFK satsar på killarna
ÖDFF satsar på killarna.

Vem satsar på tjejerna?
4
Gäst: Vems fel? skrev | 5 Jan 2018 - 15:45
Vems är 'felet' att satsningen inte fungerade?

Anser att det är den egna föreningens ansvar att man inte lyckas under mer än ett decennium som man hållit på. Tydligen fanns inte tålamodet där heller.

Om man inte får med sig andra föreningarna i samarbete måste man satsa miljoner på att 'köpa' ihop ett kraftfullt lag.

När spelare, tränare som kommit hit insett att allt var som "Kejsaren nya kläder" så försvann man lika fort. En del nästan vände i dörren.

Det har varit fel folk som styrt skeppet på sista(?) tiden.
Nu satsar man på integration för där finns det just nu pengar att få?
Ari har dock gjort ett kanonjobb med detta.
5
Gäst: Ö.s. skrev | 5 Jan 2018 - 15:31
Tålamod!? Inser du inte att det här är en smärre katastrof att satsningen på Ödff misslyckades? Vad har vi nu!. Damfotbollen kommer att föra en ganska så tynande tillvaro, var finns visionerna? Var finns planerna hur en elitsatsning ska se ut i res klubb? Hur har ni tänkt hur det ekonomiskt ska se ut? Hur ska ni ta in de miljoner som krävs?
4
Gäst: Per Lagerbäck skrev | 5 Jan 2018 - 14:02
Jag förstod att jag hoppades på för mycket. Tålamod är svårt...
15
Gäst: Ö.s. skrev | 5 Jan 2018 - 11:56
Du är förstås en vettig person, Ope var under en period ledande på damsidan, samma sak på herrsidan men det blev ett stort fiasko av bägge delarna. IFK Östersund har ju aldrig varit något på damsidan. Nu är målsättningen att hänga kvar i den division man befinner sig i!!!! Man tar sig för pannan, och I vilken division är Ope?
6
Gäst: Noah skrev | 5 Jan 2018 - 11:44
Håller fullständigt med Ö.s. Nu blir det en låååång ökenvandring innan vi får se elitfotboll på damsidan igen.
5
Gäst: Ö.s. skrev | 4 Jan 2018 - 13:31
Det enda realistiska sättet att återskapa elitfotbollen på Damsidan i Östersund är en renodlad damförening med folk som har möjligheter och kontakter att ta in de millioner som krävs för att skapa ett elitlag på Damsidan. Alternativ två är att Öfk gör en Damsatsning men det kommer knappast att ske. Ifk och Ope alternativen är iskalla.
12
Gäst: Ö.s. skrev | 4 Jan 2018 - 13:02
Nej jag är ingen besviken styrelseledamot. Att ingen tyckte det var bra att ÖDFF bildades förstår jag, där kan vi ta fram besvikna styrelser i Poe och IFK Östersund. Utan topp så blir damfotbollen en breddsport Poe eller Ifk kommer inte att etablera sig i eliterna och att på sikt ta steget upp till allsvenskan. Nej det behövs en elitsatsning och en renodlad damförening.De måste in klasspelare utifrån, det måste in en tränare med det lilla extra . Det finns inga riktiga klasspelare i länet och på tränarfronten ser det oerhört mörkt ut.
6
Gäst: @Ö.s skrev | 4 Jan 2018 - 12:31
Ö.s, är du en besviken ledamot hos ÖDFF?

Måste du vara för det finns inga andra i länet som trodde på detta.

Nu kan vi bredda spetsen så det finns mer underifrån att fylla på med.

Att etablera sig i div 1 gör vi lätt med det vi har, sedan är steget upp till Elitettan nästa julnöt att knäcka.

God fortsättning!
13
Gäst: Ö.s. skrev | 4 Jan 2018 - 12:22
Nya och sämre förutsättningar skulle jag säga. ÖDFF uttåg ur elitettan var väldigt olycklig. Att Ope eller IFK Östersund ska ta steget upp till elitettan och axla ÖDFFs roll kommer inte att ske. Synd att satsningen misslyckades, Nu blir damfotbollen i Jämtland en breddidrott utan topp.
11
Gäst: s skrev | 3 Jan 2018 - 14:39
Logisk och tankeväckande krönika.
10
 
Sök på fotbollz.se
   
  IFK Seger i Ytterhogdal  
  av Magnus Elmkvist  | Idag - 21:24  
  YIK-IFK1-2(0-0)  
  Läs mer...  
 


 
  Kamraterna vinner derbyt mot Ytterhogdal  
  av Classe Olofsson | Idag - 21:07  
 

Ytterhogdal - Ifk Östersund 1-2 (0-0) mål:Ytterhogdal Julio cesar Fernandes straff Mål: Ifk Jakob Johansson. Per Olofsson

 
 


 
  Tips  
  av Per Lagerbäck  | Idag - 17:48  
 

Matcher måndag/tisdag

 
  Läs mer...  
 


 
  Järpen har startat div 3 mycket bra - bättre än de flesta lag i Sverige  
  av Haldo Jonsson | Idag - 14:52  
   
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
Idag - 11:16 Uppdaterade riktlinjer för svensk fotboll under coronapandem
Idag - 08:23 Derby!!! Ytterhogdal - IFK
Igår - 23:22 Årets bästa på hemmaplan räckte till ingenting
Igår - 22:37 Bilder från ÖFK- IF Elfsborg 0-1 (0-0)
Igår - 21:45 UDDAMÅLSVINST FÖR ELFSBORG MOT ÖFK!
Igår - 21:22 Skottvilligt ÖFK i kväll
Igår - 21:05 Järpens IF - Sollefteå GIF
Igår - 21:03 Matchens bästa spelare
Igår - 20:16 Matchens viktiga händelse
Igår - 20:00 Matchens överraskning
Igår - 19:22 Matchens prestation(er)
Igår - 18:19 Referat: Hede IK - Ås IF 2-2 (1-2)
Igår - 16:31 Startelvan i mot Elfsborg
Igår - 15:53 Fotboll söndag
Igår - 15:22 Förlust för Ifks damer trots ledning 2 gånger mot Luleå sk
Igår - 08:53 Inför matchen: ÖFK - IF Elfsborg
Igår - 08:50 Två ess i leken för Elfsborg
Igår - 07:59 Följ ÖFK - IF Elfsborg via fotbollz.se
8 Aug 2020 - 22:33 IF Älgarna - Frösö IF 1-3 (1-1)
8 Aug 2020 - 18:27 Sveg IK - Alsens IF 1-0 (0-0)
 
 
 
Herrar
av: Hängiven | 6 Aug 2020 - 21:33
Trög start med ett lite otursmål i
26
kommentarer
ÖFK stal poäng i galen föreställning
av Agne Svärd | 7 Aug 2020 - 00:33
14
kommentarer
Matcherdiv.4 Jämtland
av Lasse Granbacka | 6 Aug 2020 - 13:58
Omstart för div 4 efter ett kort
12
kommentarer
UDDAMÅLSVINST FÖR ELFSBORG MOT ÖFK!
av Lasse Granbacka | Igår - 21:45
VS ÖFK - Elfsborg 0-1 (0-0) Nu
8
kommentarer
Derby!!! Ytterhogdal - IFK
av | Idag - 08:23
En match som många väntat på, men t
7
kommentarer
Forwarden Malcolm Stolt tar steget upp till ÖFK
av Haldo Jonsson | 3 Aug 2020 - 20:16
Malcolm Stolt med ett rykande fär
 
 Skrivet den Ons 29 Jul 13:36
 
 Skrivet igår kl 23:22
fotbollz.se på Facebook