Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
  O'Learys-tipset 2020
- Lämna ditt tips
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Medlemserbjudande
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
Tabell Tabell Skytteliga Skytteliga
Allsvenskan Tabell Skytteliga
- Östersunds FK  
Div 1 Norrland - Damer Tabell Skytteliga
- IFK Östersund
- Ope IF
Div 2 Norrland - Herrar Tabell Skytteliga
- IFK Östersund Gästbok
- Ytterhogdals IK Gästbok
Div 2 M:a Norrland - Dam Tabell Skytteliga
- IFK Östersund 2
- Krokom/Dvärsätt IF
Div 3 M:a Norrland - Herr Tabell Skytteliga
- Järpens IF
- Frösö IF Gästbok
Div 3 Damer Södra Tabell Skytteliga
- Brunflo FK
- Frösö IF
- Ope IF 2
- Svegs IK
- Hede/Vemdalen
- Ås IF
Div 3 Damer Norra Tabell Skytteliga
- Häggenås SK
- IFK Strömsund
- Järpens IF
- Krokom/Dvärsätt IF 2
- Offerdals IF
- Ragunda BK
Div 4 Herrar Tabell Skytteliga
- Alsens IF Gästbok
- Ope IF Gästbok
- Dvärsätts BK
- IFK Strömsund
- IFK Östersund Ungdom
- Offerdals IF Gästbok
- Ope IF 2
- Stuguns BK Gästbok
- Tandsbyns FK Gästbok
- ÖFK Cosmos
 
Övriga serier
Övrigt
Förbund, domare m fl
J/H Fotbollsdomarklubb
Ettan fotboll
fotbolly.se
 
Saknar Du din förening? Tryck här...
 
besök Space2u
 

STABIL START MED RESTERNA FRÅN FÖRRA SÄSONGEN
av Agne Svärd
Publicerad 29 Jan 2019 - 07:14 

1–0 mot Henan Jianye FC (från Kina) och 2–0 mot Ranheim (från Norge). Ingen kan klaga på utfallet av ÖFK:s inledande träningsmatcher säsongen anno 2019.
Låt vara att motståndet inte varit högkvalificerat, varken på papperet eller det dom visat upp på planen. Men en seger är alltid en seger och vi kan väl alla vara överens om att ÖFK gjort ett synnerligen stabilt intryck så här långt.
Inte glänsande på något vis men, som sagt, stabilt. Och man har gjort det med en restprodukt från förra säsongen, det nya ÖFK har vi inte sett skymten av än så länge. Vi kan bara ana...

Ett stort steg togs i fredags då man lyckades landa prestigevärvningarna Charlie Colkett från Chelseas organisation samt Thomas Isherwood (närmast från Bradford) på långa kontrakt. Min känsla är att det är två spelare som ÖFK kommer att få stor glädje av på många sätt. När jag såg det youtube-klipp på Colkett spm klubben lagt ut till sin text om 22-åringen log jag för mig själv; Colketts vänsterfot påminde om Kim Källströms – i kubik! Vilka passningar, gott folk. Vilka passningar...

Värvningarna kom också som en replik på den kritik som jag serverade i en krönika efter Cypernlägret där jag efterlyste dom spelare som Ian Burchnall utlovade när vi satte punkt för förra säsongen. Inte för en minut att jag tror att ÖFK bryr sig om vad jag skriver men jag hade mer än gärna sett att nyförvärven varit på plats redan till det första träningslägret, allt för att nå en maximal effekt till cup- och seriespelet.
För att förstärkningar behövs, det är jag, Burchnall och klubben fullständigt överens om. Det finns femtielva skäl till det.
Men naturligtvis dök de sedvanliga ÖFK.talibanerna upp med sina raljerande kommentarer, de som bara stöttar utan att ha en aning om vad de stöttar och föraktar alla som möjligtvis har en avvikande uppfattning (även om den sammanfaller med klubbens men det kan dom här fårskallarna inte förstå...).
Därför ska jag vara övertydlig med vad jag menar om vikten av att förstärka spelartruppen så att även de som inte ingår i begåvningsreserven begriper!

Här är några av de viktigaste skälen;
# Resultatmässigt.
Det förstår väl alla, ju slagkraftigare trupp desto större chans att vinna fotbollsmatcher. Och titlar!
# Träningsmässigt
Efter alla spelarförluster, jag behöver inte dra den långa och trista listan ytterligare ett varv, har Ian Burchnall tvingats jobba med en både numerärt och kvalitativt betydligt tunnare trupp än föregångaren Graham Potter. Lägg därtill att ett antal spelare sysslat med rehabilitering istället för att spela fotboll. Det ger naturligtvis sämre träningar, det vet alla som varit med i någon form av lagidrott. ÖFK:s problem är att det har pågått alldeles för länge, faktiskt mer än ett halvår. Det är, för att säga det på ren svenska, åt helvete! För vad man gör på träning är det som vi sedan får se på match. Därför hade jag gärna sett att de nya spelarna varit på plats före resan till Cypern.
# Slitaget
Risken är uppenbar att några spelare tvingas ta för mycket jobb i den här uppbyggnadsfasen, möjligheterna att variera laguppställningen blir begränsade. Det sker också i den tid på säsongen där man ständigt skiftar underlag; konstgräset i ÖP-hallen, naturgräs på Cypern, åter i ÖP-hallen, konstgräset i Abrahallen (Trondheim), ÖP-hallen, naturgräset i Marbella (nästa läger, avresa senare i veckan), ÖP-hallen och till slut konstgräset på Jämtkraft arena. Sånt sliter, allrahelst som belastningen på spelarna blir extra stor i en ”liten” och, som vi vet sedan tidigare, ganska skadebenägen trupp. Att se ÖFK:s tunna avbytarbänk i höstas, för att vara på elitnivå, vara bara trist. Och starten på den här säsongen har inte varit mycket bättre.
# Moralen
För varje dag som går och de utlovade förstärkningarna inte dyker upp tryter tålamodet i spelargruppen. Klubbledningen talar om att vinna titlar men kommer inte med verktygen. Utåt ser vi, naturligtvis, inget av det men under ytan pyser det. Det är min erfarenhet av 50 år med idrott på alla möjliga och omöjliga nivåer.
# Framtiden
Det finns alltid spelare som är beredda att dra vidare till nya jaktmarker. Jag är övertygad om att de allra flesta ser till sig själv och sin egen utveckling och vinning. Och utan en slagkraftig spelartrupp med duktiga lagkamrater är risken uppenbar att man stangerar i utvecklingen. D'ärmed blir också karriärmöjligheterna (och pengarna...) begränsade.

Med det här sagt; jag har full förståelse för att det kan ta tid att vinna slagen på transfermarknaden (det är en fullständigt osannolik bransch, det ska gudarna veta). Men efter allt som hände ÖFK förra sommaren hade klubben varit i stort behov av att ha nya spelare på plats så tidigt som möjligt. Nu hamnade man ett par veckor fel men samtidigt kunde det ha varit mycket värre. Att åka på ytterligare ett läger (Marbella) utan nytillskotten Colkett och Isherwood, den tanken törs jag nästan inte tänka.. Men marginalen var inte stor, bara några dagar...

***

Några funderingar kring måndagens 2–0-seger mot Ranheim;

# Ingen av dom nya spelarna fanns med i startelvan. Sixten Mohlin och Francis Baptiste började på bänken, Charlie Colkett var på plats i Trondheim medan Thomas Isherwood inte hann med på resan över kölen. Däremot var det roligt att såväl Hosam Aiesh och Tesfaldet Tekie var tillbaka i spel. Det gillas efter allt skadejidder!

# Provspelaren Eirik Haugan (från Molde) fick spela en halvlek, Ian Burchnall berömde hans passningsspel medan jag själv tyckte att han hade problem med tempot och hamnade lite för ofta i tidsnöd. Jag säger pass på honom så här långt. Just nu är det oklart om han blir med till Spanien.

# Rewan Amin vann otroligt mycket boll, och mark, på det centrala mittfältet och jobbade hårt över stora ytor. Passningsfoten var dock inte rätt inställd den här gången.

# Tom Petterssons offensiva försvarsspel som bäddade för Jerell Sellars 1–0-mål satt som en smäck.

# När ska Aly Keita sluta med sitt schabblande? Det som hände mitt i den första halvleken får inte hända, inte ens i en träningsmatch i slutet av januari. För händer det i januari så händer det även i maj!

# Jerell Sellars fick mycket beröm på sina håll för sina 45 minuter. Mmmmm, jag noterade hans målskott men i övrigt hade jag svårt att uppfatta hans storhet den här eftermiddagen. Han var ju inte med i spelet, han lika lite som Aiesh var det under den första halvleken. Men det är ju vad jag tycker, vi ser ju så olika på saker och ting...

# Curtis Edwards ute på en kant är ingen riktig hit. Inte för att han var dålig utan för att han inte kommer med i spelet så ofta som han borde. Curtis ska spela centralt och ha mycket boll! Då är han som bäst. Och då är också ÖFK som bäst.

***

Nu ser jag fram mot matcherna från Marbella mot Dynamo Kiev (3 februari) och Rostov (8 februari). Och sedan är det bara ytterligare en dryg vecka kvar innan första tävlingsmatchen spelas, den 16 februari hemma mot Halmstad i Svenska cupen. Som jag skrev i förra veckans krönika; det går fort nu!

***

Till sist; ÖFK stänger sina träningar för media under lägret i Marbella. Det vinner man inga poäng på, tvärtom. Klubben och deras mediaavdelning får en tillräckligt svettig vårsäsong då rättegången mot Daniel Kindberg rullar igång (12 mars enligt uppgift) utan att behöva störa relationen med pressen med det här korkade beslutet. Kindberg-gate ger med garanti en lång och het sommar för ÖFK:s alla vänner, oavsett vädret.

 
 
13 Kommentarer:
Gäst: Ivey skrev | 30 Jan 2019 - 15:06
Olle// Inte antalet som räknas, utan kvaliteten. Finns t.ex. ingen VB av allsvensk klass i truppen för tillfället. Syntes tydligt under hösten att truppen var på tok för tunn.
99
Gäst: Olle skrev | 30 Jan 2019 - 10:34
Behövs det verkligen fler spelare, har väl en 8-10st nykontrakterade spelare och enligt deras hemsida 27st i truppen. Med 3-4st till lirare så blir det många utan matchtid. Måste väl ändå vara så att alla truppspelare har potential för en startelva.
2
Gäst: Klas skrev | 30 Jan 2019 - 09:32
På vilket sätt blev man ett troll för att sakligt kritisera din krönika? Har jag kritiserat alla dina krönikor? Eller kan kan det vara så att kvalitén på denna är för låg och det var därför jag reagerade? Ett troll har en helt annan agenda än en person som förklarar varför kritik framförs.

Jag vet att jag har långt mycket mer insyn i klubben än vad du har, och därför vill jag belysa eller har orealistiska krav på personer i klubben.
Du avslutar med din text att du med all din erfarenhet vill få alla att förstå hur livet bakom kulisserna fungerar, tyvärr har du själv inte riktigt förståelse vilket jag försökte påpeka sakligt.

10
Gäst: HasseH skrev | 30 Jan 2019 - 02:29
Ny säsong och nya initierade krönikor från Agne. Tackar vi för! Agne har en oerhört viktig roll att fylla. Lokaltidningarna skribenter gör sitt bästa men är tyvärr inte i närheten av Agnes erfarenhet och kunniga öppenhjärtighet. Lokalreportrarna saknar både analytisk kunskap om fotbollen och nödvändig distans till klubben och spelarna. Givetvis finns något enstaka undantag men inte mer än så.

Fortsätt grilla ÖFK, Agne! Kritiska röster från kunniga skribenter är livsnödvändigt för klubbens framgång på sikt. Flaggviftande ÖFK-talibaner går det däremot 13 på ett dussin av. Jag är övertygad om att du gör det utifrån kärlek och omtanke om klubben och Jämtland!
16
Gäst: Ivey skrev | 30 Jan 2019 - 01:02
Bra Agne sätt dem på plats, det kan de behöva! Så fort man som krönikör inte tokhyllar allt och alla som har kring laget att göra kommer drevet in här och ska trycka ner den som, inte bara ser hur det faktiskt ligger till, utan även i klartext uttrycker sina åsikter kring detta. Nej det märks tydligt att du har både mer kunskap och erfarenhet än de ”allvetande genierna” härinne kan mäkta med tillsammans. Det behövs inte ens påpekas egentligen...
12
Gäst: Agne Svärd skrev | 29 Jan 2019 - 23:44
Det blev precis som det jag väntade; talibanerna vill inte begripa. Dom kan inte ens läsa. Signaturen Zäta slår någon sorts form av bottenrekord. Var någonstans i min krönika har jag skrivit att det ÖFK som vi hittills har sett är ”överblivet skräp som ingen vill ha”. Jag skrev att man gjort de inledande resultaten i träningsmatcherna ”med en restprodukt från förra säsongen, det nya ÖFK har vi inte sett skymten av än så länge”. Medge att det är en viss skillnad.
Egentligen är det bara löjligt att ta den här diskussionen med anonyma troll. Men i min roll som krönikör har jag alltid sett det som viktigt att försöka få alla de som inte riktigt förstår varken hur spelet eller livet bakom kulisserna fungerar. Det har jag haft förmånen att göra i mer än 50 år och kommer att fortsätta med. Oavsett fegisarna som döljer sig bakom diverse signaturer och deras supportrar!
15
Gäst: Klas skrev | 29 Jan 2019 - 21:35
Håller med föregående skribent, att ta rollen som krönikör innebär också ett visst ansvar, och det är mycket i texten ovan som bör påpekas, saknar ödmjukhet och även en del okunnighet att driva ett allsvenskt lag.

Att gnälla över att inte alla spelare var på plats redan första veckan i januari är oseriöst. Samtliga klubbar i allsvenskan är i samma fas, och att då förvänta sig att Webb efter 2mån på jobbet ska ha allt klart är väldigt märkligt.

Sedan att fortsätta gnälla över skador i truppen under andra halvan av säsongen. Hur skulle nån kunna gjort något av det? Ian visste inte ens själv om han var huvudtränare eller assisterande. Eller anser du att perfekta spelare växer på träd?
Det är okunniga kommentarer och det hoppas jag läsarna förstår.

Sedan att det var få avbytare på plats i Norge hade också sina orsaker, Frank på landslagsläger, Thomas flyg vart försenat och andra spelare hade sina orsaker. Skulle det se likadant ut kommande två matcher är det ok att påpeka.

Sedan får Keita sin skopa, i sin andra match för året, med 4 träningar på fullstor plan, och där vi kan räkna ihop 3-4 misstag senare 3 åren.15
Gäst: Zäta skrev | 29 Jan 2019 - 19:36
Att kalla spelarna som lade beslag på sjätteplatsen i fjolårets allsvenska för rester,dvs överblivet skräp som ingen vill ha,det tycker jag är väldigt lågt av dig Agne. Normalt gillar jag dina referat och krönikor me n här gick du över gränsen. Dessutom lite barnsligt att bli alldeles till sig av en highlights video för en spelare,de flesta spelare kunde nog sätta ihop en sådan som ser imponerande ut. Colkett och Isherwood blir säkert mycket bra på sikt,men dom behöver nog hjälp av det du kallar överblivna rester oxå.
20
Gäst: Tomka skrev | 29 Jan 2019 - 18:08
Jag håller inte med dig Agne, om dina synpunkter avseende medias närvaro eller inte på lägret i Marbella. Managerns uppgift är att skapa de bästa förutsättningarna för laget att utföra sitt arbete. Precis som du säger är tiden knapp och nya spelare har anlänt. Det behövs så lite störningsmoment som möjligt för att maximera spelarnas fokus på uppgiften. Och den som är bäst skickad att göra den bedömningen är Managern. Det är nämligen så att de viktigaste poängen att ta är på fotbollsplanen, inte bland journalister.
21
Gäst: Hm skrev | 29 Jan 2019 - 16:54
Vad fint det låter med "resterna". Jag är lite fascinerad över att många verkar tro att Colkett och Isherwood är redo att gå in och bidra på absolut högsta allsvenska nivå redan nu. Det är två kanonnyförvärv på papperet men för framtiden, knappast nu.

Båda dessa saknar erfarenhet av seniorfotboll. Men mäktigt att dom väljer att komma hit till Östersund. Kommer ju bli bärande spelare förr eller senare om de tar till vara på sin potential.
8
Gäst: Tapas skrev | 29 Jan 2019 - 16:47
Skrev att Aiesh drar i sommar
1
Gäst: Ove67 skrev | 29 Jan 2019 - 15:11
Sema drog i somras
0
Gäst: Tapas skrev | 29 Jan 2019 - 14:16
Vilka positioner är ett krav att förstärka inför säsongen? Nu har vi fyra mittbackar och två ytterbackar men jag tycker att det bara är Mukiibi som har kvalité nog att spela ytterback i allsvenskan. Behöver yttrar som kan ersätta Sema och Aiesh (försvinner nog i sommar).
Anfallare, innermittfältare och målvakter har vi tillräckligt av
0
 
Sök på fotbollz.se
   
  Första trissvinsten för Charlie Colkett  
  av Haldo Jonsson | Igår - 11:38  
 

Trissvinnaren mot Kalmar FF Charlie Colcett


Klaus
leder fortfarande O`Learys tipset men ledningen knappades in

 
  Läs mer...  
 


 
  Div..4 Jämtland 2020  
  av Lasse Granbacka | Igår - 09:37  
 

Dags för fotboll div. 4 Jämtland. Sen start pga. pandemin och man spelar en enkelserie under hösten. 3 matcher i juli. Nya lag från förra säsongen är Cosmos och Sveg. Nedflyttad från div 3. Alsen och Ope. Svårt att sia om lagens former då det spelats så få träningsmatcher inför säsongen

 
  Läs mer...  
 


 
  Helgens fotboll  
  av Haldo Jonsson | 2 Jul 2020 - 23:22  
 

Div 4 startar

 
  Läs mer...  
 


 
  Analys av Kalmar FF - ÖFK  
  av Sefik Bozdag | 2 Jul 2020 - 21:31  
 


Det är den taktiske experten Sefik Bozdag från Göteborg har analyserat

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
2 Jul 2020 - 16:12 En unik vinst mot Kalmar FF- har bara hänt en gång tidigare
2 Jul 2020 - 14:43 Hög passingskvalité och stort bollinneha samt flera bra chan
2 Jul 2020 - 14:27 DM: Alsens IF - Tandsbyns FK 2-1 (1-0)
2 Jul 2020 - 09:18 Se Kadiris fällning och Amins straff
2 Jul 2020 - 00:15 Första segern när marginalerna var på rätt sida
1 Jul 2020 - 22:28 Där satt den, den efterlängtade segern.
1 Jul 2020 - 21:50 Matchens överraskning
1 Jul 2020 - 21:35 Matchens bästa spelare
1 Jul 2020 - 21:27 Matchens prestation
1 Jul 2020 - 20:54 Kvällens domare
1 Jul 2020 - 18:01 Startelvan i kväll
1 Jul 2020 - 16:03 Inför matchen: Kalmar FF - ÖFK
1 Jul 2020 - 16:03 Följ Kalmar FF - ÖFK via fotbollz.se
1 Jul 2020 - 14:54 Saman Ghoddos går till Turkisk klubb?
1 Jul 2020 - 13:27 Domaren Martin Strömbergsson stängs av resten av säsongen
1 Jul 2020 - 09:41 Tre händelser som ger ÖFK fördelar mot Kalmar FF.
30 Jun 2020 - 23:32 Agne Karlsson presenterar legendariska Dm-finaler från förr.
30 Jun 2020 - 09:56 Intressant laguttagning mot Kalmar FF
30 Jun 2020 - 08:52 Ytterligare ett steg mot utlandsflytt för Jordan Attah Kadir
29 Jun 2020 - 20:04 Ope IF - Frösön DM 0 -7 (0-4)
 
 
 
Herrar
av: IFK LASPALMAS | 14 Jun 2020 - 15:09
Kan man inter streama dagens IFK ma
21
kommentarer
Där satt den, den efterlängtade segern.
av Johan Dillner | 1 Jul 2020 - 22:28
VS Kalmar FF - ÖFK 1-2 (1-0) Mål
9
kommentarer
ÖFK - IFK Norrköping 2-4 (1-1)
av Hasse Thor | 27 Jun 2020 - 19:43
VS Ett fall framåt! En sliten kly
8
kommentarer
Div..4 Jämtland 2020
av Lasse Granbacka | Igår - 09:37
Dags för fotboll div. 4 Jämtland. S
7
kommentarer
Återkomsten!
av Claes Jönsson | 26 Jun 2020 - 11:57
I morgon, lördag, gör Järpen comeba
6
kommentarer
Ytterligare ett steg mot utlandsflytt för Jordan Attah Kadiri?
av Haldo Jonsson | 30 Jun 2020 - 08:52
Nu skrver belgiska media att Club
 
 Skrivet den Tor 2 Jul 00:15
fotbollz.se på Facebook