Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
  O'Learys-tipset 2022
- Lämna ditt tips
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Bli medlem
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
 Tabell  Min fotboll 
besök Space2u
 

ÖFK MÅSTE SKAKA FRAM TIO MILJONER KRONOR PÅ TIO DAGAR!
av Agne Svärd
Publicerad 18 Sep 2019 - 01:56 Uppdaterad 18 Sep 2019 - 02:06

Tio miljoner kronor - på tio dagar!
Det måste ÖFK skaka fram för att ha en rimlig möjlighet att undvika en konkurs.
Den bistra verkligheten serverades av ÖFK-styrelsen vid tisdagskvällens mycket välbesökta medlemsmöte på Storsjöteatern.

Pengarna är i stort sett slut i Östersunds FK efter ett mycket turbulent 2019. Verksamheten för årets första åtta månader landar på ett underskott på cirka 23 miljoner kronor varav det mesta hamnar i elitbolaget Östersund Elitfotboll AB (minus 20 miljoner) medan själva fotbollsföreningen har ett minus på drygt tre miljoner för perioden januari–augusti.
Och nu är goda råd dyra.
– Tio miljoner måste skakas fram på tio dagar, berättade Leif Widegren, nybliven adjungerad ledamot i Östersund Elitfotboll AB. Annars är vi väldigt illa ute.
Leif Widegren, som haft många roller i klubben alltsedan den bildades för drygt 20 år sedan, har under flera år varit en av de drivande för att skaka fram pengar till verksamheten. Nu ställs han (och hans medarbetare) inför sin hittills svåraste uppgift, att rädda ÖFK från att gå i konkurs.
– Av de tio har vi väl 6,5–7 miljoner kronor säkrade. Men vi behöver komma upp till tio, då löser vi den här första krisen.
Widegrens största problem att få sponsorerna att öppna sina plånböcker är att de villkorar sin sponsring.
Kort sagt: Klipp alla band med Daniel Kindberg, annars inga pengar!
Pelle Bergstrand från verkstadskoncernen Engcon utvecklade problematiken under mötet:
– Våra huvudkrav för att sponsra klubben är att se ett fungerande styrelsearbete, klubbens koppling till Daniel Kindberg och att det finns en budget i balans. Det stör oss att vi inte kan lita på den information som kommer ut, sa Bergstrand bland annat.

Så här ser ÖFK:s räddningsplan ut för ekonomin:
# Halsdukskampanjen ”Vi tror på det här” (har så här långt gett 750.000 kronor).
# Erbjuda större finansiärer att gå in med reverslån.
# Riktad emission till utvalda investerare att köpa aktier i Elitfotboll AB (under hösten hoppas man få in 25 miljoner kronor i nytt kapital).
# Vädjan till kommunalrådet Bosse Svensson (C) om att Östersunds kommun sponsrar klubben i tre år framåt trots tidigare besked (styrelsen har fått avslag på den begäran, däremot kan kommunen ge betalningsanstånd på fordringarna för hyran på Jämtkraft arena).
# Akademien har ålagts besparingar samtidigt som man ska öka sina intäkter.
# Arbetet med kostnadsreduceringar intensifieras. Inför 2020 har styrelsen som mål att föreslå en kostnadsbudget på totalt 55–60 miljoner kronor (cirka 25–30 miljoner lägre än den budget som var lagd inför 2019).

Den som ska leda det här arbetet blir nyanställde vd:n (konsultbasis, 25 procent) Lennart Ivarsson, 60 år. Han börjar sitt arbete i dag, onsdag. Ivarsson, med chefsjobb från bland annat Ericsson, Solectron, Flextronics, Wången AB och Senseair i Dalarna men även en gång i tiden sportchef i Östersunds SK och ansvarig för deras elitsatsning Team ÖSK på sitt CV, fanns inte på plats vid medlemsmötet men säger så här i ett pressmeddelande på ÖFK:s hemsida:
– Det ska bli roligt att få leda ÖFK, det blir spännande att få arbeta i en förening som engagerar så många människor.

Med det var många andra ämnen som avhandlades i det 3,5 timmar långa mötet:
# Bo Ottosson lämnar ordförandeskapet i elitbolaget med omedelbar verkan. Han gör det på uppmaning av nye vd:n Lennart Ivarsson.
– Ivarsson anser att jag har kopplingar till Daniel Kindberg, det tycker inte jag. Men jag ska inte stå i vägen för nye vd:n, vill han ha fritt spelfält då går jag och tänker på klubbens bästa, säger Bo Ottosson.
Däremot kvarstår Ottosson som ordförande för fotbollsföreningen ÖFK men signalerade att han även där har planer på att lämna ”under ordnade former”.

# Stadgestrulet vid det extra årsmötet i april, då Bo Ottosson valdes till ordförande, fortsätter att gäcka föreningen, inte minst tvingades den nya styrelsen lägga mycket energi på frågan under våren. Men en arbetsgrupp under ledning av advokaten Mari-Anne Lindhardt (Göteborg) ska kunna ge oss ett svar om det gick rätt till, eller inte, senare i höst.

# Ghoddos-härvan rullar vidare. ÖFK:s överklagan av Fifas dom (Ghoddos dömdes till fyra månaders avstängning samt fyra miljoner euro, 43 miljoner kronor – som lika gärna kan hamna i famnen på ÖFK – samt att klubben inte får handla spelare i två närmaste transferfönstren) skickas i dag in till CAS (idrottens skiljedomstol). ÖFK kunde i går inte redovisa detaljerna i den 28 sidor långa domen från det intenationella fotbollförbundet men säger sig ha gott hopp att vinna framgång med sin överklagan.
– Ghoddos anser sig ha bliivit lurad av den spanska klubben Huesca och ÖFK har inte skrivit på några övergångshandlingar, så mycket mer kan vi inte berätta i det här ärendet meddelade medieansvarige Niclas Lidström som tillsammans med vice ordföranden Maria Wilén ledde tisdagskvällens möte.
ÖFK har hjälp av tre(!) advokater för att vinna framgång med sin överklagan.

# Ja, så pratades det givetvis lite fotboll, också. Tränaren Ian Burchnall fanns med i början av mötet och fick göra en snabbspolning av säsongen; från den starka öppningen i april till den bistra verklighet som råder just nu där risken är uppenbar att klubben blir indragen i bottenstriden. Men Burchnall försäkrade att stämningen i gruppen är mycket god, viljan att utveccklas är stor och att potentialen finns. ÖFK-tränaren kunde dock inte neka till att strulet och uppmärksamheten runt klubben även påverkar insatsen på planen.
– Ta bara bortamatchen mot Helsingborg där nyheten Fifa-domaren mot Saman Ghoddos och ÖFK kom bara några timmar före avspark. Klart att spelarna funderar på vad som händer, sa Burchnall.

Till sist; Niclas Lidström och Maria Wilén hade en svettig kväll för att hålla styr på alla som ville veta och hade synpunkter på allt som sker i och runt klubben. Och det finns all anledning att lyssna till Wiléns vädjan om att ge styrelsen lite arbetsro och ha förståelse för att det blir både si och så med information och transparens med tanke på allt som händer och hur få det är som jobbat så här långt i styrelsen.
– Det här gör vi på vår fritid, vi har ju jobb att sköta också. Snart orkar vi inte mer och ger upp, varnade Wilén.
Som ni därmed förstår; ÖFK är i skriande behov av både pengar och folk som vill bidra i styrelsearbetet. Och det är mer bråttom än de flesta medlemmar och många andra har förstått!

Agne Svärd

 
 
21 Kommentarer:
Pman skrev | 18 Sep 2019 - 20:52
Det är svåra tider för oss som hängt med föreningen sedan dess begynnelse. Hur som helst - låt oss hoppas att nye VD:n lyckas med sin modiga kamikaze-insats. Låt oss också vara överens om att ett snarast tillfrisknad ÖFK utgör en stor tillgång för staden Östersund och hela Jämtland.

Nye VD:n kommer att behöva "rensa" en hel del i olika vinklar och vrår först. Därmed kommer han så småningom åter få stöd till föreningen av kommunen och flertalet sponsorer och förhoppningsvis av övriga Idrottssverige.

Jag hoppas han kommer att lyckas med det, så att de flesta kommuninvånarna åter uppskattar ett allsvensk lag som en ovärderlig tillgång. Det har betydelse inte bara för oss som gillar fotboll utan även för alla hundratals engagerade barn och ungdomar som under senare år inspirerats av fotbollslagets sportsliga insatser på och utanför plan.

Mycket elände har kommit i dagen på sistone. Ni som just nu gottar er i allt detta och ytterligare spär på missmodet som har spridit sig i många kretsar uppmanar jag att sluta med det. Kom fram med positiva idéer hur vi tillsammans kan hjälpas åt att skapa förnyad förtroende för vår förening. Gör det istället för att ytterligare grotta ned er så förtvivlat i denna dynga som vi i dagsläget ändå inte kan göra ogjort. Rensa! Bygg upp på nytt! På ett just sätt denna gång!

Vi har just nu ett nytt lag med många fina talanger på gång. Visst vore det en riktig olycka om alla dessa positiva möjligheter för framtiden skulle förfaras. Ge dom tillfälle att utvecklas! Vi har upplevt segrarnas sötma tidigare.

Vi har låtit oss charmas av spelarnas artisteri. Många har på olika sätt levt upp på grund av sådant och skapat mervärden på många andra plan än den gröna mattan. Allt detta går att återskapa igen med tålamod och mycket vilja.
VI GER OSS ALDRIG!

Problem är till för att lösas och inte att ytterligare spottas på!
27
Gäst: Järngustav skrev | 18 Sep 2019 - 18:49
Håller med Nykter. Det är dags att sluta med bortförklaringar.
Att Bosse Svensson och lokalpressen skulle ligga bakom är bara barnsligt att tro.

17
Gäst: Claes skrev | 18 Sep 2019 - 16:27
Klockrent "Nykter". Om man haft en någorlunda rätt periodiserad budget borde varningsklockorna ha börjat ringa redan i feb-mars. Man kan inte som styrelseledamot säga att "man litade på budgeten". Det enda man kan vara säker på när det gäller en budget är att exakt så kommer det inte att bli.
20
Gäst: Nykter skrev | 18 Sep 2019 - 15:50
Först är allt Mittmedias fel, sedan är det Östersunds Kommun.. är det inte märkligt hur många här men även de styrande inom ÖFK lyckas finna otroligt konstiga förklaringar till hur föreningen har misskötts?
Hur kan någon överhuvudtaget ha mage och påstå att något av detta har med Mittmedia eller Östersunds Kommun att göra?
De enda som kan beskyllas, och rättmätigen skall göras, är de som styrt och styr föreningen! Ingen annan har haft full insyn och ingen annan har tagit de fantastiskt korkade beslut som tagits de senaste två åren.
Bara att budgetera för försäljningar på 20 miljoner är på en sådan amatörnivå att jag blir mållös. Spelarförsäljningar får anses vara en bonus inför bokslut och något man kan ha i åtanke vid budgetering, men absolut inget som du tar med som intäkt.
När dessutom sponsorer som tidigt sett vart förening är på väg försökt påtala detta så har dessa blivit idiotförklarade av Kindbergs följe, och de anses vara bovarna till ÖFKs förfall.. snacka om att de styrande inom föreningen, och även många utanför föreningen, lever i en fantasivärld och håller sig till osanningar och bortförklaringar som ingen nykter person på riktigt kan tro på.
Varför kritiseras inte ekonomiansvarige, denne torde ha haft koll på ekonomin? Eller är det enbart inom ÖFK som en ekonomiansvarig inte har ansvar för ekonomin?
För mig är dessa frågor betydligt viktigare att få svar på än att det fortsatt diskuteras om det är Mittmedias eller Östersunds Kommuns fel!
45
Gäst: Bo-helge skrev | 18 Sep 2019 - 15:49
Har följt Fotbollz.se i många år, blivit lite mindre dom sista åren pga många som skriver konstiga saker. Min fråga är, varför är det många som går in och läser denna sida och kommenterar och klankar på saker och ting, om man inte är ett dugg intreserad av öfk, jag skulle t.ex aldrig gå in och läsa om Sundsvall eller nåt annat lag och kommentera och klanka på deras sidor pga av att man inte bryr sig och varför skriver ni inte ut era riktiga namn?
15
Gäst: Claes skrev | 18 Sep 2019 - 14:49
Totala sponsorintäkter 2018 var 7,6 miljoner, varav Östersunds Kommun drygt 1 miljon.
Sponsorbortfallet från kommunen är alltså ungefär en tjugondel av förlusten per 31 aug 2019. Dessutom var 6 partier överens om att inte återuppta sponsringen.
9
Gäst: Kurre skrev | 18 Sep 2019 - 14:19
Nu skiftar vi fokus här!!! Förut var allt Mittmedias fel, nu skyller vi på Bosse Svensson! Hej och hå :-) Det är bara en person som ligger bakom allt detta kaos och han deltar just nu i en rättegång i Härnösand!
32
Gäst: Tjena skrev | 18 Sep 2019 - 13:01
Hur kan det vara Bosse Svenssons fel ? Han har väl inte slösat bort en enda krona ur ÖFK:s kassa. Rannsaka er själva nu alla röd/svarta. Sämre skött förening får man leta efter.
36
Gäst: Kurre skrev | 18 Sep 2019 - 12:33
En eloge till dig Agne för att du orkar fortsätta att skriva om ÖFK på ett kritiskt granskande, men nyanserat sätt! Vi är många som stöttar dig, men många av våra inlägg rensas bort här. Vi får se hur länge det här får vara kvar :-)
26
Gäst: Ojämte skrev | 18 Sep 2019 - 12:19
@Ö.s.

Jag är rädd för att det är många fler som inte vill betala skatt till kommunen om kommunen skulle skicka pengarna till en förening som Kindberg är inblandad i.
Dessa människor skulle dock aldrig komma att skriva på fotbollz.se
21
Gäst: Ö.s. skrev | 18 Sep 2019 - 10:45
Ja delvis är det Bosse Svenssons fel pga hans hat till Kindberg. Daniel Kindberg gick in och räddade klubben genom att låna ut sex millioner.
6
Gäst: Aha! skrev | 18 Sep 2019 - 10:36
Ja, naturligtvis är det Bosse Svenssons fel att ÖFK befinner sig på randen till konkurs. Inte betala skatt? Ska du flytta?
9
Gäst: Acker P skrev | 18 Sep 2019 - 10:19
Hur kan ÖFK tillåta att Öp direkt meddelar allt som sägs på ett medlemsmöte. ÖFK är ju så noga med att kolla att ingen obehörig tar sig in.
5
Gäst: Kapital skrev | 18 Sep 2019 - 10:08
Öfk delade ut 1.5 mille till aktieägarna 2018.är det inte bättre att investera pengarna i klubben?
5
Gäst: Agne Svärd skrev | 18 Sep 2019 - 10:05
...information FRÅN ÖFK:s styrelse (givetvis)..
1
Gäst: Frösö-Janne skrev | 18 Sep 2019 - 10:03
ÖFK måste vara rädda om Maria Wilén.Hon är nog personen att rätta till saker och ting inom ÖFK. Tummen upp för henne! Men hon måste ha hjälp från andra: med all respekt för Bohlin och Svensson, men de bor ju i Köpenhamn resp Stockholm och kan inte hjälpa till i det dagliga arbetet. Det vore mycket bättre med kompetenta personer i styrelsen som bor och verkar i länet, allra helst i Östersund.
17
Gäst: Agne Svärd skrev | 18 Sep 2019 - 10:00
Till signaturen ”Oförstående” (och många andra ÖFK-vänner). Information om det besvärande ekonomiska läget har funnits hela sommaren för den som velat förstå även om bristen på information och transparens från föreningens sida har varit besvärande. Vi är i alla fall några som försökt att berätta, men istället för att få respekt för vårt jobb har vi istället mötts av en irriterande smutskastning. Samtidigt; jag har full förståelse att de få i styrelsen som varit aktiva (varför sätter man sig i en styrelse när man inte bidrar...?) under den här perioden haft en fullständigt omöjlig uppgift och då hamnar kommunikation långt ned på prioriteringslistan. Det har varit kämpigt nog att hålla näsan ovanför den ekonomiska vattenytan, stora insatser har säkert gjorts för att sänka kostnadsnivån men allt arbete föll till marken när planerade (och budgeterade) spelarförsäljningar gick åt skogen (virka 20 miljoner kronor ”fel”).. Det som nu hänt är att den bummerang som skickades i väg när Daniel Kindberg hämtades av polisen i april förra året nu kom tillbaka med full kraft. Att så skulle ske borde ha varit uppenbart för de flesta – även utan information för ÖFK:s styrelse!
15
Gäst: Ö.s. skrev | 18 Sep 2019 - 09:45
Kommunalrådet Bosse Svensson och ett antal sponsorer vill uppenbarligen köra Öfk i konkurs genom att sluta sponsra, man anför att det är oklart om Kindberg är med på ett hörn eller inte. Ni bjuder ju in Kindberg, han har ju räddat Öfk ganska nyligen med att låna ut sex millioner till Öfk! Detta visar väl hur urbota dum Östersunds kommuns beslut och de sponsorer som inte sponsrar är! Hade ni ställt upp så hade inte Öfk behöva gjort sig beroende av Kindberg!
Hade inte Kindberg gått in med sex mille hade Öfk gått i konkurs! Nej jag vill inte betala skatt i Östersunds kommun så länge Bosse Svensson är kommunalråd!
25
Gäst: Ögat skrev | 18 Sep 2019 - 09:38
Den tidigare styrelsen omnämns som ansvarig. Den tidigare styrelsen var Kindberg, som hade två "nicke-dockor" som övriga styrelsemedlemmar på papperet. Det känns verkligen obehagligt att inte styrelsen igår kunde redovisa hur stora personalkostnaderna är per månad. Man häpnar. Ej heller kunde man svara på hur många anställda det finns i ÖFK ! Det visar att det saknas kostnadskontroll i föreningen.
33
Gäst: Acker P skrev | 18 Sep 2019 - 08:40
Det är den tidigare styrelsen som inte hade koll på ekonomin sedan Kindberg hoppat av.
4
Gäst: Oförstående!? skrev | 18 Sep 2019 - 06:40
Citat ur Agnes Svärds artikel.
”Som ni därmed förstår; ÖFK är i skriande behov av både pengar och folk som vill bidra i styrelsearbetet. Och det är mer bråttom än de flesta medlemmar och många andra har förstått!”
med all respekt till alfa de som försöker rädda upp skutan som andra satt i sank. Hur ska vi medlemmar och övriga som inte har haft insyn kunnat förstå ?hur illa det är?? De som har full insyn verkar ju för tusan inte heller kunnat förstå Det här saknar ju motstycke i svenska idrottshistoria. Hur man på så kort tid kunnat durra bort så ofantligt med pengar är ju faktiskt helt obegripligt för de allra allra flesta sombegriper sig på + och - .Det närmaste man kommer sättet att fullkomligen vräka ut pengar är väl i lyxfällan. Nä, för att citera ett annat uttryck får dokusåpan Robinson ”skämmes tamejfan!”
34
 
Sök på fotbollz.se
   
  Nominera spelare och ledare till Jonnes och Kenths minnesfond  
  av Angelica Bergstrand | Idag - 09:19  
 

Dags att nominera en damspelare och/eller en ledare i dam- eller herrlag.

Prisutdelning sker på årets fotbollsgala i höst.

 
 


 
  Frösö IF till div2 Norrland - intervju med tränaren Tomas Strid  
  av Haldo Jonsson | Igår - 23:19  
 

"Ett grymt jobb av grabbarna", säger tränare Tomas Stridh

Bilden Tomas Strid Frösö IF

 
  Läs mer...  
 


 
  Referat: Ope IF - Stöde IF  
  av Ope iF | Igår - 23:07  
   
  Läs mer...  
 


 
  Ifk dam avslutar säsongen med bortamatch  
  av Classe Olofsson  | Igår - 18:37  
 

Söndag 9/10 kl 14 Umedalens Ip.....Umedalens If - Ifk Östersund

 
     
 
Nyhetsarkiv
Igår - 11:27 ÖFK har kvar att möta de tre formsvagaste lagen i Superettan
Igår - 10:40 Enorm reklam för för ÖFK och Östersund
Igår - 07:03 Kval till division 4
4 Okt 2022 - 10:11 Cesar Weilid en viktig kugge i ÖFK - blev trissvinnare mot H
3 Okt 2022 - 14:22 Alla gjorde vi mål i helgen.
3 Okt 2022 - 13:50 Se målen i matchen Östavall - Frösön 0-2
3 Okt 2022 - 03:22 Förlust mot Sunnanå för Ifk och Åse Permans sista hemmamatch
2 Okt 2022 - 21:46 Fruktansvärt händelse i Indonesiens liga där Brwa Nouri spel
2 Okt 2022 - 20:38 Frösö IF vinnare div 3 Mellersta Norrland div 2 nästa år
2 Okt 2022 - 20:37 Tack för denna gång och på återseende !
2 Okt 2022 - 20:36 frösön o järpen! Nu gäller det!
2 Okt 2022 - 13:57 Bilder från ÖFK - halmstad 0-0
2 Okt 2022 - 13:56 Östersund FK Elitfotboll AB upprättar kontrollbalansräkning
2 Okt 2022 - 10:21 Referat: Ås IF - Brunflo FK 0-2 (0-1)
1 Okt 2022 - 21:51 - Vi borde haft straff, säger Cesar Weilid i intervju
1 Okt 2022 - 20:38 ÖFK-Halmstad BK 0-0
1 Okt 2022 - 20:37 Matchens prestation
1 Okt 2022 - 17:37 Spelomgång 18 div.4 Jämtland
1 Okt 2022 - 17:22 Återigen en riktigt bra försvarsinsats
1 Okt 2022 - 17:18 Matchens överraskning
 
 
 
Ungdom
av: Erik | Igår - 22:00
Klubben bör ta avstånd oc
Herrar
av: Hängiven | 23 Sep 2022 - 11:36
Den goda tidenhttps://www.youtube.c
16
kommentarer
Medlemsmöte i kväll - 18 miljoner måste in
av Haldo Jonsson | 29 Sep 2022 - 22:29
Mer info kommer senare ... Thord-E
16
kommentarer
Spelomgång 18 div.4 Jämtland
av Lasse Granbacka | 1 Okt 2022 - 17:37
Sista omgången och det mesta känns
14
kommentarer
Kval till division 4
av Thomas Dahlberg | Igår - 07:03
Kvalet till nästa säsongs fyra står
5
kommentarer
Frösö IF vinnare div 3 Mellersta Norrland div 2 nästa år
av | 2 Okt 2022 - 20:38
5
kommentarer
ÖFK-Halmstad BK 0-0
av Hasse Thor | 1 Okt 2022 - 20:38
ÖFK fortsätter rada upp poänggivand
 
 Skrivet den Tis 16 Aug 13:56
 
 Skrivet den Sön 21 Aug 18:47
 
 Skrivet den Sön 2 Okt 13:56
fotbollz.se på Facebook