Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
  O'Learys-tipset 2022
- Lämna ditt tips
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Bli medlem
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
 Tabell  Min fotboll 
besök Space2u
 

DÅLIGT BETALT FÖR ETT BRA ARBETE
av Agne Svärd
Publicerad 1 Okt 2019 - 00:39 

Det är bara att konstatera; det är inte alltid ett bra arbete lönar sig. Kolla ÖFK den senaste veckan.
# Bra jobb i onsdags i Örebro, noll poäng.

# Bra jobb i kväll hemma mot Djurgården, noll poäng.

Att ÖFK med sex raka förluster och två poäng på de senaste tio omgångarna ska skaka ett serieledande Djurgården fullpumpat med självförtroende efter att ha tagit 27 poäng under samma tidsperiod var det väl inte många som trodde.

Men det var precis det man gjorde! Djurgården behövde två hörnor för att krångla sig ur det grepp som ÖFK kopplade i den 28:e matchminuten när Jordan Kadiri klappade in ledningsmålet 1–0 för att till sist vinna med 2–1 och ta ytterligare ett steg mot det allsvenska serieguldet.

Som sagt; ÖFK har fått dåligt betalt för ett gott jobb den senaste veckan.

ÖFK-tränaren Ian Burchnall valde att spela vidare på den ram han byggde i Örebro; samma fyrbackslinje, Isak Ssewankambo/Charlie Colkett på det centrala mittfältet, Felix Hörberg till höger på mitten och Jordan Kadiri på topp. Däremot hade Dino Islamovic och Simon Kroon placerats på bänken, istället fick Rewan Amin och Blair Turgott chansen från start.

Den uppställningen fungerade också; framförallt (och det var otroligt bra gjort) lyckades man sätta stopp för Djurgårdens så framgångsrika och fartfyllda anfallsfotboll. Fråga mig inte vad som var nyckeln men man gjorde det som de allra flesta lagen i årets allsvenska misslyckats med.

Djurgården kunde inte spela sig till de klara målchanserna den här gången, Emir Kujovic blev något av en kringskuren kung längst fram och gästerna fick nöja sig med några halvchanser som alla placerades utanför Aly Keitas målram samt ett antal hörnor.

ÖFK-attackerna var inte så många. Men när man väl slog till gick man med full kraft. Som i matchens 28:e minut: Blair Turgott lyfter in bollen från vänster, Felix Hörberg gör en dålig mottagning som blir en perfekt passning till Jordan Kadiri och pang in till vänster om Djurgårdens målvakt Tommy Vaiho.

1–0 och vi var nog rätt många som undrade vad som hände. Men snyggt var det!

Hemmalaget behöll sedan lugnet och koncentrationen halvleken ut. Ja, nästan i varje fall... Domaren Glenn Nyberg hade lagt på två övertidsminuter och matchklockan närmade sig 47 minuter när Djurgården tilldömdes en hörna från höger. Aslak Witry slog in, Tom Pettersson nickade undan, Jonathan Ring togs fast bollen (med hjälp av vänsterhanden?), avancerade framåt och hans skott blev en perfekt passning till Nicklas Bärkroth vid den bakre stolpen. Klockan visade 47:20 när bollen passerade Aly Keitas mållinje och Djurgården hade kvitterat till 1–1 i halvlekens sista spark.

Målet väckte våldsam vrede i hemmalaget. Man var förbannad på att övertiden redan hade gått ut när Djurgården slog sin hörna och man var förbannad på att Ring fick stoppa bollen med handen. Alla skällde på Glenn Nyberg, Aly Keita blev varnad och Ian Burchnall visades upp på läktaren.

Om det säger jag bara:

# När det gäller tiden så är det MINST två minuter som gäller, alltså är det domaren som bestämmer hur länge man spelar oavsett vad som står på den där skylten som visas.

# Och när det gäller den eventuella handsen har jag gett upp för länge sen. Den regeln är fullständigt obegriplig, annars skulle vi inte behöva diskutera den efter varje spelad match. För det gör vi. Men vem har lösningen på det problemet?

***

Här är några noteringar;

# Jag är inte överens med Ian Burchnall när det gäller bänkningen av Dino Islamovic. Låt vara att hans målskytte gått i stå men Islamovic är otroligt viktig för laget i andra delar. Som exempelvis när motståndarna får hörna... Nu small det två gånger och åtminstone när Marcus Danielson nickade in Djurgårdens segermål i matchens 76:e minut så tror jag att Dino hade kunnat göra stor nytta. Han har tagit bort många hörnor den här säsongen i i just den ytan utanför första stolpen. Det var där Danielson slog till...

# Jag kan ha varit för snabb att döma ut Jordan Kadiris kvaliteter. Den här kvällen var han riktigt bra, gav Djurgårdens mittförsvar fullt jobb och hade några vassa avslut varav ett resulterade i hans första fullträff i ÖFK-dressen.

# Rewan Amin dök upp i en position som jag aldrig tidigare har sett honom. Jobbade hårt men någon målskytt är han inte.

# Noah Sonko Sundberg och Tom Pettersson tog fullständigt hand om Emir Kujovic.

# Curtis Edwards var tillbaka på Jämtkraft arena, nu i ”fel” färger men ”Sheriffen” var lika bra som vanligt. En av Djurgårdens bästa i en match som förmodligen var en av Djurgårdens sämsta... Edwards har fått stort förtroende i sin nya klubb och spelat från start i alla matcher utom den mot Falkenberg i förra veckan.

# Oj, vilken rysare som väntar i såväl toppen som botten av serien. När fyra omgångar återstår sågar jag av kvisten för Eskilstuna i botten, oroliga bör man vara i Falkenberg, Sundsvall, Östersund och Kalmar... Guldstriden står mellan Djurgården och Malmö FF, Hammarby går som tåget men spurten är väl för sen?

# ÖFK:s återstående program: Häcken (b), Sirius (h), Hammarby (h), IFK Göteborg (b). Den 2 november summerar vi Allsvenskan 2019.

# Till sist, ÖFK:s betyg (skala 1–6): Aly Keita 3 – Sam Mensiro 3, Noah Sonko Sundberg 4, Tom Pettersson 4, Kalpi Ouattara 3 – Felix Hörberg 3, Isak Ssewankambo 3, Charlie Colkett 3, Blair Turgott (75) 2 – Rewan Amin (87) 3 – Jordan Kadiri (79) 3. Ersättare: Simon Kroon (75), Dino Islamovic (79), Jamie Hopcutt (87) betygsätts ej.

 
 
5 Kommentarer:
Gäst: Fotbolls-TV-programmet 3-5-2 om matchen ÖFK - DIF skrev | 3 Okt 2019 - 02:49
Fotbolls-TV-programmet 3-5-2 om matchen och en massa annat inom svensk fotboll. Ofta med kända svenska spelare, ledare mm hos föreningar, lag, förbund mm.

Här om matchen ÖFK - DIF:

https://youtu.be/8RLWrnjpU54?t=1932
0
Gäst: Finns alltid saker att förbättra oavsett man vinne skrev | 3 Okt 2019 - 01:00
Man kan ju alltid bli bättre oavsett hur bra man är.

Såg att det var en spelare (vet inte vem av dem det var) som när han nickade bort hörnor mm skarvade dem in i skottsektorn av någon anledning (strax utanför straffområdet) istället för snett utåt kanterna (där de inte kan utföra bra skytte ifrån).

Även än mer bollar in snett bakåt från kanterna (ställer av någon anledning till det för de flesta lagens försvarsspel av någon anledning).

Ligga närmare sina motståndare under försvarsspelet så de inte får ytor att röra sig på eller göra saker. Framför allt på egen planhalva.

Även titta mindre boll och istället läsa möjliga vägar framåt för motståndarna och skära av dem mm. Tvinga ut motståndarna på kanterna och helst bak till egen planhalva.

Löpa än mer. Löpa, löpa, löpa och åter löpa (kan man nästan inte göra för mycket om man nu bara även löper smart). Se till att hela tiden ligga rätt i positionerna.

Jobba i fyrkanter/trianglar (kvadraten) för att "såga" sig fram över hela planen som vi såg än mer av denna match. Våga göra det och tro på sig själv och varandra. Våga misslyckas och ta det som en del av vägen till att bli än bättre.

Hålla ihop laget hela tiden så man i försvaret drar ihop hela laget och "dödar" bra ytor på egen planhalva. I boxen ska det inte få komma fram nåt. Sedan när man anfaller hela tiden jobba för att skapa passningsalternativ och öppna upp ytor åt varandra hela tiden (mer rörelse behövs). Här kan det aldrig bli nog med rörelse.

Men det verkar ju verkligen vara på rätt väg. Bara alla vi runt laget och klubben har förståelse och tålamod och inser den process som klubben och laget är inne i och att saker måste få ta tid för att bli riktigt bra på lång sikt (få bättre resultat på längre sikt istället för att bara lösa saker kortsiktigt för stunden). Gäller ju att klubben blir tydligare med vikten för klubben att hela tiden hitta utvecklingsbara spelare (ekonomiska aspekten på längre sikt), ledare mm som kan komma in i klubben och växa till "giganter" i slutändan (från att varit okända för de flesta) och inte bara för att komma så högt upp i serien som möjligt nu på kort sikt.
0
Gäst: Lars Larsson, Sthlm skrev | 1 Okt 2019 - 07:58
Återigen en intressant och belysande krönika.

Det har redan fällts en hel del kloka kommentarer efter matchen mot Djurgården. Jag kan bara konstatera att ÖFK gör en bra match. Visserligen vinner Djurgården bollinnehavet och hörnorna (källa:Sofa score), vilket visar på ett statistiskt övertag. Totala antalet skott på mål var dock 17 för ÖFK och 19 för Djurgården. Siffrorna säger dock lite om kvalite’n i avsluten.

Jag vill i dagsläget först uppehålla mig vid några delar där jag tycker mig märka en radikal spelmässig förbättring, gentemot det som tyvärr varit ”main stream” långt om länge.

1. Fantasin i anfallsspelet är mycket bättre, även om det finns stor fortsatt potential.
2. Inlägg i motståndarboxen. Behövs dock mer tanke och precision och mer spel snett inåt bakåt.
3. Skott på mål. De har blivit väsentligt fler. Avsluten i boxen behöver dock förbättras.
4. Passningsspelet. Nu är det högre tempo och mer one touch.
5. Presspelet. Betydligt mer energi och bålgetingattityd nu. Slarvas dock ibland med understöd.

Sedan några punkter där förbättringspotentialen är stor:
1. Markeringsspelet när motståndarna har hörnor, frisparkar och inkast på egen planhalva.
2. Försvarsspelet på egen planhalva. Stundtals synes motståndarna har fritt fram på mittfältet och tyvärr väl ofta i skottsektorn på sista tredjedelen.
3. Anfallsspelet, vad avser rörlighet och samlade attacker. Mera rakt på mål och inte så mycket plotterspel i skottsektorn framför motståndarnas straffområde.
4. Effektiviteten vid egna frisparkar och hörnor.

Sedan har vi den stora bristen, som det nu tyvärr inte går att göra något åt, om inte någon eller några spelare helt plötsligt genomgår en metamorfos. Naturliga målskyttar saknas. Sådana som kan läsa spelet och vara där det händer, när det händer. Som dessutom har känsla för var målet är beläget. Detta är en särskild talang, som kräver välutvecklat spelsinne, spelare som kan förutse vad som händer i nästa moment, som är resolut i sina aktioner och som sagt vet att bolluslingen skall i mål och var målet är beläget. Kadiri verkar vara den som möjligtvis växer in i uppgiften.
9
Gäst: Realist1 skrev | 1 Okt 2019 - 01:36
Den stora skillnaden mellan det goda jobbet mot Örebro och mot Djurgården var att Örebro vann orättvist medan Djurgården trots allt vann rättvist (sett till bollinnehav, avslut och målchanser).

Förresten Agne, kommer du ihåg vilken skruv det var på Djurgårdens målgivande hörnor?:)
3
Gäst: Agne Svärd skrev | 1 Okt 2019 - 01:12
Naturligtvis ska man vara oroliga även i Uppsala (formsvaga Sirius, ramlade bort i mina tankar...)
3
 
Sök på fotbollz.se
   
  Sveg IK-Östavall IF=Slut 1-1 (1-0)⚽⚽⚽  
  av Agne Karlsson | Igår - 21:45  
 

Lilla Östavall IF ifrån Haverö Socken, i det Västligaste av Medelpad, tog "nästan" 3 poäng i dagens bortamatch mot Jumbon Sveg IK...🙃🙃🙃

Etikelförfattaren Agne Karlsson

 
  Läs mer...  
 


 
  Resultat Div 2 Norrland - spelade IFK bort Luleås chans till kval?  
  av Haldo Jonsson | Igår - 17:30  
 

Ytterhogdal - Gottne 0-2

IFK Luleå - IFK Östersund 2-3

 
  Läs mer...  
 


 
  Spelomgång 17 div.4 Jämtland  
  av Lasse Granbacka | Igår - 17:29  
 


Två omgångar kvar för alla lagen utom för Stugun och Ås som har en match kvar att spela. Ope har en svår match i kampen om andraplatsen mot redan klara seriesegrarna Dvärsätt. Strömsund kan komma ikapp Ås vid hemmaseger mot Stugun i bottenstriden.

 
  Läs mer...  
 


 
  ska frösön hålla undan?  
  av Björn Runsten | Igår - 17:17  
 

Frösön 44p, Kramfors 41, Östavall 40. Sistnämnda laget har Frösön hemma i sista omgången. Järpen 3 p från kvalplats. Det är onekligen spännande nu i slutfasen av serien. Vad tror ni om det hela? Hela omgången spelas på lördag.

Frösön - Anundsjö 2-0

Sveg - Östavall 1-1

Björna - Offerdal 4-1

Järpen - Alnö 7-3

tips och kort kommentar för varje match, se nedan:

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
Igår - 15:40 3 chanser 3 mål, taktisk utklassning säger kommentatorn
Igår - 14:55 Damerna spelar bort sina chanser i serien
Igår - 10:43 Helgens matcher
23 Sep 2022 - 21:57 Örebro SK i djup kris - får hjälp av kommunen för att rädda
23 Sep 2022 - 21:35 Magnus Powell nominerad till månades tränare
23 Sep 2022 - 09:00 Frösö IF-Anundsjö IF 2-0 (0-0)
22 Sep 2022 - 16:05 Både vatten och vin i ÖFK
21 Sep 2022 - 22:17 IFK Östersund DM mästare 2022
21 Sep 2022 - 21:07 Sista matchen i damtvåan mot serieledarna
21 Sep 2022 - 18:33 Ifk Östersund distriktsmästare herr senior 2022
21 Sep 2022 - 12:04 Svår bortamatch för kamraterna mot tabell tvåan
21 Sep 2022 - 12:00 Hemmamatch på lördag div 1 Norrland
20 Sep 2022 - 20:02 Nominera spelare och ledare till Jonnes och Kenths minnesfon
20 Sep 2022 - 16:29 Vi är redan seriesegrare
20 Sep 2022 - 14:55 Spännande säsongsavslutning
19 Sep 2022 - 22:40 Dm final herrar onsdag
19 Sep 2022 - 17:04 Referat Ope IF - IFK Timrå
19 Sep 2022 - 16:58 Aly Keita höll nollan - blev Trissvinare mot Örgryte
19 Sep 2022 - 08:00 Dm final herr senior 2022
18 Sep 2022 - 22:24 Mexicanaren Alexis Mendiola minns ÖFK - vi minns dig
 
 
 
Herrar
av: Hängiven | 23 Sep 2022 - 11:36
Den goda tidenhttps://www.youtube.c
10
kommentarer
Örebro SK i djup kris - får hjälp av kommunen för att rädda elitlicensen
av Haldo Jonsson | 23 Sep 2022 - 21:57
10
kommentarer
Både vatten och vin i ÖFK
av Haldo Jonsson | 22 Sep 2022 - 16:05
Kevin Jablinski
8
kommentarer
ÖFK lever vidare i Superettan - bortavinst mot Örgryte
av Måns Runsten Swärd | 17 Sep 2022 - 17:35
Örgryte - ÖFK 0-1 (0-0) Nu med ref
6
kommentarer
Mexicanaren Alexis Mendiola minns ÖFK - vi minns dig
av Haldo Jonsson | 18 Sep 2022 - 22:24
4
kommentarer
Spelomgång 17 div.4 Jämtland
av Lasse Granbacka | Igår - 17:29
Två omgångar kvar för alla lagen ut
 
 Skrivet den Tis 16 Aug 13:56
 
 Skrivet den Sön 21 Aug 18:47
 
 Skrivet den Sön 11 Sep 10:49
fotbollz.se på Facebook