Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
  O'Learys-tipset 2020
- Lämna ditt tips
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Medlemserbjudande
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
Tabell Tabell Skytteliga Skytteliga
Allsvenskan Tabell Skytteliga
- Östersunds FK  
Div 1 Norrland - Damer Tabell Skytteliga
- IFK Östersund
- Ope IF
Div 2 Norrland - Herrar Tabell Skytteliga
- IFK Östersund Gästbok
- Ytterhogdals IK Gästbok
Div 2 M:a Norrland - Dam Tabell Skytteliga
- IFK Östersund 2
- Krokom/Dvärsätt IF
Div 3 M:a Norrland - Herr Tabell Skytteliga
- Järpens IF
- Frösö IF Gästbok
Div 3 Damer Södra Tabell Skytteliga
- Brunflo FK
- Frösö IF
- Ope IF 2
- Svegs IK
- Hede/Vemdalen
- Ås IF
Div 3 Damer Norra Tabell Skytteliga
- Häggenås SK
- IFK Strömsund
- Järpens IF
- Krokom/Dvärsätt IF 2
- Offerdals IF
- Ragunda BK
Div 4 Herrar Tabell Skytteliga
- Alsens IF Gästbok
- Ope IF Gästbok
- Dvärsätts BK
- IFK Strömsund
- IFK Östersund Ungdom
- Offerdals IF Gästbok
- Ope IF 2
- Stuguns BK Gästbok
- Tandsbyns FK Gästbok
- ÖFK Cosmos
 
Övriga serier
Övrigt
Förbund, domare m fl
J/H Fotbollsdomarklubb
Ettan fotboll
fotbolly.se
 
Saknar Du din förening? Tryck här...
 
besök Space2u
 

FRAMGÅNGSSAGAN SOM STANNADE AV
av Haldo Jonsson
Publicerad 7 Nov 2019 - 21:30 Uppdaterad 9 Nov 2019 - 12:28


När Saman Ghoddos gick från ÖFK ut i Europa låg allt framför hans fötter. Det var en framgångssaga som skuille förverkligas, men det blev en mardröm

När Saman Ghoddos kom till ÖFK från Syrianska i Superettan var det inte många som visste något om honom. Han utvecklades mycket snabbt i ÖFK och han var en starkt bidragande orsak till att ÖFK spelade i Europa League. Ghoddos gjorde sig mycket omtyckt bland fans. Han blev en spelare som flera klubbar önskar att ha i sina lag. Framgångssagan skulle fortsätta utomlands, men hur blev det? Det blev en mardröm.


Fotbollz.se har, i den mån det har varit möjligt, följt de olika turerna som inträffat sedan Saman Ghoddos lämnade ÖFK. Mycket är klarlagt, men ännu återstår en del att bevisa.


Vad hände?

Jo, det uppstod komplikationer vid Ghoddos besök hos den spanska klubben Huesca. Vad som inträffade är ännu inte riktigt klarlagt.

Så här gick det till i stora drag:


Saman Ghoddos fick mitt under det allsvenska seriespelet tillstånd av ÖFK att besöka Huesca och bekanta sig med klubben. Han blev tillsagd att inte skriva på något kontrakt. Huesca å sin sida säger att Ghoddos fick klartecken av ÖFK att skriva på.


Ghoddos åkte ner tillsammans med sin bror men utan sin agent vilka en del ansåg vara anmärkningsvärt. Det kanske heller inte var angeläget, eftersom det inte var frågan om någon övergång. ÖFK har kritiserats för det, men det måste vara Ghoddos privatsak om han vill ha med sig sin agent eller inte. Det som överraskade var att Ghoddos anlitade en spansk agent. Vilken medverkan i affären denne person har haft är det ingen som vet. Han borde ha kunnat ha berättat för Ghoddos vad som föregick och vad Ghoddos skrev på.

Det har varit olika versioner om vad som hände under Ghoddos vistelse hos Huesca.

När Ghoddos befann sig hos klubben har det i varje fall förekommit mailväxling, mellan ÖFK och Huesca. Vad som skrivits i mejlen är det ingen som varken Ghoddos eller ÖFK vill svara på eftersom ärendet är överklagat.

Många blev helt tagna på sängen när Huesa efter en tid på instagram presenterade en bild där man kan se att Ghoddos sitta vid ett bord och av allt att döma skriver något på ett papper. Vid sidan om står en okänd person från Spanien. Det är Quique Pina som uppges vara Ghoddos agent samt en annan person som förmodligen företräder klubben. Saman Ghoddos ses skaka hand med en representat från Huesca,


Det har uppgivits att Ghoddos inte riktigt visste vad han skrev på, att det kunde vara ett godkännande av enläkarundersökning, inte något annat. Daniel Kindberg och Ghoddos svenske agent påstod att Ghoddos hade blivit lurad att skriva på ett kontrakt med Huesca.


När Ghoddos och hans bror återvände till Sverige förstod de att underskriften gällde mer än en läkarundersökning. ÖFK samlades och deras spanska marknadsanalytiker läste upp det papper som Ghoddos hade skrivit på. Då blev Ghoddos alldeles vit i ansiktet. Kontraktet gällde inte bara en läkarundersökning, utan också en permanent övergång till klubben.

– Det hade Ghoddos ingen aning om. När han fick reda på det sa han att han inte ville spela i Huesca. ”Då får du säga upp avtalet” sa Kindberg och hans agenter, och det gjorde han. Det var självklart, eftersom han blev lurad att skriva på något han inte ens kunde läsa.

Det flesta som följde vad som hände i Huesca fick den uppfattningen att det inte blev någon affär med Huesca. Omständigheterna om vad som hände där är fortfarande ganska oklart. Varför inte Ghoddos agent var med vet inte ÖFK och det har inte Ghoddos heller svarat på.

Ghoddos svenske agent härstammar från Östersund men bor i Stockholm. Fotbollz.se försökte få kontakt med honom, utan att lyckas. Vi pratade med hans far, som var vänligt inställd från början, men när jag berättade om att jag skrev för fotbollssajt, villa han inte prata mer.


Det hände mer än så.


Efter någon dag meddelade ÖFK att Ghoddos var klar för Rennes. Något kontrakt blev det märkligt nog inte. Det sägs att Rennes drog sig ur när de fick reda på Ghoddos affär med Huesca. En annan källa sa, att Rennes kraftigt hade sänkt sitt bud till Ghoddos.

Agne Svärd skrev i fotbollz.se om övergången till Rennes. Läs här


Turerna runt Ghoddos var inte slut än


Efter ett tag så tillkännagav både ÖFK och Ghoddos ayt han var klar för Amiens. Nu var det allvar. Saman Ghoddos skrev på ett kontrakt med Amiens och ÖFK godkände övergången på en avsedd handling som skickades till Fotbollsförbundet. Övergången blev nu klar. Ghoddos spelade sin första säsong i Amiens och han gjorde det bra.


Anmälan från Huesca mot Ghoddos och ÖFK:


Då bestämde sig Huesca för att anmäla Ghoddos och ÖFK till FIFA för att han skulle ha brutit kontraktet med Huesca. Klubben yrkade på att Ghoddos skulle betala skadestånd på 400 miljoner till Huesca. FIFA prutade detta till 40 miljoner. Kindberg sa, att ÖFK hade inget med affären att göra och att det inte skulle bli någon påföljd för ÖFK.


Resultatet av denna anmälan blev att Saman Ghoddos blev bestraffad av av FIFA för att han brutit kontraktet med den spanska fotbollsklubben SD Huesca. Straffet består i att han inte får spela fotboll på fyra månader. Dessutom har Huesca rest ett skadeståndskrav på 40 miljoner mot Ghoddos eftersom de anser att Ghoddos brutit ett kontrakt med klubben. ÖFK fick som straff förbud att värva spelare under något fönster i framåt i tiden.

Ghoddos har inte överklgat avstängningen från fotbollen, men överklagat beloppet på skadeståndskravet

Det påstås ÖFK har solidariskt ansvar med Ghoddos. Det är ett mycket högt skadeståndskrav som Huesca har riktat mot Ghoddos som FIFA har godkänt. Enligt uppgift så är Huescas ordförande med i Spanska Fotbollsförbundet. Kanske blev det lättare då att få igenom kravet från Huesca, men detta är obevisat


ÖFK dömdes alltså av FIFA att inte få värva spelare i de närmast kommande fönstren. ÖFK överklagade detta till CAS som gick med på ÖFK:s krav och undanröjde FIFAS beslut. Det kan betyda att ÖFK inte var delaktig?

Det som är oklart är om ÖFK ändå har solidariskt ansvar med Ghoddos. Skulle ÖFK dömas till solidariskt ansvar måste ÖFK haft någon med att göra när Ghoddos skrev på för Huesca. Detta skall utredas av Cas.

När kommer domen?

Nu väntas beslut i överklagningsärendet från Cas. När det beslutet kommer att fattas det är oklart. Det kan ta upp till ett år efter att tiden för överklagan har utgått. Det som kommer att utredas är främst hur delaktig ÖFK har varit om summan 40 miljoner i skadestånd är relevant. Huesca hävdar att att det i kontraktet skulle kosta Ghoddos denna summa att bryta kontraktet.


Alla spelare står under kontarkt

Alla spelarna i ÖFK, även Ghoddos när han besökte Huesca, står under kontrakt och måste rätta sig efter vad som står i kontraktet. Det är klubben och i detta fall ÖFK som bestämmer om spelaren får gå till en annan klubb och vilken klubb han ska gå till. Spelaren kan alltså inte skriva på en övergång till annan klubb utan ÖFK:s medgivande. Föreningen kan mycket väl neka en spelare att skriva på. Det är ingen ovanlighet. Slutligen ska båda spelaren och ÖFK när man är överens skriva på en övergångsanmälan som ska först lämnas till Svenska Fotbollsförbundet.

Ghoddos kunde alltså inte skriva på en övergångsanmälan utan ÖFK:s samtycke. Enligt uppgift stoppade ÖFK Ghoddos övergång till Huesca. Han skulle, om han inte sa upp avtalet, få gå vidare till en annan klubb utan få kvar kvar i ÖFK säsongen ut. Det skulle bli följden om han inte rev kontaktet och det var ett alternativ för Ghoddos att ta ställning till. Det är vad som kan hända i fotbollsvärlden. Tydligen ser andra detta som ett hot.


Eftersom Ghoddos till ÖFK har sagt tidigare, att han inte ville gå till den spanska klubben, fanns det knappast något önskan att han ville gå dit även nu. Kanske hade han inget emot att säga upp avtalet, fast han har även hävdat något annat. 
 
20 Kommentarer:
Gäst: @Klacke skrev | 12 Nov 2019 - 10:35
Det verkar som du har lite svårigheter. Ingen annan klagar
11
Gäst: Klacke skrev | 11 Nov 2019 - 08:20
Detta är en otroligt undermålig text i språklig mening. Det är svårt och ibland omöjligt att få en förståelse av vad som uttrycks.
3
Gäst: PP skrev | 10 Nov 2019 - 17:00
Jag litar lika lite på FIFA och Huesca som på DK. Ghoddos litar jag däremot väldigt mycket på. Och jag frågade inte om vad ngn tycker säger sig självt utan om ngn vet.
2
Gäst: Alrik8 skrev | 10 Nov 2019 - 09:23
Där har du rätt PP. Yttrandet från Ghoddos kan vara taget från Huescas partsinlaga. Jag har hört att det skulle vara det.
1
Gäst: Kurre skrev | 10 Nov 2019 - 09:16
Det säger sig väl självt att uppgifterna om det Ghoddos sagt kommer från honom själv. FIFA har utredd de tre inblandade parternas agerande och tagit sitt beslut utifrån detta.
1
Gäst: PP skrev | 10 Nov 2019 - 08:53
Är det ngn som vet om uppgifterna i FIFAs rapport om vad Ghoddos ska ha sagt kommer från ett FIFAförhör med honom eller från Huescas partsinlaga?
3
Gäst: Men skrev | 9 Nov 2019 - 20:50
Vem tillhandahåller fakta?
Kindberg?
3
Gäst: Hur det verkligen ligger till återstår att se. skrev | 9 Nov 2019 - 05:31
Många här som vill övertyga andra om att de har rätt. Varför? Förstår inte varför? Vad driver er att behöva bevisa om ni har rätt eller inte för andra. Det lär ju visa sig hur saker och ting ligger till när det har nått högsta instans och/om alla papper kommer på bordet om vad som verkligen skett.

Så varför inte bara hålla sig lugna och invänta fakta istället för att hålla på att tjafsa och spekulera?
5
Gäst: Jag såg stortallen skrev | 8 Nov 2019 - 19:45
Ikväll, va tvungen att hälsa och be om ursäkt. Han hade ju rätt.
3
Gäst: DK for ever skrev | 8 Nov 2019 - 19:10
Imorgon klaras allt ut, DK talar ut och alla blir lugna i båten. Thats my man, applåder o hurraropen kommer att höras. Hundratals anhängare kommer att jubla, allt blir bara klart som korvspad.
4
Gäst: Rättvisa åt Ghoddos skrev | 8 Nov 2019 - 18:50
Hela storyn från ÖFK:s sida är en av många sagor. Danmark hade sin HC Andersen, Östersund har sin egen sagoberättare. Det är ett simpelt slut klubbens mest hyllade spelare. Vem kan tro att han signerade ett kontrakt utan ÖFK:s tillåtelse. Att påstå att det var en tillåtelse till läkarundersökning är att påskina att Ghoddos skulle vara imbecill. Tydligen var det dessutom ytterligare ett papper som underskrevs. Men sanningen kommer fram sedan CAS sagt sitt. Innan dess måste man från Ghoddos och ÖFK vara eniga om de stora dragen.
13
Gäst: Ojämte skrev | 8 Nov 2019 - 18:12
Lägger man sedan till att Ghoddos skriver på ett kontrakt så hade i alla fall tolkat det som att man är överens. Jag hade blivit klart irriterad om det hänt oss.
2
Gäst: K skrev | 8 Nov 2019 - 18:03
Helt klart en tolkningsfråga... "Det ser OK ut, kan du skicka ett avtalsförslag?" Jag skulle tolka det som att man är nära, men att den feta damen inte sjungit än. Andra tolkar annorlunda. Ytterligare en komplikation är ju kommunikationen via ett icke-gemensamt språk (engelska) som ju i sig kan ge nya tolkningar vid översättningar. Just därför känns ju granskade påskrifter än mer nödvändiga och en försiktighet med att använda ord som 'Yes', 'OK' och liknande på sin plats.
2
Gäst: Tapas skrev | 8 Nov 2019 - 16:46
Enligt FIFAS dom har ÖFK skrivit "”the offer is ok; can you draft an agreement contract?”."

Det är just den raden som kan fälla oss. Får se vad CAS säger.
4
Gäst: P skrev | 8 Nov 2019 - 15:41
Det enda som är relevant i denna fråga är om FIFA/Cas tolkar det "ok" som tydligen är svarat efter att Huesca skickat över ett bud på mail som juridiskt bindande accept av övergången, då är också kontraktet som Ghoddos skrivit på bindande.
5
Gäst: Erik skrev | 8 Nov 2019 - 14:11
Fast det blir ju inte riktigt samma, köpeavtalet ska ju isåfall vara påskrivet av Huesca och ÖFK, inte Ghoddos.

Ghoddos har skrivit på ett kontrakt för sin del, men ÖFK har ju inte skrivet på något köpeavtal. Så det är ju inte alls samma.

Sen hur ÖFK har skött detta sedan verkar ju dock inte va helt klockrent.
4
Gäst: Ojämte skrev | 8 Nov 2019 - 13:55
@Kunnig
Att citera f.d. ÖFK-ledare ger dig inte rätt att använda epitetet kunnig. Det funkar inte så som du skriver.

Har Ghoddos skrivit på ett kontrakt så är det ett juridiskt bindande dokument. Punkt. Därmed kan Ghoddos fällas av FIFA (och ev. CAS). Har ÖFK i någon form sanktionerat det hela så fungerar det på motsvarande sätt. Man kan jämföra det hela med att sälja sin bil. Du och jag kommer överens och skriver på ett köpeavtal. Sedan registreras detta i Bilregistret. Om t.ex. jag sedan inte skickar in papper till Bilregistret så har jag begått ett brott.

Resten är bara något som en viss person med avsaknad av självkritik hävdar. Du vet nog vem.
12
Gäst: Kunnig skrev | 8 Nov 2019 - 13:14
Det är väl ingen som har förnekat att Ghoddos skrivit på men underskriften är inget värd eftersom inte Östersund skrev på övergångsanmälan.
8
Gäst: Anders Thelin skrev | 8 Nov 2019 - 12:26
Dessutom brukar ju läkarundersökningen vara det sista som görs när alla parter är överens om villkoren, så den förklaringen är ganska orimlig på flera sätt.
12
Gäst: Plex skrev | 8 Nov 2019 - 09:41
Varför tar man ett foto smilande o glada med huvudpersonerna, när man skrivit under ett papper om en läkarundersökning? Hur kan man tro att den uppmärksamheten gäller detta? Till synes har spanska klubben via mail bett om ett förhandsbesked om att en övergång är ok och även fått det. Allt för att snabba på processen o göra klart men säkert även för att kunna ta detta klargörande foto.
15
 
Sök på fotbollz.se
   
  Bilder från ÖFK - Mjällby 0-1 (0-0)  
  av Thord-Eric Nilsson | Idag - 11:09  
 

Foto: Thord-Eric Nilsson

 
  Läs mer...  
 


 
  Det här spelet ger varken poäng eller sympati  
  av Agne Svärd | Idag - 00:34  
 

 
  Läs mer...  
 


 
  ÖFK - Mjällby 0-1 (0-0)  
  av Lasse Granbacka | Igår - 23:14  
 

VS

Nu med referat av Lasse Granbacka. Krönika kommer

Kvällens Trisvinnare Eiric Haugan. Foto: Thord-Eric Nilsson

 
  Läs mer...  
 


 
  Matchens bästa spelare  
  av Haldo Jonsson | Igår - 21:47  
 

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
Igår - 21:28 Matchens överraskning
Igår - 21:18 Matchens prestation
Igår - 20:49 Kvällens domarinsats
Igår - 18:11 Kvällens startelva
Igår - 16:13 Tre frågor till Mjällbys tränare Marcus Lantz
Igår - 15:19 Landslagskapten på Jämtkraft Arena
Igår - 09:04 Följ ÖFK - Mjällby AIF via fotbollz.se
5 Jul 2020 - 20:18 Tandsbyn - Ope 1-0 (0-0)
5 Jul 2020 - 13:46 Intressant fight mellan Isherwood och Bergström
5 Jul 2020 - 09:07 Så här ser Mjällby på måndagens motståndare ÖFK
4 Jul 2020 - 15:30 Lars Larssons Tankar
4 Jul 2020 - 14:09 Jerell Sellars på gång igen
3 Jul 2020 - 11:38 Första trissvinsten för Charlie Colkett
3 Jul 2020 - 09:37 Div..4 Jämtland 2020
2 Jul 2020 - 23:22 Helgens fotboll
2 Jul 2020 - 21:31 Analys av Kalmar FF - ÖFK
2 Jul 2020 - 16:12 En unik vinst mot Kalmar FF- har bara hänt en gång tidigare
2 Jul 2020 - 14:43 Hög passingskvalité och stort bollinneha samt flera bra chan
2 Jul 2020 - 14:27 DM: Alsens IF - Tandsbyns FK 2-1 (1-0)
2 Jul 2020 - 09:18 Se Kadiris fällning och Amins straff
 
 
 
Herrar
av: IFK LASPALMAS | 14 Jun 2020 - 15:09
Kan man inter streama dagens IFK ma
25
kommentarer
Div..4 Jämtland 2020
av Lasse Granbacka | 3 Jul 2020 - 09:37
Dags för fotboll div. 4 Jämtland.
21
kommentarer
Där satt den, den efterlängtade segern.
av Johan Dillner | 1 Jul 2020 - 22:28
VS Kalmar FF - ÖFK 1-2 (1-0) Mål
19
kommentarer
Lars Larssons Tankar
av Lars Larsson Stockholm | 4 Jul 2020 - 15:30
Har ÖFK någon sportchef eller motsv
18
kommentarer
ÖFK - Mjällby 0-1 (0-0)
av Lasse Granbacka | Igår - 23:14
VS Nu med referat av Lasse Granba
10
kommentarer
Det här spelet ger varken poäng eller sympati
av Agne Svärd | Idag - 00:34
 
 Skrivet idag kl 00:34
fotbollz.se på Facebook