Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
  O'Learys-tipset 2022
- Lämna ditt tips
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Bli medlem
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
 Tabell  Min fotboll 
besök Space2u
 

TYVÄRR, INGET ANFALLSSPEL DEN HÄR GÅNGEN HELLER
av Agne Svärd
Publicerad 28 Jul 2020 - 00:32 

Det var i kväll som vi skulle få se ÖFK spela anfallsfotboll. Så blev det – inte.
Den här gången, heller.

ÖFK och Helsingborg spelade 0–0 och det var precis så trist som siffrorna berättar. Det här var verkligen en 0–0-match. Målvakterna Aly Keita och Anders Lindegaard kunde lika gärna ha stannat i omklädningsrummet, så lite hade de att göra.

Nåja, det är naturligtvis en överdrift. Men arbetsbelastningen var inte hög, om man säger så...

Efter rader av starka försvarsinsatser, trots allt bara 14 insläppta må på de första tio matcherna, men i sanning rätt torftigt anfallsspel (inte bara den här sommaren, stora delar av fjolåret såg likadant ut) fanns det förhoppningar om en lite annorlunda matchbild när Helsingborg, också indraget i köstriden, kom på besök.

Och visst hade ÖFK mycket boll i en match som bjöd på flera olika ansikten.

Men precis som så många gånger förr föredrog man att passa den på egen planhalva. Undantaget var inledningen på matchen och en bra period i mitten av den andra halvleken.

Men annars hände i stort sett ingenting; en tidig möjlighet när Noah Sonko Sundberg drog iväg på en offensiv utflykt och Kalpi Ouattara så när hade fått bollen förbi Anders Lindegaard i Helsingborgs mål samt två vassa skott från Jordan Attah Kadiri (ett utanför, ett snyggt räddat av Lindegaard) – det var dessvärre allt som hamnade i mitt protokoll.

I övrigt, ingenting!

Anledningen är ganska enkel;

Det.

Går.

För.

Sakta!

Den här gången bjöds verkligen chansen att gå till anfall då Helsingborg (till skillnad från de flesta andra) valde att mestadels försvara sig på sin egen planhalva. Men ÖFK kunde aldrig nyttja möjligheten att spela förstapasset tillräckligt snabbt för att få möjligheten att attackera innan skåningarna hunnit samla sitt lag. Några gånger hände det och genast hamnade Helsingborg i obalans.

Men alldeles för ofta skulle bollen passas mellan de tre mittbackarna, ibland gick den ut på wingbackarna men lika ofta var bollen tillbaka i backlinjen.

Trist, tråkigt – och helt värdelöst när man jagar, och behöver, tre poäng! En poäng är alltid okej men här gällde det verkligen att gå för seger!

Jag hörde ÖFK-tränaren Pero Kapsevic före matchen prata om tålamod i passningsspelet. Och då menade han i spelet på motståndarnas planhalva. Men, som sagt, det såg vi väldigt lite utav. Jag vill påstå att det såg ut ungefär som vi vant oss vid att se. Varken mer eller mindre!

Några korta noteringar;

# Jag konstaterar dock att försvarsspelet var precis lika bra som så många gånger förr, det var verkligen tätt framför Aly Keita även om det under en period i första halvlek såg en aning virrigt ut. Men Helsingborg orkade aldrig spela sig igenom försvarslinjen utan tvingades ta skott utifrån eller satsa på inlägg. Både skott och inspel var rätt många men riktningen var verkligen inte den bästa, skotten susade utanför Keitas målram medan inläggen oftast gick över både med- och motspelare.

# Nebiyou Perry och Frank Arhin fick chansen från start den här gången. Perry hade mycket boll, jobbade kopiöst i 90 minuter och gjorde många bra saker. Men Perry måste lära sig att det räcker med att snurra upp en eller två motståndare, när den tredje dyker upp finns varken tid eller yta kvar och man förlorar duellen! Frank Arhin fick inte alls samma utrymme som i inhoppet mot Djurgården i onsdags dä det bjöds på oceaner av plats att ta sig fram på i omställningarna. På Helsingborgs planhalva var det stor trängsel och då väger Arhin dessvärre lite för lätt, fysiken räcker inte till.

# Kryss betyder att ÖFK fortfarande är utan seger på Jämtkraft arena, efter sex försök. Två poäng ger en sistaplats i ”hemmatabellen” och det är inget som är positivt!

# OM ÖFK får tio miljoner för Jordan Attah Kadiri från en belgisk andradivisionsklubb (Lommel SK) måste det vara århundradets bästa affär. Sälj, ÖFK. SÄLJ! (Jag ser på sociala medier att det finns virrpannor som påstår att ÖFK rear bort sin ”stjärna”, jag undrar bara i vilken värld befinner ni er i?)

# När spelare som Rewan Amin, Simon Kroon, Charlie Colkett, Ronald Mukiibi och Sam Mensiro inte ens fanns i laguppställningen öppnade det en möjlighet för Henrik Bellman att få lite speltid. Den knappa halvtimme han nu fick utnyttjade han på bästa sätt, Bellman var i högsta grad inblandad i ÖFK:s lilla uppryckning mitt i den andra ronden.

# ÖFK:s kanspel var verkligen inte mycket att skriva hem om den här kvällen; Felix Hörberg ”glömdes bort” i första halvlek och när han fick vara med i spelet efter paus blev bristen på självförtroende en hämsko. Hellre hem till Haugan än att ta med sig bollen framåt och försöka riva upp lite sår i Helsingborgs försvarslinje. Kom igen Felix, du har alla verktygen i din låda! Ute till vänster hände lite i början men sedan dog den kanten, dessvärre.

# Helsingborgs IF, en av våra finaste fotbollsklubbar genom alla tider (sju allsvenska segrar, fem cupsegrar och sexa i den allsvenska maratontabellen – 68:e säsongen nu) lever i en lika tuff ekonomisk tillvaro som ÖFK. Tidigt flaggade man för att årets spel skulle ge ett kraftigt underskott, tomma läktare och få sportsliga framgångar förbättrar naturligtvis inte situationen. Dessutom; 23 startspelare efter tio spelade matcher måste väl vara något av ett svenskt rekord? I alla fall är det en delförklaring till den magra poängskörden även om man nu spelade sin sjätte raka match utan att förlora (fem kryss).

# Här är ÖFK-betygen (skala 1–6): Aly Keita 3 – Felix Hörberg 2, Eirik Haugan 4, Thomas Isherwood 4, Noah Sonko Sundberg 4, Kalpi Ouattara (66) 2 – Isak Ssewankambo 3, Nebiyou Perry 4, Frank Arhin (66) 2 – Ludvig Fritzson 2, Jordan Attah Kadiri 2. Ersättare: Marco Weymans (66) 2, Henrik Bellman (66) 3.

Till sist; Eftersom jag i min senaste krönika (i söndags) berättade om Bodö/Glimts sensationella framfart och målaptit i den norska Elitserien måste jag väl även ta del 2; Glimt besegrade Molde i den tidiga seriefinalen med 3–1 och har nu gjort 38 mål på tio matcher. Hyfsat snitt, kan man säga. Det är första gången på 68 år som ett lag öppnar den högsta norska ligan med tio raka segrar. (Ni som är intresserade kan gå in på youtube och kolla de korta matchsammandragen och ni kommer att bli överraskade av hur många gula Glimtspelare som finns i motståndarnas straffområde vid avsluten).

 
 
10 Kommentarer:
Gäst: Glenn skrev | 29 Jul 2020 - 14:24
Självklart är det så att vi måste utveckla vårt anfallsspel och vår trygghet i passningsspelet ären god grund att jobba från. Vi måste komma ihåg att Amir bara har varit på plats typ tre matcher. Det kommer säkerligen, vi behöver också komma ihåg att med det tighta spelschemat har vi haft väldigt få träningstillfällen att jobba med det. Jag känner iaf en trygghet i vår defensiv och vår grund. Ser det likadant ut om 10 omgångar kanske jag också börjar gnälla men jag är iaf inte där än.
11
Gäst: @asdf skrev | 28 Jul 2020 - 16:04
Visst sägs det att man bygger ett lag bakifrån med ett stabilt försvarspel och det har vi ju. Sen kan man ju undra hur länge man kan vara nöjd med att "vinna" bollinnehav i match efter match utan att skapa chanser. Lätt att bolla i baklinjen men där vinner man inga matcher. Inga mål = raka vägen ner i S1.
11
Gäst: Asdf skrev | 28 Jul 2020 - 14:54
Haha jämtländskt gnäll på kortpassningsspel slutar aldrig.
Lät likadant när Potter tog över och började med kortpassningar och inte ville att försvararna tjongade bort bollen så fort dom fick den.

Måste va en trygghet att ett försvarsspel sitter. Då blir det lättare att utveckla offensiven
11
Gäst: Solen skrev | 28 Jul 2020 - 11:40
Hej Arne
Såg klippet på Glimts match mot Molde.Glimts spel påminner mycket om hur Varbergs Bois spelar snabba inlägg med många spelare för att utmana. Vad hjälper det att trilla boll i bakplan där vinner man inga matcher
5
Gäst: Kenth skrev | 28 Jul 2020 - 11:37
Håller med dig Agne. Ingen ljusning vad gäller det offensiva spelet. Båda tränarna borde väl jubla över poängen. HIF för att man inte hade kvalitet nog att hota ÖFK:s starka försvar. ÖFK för att man inte kunde eller fick attackera framåt. Verkar som bollinnehav är viktigare att vinna än matchen. Många gånger lyckas ju trillandet bakifrån skapa ytor att gå fram men det vänds ändå tillbaka istället för att ta yta och skapa numerära överlägen.

Vet ju att du Agne är en stor älskare av Nils-Arne Eggens omställningsfotboll som var så framgångsrik under deras storhetstid. Du har säkert liksom jag sett träningar med RBK där man drillat overgang som han kallar det. En regel som han trummade in i alla spelare var Vänd upp i anfallsriktningen när du kan och spill stötte när du må. En regel som nog håller ännu. Vi bygger ett steg i taget säger Amin. Låter bra och det tror jag också på. När säsongen startade trodde jag liksom många andra att spelarmaterialet skulle vara för dåligt för allsvenskan. Där har jag ändrat mig. Jag ser potential i laget. Det sitter mer i att hitta spelide och självförtroende.
18
Gäst: @PS skrev | 28 Jul 2020 - 11:00
Dock löper ju kadiri nästan minst i hela laget. Känns ju märkligt att ge just honom en fri roll.
6
Gäst: PS skrev | 28 Jul 2020 - 08:52
Kadiri har fel roll i ÖFK. Han har blivit bollmottagare och är hårt påpassad av två hårda mittbackar och får ingen rörelsefrihet. Han ska ha en fri roll och löpa fritt. Det är då han gör mål.11
Gäst: Hm skrev | 28 Jul 2020 - 08:41
Men med det sagt så är 10 miljoner ett väldigt högt bud på honom och får vi det så måste vi sälja snabbt.
14
Gäst: Lars Larsson, Sthlm skrev | 28 Jul 2020 - 07:47
Jag håller i huvudsak med i din analys, Agne. Däremot så delar jag inte din uppfattning i denna match och tidigare om Kadiris betydelse för laget. Jag vet inte heller vilka parametrar SofaScore använder när de betygsätter. Han får ju i regel ganska modesta betyg även där. Tyvärr är jag nu övertygad om att ÖFK inte bara förlorar en kvalificerad målskytt utan även en betydelsefull ” target player”. I den rollen är han nog en av de främsta inom ÖFK på senare tid. Han fångar ofta upp bollen på långa uppspel. Behåller den och väntar in medspelare. När han ( för det gör han nog) nu försvinner tappar ÖFK inte bara en målskytt utan även en spelmöjlighet. Med tanke på det, i dagsläget, obefintliga anfallsspelet nu förlorar sin bästa målskytt och bästa target player, och dessutom ser jag ingen som kan ersätta, så bävar jag för de framtida matcherna, Nu om någonsin ör det dags att åstadkomma mirakel.
20
Gäst: Tomas Noterius skrev | 28 Jul 2020 - 06:41
Agne Svärd håller med dig till fullo men måste bara få understryka en sak som du även skriver. Precis så här har Öfk spelat, med några få undantag, under hela 2019 samt 2020. Fyra vinster sedan 29 april 2019 till dags datum.
Vad är problemet?
Sagt i sändningen under matchen igår, "utan omställningar gör man inga mål".
Vad i hela fridens namn är problemet?
21
 
Sök på fotbollz.se
   
  Nominera spelare och ledare till Jonnes och Kenths minnesfond  
  av Angelica Bergstrand | Idag - 09:19  
 

Dags att nominera en damspelare och/eller en ledare i dam- eller herrlag.

Prisutdelning sker på årets fotbollsgala i höst.

 
 


 
  Frösö IF till div2 Norrland - intervju med tränaren Tomas Strid  
  av Haldo Jonsson | Igår - 23:19  
 

"Ett grymt jobb av grabbarna", säger tränare Tomas Stridh

Bilden Tomas Strid Frösö IF

 
  Läs mer...  
 


 
  Referat: Ope IF - Stöde IF  
  av Ope iF | Igår - 23:07  
   
  Läs mer...  
 


 
  Ifk dam avslutar säsongen med bortamatch  
  av Classe Olofsson  | Igår - 18:37  
 

Söndag 9/10 kl 14 Umedalens Ip.....Umedalens If - Ifk Östersund

 
     
 
Nyhetsarkiv
Igår - 11:27 ÖFK har kvar att möta de tre formsvagaste lagen i Superettan
Igår - 10:40 Enorm reklam för för ÖFK och Östersund
Igår - 07:03 Kval till division 4
4 Okt 2022 - 10:11 Cesar Weilid en viktig kugge i ÖFK - blev trissvinnare mot H
3 Okt 2022 - 14:22 Alla gjorde vi mål i helgen.
3 Okt 2022 - 13:50 Se målen i matchen Östavall - Frösön 0-2
3 Okt 2022 - 03:22 Förlust mot Sunnanå för Ifk och Åse Permans sista hemmamatch
2 Okt 2022 - 21:46 Fruktansvärt händelse i Indonesiens liga där Brwa Nouri spel
2 Okt 2022 - 20:38 Frösö IF vinnare div 3 Mellersta Norrland div 2 nästa år
2 Okt 2022 - 20:37 Tack för denna gång och på återseende !
2 Okt 2022 - 20:36 frösön o järpen! Nu gäller det!
2 Okt 2022 - 13:57 Bilder från ÖFK - halmstad 0-0
2 Okt 2022 - 13:56 Östersund FK Elitfotboll AB upprättar kontrollbalansräkning
2 Okt 2022 - 10:21 Referat: Ås IF - Brunflo FK 0-2 (0-1)
1 Okt 2022 - 21:51 - Vi borde haft straff, säger Cesar Weilid i intervju
1 Okt 2022 - 20:38 ÖFK-Halmstad BK 0-0
1 Okt 2022 - 20:37 Matchens prestation
1 Okt 2022 - 17:37 Spelomgång 18 div.4 Jämtland
1 Okt 2022 - 17:22 Återigen en riktigt bra försvarsinsats
1 Okt 2022 - 17:18 Matchens överraskning
 
 
 
Ungdom
av: Erik | Igår - 22:00
Klubben bör ta avstånd oc
Herrar
av: Hängiven | 23 Sep 2022 - 11:36
Den goda tidenhttps://www.youtube.c
16
kommentarer
Medlemsmöte i kväll - 18 miljoner måste in
av Haldo Jonsson | 29 Sep 2022 - 22:29
Mer info kommer senare ... Thord-E
16
kommentarer
Spelomgång 18 div.4 Jämtland
av Lasse Granbacka | 1 Okt 2022 - 17:37
Sista omgången och det mesta känns
14
kommentarer
Kval till division 4
av Thomas Dahlberg | Igår - 07:03
Kvalet till nästa säsongs fyra står
5
kommentarer
Frösö IF vinnare div 3 Mellersta Norrland div 2 nästa år
av | 2 Okt 2022 - 20:38
5
kommentarer
ÖFK-Halmstad BK 0-0
av Hasse Thor | 1 Okt 2022 - 20:38
ÖFK fortsätter rada upp poänggivand
 
 Skrivet den Tis 16 Aug 13:56
 
 Skrivet den Sön 21 Aug 18:47
 
 Skrivet den Sön 2 Okt 13:56
fotbollz.se på Facebook