Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
  O'Learys-tipset 2021
- Lämna ditt tips
   
  Kommande matcher
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Medlemserbjudande
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
Tabell Tabell Skytteliga Skytteliga
Allsvenskan Tabell Skytteliga.
- Östersunds FK  
Div 1 Norrland - Damer Tabell Skytteliga
- IFK Östersund
Div 2 Norrland - Herrar Tabell Skytteliga
- Frösö IF Gästbok
- IFK Östersund
- Ytterhogdals IK Gästbok
Div 2 M:a Norrland - Dam Tabell Skytteliga
- IFK Östersund 2
- Ope IF
- Svegs IK
Div 3 M:a Norrland - Herr Tabell Skytteliga
- IFK Östersund Ungdom
- Järpens IF
Div 3 Damer Tabell Skytteliga
- Brunflo FK
- Frösö IF
- Hede/Vemdalen
- Häggenås SK
- IFK Strömsund
- Järpens IF
- Krokom/Dvärsätt IF
- Offerdals IF
- Ope IF 2
- Ragunda BK
Div 4 Herrar Tabell Skytteliga
- Alsens IF Gästbok
- Brunflo FK
- Bräcke SK
- Dvärsätts BK
- IFK Strömsund
- Offerdals IF Gästbok
- Ope IF Gästbok
- Svegs IK
- Tandsbyns FK Gästbok
- ÖFK Cosmos
- Stuguns BK Gästbok
 
Övriga serier
Övrigt
Förbund, domare m fl
J/H Fotbollsdomarklubb
Ettan fotboll
fotbolly.se
 
Saknar Du din förening? Tryck här...
 
besök Space2u
 

HÄR UTNYTTJADES MATERIALET TILL MER ÄN HUNDRA PROCENT
av Agne Svärd
Publicerad 23 Aug 2020 - 21:15 Uppdaterad 24 Aug 2020 - 09:56


Elfsborg–ÖFK 0–1.
Den är väl det som vi om några år kommer att minnas som bragden i Borås?

Ni kan förutsättningarna; Noah Sonko Sundberg, Eirik Haugan och Ludvig Fritzson, tre av dem som spelat mest och bäst i ÖFK den här sommaren, var avstängda, Simon Kroon och Jerell Sellars inte tillgängliga och Nebiyou Perry (i startelvan en timme före avspark) var ersatt av Francis Jno-Baptiste när domaren Fredrik Klitte blåste till spel, dessutom tvingades en knäskadad Rewan Amin bryta redan efter en halvtimme.
Mot serietvåan och formstarka (åtta i rad utan förlust, bara en torsk under hela säsongen) IF Elfsborg – på bortaplan!
Oddsen var verkligen inte på ÖFK:s sida den här söndagseftermiddagen, sju gånger pengarna erbjöds hos ett av våra största spelbolag. Veckans säkraste etta, skrev en av våra mest kända tipsexperter...

Jag påstår inte att det här var ÖFK:s mest överraskande seger under de här fem säsongerna i Allsvenskan. Det är ju svårt att matcha 2–1-segern mot Djurgården säsongen 2017 när Graham Potter bytte ut nio spelare från startelvan mellan hemma och borta mot Galatasaray, det slår det mesta jag varit med om i den här branschen.
Men 1–0 på Borås arena kom verkligen från ingenstans.

Det var dessutom fullt välförtjänt sedan tränarteamet Amir Azrafshan/Pero Kapsevic nyttjat sitt tillgängliga material till, fan tro't, mer än hundra procent!
# Sam Mensiro och Ronald Mukiibi såg till att den ramstarka försvarslinjen förblev ramstarkt även denna dag.
# Och med Blair Turgott och Francis Jno-Baptiste som jagande vargar fick man till säsongens bästa presspel där Felix Hörberg och Henrik Bellman (i sin första allsvenska match från start) gav fint understöd på varsin kant medan Isak Ssewankambo tillsammans med Rewan Amin/Charlie Colkett bromsade hemmalagets möjligheter på det centrala fältet.

Det är bara 14 dagar sedan som Elfsborg vann på Jämtkraft arena (1–0). Jag tror inte att Jimmy Thelin och hans lag hade väntat sig det här motståndet när ÖFK kom till Borås, inte alls. Det var verkligen inte många gånger som hemmalaget lyckades mejsla upp några hål i ÖFK:s försvarsspel.
Här ska dock påminnas om att Elfsborg drabbades av en utvisning (Rami Kaib, två varningar) i öppningen av den andra halvleken och fick spela halva matchen med en man mindre, Det underlättade naturligtvis för ÖFK att vinna den här fartfyllda drabbningen.

Här är några korta noteringar från söndagseftermiddagen;

# Det pratas så mycket om Amir Azrafshan och hans betydelse för den här smått sensationella ÖFK-vändningen, från jumboplatsen till den åttonde och övre halvan – på tre omgångar! Tillsammans med Pero Kapsevic ska Azrafshan under några korta veckor lyckats svetsa ihop gruppen till att utföra underverk. Möjligt, absolut, men sånt är ju knappast mätbart – inte minst då alla signaler under lång tid har berättat om vilken skön harmoni som kunnat avläsas vid träningar och i samband med matcher. Det är lätt att glömma, det är sedan gammalt!

# Däremot, och det är alldeles påtagligt för ögat och dessutom mätbart för alla statistiker. Spelet är annorlunda, helt annorlunda! ÖFK har under lång tid varit på väg att bli ett offer för sitt sätt att spela fotboll. Possession, klubbens DNA, har nu ersatts av rakhet och enkelhet som passar det spelarmaterial som står till förfogande.
I siffror; i dagens match mot Elfsborg hade ÖFK (enligt sofascore,com) 260 passningar. Det är den i särklass lägsta siffran när man kollar de 17 spelade matcherna (685 passningar hemma mot Helsingborg, 0–0 och två skott på mål, samt 632 passningar vid 0–1-förlusten hemma mot Mjällby sticker ut i andra änden).

# Viil man grotta ned sig ännu mer i siffrorna kan man konstatera att snittantalet passningar i de tre senaste och raka segermatcherna landar på 340. Samtidigt har felprocenten blivit större; tidigare gick ungefär 83 procent av passningarna rätt, nu ligger siffran strax över 70. Det tolkar jag bara på ett sätt: borta är de enkla, och många gånger värdelösa, passningarna fram och tillbaka i backlinjen, nu passar man i svårare områden på banan.

# Blair Turgott gjorde mål för andra matchen i rad, det var inte helt lätt at se honom som en potentiell matchvinnare i de här sammanhangen. Men Azrafshan gav Turgott en andra chans, på mer än ett sätt, och den har 26-åringen tagit tillvara på bästa sätt. Förutom ett storstilat pressarbete är han ett ständigt hot mot motståndarförsvaren, Turgott slutar ju aldrig att springa. Förutom 1–0-målet kunde det ha blivit ytterligare ett i en urstark omställning men det skottet gick mitt på hemmamålvakten Tim Rönning.

# Det var verkligen kul att se Sam Mensiro och Ronald Mukiibi tillbaka i startelvan och hur de tog sig an sitt jobb. Mensiro fick ta ytterbacksjobbet och stängde igen sin kant, Mukiibi var klok som en pudel i sitt samarbete med Thomas Isherwood i mittförsvaret.

# Men den största överraskningen i försvarsjobbet var Kalpi Ouattara på vänstersidan. Den defensiva delen är vanligtvis inte hans bästa gren, nu var han väldigt stabil och placeringssäker.

# Rewan Amins knäskada kom från ingenstans. Det var en trist syn när han rullades av banan på bår. Jag vill inte tro det men fruktar det värsta!

# Med Nebiyou Perry, ersatte Henrik Bellman i 56:e minuten, på banan får ÖFK möjlighet till längre anfall.

# Stort jobb, återigen, av Isak Ssewankambo. Men slarvig, återigen, med sitt passningsspel även om det var han som assisterade Turgott vid segermålet.

# Men bäst. för 17:e matchen i rad. var målvakten Aly Keita. Satan vilken säsong han gör! Närspelet har alltid varit vasst, nu ser vi hela registret i målvaktsspelet. (Dessutom slipper han numera delta i hasardpassandet kring det egna straffområdet). Keita är seriens i särklass bästa målvakt. det visar alla siffror. Han är dessutom en av Allsvenskans bästa spelare säsongen 2020!

# ÖFK har nu tagit 16 av sina 21 poäng på bortaplan och ligger tvåa i den tabellen. Det är fullständigt sensationella siffror.

# Här är ÖFK-betygen (skala 1–6): Aly Keita 5 – Sam Mensiro 4, Ronald Mukiibi 4, Thomas Isherwood 4, Kalpi Ouattara 4 – Felix Hörberg 4, Rewan Amin (30) 3, Isak Ssewankambo 4, Henrik Bellman (56) 3 – Blair Turgott 5, Francis Jno-Baptiste (87) 3. Ersättare: Charlie Colkett (30) 3, Nebiyou Perry (56) 4, Frank Arhin (87) betygsätts ej.

Till sist: Ni som tycker det är roligt att kalla mig för en grinig gammal gubbe har ingen framgång med era oförskämdheter. Jag skriver det jag ser och inte vad ni tycker att jag ska se. Jag skriver vad som är bra, vad som är dåligt och hur man kan göra för att det ska bli bättre. Det har jag gjort sedan mitten av 1960-talet och det kommer jag att fortsätta med!

 
 
20 Kommentarer:
Gäst: edwardsskäggigahaka skrev | 27 Aug 2020 - 15:10
@Kurre!
Du har inte förväxlat det jag läst att det finns en person som kan styra en fotbollsförening då? Det känns som en annan sak ^^
0
Gäst: Kurre! skrev | 24 Aug 2020 - 17:20
Det är många på den här sidan som har skrivit att det bara är en person i Jämtland som kan fotboll. Det känns bra att spelare och de som styr och ställer nu, visar att det inte stämmer.
16
Gäst: Realist1 skrev | 24 Aug 2020 - 14:17
Kan köpa det till viss del. Men alla lag är, i varierande grad, både "konstruktiva" och "destruktiva" under matcherna. Det vissa skulle kalla försök till att vara konstruktiv (dvs spela sig ur trånga situationer långt ner på egen planhalva) skulle andra kalla destruktivt självskadebeteende.
2
Gäst: Hm skrev | 24 Aug 2020 - 14:06
Ja fast du kan också vara konstruktiv i ditt försvar. ÖFK som just nu spelar väldigt destruktivt och spelförstörande handlar ju om matchrytmen. Man tar många frisparkar i ofarliga positioner, rensar hellre till inkast ön försöker slå en kreativ passning i trängda situationer. Detta tar bort rytmen ur matchen och motståndare som vill vinna bollen högt får inte samma flow i sitt spel.

Konstruktivt försvar handlar mer om att vinna bollen med en plan för att snabbt gå till anfall (kolla Hammarby, Norrköping och Elfsborg).

Vill dock återigen säga att jag tycker ÖFK idag spelar exakt som vi bör göra.
10
Gäst: Realist1 skrev | 24 Aug 2020 - 13:55
Håller med dig om subjektiviteten i begreppet rolig fotboll. Detsamma kan dock sägas om det du kallar för "spelförstörande" och "destruktivt" (som jag uppfattade att du tycker ÖFK är nu). Alla lag är väl spelförstörande och destruktiva när de inte har bollen, dvs de vill förstöra motståndarnas försök att göra mål (och vice versa). Med andra ord vill ÖFK vara "speluppbyggande" och "konstruktiva" när de har bollen, dvs hitta vägar och lösningar för att göra mål (såvida man inte är nöjda med resultatet).
3
Gäst: Petter skrev | 24 Aug 2020 - 13:44
inte grinig gammal gubbe utan medelålders analyserande fotbollskunnig sportjournalist
7
Gäst: Hm skrev | 24 Aug 2020 - 11:47
Begreppet "rolig fotboll" borde vara i betraktarens ögon. Någonstans så har uttrycket förknippats med mycket bollinnehav och tekniska kvaliteter.

Jag skulle säga att Sirius och Norrköping spelar roligast fotboll i allsvenskan i mina ögon och då handlar det om mycket fart och många spelare med i offensiven.

Malmö spelar 90-tals fotboll med mycket långa bollar på stor centertank

Elfsborg spelar rakt av omställningsfotboll och har svårt att föra matcher

Östersund spelar lite som Italien gjorde till för 10 år sen. Ramstarkt defensiv och utnyttja motståndares misstag.

Alla idéer har sin charm. Min åsikt är att Malmö är tråkigast.
5
Gäst: Realist1 skrev | 24 Aug 2020 - 11:41
Ja, utvecklingen går framåt. Att Burchnall försökte spela "rolig" fotboll stämmer nog. Men det betyder som bekant inte att han lyckades. Många skulle nog säga att Amirs fotboll är både roligare och mer effektiv än Burchnalls.
3
Gäst: Hm skrev | 24 Aug 2020 - 10:28
Tror att burchnall försökte "spela rolig fotboll" men spelarna vi har nu passar inte i det helt enkelt. Skulle säga att ÖFK inte haft förutsättningar att spela possesionfotboll sedan noori försvann. Han var den största anledningen till vårt stora bollinnehav och en sådan mittfältare har vi aldrig haft efter det.

Potters possesionfotboll var ju stekhett för 4 år sen men utvecklingen går åt ett helt annat håll just nu. Kolla på CL finalen igår där båda lagen spelade med hög press och aggresivt återerövringsspel.

Barca-Bayern i semin var ju den mest talande matchen någonsin kring fotbollens utveckling. Barca var världsledande med sin tikitaka, en taktik som inte längre fungerar, Bayern pressade sönder och körde över dom.
7
Gäst: edwardsskäggigahaka skrev | 24 Aug 2020 - 10:28
Lite roligt ändå att "vattenbäraren Fritzon" - citat Agne. Nu står med som 1 av de som varit bäst under säsongen. Sen måste jag påstå att det är direkt svagt att Ssewankambo i duellspelet, vann 3 av 11 närkamper, 14 bolltapp och missade i princip öppet mål helt fri. Det är för dåligt för en central mittfältare i Allsvenskan.
1
Gäst: Uppfattningar skrev | 24 Aug 2020 - 10:19
Spelet som syns är taktik för att vinna matchen, den körde Potter också med, minns Europa! Men om ÖFK ska vinna något då måste vi göra något annorlunda, inte som många andra sparka och springa! För att vinna troféer och gå ut i Europa krävs ett spel! Det har ÖFK i sig. Glöm inte bort att det var vårt passningsspel som tog oss upp genom seriesystemet till en 5 plats i allsvenskan, en cuptitel och 16delsfinal i europeleauge! Var tror nu sparka och spring tar oss? Just det vinna enstaka matcher! Det är vad Amir gör nu, men Amirs fotbollsfilosofi är inte i grunden att sparka och springa! Han vill vinna saker inte låta mittfältare få nackspärr! Potter kritiserades för sin kompromiss lösa stil! Han gör samma nu i premierleauge men han är smart också han anpassar sig taktiskt till omständigheterna och motståndet! Så gör Amir också!
8
Gäst: Realist1 skrev | 24 Aug 2020 - 10:18
Nu har jag inte sett så många matcher den här säsongen men om man ska lita det som skrivits var det under Burchnalls ledning mest bara passningar i backlinjen och väldigt få målchanser framåt. Låter inte så roligt om du frågar mig.
3
Gäst: Realist1 skrev | 24 Aug 2020 - 10:13
Fråga till Hm. Tycker du att vi spelade roligare fotboll med Burchnall än vad vi gör nu?
1
Gäst: Hm skrev | 24 Aug 2020 - 10:03
Men varför behöver vi spela roligare fotboll? Det handlar väl om att vinna?

Och det här är ju Amirs fotbollsfilosofi, menar du att vi på sikt måste byta tränare igen?
4
Gäst: Hoppet skrev | 24 Aug 2020 - 09:34
Tänk så olika man kan se saker
jag håller inte alls med dig @Hm att man i den här klubben försöker dölja det som är negativt, tvärtom, väldigt många pivoterar att skriva ur en negativ synvinkel, oavsett vad som händer.
Man ser saker med olika glasögon, och har man ofta negativa glasögon på sig så är det också det man ser och där tycker jag Agne är många gånger, ihop med ÖP, tack ock lov är det fler som skriver så bilden blir bättre och mer nyanserad.

Att tycka att den "tråkiga" fotboll vi spelar nu är rätt väg, nej.. det är vad som behövs just nu, men på sikt behöver vi spela roligare fotboll.

Att byta tränare och ta in Amir var det absolut rätta,
13
Gäst: Hm skrev | 24 Aug 2020 - 08:19
Fortsätt skriva precis som du gör givetvis! I alla andra klubbar i Sverige så diskuteras både vad som är positivt och negativt, det är bara i den här klubben det som är negativt ska döljas.

Borta är Potters possesioninspirerade fotboll där man dominerade matchbilderna och detta med rätta!

Den spelförstörande, destruktiva och som säkert motståndsrsupportrar skulle kalla det "tråkiga" fotbollen vi spelar nu är precis rätt väg att gå!

Ramstarkt försvar med hårt arbetande mittfältare och extremt liten risk i passningsspelet, det är såhär vi räddade kontraktet och det är bara att fortsätta på inslagna linjen!

Kan inte minnas att vi gett bort en enda gratischans till motståndarna senaste 5-6 matcherna, innan det var det minst 1 gång/match
10
Gäst: Realist1 skrev | 23 Aug 2020 - 23:23
Har du ändrat dig i fråga om spelarmaterialet nu, Agne? Har för mig att du menade att Burchnall bara (i stort sett) var ett offer för det dåliga spelarmaterialet och inte kunde få ut mer av truppen. Och att beslutet att sparka Burchnall därför var felaktigt.
12
Gäst: Thord Eric skrev | 23 Aug 2020 - 23:22
Perfekt analys Agne. Tänkte också på Djurgården matchen. Pratade t o m om den i förväg.
8
Gäst: Hiawatha skrev | 23 Aug 2020 - 22:22
Matchens vackraste prestation måste noteras: Mensiros lobbpassning från långsidan fram till Ssewankambo. Som fångade bollen strax före kortsidan och passade snyggt vidare till Turgott, målgöraren.
24
Gäst: MickeMag skrev | 23 Aug 2020 - 22:00
Gillar ett snack på hemmamatcherna, men ni kan börja uppsnacket och laguppställningar m.m dom tiominuterna innan match i stället för att utelämna hur matchen pågår, så dåligt senaste hemmamatchen, mest bara trams, tycker jag! Bortamatcherna är full focus på matchen från start😂
0
 
Sök på fotbollz.se
   
  Malcolm Stolt kommer mer och mer - blev trissvinnare mot IFK Göteborg  
  av Haldo Jonsson | Idag - 15:10  
 

Malcolm Stolt. Foto. Haldo Jonsson

Trissvinnare mot IFK Göteborg : Malcolm Stolt.

Aly Keita leder fortfarande Trissligan.

Joel Wessman i oförändrad ledning i O´Learys tipset

 
  Läs mer...  
 


 
  Den här kvällen tänker jag mest på Ouattara  
  av Agne Svärd | Igår - 22:37  
 

 
  Läs mer...  
 


 
  Det kan inte vara sant - 'det är för brutalt'  
  av Haldo Jonsson | Igår - 22:24  
 

Här ser vi Kalpi Outtara gråtande gå av plan med en befarad ny knäskada.

 
  Läs mer...  
 


 
  Svårt för ÖFK mot effektiva IFK Göteborg  
  av Niclas Lidström  | Igår - 17:49  
 

VS


IFK Göteborg - ÖFK 4-0 (2-0) Nu med referat av Niclas Lidström. Krönika av Agne Svärd kommer

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
Igår - 17:48 Matchens bästa spelare
Igår - 17:32 Matchens överraskning
Igår - 16:48 Matchens prestation(er)
Igår - 14:13 Startelvan i dag
27 Nov 2021 - 21:14 Flera skadade spelare tillbaka mot IFK Göteborg
27 Nov 2021 - 15:42 Simon Kroon en hjälte som kämpar vidare - drabbad av obotlig
27 Nov 2021 - 11:43 Följ IFK Göteborg - ÖFK via fotbollz.se
27 Nov 2021 - 11:28 Viktigt för ÖFK vilket lag som åker ur allsvenskan - möter I
26 Nov 2021 - 11:21 SISTA MATCHERNA!
26 Nov 2021 - 09:42 ÖFK har betalat in drygt 50 miljoner i skatter och avgifter
25 Nov 2021 - 16:15 Ingen fortsättning för Per Joar Hansen och Jussi Kontinen i
25 Nov 2021 - 11:40 Jerell Sellars, en fotbollsspelare som har det mesta - nu tr
24 Nov 2021 - 20:36 Man blir vemodig när man hör Graham Potter berätta om sin fi
24 Nov 2021 - 19:59 Fotbollslegenden Kjell-Åke Nordström fyller 70 år
24 Nov 2021 - 13:28 Om tidigare onormala händelser inom fotbollen och ÖFK
23 Nov 2021 - 14:30 Se målen ÖFK - Mjällby på video här
23 Nov 2021 - 07:57 Bilder ÖFK - Mjällby 2-0 (0-0)
23 Nov 2021 - 03:11 Säkrade kontraktet efter lång och dramatisk kväll på jobbet
23 Nov 2021 - 00:01 ÖFK - Mjällby AIF 0-2 (0-0)
22 Nov 2021 - 23:14 Matchens bästa spelare
 
 
 
Herrar
av: Rolighetsministern | 23 Nov 2021 - 18:20
Säga vad man vill om Rolf Lohse men
21
kommentarer
ÖFK har betalat in drygt 50 miljoner i skatter och avgifter till Östersund kommun
av Nils Å. Hallström | 26 Nov 2021 - 09:42
Nils Å. Hallström, styrelseledamot
10
kommentarer
Matchens prestation(er)
av Per Lagerbäck | Igår - 16:48
Visst är det lite transportsträcka
10
kommentarer
Ingen fortsättning för Per Joar Hansen och Jussi Kontinen i ÖFK
av Haldo Jonsson | 25 Nov 2021 - 16:15
-Vi tittar på några intressanta n
7
kommentarer
Bilder ÖFK - Mjällby 2-0 (0-0)
av Thord-Eric Nilsson | 23 Nov 2021 - 07:57
Måndagens bildspel blev ett snöspel
5
kommentarer
Säkrade kontraktet efter lång och dramatisk kväll på jobbet
av Agne Svärd | 23 Nov 2021 - 03:11
 
 Skrivet igår kl 22:37
fotbollz.se på Facebook