REFERAT: IFK ÖSTERSUND - OPE IF
av Ope IF
Publicerad 25 Sep 2020 - 15:03

Om det bara var nerver eller något annat är svårt att säga, men matchen mot IFK Östersund inleddes på sämsta tänkbara sätt för oss. Det mod och självförtroende som ändå funnits de senaste veckorna var som bortblåst under matchinledningen. Vi är alldeles för passiva i försvarsspelet och offensivt saknas det både löpningar och alternativ för bollhållaren.
Efter 6 minuter slinker en djupledsboll igenom lite oturligt och ur snäv vinkel kan My Jonsson skjuta in 1-0 till IFK Östersund.
Efter 12 minuter så slår vi ett uppspel rätt upp i banan där My Jonsson kan ta emot bollen och mycket snyggt placera in 2-0.
Efter 22 minuter så hamnar vi lite på efterkälken i försvarsspelet och det blir ett krokben i straffområdet. Den efterföljande straffen satte My Jonsson högt och välplacerat fram till 3-0.

Det blir en viss uppryckning efter 3-0 och vi får lite bättre ordning på försvarsspelet även om IFK fortfarande har ett klart övertag. Vi fick i alla fall stopp på blödningen.

Det var inte mycket vi kunde vara nöjda med i pausen. Underläge med tre mål och dessutom var det väldigt få saker vi pratat om innan match som vi faktiskt gjorde. Vi var väldigt långa och utspridda i försvarsjobbet och det fanns en tveksamhet över det mesta vi gjorde. Vi gjorde två byten och lite positionsskiften i paus. Klara Svensson och Therese Stjerna kom in för att bidra med fart och energi.

Vi inleder också andra halvlek på ett bättre sätt och visar ett större mod i spelet både offensivt och defensivt. Den första chansen gick dock till IFK Östersund, men då var Elsa Morlind vaket ute och avstyrde friläget.

Sen hade vi några riktigt bra lägen under några minuter. Först snappade Felicia Jonsson upp en missad passning från IFK:s målvakt, men hennes lobbförsök hade inte tillräcklig kraft. Strax därefter hade Felicia ytterligare ett bra läge då hon rann igenom, men avslutet gick mitt på målvakten.

Efter 11 minuter av andra halvlek fick vi dock utdelning. Olivia Jonsson var mycket vaken och kastade ett inkast till en fristående Karin Jonasson. Hon dribblade av en back på korlinjen och drev in mot mål där hon avslutade med ett vänsterskott ur snäv vinkel. Skottet gick i mål och 1-3.

Nu hade vi en period där vi hade bra energi och mer tro på det som skulle göras, men vi skapar inte speciellt mycket. IFK var farliga i sina framstötar i djupled, men Elsa var trygg längst bak när lägena dök upp.

20 minuter in i halvlekn bytte vi in Nowa Lagergren med hopp om att hon skulle komma förbi på kanten och några lägen blev det, men inte så ofta riktigt farligt.

Vi gjorde en betydligt bättre halvlek och bytte även in Tida Eriksson och Tove Henriksson i slutet av matchen, men vi hade inte kraften att göra någon riktig slutforcering. IFK Östersund hade några bra framstötar i djupled, men det blev inget fler mål.

Bästa läget till ytterligare reducering hade vi när Therese Stjerna kom fram i djupled och fick till ett skott som var på väg mot krysset, men Heike Lippertz i IFK:s mål sjorde en kanonräddning.

Förlust med 3-1 och det är inget snack om att det var rättvist. Vi ger bort matchen under den första halvan av första halvlek. Nu har vi ett riktigt tufft läge inför slutomgången. Dels måste vi själva vinna mot Team TG, men samtidigt behöver vi hjälp från annat håll. Exakta förutsättningar är inte klara förrän efter matcherna kommande helg då lagen närmast framför oss möts (Kovland och Umedalen). Antingen har vi båda inom räckhåll vid ett oavgjort resultat, men mest troligt kanske bara en tänkbar "räddningsplanka".

Förutom att det alltid är surt att förlora så är det ju extra tråkigt hur det går till. Man tycker att vi borde ha lärt oss efter att vi i flera matcher förut gjort liknande misstag och gett bort initiativet till motståndarna. IFK har lite för många bra och rutinerade spelare för att det ska funka.

Säkert var det en del nerver med i spelet då det inte är så många spelare som varit i den här sitsen förut. Karin Jonasson den enda som kan sägas ha någon större erfarenhet av det. Karin la också ner ett stort jobb i den här matchen. En annan Karin (Henriksson) hade svårt att komma in i matchen som mittfältare i första halvlek, men gjorde en ruskigt bra insats när hon klev ner som ytterback i andra halvlek.

Vi får ta med oss att vi "vinner" andra halvlek och att det är en betydligt modigare insats då, men ser vi till matchen totalt så var det ju inte tillräckligt bra för att få med oss några poäng. Vi har dock inte råd att gräva ner oss över detta utan det får bli någons dags deppande och sen se fram emot nästa utmaning söndag den 4 oktober då Team TG kommer på besök. Så länge chansen finns att klara sig kvar kommer vi att kriga för det och nu gäller det bara för alla att TRO på det.