Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Bli medlem
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
 Tabell  Min fotboll 
besök Space2u
 

DEN HÄR GÅNGEN HADE SEGER VARIT VIKTIGARE ÄN PRESTATIONEN
av Agne Svärd
Publicerad 5 Feb 2021 - 21:48 

Förlåt, men alltför ofta förstår jag verkligen inte hur Amir Azrafshan tänker.

Var det verkligen rätt tillfälle att spela Isak Ssewankambo till höger i en trebackslinje när supertunga Lokomotiv Moskva stod på andra sidan mittlinjen, efter fjolårets blytunga serieavslutning och efter 0–1 och 1–3 under Spanienlägret?

Jag påstår verkligen inte att det var vikarierande lagkapten Ssewamkambos fel att försvarsspelet havererade under den andra delen av första halvlek och ÖFK förlorade med 0–4. Men kunde inte det här försöket ha skett vid ett lämpligare tillfälle?

Men Azrafshan var nöjd med det han såg.

”Vi lyckades med vår målsättning”, sa ÖFK-tränaren till Mittmedia efter matchen,

Själv tar jag mig för pannan.

Jag har varit med tillräckligt länge för att veta vad fotbollsspelare vill – mer än något annat: Vinna matcher oavsett om det handlar om tävling eller träning.

Det här ÖFK-gänget är inget undantag även om det finns dom som påstår annat (jag är urless på att höra att klubb och spelare är lite ”eljest”).

Men efter att ha avslutat fjolårets seriespel med sex raka förluster (efter uselt spel) och nu förlorat mot såväl Rostov som Lokomotiv Moskva kan jag garantera att längtan efter en seger var stor bland spelare (och förhoppningsvis även ledare) även om det är i början av februari och ytterligare en sketen träningsmatch.

Och så har man en tränare som inte ger dem chansen.

Med det material som var tillgängligt skulle givetvis..Sam Mensiro spelat i trebackslinjen (gärna centralt) och Ssewankambo på sin ordinarie mittfältsplats, det hade gett ett starkare och bättre balanserat ÖFK-lag. Om resultat hade blivit annorlunda får vi givetvis aldrig veta men förutsättningarna hade i varje fall varitt bättre. Dessutom vet alla som följt mitt ÖFK-skrivande att jag har svårt att se Mensiro ha en plats i startelvan, han ska definitivt inte ha en roll på mittfältet även om han gör viss nytta i presspelet.

Men jag hävdar att det är tio gånger viktigare med helt andra egenskaper i den rollen!

Och jag hävdar med emfas att det är viktigare att vinna än ”skapa fler lägen och komma bakom deras backlinje lite oftare”.I varje fall när man inte vunnit en match sedan Hedenhös dagar (Sirius borta 18 oktober förra hösten)!

***

Här är några noteringar:

# Det är möjligt att Azrafshan har rätt i sin analys att det var fler ÖFK-chanser den här gången. Men jag hävdar bestämt att möjligheterna var vassare i första mötet.

# Missad straff i första mötet (Blair Turgott), missad straff även den här gången. Isak Ssewankambo hade inte sin bästa dag på jobbet..

# Straffmissen var bara ett exempel på ÖFK:s största problem (förutom det havererade försvarsspelet när Lokomotiv gick från 0–0 till 4–0 på 18 minuter) den här eftermiddagen; detaljerna. Därför blev det heller ingen utdelning i det offensiva spelet.

b# Eirik Haugan framstod som en fjunig junior när han två gånger i rad blev bortvänd av ryska forwards med baklängesmål som följd. Haugan såg helt enkelt sliten ut efter tre veckor på den spanska solkusten.

# Sixten Mohlin må vara en sjutusan till närstridsmålvakt. Men i mina ögon är han tyvärr ingen att lita på!

# Blair Turgott var ÖFK:s främste den här dagen men marginalerna var inte på hans sida.

# Däremot kom aldrig anfallskollegan Malcolm Stolt in i den här matchen.

# Stabilt jobb av Noah Sonko Sundberg och Ludvig Fritzson. Piggt inhopp av Henrik Bellman och givetvis ska Jerell Sellars spela från start. Sellars hade en fot med i det mesta framåt den sista halvtimmen..

# Felix Hörberg behövde 88 minuter på sig för att få till ett inlägg med rätt adress (Fritzson nickade strax utanför), typ. Underkänt! Det är dags att steppa upp nu, Felix. Annars måste Azrafshan hitta en ny lösning på högerkanten.

# Tre träningsveckor med fantastiska förutsättningar. Det gillas! Men också tre veckor där vi inte sett röken av viktiga pjäser som Simon Krooo och Nebiyou Perry. Det gillas naturligtvis inte!

# Nu reser ÖFK hem, kryper in i ÖP-hallen och spekar match mot Gefle nästa helg

 
 
12 Kommentarer:
Gäst: @funderingar skrev | 7 Feb 2021 - 16:43
Kom du på det nu?
4
Gäst: funderingar skrev | 7 Feb 2021 - 16:25
blir en spännande och tuff säsong, och dessutom inget transfer fönster för öfk förrän i början av 2022
2
Gäst: Andersson skrev | 6 Feb 2021 - 22:47
Trams för er som försvarar upplägget!
Jag har spelat elitfotboll och jag vet hur man förbereder sig under försäsong!
På yttersta elitnivå har man såklart en strategi om hur man skall förbereda sig inför ”tävling”.
1. Förbereda sin fotbollsfysik (90min), hela truppen!!
2. Spelidén/spelidéerna (försvars/anfalls strategi), tydlighet, inget laborerande/experiment.. Tydlighet, alla skall förstå.
3. Spelarna skall tillsammans med ledarna identifierat vilka positioner man är aktuell för.
4. Gör en egen punkt, för att det inte skall missas! Bygga grupp-kemin, delaktighet, trygghet, jag är bra, hur jag gör andra bra, etc.
5: Träningsmatcher:
a: Skapa ett tydligt försvarspel/anfallspel. Lämnar det så, är så komplicerat att skriva om här!
b: Olika taktiska angreppssätt, men allt handlar om punkt c.
c: Tävla, vinna, vinna, vinna!!

ÖFKs approach inför matchen nu senast mot ett Champions League lag, känns inte speciellt elit för mig. Här borde man såklart genrepat, inte expriementera sönder ett sådant tillfälle.

Agnes krönika beskriver det bra! Bara att tugga i sig!
11
Pman skrev | 6 Feb 2021 - 21:32
@ Leeds
De egenskaper Amir har är troligen orsaken för att han och inte du (och inte heller Agne Negativ) är huvudtränare för ÖFK. Nog tror jag att han har vinnarskalle så det duger. Dessutom verkar han intelligent och vet vad han gör.

Träningsmatcher är till för att "träna" helt enkelt. Man tar dessa tillfällen i akt att testa olika saker, för att vara förberedd när man behöver fatta nödvändiga beslut. Kanske även att vänja manskapet till annorlunda grepp under matcherna, vad vet jag? Man tar reda på att testa olika idéer, kollar vad som funkar och vad som inte funkar m.m. Det är sånt träningsmatcher är till för - inte att bevisa att man har vinnarskalle.

Vi hade tur att ha haft Graham Potter så länge hos oss för att skapa fotbollskultur på lite högre nivå än vad som är vanligt på ett ställe som Östersund. Se vad han, med begränsade resurser, nu fortfarande åstadkommer i en av världens bästa ligor. Och nu har vi tur att än en gång lyckats locka en annorlunda tränare till våra breddgrader.

Amir verkar ha begåvning att återuppta tråden som Potter släppte. Låt oss hoppas i alla fall och ge honom chansen, stödja honom och inte redan nu gnälla sönder en ung människas bedrifter med ett av Sveriges yngsta lag i högsta ligan.
29
Gäst: Leeds skrev | 6 Feb 2021 - 19:24
Nu tror jag inte det spelar nån roll vad Agne eller
Nån annan säger, tror varken det lyfter eller sänker ÖFK vad än nån säger efter en
träningsmatch i Spanien i Februari.

Av min egen erfarenhet av träningsmatcher så har jag som tränare många gånger
Varit besviken på mig själv för att vinnarskallen tagit över under en match ”träningsmatch”. Och man från gått
Syftet med matchen och endast vilja vinna, då för stunden har det helt plötsligt bara funnits ett fokus och det är att Vinna. När man minuterna innan sagt till spelarna att vinna inte är målsättningen . Skulle vilja säga att det är grymt starkt om Amir under hela matchen inte tänkte på vare sig vinst eller förlust utan bara den uppsatta målsättningen för matchen. Men så om fallet är... är frågan om han har den riktiga vinnarskallen.... ??
3
Gäst: @bra analys Agne skrev | 6 Feb 2021 - 15:26
Man kan se på krönikor på olika sätt. Att läsa Agnes inledande ord säger ju allt, Agne verkar inte ha förstått vad träningsmatch betyder..Om man vill kan man välja att lyfta alla de bra saker som syntes i matchen, men för att klara det måste man ha en positivt sinnelag, man måste ha en ambition att inte helat tiden kritisera andra och andras sätt att göra. I det här fallet konstaterandet att Agne direkt i första meningen att han inte förstår Amir, och varför ska han göra det i det här läget? Agne har ju ingen aning om vad laget pratat om och kommit fram till under lägret...Nä tyvärr så blir krönikan bara ännu en sorgesam historia, som visar på ovilja att försöka lyfta ÖFK, så tråkigt!
18
Gäst: Bra Analys Agne skrev | 6 Feb 2021 - 13:05
Sign pessimistisk. Gränsdragningen negativt och den faktiska sanningen kan vara hårfin. Lika hårfin som att vara naiv och inte tåla kritik.
5
Gäst: Andersson skrev | 6 Feb 2021 - 10:30
Bra analys Agne! Mycket ser riktigt okej ut, men 8 insläppta mål på 3 matcher känns inte bra!
Punktar ned några funderingar som jag har.
# 3-backs linje bort med det! Spela 4-back så blir spelmodellen tydligare, exempelvis Hörberg har problem med 3-back då han hamnar på ”mellis”!
# Spelsätt. Öfk har inte ett spelskickligt mittfält för att föra matcher. Mensiro på mitten är att bjuda på en spelare. Passa på att träna på en omställningsfotboll, vilket kommer att bli deras chans att klara sig kvar!
# Laborera med Ssewankamboi i en 3-back förstår jag inte, så bortkastat experiment mot ett så bra motstånd..
# En av dom bästa offensiva spelaren som man förfogar över är Sellars, varför startar man inte med honom, så att han får spela med dom ”bästa”.
# Kvalitetsmässigt tunt. Helt klart blir det helt avgörande att dom etablerade spelarna håller sig friska i år, för dom nya yngre har många steg att ta innan dom kan ersätta och bidra!

Gameplan: Tight försvarspel, 4-backslinje med två sittande fältare och 4 offensiva omställningsspelare!

Startelva för mig (4-2-1-3
Keita
Muikiibi, Sonko, Haugan, Kalpi
Ssewankambo, Fritzon
Sellars
Hörberg, Turgott, Perry
Ersättare: Bellman, Ahrin, Weymans, Mensiro, Stolt, Baptiste, Mohlin

Utanför ordinarie matchtrupp:

Awad, hoppas jag kan ta ett steg till, men utanför matchtrupp just nu.
Kroon (om han nånsin blir spelklar, går inte att bygga en startelva runt honom, mest i rehab-rummet)
Amin har jag inte med, svårt att tro att han återhämtar sig till 100%, kanske till hösten.
Dosis har inte imponerat under lägret, men jag hoppas att han hittar tillbaka, han behövs då skadorna kommer.
Karlsson Grach räcker inte till ännu.
Kindberg räcker inte till ännu.
7
Gäst: Flest skrev | 6 Feb 2021 - 08:07
Ja och vad händer med baptiste och colkett?
1
Gäst: Läktaren skrev | 6 Feb 2021 - 04:03
En träningsmatch är ju en match för och träna att bli bättre. Nu va motståndet fysiskt bättre och åt upp Öfk vid snabba omställningar.
8
Gäst: Realist1 skrev | 6 Feb 2021 - 00:51
Hade resultat och vinst bedömts som viktigt eller högsta prioritet (som artikelförfattaren menar) hade man säkerligen lagt in en match mot ett jämbördigt eller sämre lag. Uppenbarligen var det fokus på prestation mot tufft motstånd istället och det tror jag var bra. Och prestationerna var klart över förväntan i min bok i alla fall. Att ha fina resultat på försäsongen är som bekant ingen garanti för segrar när det verkligen gäller, i synnerhet inte för ÖFK de senaste åren.
13
Gäst: Pessimist skrev | 6 Feb 2021 - 00:09
Igen...så tråkig krönika...bara fokus på det negativa, en otrolig besserwisser krönika .besviken....
8
 
Sök på fotbollz.se
   
  Opes första nyförvärv - mittfältaren och spelande tränaren Dory Yates  
  av Haldo Jonsson | Igår - 17:02  
 

Foto: Ope iF

 
  Läs mer...  
 


 
  Chock och besvikelse i GIF Sundsvall  
  av Haldo Jonsson | Igår - 10:24  
 

 
  Läs mer...  
 


 
  Målvakten och Vemdalssonen Oscar Jonsson nu klubblös  
  av Haldo Jonsson | Igår - 09:50  
 

Måste lämna GIF Sundsvall

 
  Läs mer...  
 


 
  Serieindelning div 3 Mellersta Norrland  
  av Haldo Jonsson | 27 Nov 2023 - 15:16  
 

Tre lag från JH, tre från Medelpad, tre från Ångermanland och två från Västerbotten

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
27 Nov 2023 - 15:05 ÖFK i topp av Superettans undersökning av publikupplevelse
26 Nov 2023 - 22:10 Stipendiet från Stiftelsen Vi Lirare tilldelas Sebastian Lun
25 Nov 2023 - 17:57 Svenska Cupen 2024 lottad
24 Nov 2023 - 17:09 Trissvinnaren Myroslav Mazur celebrerades i går
24 Nov 2023 - 17:08 Målvaktstränaren Arnold Origi är klar för ytterligare tre år
23 Nov 2023 - 20:01 '- Ifjol fick vi söka upp spelare - i år hör de av sig för a
23 Nov 2023 - 16:20 Pengar från Gräsroten till flera föreningar i distriktet
22 Nov 2023 - 19:10 Korta nyheter om GIF Sundsvall
22 Nov 2023 - 19:07 Före detta ÖFK- spelare på landskampsuppdrag
21 Nov 2023 - 19:50 Izabelle Bardosen signat A kontrakt med UIK
21 Nov 2023 - 18:14 IFK Östersund dam igång
21 Nov 2023 - 18:10 Svensk elitfotboll: - Det blir skärpta regler på läktarna nä
21 Nov 2023 - 13:14 Tränarduo klar för Dvärsätts BK inför nästa säsong
20 Nov 2023 - 21:06 Kamraterna igång med träningen
20 Nov 2023 - 13:58 Calvin Kabuye och Peter Amoran i U20 landslaget
20 Nov 2023 - 11:24 Lista på alla 280 spelare som har medverkat i ÖFK genom alla
18 Nov 2023 - 16:14 Nu har avsparkstiderna för kvalen till Allsvenskan, Superett
17 Nov 2023 - 14:07 Unibets publikstöd för 2023 - Ger klirr i ÖFK:s kassa
16 Nov 2023 - 21:13 Myroslav Mazur blev årets vinnare av Trissen
16 Nov 2023 - 17:08 I bra form varande Ken Sema startar i Svenska landslaget i k
 
 
 
Herrar
av: Endre | 26 Nov 2023 - 23:12
Behöver du lån? Maila i så fall: da
10
kommentarer
Svensk elitfotboll: - Det blir skärpta regler på läktarna nästa år
av Haldo Jonsson | 21 Nov 2023 - 18:10
5
kommentarer
Stipendiet från Stiftelsen Vi Lirare tilldelas Sebastian Lundbäck, IFK Östersund
av Haldo Jonsson | 26 Nov 2023 - 22:10
Bilden: Sebastian "Batti" Lundmark
4
kommentarer
Chock och besvikelse i GIF Sundsvall
av Haldo Jonsson | Igår - 10:24
3
kommentarer
Svenska Cupen 2024 lottad
av Haldo Jonsson | 25 Nov 2023 - 17:57
ÖFK möter två lag från allsvenskan
3
kommentarer
'- Ifjol fick vi söka upp spelare - i år hör de av sig för att de vill spela med oss'
av Haldo Jonsson | 23 Nov 2023 - 20:01
Det säger manager Magnus Povel till
 
 Skrivet den Lör 11 Nov 17:28
 
 Skrivet den Mån 9 Okt 22:19
 
 Skrivet den Fre 6 Okt 22:14
fotbollz.se på Facebook