Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Bli medlem
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
 Tabell  Min fotboll 
besök Space2u
 

BETYGET FÖR FÖRSTA HALVAN KAN BARA BLI UNDERKÄNT!
av Haldo Jonsson
Publicerad 17 Aug 2021 - 08:42 Uppdaterad 17 Aug 2021 - 08:42

När Alsvenskan tog EM-uppehåll efter åtta spelade omgångar var det inte alldeles enkelt att summera ÖFK:s inledande insatser. Vi hade fått se lite av allt; en del var riktigt bra (5–0 mot Örebro, 3–0 mot Sirius och oavgjort i Malmö), annat var okej men gav dålig utdelning (premiärpoängen i Kalmar, förlusterna mot Djurgården, AIK och Mjällby) och så hade vi bottennappet hemma mot Varberg.

Åtta poäng, en pinne i snitt per match, är sånt som brukar räcka för att fixa nytt kontrakt efter 30 omgångar. Och med de förutsättningar som ÖFK för tillfället lever under så var det godkänt för min del. Absolut!

Nu har vi hunnit fram till seriens halvtid, ytterligare sju omgångar kan summeras.

Betyget för den andra quartern: Underkänt!

Det kan inte annat bli efter noll vinster, en oavgjord och sex förluster. En poäng och 5–18 i målskillnad, det är ju nästan lika uselt som ÖFK avslutade den förra säsongen (sex raka förluster).

Om man slår samman den första halvan blir betyget tyvärr detsamma. Det är bara att kolla tabellen efter måndagskvällens sena matcher: ÖFK ligger sist med sina nio poäng. Inte dyngsist, absolut inte; Mjällby ligger två poäng före, Örebro, på negativ kvalplats, är ytterligare en pinne före. Det går att greppa...

…men:

Till Sirius på plats 13 och närmast ovanför de där förhatliga strecken skiljer nu sju poäng. Sju pinnar är mycket när det ser ut som det har gjort och det KUNDE ha sett ännu värre ut om inte AIK och Varberg fått in sina väldigt sena segermål i går kväll (både avgjorde i 89:e minuten…).

Lagen som ligger närmast ovanför Sirius (Varberg, Halmstad, Degerfors) kommer inte att vara några räddningsplankor för ÖFK, de ser redan ut att ha smitit utom räckhåll.

Jag har gått igenom de 15 matcher som ÖFK spelat, kollat de betyg jag satt och kommit fram till följande, högst subjektiva, ”sanningar”:

# En match sticker definitivt ut, 5–0 hemma mot Örebro i andra omgången. Toppklass, det var som när ÖFK var som allra hetast för några år sedan. Visserligen var utdelningen exceptionell, fem skott på mål, fem skott i mål! Men intrycket kan ingen blunda för.

# Oavgjort mot Malmö FF på bortaplan (som kunde ha varit en trepoängare om inte domaren hade schabblat till det, jag har fortfarande svårt att smälta Kristoffer Karlssons insats i den matchen) och 3–0 hemma mot Örebro är också starka papper.

# Sedan blir det ett rejält hopp i betygssättningen. Hammarby (1–1) var en godkänd prestation, söndagens insats mot Norrköping likaså. I samma fack hamnar också den snöpliga 0–1-förlusten mot Halmstad där ett självmål i matchens sista spark fällde ÖFK. Där tar jag absolut hänsyn till förutsättningarna, Amir Azrafshan fick verkligen anstränga sig för att få ihop en startelva (så illa var det). Förlusten i Degerfors fick också godkänt i summeringen, där belönade jag en stark och anfallsinriktad första halvlek som borde ha givit betydligt mer än 1–0, mycket mer.

# Sämsta insatserna: Bortamatcherna mot Häcken (0–5) och Elfsborg (0–3). Mot Elfsborg blev betygen så låga att jag misstänker att ett dåligt humör bidrog...

Kollar man in hur jag bedömt spelarprestationerna är det, föga överraskande, en kvintett som sticker ut; mellan Aly Keita, Ronald Mukiibi (inte längre kvar i klubben, hans betyg är satt efter de inledande åtta omgångarna), Noah Sonko Sundberg och årets uppstickare Patrick Kpozo skiljer bara några futtiga hundradelar efter 15 spelade omgångar, Eirik Haugan är strax därefter. Den betygssättningen tror jag de flesta bedömare kan ställa sig bakom. I mina ögon är det här spelare som presterar på hög allsvensk nivå, i match efter match.

Men sedan är marginalen till nästa gäng stor, alltför stor; Felix Hörberg, Isak Ssewankambo, Nebiyou Perry (borta sedan EM-uppehållet och inte aktuell förrän kanske i slutet av serien), Simon Kroon och Blair Turgott har godkända siffror men inte mer.

Ännu lägre är de för viktiga pjäser som Ludvig Fritzson och Sam Mensiro (han måste ju användas, ständigt småskadad, när bristen på försvarsspelare är så uppenbar).

Alla dom här måste prestera bättre, några mycket bättre för att ÖFK ska kunna resa sig från sitt utsatta läge. Samtidigt måste ungdomarna (Karlsson Grach, Dosis, Arhin, Bellman, Stolt) ta ytterligare steg i sin utveckling, Charlie Colkett hitta en snabb formtopp och Jerell Sellars bli matchklar. Nu!

***

Några korta noteringar och funderingar:

# Jag grunnar fortfarande på hur ÖFK under det långa EM-uppehållet så kapitalt kunde misslyckas i sitt rehabarbete? Det var ju i princip inga av de skadade som lyckades ta sig tillbaka till matchform.

# Jerell Sellars är ju en av dem. Nu blir det åtta minuter här, 13 minuter där. Så har det varit i samtliga sju matcher efter EM och alltid i slutet av matcherna. Varför inte vända på tanken? Låt Sellars spela från start och så länge han orkar, bättre 30 minuter i början än tio i slutet! Jag påstår att det är Sellars som har nyckeln till ÖFK:s anfallsspel!

# När nu ÖFK så uppenbart måste börja vinna matcher är det dags att flytta fram Patrick Kpozo en bit i banan. Jag tror inte att det är hela lösningen men att Kpozo kan vara en del av den. Hörberg offensiv till höger, Kpozo offensiv till vänster – båda med speed, teknik och bra tillslag på bollen vid inspel och skott. Och Sellars som spelfördelare bakom Turgott… Skulle inte det vara en offensiv som kunde hota?

# Som ni kan räkna ut av raderna här ovan så vill jag fortfarande se (precis som jag skrev redan i december och sedan upprepat vid några tillfällen) en 4-2-3-1-uppställning. ÖFK måste stärka sin offensiv, enligt statistiksajten Wyscout är ÖFK även i år det lag som skapar minst med klara målchanser (men å andra sidan är mest effektiva, i särklass). Men så blir det när laget väldigt sällan orkar skapa ett längre tryck på sina motståndare.

# Blair Turgott är för övrigt enligt samma sajt Allsvenskans vassaste avslutare, flest mål i förhållande till klara chanser!

# Förutom alla skadorna är det framförallt två saker jag stör mig på; jag begriper inte, i det läge som så snabbt uppstod, att Charlie Colkett fick jiddra på hemma i England samtidigt som Amir Azrafshan hade problem att få en startelva på benen. Jag förstår heller inte hur ÖFK kunde misslyckas att knyta upp Ronald Mukiibi på ett korttidskontrakt fram till årsskiftet. Bristen på försvarsspelare är ju alldeles uppenbar. Samtidigt så är knappast Mukiibi med hans skadehistorik den hetaste på marknaden. Visserligen är den här världen ibland fullständigt obegriplig, man ska aldrig säga aldrig, men halvskadade fotbollsspelare är knappast de som står först i kön när klubbar ska förstärka, så dumma är de inte. Samtidigt som Mukiibi hade haft god nytta av ytterligare ett halvår i Östersund för att hans kropp skulle vara redo för nya utmaningar. Det är min bestämda uppfattning.

# Djurgården är fortfarande serieledare men har inte varit lika bra efter EM som före, faktiskt klart sämre. Malmö och ett gnetande AIK kommer att utmana även om skåningarna, lite överraskande, så här långt har haft svårt att strida på två fronter. Framgångarna i Champions league-spelet har kostat i Allsvenskan, helt klart.

# Jag tycker att ÖFK:s informationsansvarige Håkan Lundqvist i förra veckans poddsamtal med Amir Asrafshan på klubbens hemsida fick ÖFK-tränaren att öppna sig på ett helt annat sätt än tidigare. Jag har länge (alltför länge) tyckt att Azrafshan underskattat ÖFK:s utsatta läge samtidigt som han överskattat lagets prestationer. Nu var han där verkligheten, med alla dess svårigheter, är, Azrafshan kändes helt plötsligt mycket ärligare. Det tror jag är mycket bättre; att hålla fasaden uppe gentemot sina spelare, ja, även alla oss intresserade, är sällan en lyckad strategi. Spelarna fattar, vi fattar, att läget är, och under en längre tid har varit, väldigt ansträngt.

Tabellen ljuger inte och två segrar på de senaste 21 matcherna inte är allsvensk kvalitet. ÖFK måste helt enkelt börja gräva där de står för att det ska finnas en möjlighet att reda ut den här situationen. Och efter förra veckans Azrafshan-snack och söndagsinsatsen mot Norrköping känner jag mig lite lugnare. Men bara lite; matchen på måndag kväll när Kalmar FF kommer till Jämtkraft arena är något av nyckeln in i hösten.

Faktiskt lite av sista chansen!

 
 
7 Kommentarer:
Gäst: Tord Wickzell skrev | 21 Aug 2021 - 08:50
Intressant att läsa dina djupa kunskaper inom fotbollen. Skulle du också kunna analysera alla dessa skador och se om det finns någon gemensam nämnare eller om det bara är otur.
Tyvärr ser läget svårt ut! Men utan skott på mål är det svårt att vinna matcher. Anfallsspelet fungerar ju inte. Agne kan du lägga lite tid på skadefrågan?
Ser fram mot kommande analyser och fler poäng!!
1
Gäst: Robert skrev | 18 Aug 2021 - 09:14
Jag håller med i det mesta Agne skriver.

Det känns för mig oförståligt att vi alltid ska ha så mycket skador. Något måste göras fel av antingen fystränaren eller sjukgymnast. Sen blir det naturligtvis ännu svårare när ÖFK ofta behöver spela småskadade spelare.

Förra matchen var en av få då några spelare plaserades på läktaren eftersom de var petade och inte skadade. Förhoppningsvis kan ÖFK vinna ikväll och få lite bättre självförtroende.
4
Gäst: Tomas Noterius skrev | 17 Aug 2021 - 11:49
Bra där Agne. Ligger mycket i det du skriver.
15
Gäst: Sant skrev | 17 Aug 2021 - 10:15
Så är det, det är därför det är så viktigt med en fungerande styrelse m.m runt omkring så man
inte hamnar i det läget att man bara har 11st fungerande allsvenska. Det är därför city, United, Chelsea m.m har killar på bänken och läktare
som kan hoppa in när skador m.m kommer och kan göra det lika bra
3
Gäst: Bo-Helge skrev | 17 Aug 2021 - 09:44
Har sagt detta hela tiden, om dess spelare varit tillgängliga hela tiden blir vi kvar i Allsvenskan: Keyta,Backar:Hörberg,Haugan,Sonko,Outara, Mitten: Kroon(kroon har spelat höger i hela sitt liv),Amin,Isak,Kpozo, (eventuellt Perry)Anfall: Turgott,Sellars,(ev. Karlsson framtidslöfte), Men när nästan alla dessa är skadad är vi chanslösa, ingen tränare i världen hjälper med övriga spelare i ÖFK, håller inte stabil Allsvensk klass
14
Gäst: Per skrev | 17 Aug 2021 - 09:33
Från sidlinjen tycker jag att Sebastian Karlsson Grach tagit stora kliv allt eftersom han fått förtroende. En orädd fysisk spelare som kommer allt mer, nu senast med målet mot Norrköping.
15
Gäst: Ola skrev | 17 Aug 2021 - 09:19
Håller med men skulle vilja lägga till Hörberg bland dem som presterat bäst. Jag tycker han gör ett stort jobb på sin kant och visat fin kvalitet i många saker han gör.
15
 
Sök på fotbollz.se
   
  Fotbollz.se fungerar inte bra  
  av Fotbollz.se | Idag - 19:51  
 

Efter det att vårt webbhotell Space2u flyttade fotbollz.se till en annan server har sidan inte fungerat tillfredställande.

 
  Läs mer...  
 


 
  Kamraterna-Gottne if Träningsmatch  
  av classe olofsson  | Idag - 17:08  
 

söndag 3/3 kl 14..... jämtkraft arena IFK östersund- Gottne if

 
 


 
  ÖFK:s match mot Brommapojkarna - Det var liksom inte drag under galoscherna  
  av Bengt Jonsson | Idag - 16:36  
   
  Läs mer...  
 


 
  Brommapojkarna - ÖFK 1-0 (1-0)  
  av Annette Jonsson | Igår - 23:16  
 

Nu med referat, krönika och bilder

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
Igår - 22:40 Bilder från Brommapojkarna - ÖFK 1-0 (1-0)
Igår - 20:33 Matchens prestation
Igår - 20:20 Inte så sprakande
Igår - 09:24 uddamålsförlust för kamraterna
Igår - 09:11 Följ BP - ÖFK via fotbollz.se
25 Feb 2024 - 21:08 ÖFK - ni har chans mot BP - ta den!
23 Feb 2024 - 15:08 Estrad Norr leder ÖFK:s kulturprojekt 2024 - Årets kulturpro
23 Feb 2024 - 09:38 Nu har valberednings gjort siitt - ordföranden väljs om
22 Feb 2024 - 14:43 Spelschema 2024 Division 3 mellersta Norrland
22 Feb 2024 - 11:14 Träningar före mötet med BP
21 Feb 2024 - 17:25 Dagens träning imponerade
20 Feb 2024 - 12:28 Jamie Hopcutt återvänder till ÖFK - Vi minns dig
19 Feb 2024 - 10:33 IK Brage Imponerade mot IFK Norrköping
19 Feb 2024 - 10:32 Korta nyheter- Jamie Hopcutt åter till ÖFK?
18 Feb 2024 - 18:52 vinst för kamraterna
18 Feb 2024 - 17:44 Trots dagens förlust är jag nöjd över vad vi fick se
18 Feb 2024 - 17:43 Roland Grip har somnat in - landslagsmannen bördig från Föll
18 Feb 2024 - 17:36 Träningsmatcher Herr
17 Feb 2024 - 21:48 ÖFK:s yngste supporter såg matchen idag på Bravida Arena
17 Feb 2024 - 20:23 Träningsmatch Herr
 
 
 
Herrar
av: Pman | Igår - 10:38
Ingen skugga faller på er som
3
kommentarer
Spelschema 2024 Division 3 mellersta Norrland
av Haldo Jonsson | 22 Feb 2024 - 14:43
Först ut av länslagen är Obbola - D
3
kommentarer
Dagens träning imponerade
av Haldo Jonsson | 21 Feb 2024 - 17:25
Arkivbild
2
kommentarer
Inte så sprakande
av Per Lagerbäck | Igår - 20:20
ÖFK möter Allsvenskt motstånd, och
2
kommentarer
Träningar före mötet med BP
av Haldo Jonsson | 22 Feb 2024 - 11:14
1
kommentar
Följ BP - ÖFK via fotbollz.se
av Haldo Jonsson | Igår - 09:11
Fotbollsfolkets egen sajt fotbollz.
 
 Skrivet igår kl 20:20
 
 Skrivet den Sön 31 Dec 15:05
fotbollz.se på Facebook