SVÅRT FÖR ÖFK MOT EFFEKTIVA IFK GÖTEBORG
av Niclas Lidström
Publicerad 28 Nov 2021 - 17:49 Uppdaterad 29 Nov 2021 - 10:55

VS

IFK Göteborg - ÖFK 4-0 (2-0) Nu med referat av Niclas Lidström. Krönika av Agne Svärd kommer

Det blev – som väntat – en förlust för ÖFK i sista bortamatchen i Allsvenskan den här säsongen. 0-4 (0-2) mot IFK Göteborg visar på ÖFK:s problem den här säsongen. För många individuella misstag och skador har gjort att ÖFK gång på gång fått ställa upp med spelare som inte håller måttet i Allsvenskan.

Skador, skador och avstängningar gav en oväntad laguppställning i den näst sista omgången av Allsvenskan 2021 för ÖFK. Med Patrik Kpozo och Henrik Bellman avstängda, Kpozo för utvisningen i senaste matchen och Bellan för tredje gula kortet tvingades Per Joar Hansen att ställa upp med Nikolas Dosis som högerback och Frank Arhin som vänsterback. Inte helt optimalt förstås men med skador och avstängningar så var det inget att göra än att gilla läget.

Att möta IFK Göteborg på bortaplan är ingen höjdare för ÖFK, 1-7 förlust 2019 när ÖFK mötte IFK Göteborg – även det i slutet av säsongen och förlust även förra säsongen på bortaplan mot Blåvitt gjorde att förväntningarna inför matchen och efter två minuters spel så gjorde Marcus Berg 1-0 efter förvånansvärt passivt spel i ÖFK:s straffområde.

ÖFK-spelarna stod och tittade på när Tobias Sana spelat in i straffområdet och Berg gjorde inget misstag.

Isah Ssewankambo var tillbaka för ÖFK efter en lång tids skada och Felix Hörberg var även han tillbaka fyra matchers frånvaro – även det efter en skada.

Efter chocken med insläppt mål redan efter två minuters spel kom tillbaka och vaskade fram en hörna efter åtta minuter, hörnan var otroligt nära att nickas in av Malcolm Stolt som dock inte fick någon bra träff på pannan men ändå visade att Blåvitt skulle se upp med honom vid senare skeden i matchen.

En match i matchen var den på ÖFK:s vänstersida där nye backen Arhin fick kämpa med gamle lagkompisen Hosam Aiesh.

Efter en period då ÖFK stod upp på ett bra sätt föll laget ihop igen och försvarsspelet var allt annat än bra, efter 24 minuters spel var det dags för 0-2 och den här gången var det Tobias Sana som efter misstag av ÖFK högt upp i banan inte orkade hänga med när tempot drogs upp. Målet såg väl inte helt otagbart ut men Sixten Mohlin hade inte flytet med sig. Sam Mensiro försökte att ge understöd till Fran Arhin när Sana drog upp farten men hängde inte med heller.

ÖFK:s bästa chans kom efter drygt 35 minuters spel när Malcolm Stolt stod perfekt placerad i straffområdet och nickade i ribban. Stolt har efter tränarbytet varit given som startspelare och visar att han är en framtidsspelare som framöver kommer att bli ännu bättre och bli otroligt nyttig för ÖFK i Superettan.

- Vi spelare ganska bra men det är synd att vi släpper in två billiga mål. Vår målvaktstränare har sagt att man aldrig kan nicka för högt upp men nu får jag sota för det eftersom min nick tog i ribban. Men nästa gång då sitter den, sa Malcolm Stolt i paus.

Trots att ÖFK låg under med 0-2 fanns det höjdpunkter efter 45 minuter spel. ÖFK skapade chanser framåt och 1-2 hade väl varit mer rättvist med tanke på Stolts nick från 3 meters håll.

Marcus Berg gjorde 3-0 till Blåvitt efter tio minuters spel i andra halvleken. Ännu en gång var det ÖFK:s försvarsspel som visade tecken på stora problem. Gång på gång var det bolltapp på mittplanen som gjorde att ÖFK hamnade i lägen som visar varför ÖFK åker ur Allsvenskan den här säsongen. Spelare för spelare håller inte ÖFK allsvensk klass, de är helt enkelt inte tillräckligt bra för att hänga med när motståndarna sätter upp tempot.

Visst har ÖFK en hel del kvalitéer i laget, inget snack om den saken. Men det finns för många spelare som inte håller måttet som får speltid. Så är det bara.

Efter 63 minuters spel steg Frank Arhin av och in kom Kalpi Outtara, detta efter en långtidsskada som stoppat honom hela den här säsongen. Häftigt att se Kalpi tillbaka och här finns en spelare med kvalité, det är ju därför han under hela förra året fick speltid i både klubblag som landslag (Elfenbenskusten). Kalpi gick förstås in som vänsterback när Arhin gick ut.

Nästa långtidsskadade ÖFK-spelaren Nebiyou Perry kom in efter 70 minuters spel istället för Isak Ssewankambo. Perry har inte spelat sedan i våras men kom nu in och fick 20 minuters spel. Perry har en talang som är härlig att se, en uppfattning men behöver träning för att komma i matchform.

0-4 kom efter 73 minuters spel när Kalpi Outtara skulle rensa undan bollen i straffområdet men istället för att rensa bollen till hörna studsade bollen lite snett på det ojämna underlaget och gick in i mål. Olyckligt av Outtara i sin comeback men sånt som händer.

Tyvärr skadade sig Kalpi i 80:e minuten i en närkamp mot Hosam Aiesh. Knät vek sig och han fick lämna planen i tårar. Kalpi kunde dock gå av planen själv men om skadan har något med hans tidigare skada att göra ska vi låta vara osagt i detta läge.

Hur som helst, man kan inte låta bli att tycka synd om Kalpi som kämpat hårt, har så mycket talang, är så otroligt sympatisk men hade en tung kväll på Gamla Ullevi.

Innan klockan hunnit passera 87 minuter hann Blair Turgott med en nick i ribban på ett fantastiskt inlägg från Felix Hörberg.

ÖFK förlorar alltså den sista bortamatchen för säsongen med 0-4 och det är förstås tråkigt att ÖFK inte får vinna på bortaplan den här säsongen.