Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Bli medlem
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
tabell Tabell SvFF Min fotboll 
besök Space2u
 

TACK FÖR JULKLAPPEN - MEN VI HAR SETT PROBLEMEN I TRE ÅR...
av Agne Svärd
Publicerad 7 Dec 2022 - 22:23 

Den sportliga delen av dramat avgjordes och avhandlades för några veckor sedan. Den ekonomiska fick sitt avslut i måndags; ÖFK vann båda!

Det betyder att jultomten kom ovanligt tidigt, åtminstone till länets fotbollsälskare; ÖFK är en del av svensk elitfotboll även kommande säsong.

Tack för den julklappen!

***

Det har varit några fina veckor för Östersunds FK, ja, sportsligt handlade det faktiskt om flera månader. Höstspurten var imponerande stark och den kunde vi dessutom följa från första parkett.

Svårare är det naturligtvis att hänga med i de ekonomiska turerna. Visst har den som velat se förstått att det var illa ställt, snudd på dramatiskt där ett konkurshot hotat runt hörnet.

Men å andra sidan; så har det väl sett ut sedan sommaren 2019!

***

Jag kunde inte låta bli ett kolla igenom mina krönikor från de senaste tre åren. Där hittade jag halsdukskampanjer, aktieförsäljning, Fjällfonden, licensnämnden, överklagandenämnden, 15 cypriotiska fuskmiljoner, mystiska saudiska sponsorpengar, FIFA-domar, CAS-förhandlingar, uppräkning av spelarnas värde, konkurshot, kontrollbalansräkningar...

Kort sagt; det ekonomiska kaoset har pågått hela tiden.

När nu Tom Pripp, nyligen inkastad ordförande i Elitbolaget, dagen efter kvalsegern mot Falkenberg, berättade att klubben behövde tio snabba miljoner inför mötet med Licensnämnden blev jag naturligtvis inte överraskad.

Åtgärdsplanen var densamma som flera gånger tidigare; swish (nytt grepp...) från supportrarna, givmilda sponsorer gav en extra slant och ytterligare åtta miljoner kom från räddningsplankan Östersunds Transferintressenter AB.

Alltså, intet nytt under solen!

Hedervärt? Absolut och mycket mer än så!

Nödvändigt? Javisst! (Annars hade det varit morsning och good bye).

Men det här måste väl ända vara sista gången som klubben kan mjölka supportrar och gynnare på nya miljoner?

Och det är väl sista gången som Licensnämnden lyssnar på och godkänner ÖFK:s handlingsplaner? Åtminstone i närtid...

***

Den här processen har givetvis stulit värdefull tid av klubben inför säsongen 2023. Och den är inte särskilt långt borta; cupstart den 18 februari (Varberg borta) och seriestart kring 1 april (Gais hemma). Innan dess måste spelartruppen vara förstärkt, matchdräkten fått sina sporsorloggor och reklamskyltarna finnas på plats. Plus tusen andra saker.

Cashen måste in och det med blixtens hastighet!

***

Sportsligt tror jag det går att fixa, utgångsläget jämfört med fjolåret är miltals bättre; tränaren Magnus Powell på plats och 16 spelare under kontrakt (ÖP/LT berättade i tisdags att även Yannick Adjoumani är klar). Det här tror jag att sportchefen Stefan Lundin kan reda ut även om han, åtminstone för tillfället, sitter med en tom plånbok.

På min önskelista;

# En mittback med speed i fötterna.

# En forward med spets i boxen, kort sagt en gammaldags hederlig måltjuv (det vill väl alla ha...?)!

***

Däremot måste nog organisationen redas ut, årets med sportchefen som assisterande tränare är inte hållbar på den här nivån.

Vem utkräver ansvar av vem när saker måste åtgärdas, typ assisterande tränaren sparkar huvudtränaren när resultaten går snett?

Det funkade den här sommaren (som var alldeles speciell eftersom Lundin & Powell kastades rakt in i en verksamhet som var fullständigt demolerad) men det kommer inte att funka en gång till!

Dessutom; Stefan Lundin måste bygga upp en sportslig stödorganisation som kan se på verksamheten lite utifrån (ju fler ögon, desto bättre). Magnus Powells bästa egenskap så här långt är som lagbyggare (annars hade ÖFK aldrig rett ut den situation som man försatte sig i) men som matchcoach var det illa alltför många gånger (bytesbonanzan höll på att göra mig galen) och dessutom misslyckades han med att utveckla några av spelarna. Cesar Weilid och Chovanie Amatkarijo var ett par av dem som tilläts göra samma misstag i november som i början av säsongen (alla med ett någorlunda friskt fotbollsöga kunde se dem...) och det är naturligtvis inte godkänt.

***

Styrelsefolk har kommit och gått, samma gäller de som slagit sig ned i vd-stolen (vilken omsättning, huvva). Bristen på kontinuitet och kunskap om branschens särart är naturligtvis bidragande orsaker till alla de bekymmer som drabbat klubben.

Nu bjuds vi på ytterligare en ny vd, Tommy Holmgren tar över men bara fram till årsmötet i mars.

Men välkommen till elitfotbollens vardag som gäller även lördag och söndag och dygnets samtliga 24 timmar!

***

Jag har ofta under de här stökiga åren klagat på ÖFK-ledningens brist på fotbollskunskap (och då menar jag inte spelet på planen). Den har varit ytterst besvärande. När det vid årsmötet i början av mars stod klart att Bosse Johansson skulle bistå klubben som "bollplank" tändes ett litet hopp.

"Bosse Bank", en av Sveriges mest meriterade idrottsledare under 2000-talet med 13 år som ordförande i IF Elfsborg samt tre år som ordförande i Svensk Elitfotboll, hade flyttat hem till Sveg och var beredd att ställa sin breda kunskap till förfogande.

"Jag har många kontakter, kan fotbollsekonomi och ställer upp med det de vill", sa Bosse efter årsmötet.

Resultatet av det "samarbetet" vad jag erfar: Noll samtal från ÖFK-ledningen (däremot har valberedning hört av sig vid några tillfällen).

Sedan marsårsmötet har Bosse hunnit väljas till ordförande i Brynäs IF. (Bara som ett apropå till att ta vara på kunskap...)

***

Som ni förstår av ovan; i dagsläget jag tror att ÖFK har goda möjligheter att få till en bra sportslig lösning men jag är tveksam till att klubben fixar det nödvändiga kringjobbet på ett bra sätt. Det är så mycket som behöver styras upp.

Jag förstår att Tommy Holmgren koll på det men vad hinner göras på några månader?

När samtidigt, som jag skrev här ovan, cashen ska in...

***

God Jul - och lycka till, alla inblandade!

 
 
19 Kommentarer:
Gäst: Rolle Kriffa skrev | 13 Dec 2022 - 16:07
Underbart Agne K.
Torvallen 1972, då var det också elitfotboll i länet!
Så även nåt år före när Frösö IF spelade i tvåan med härjedalingen Sixten Henriksson i målet!
1
Gäst: Agne. K! skrev | 13 Dec 2022 - 15:47
OPE I ROPE! ⚽⚽⚽
3
Gäst: @@roffe krita skrev | 11 Dec 2022 - 17:37
skriva!
2
Gäst: @@roffe krita skrev | 11 Dec 2022 - 17:35
fotbollz är egentligen ingen ÖFK- sida. Här får väl alla driva? Tagga ner några divisioner!
5
Gäst: @rolle kriffa skrev | 10 Dec 2022 - 23:57
Du är defintivt ej någon ÖFK supporter. Skriv på ditt eget forum. FÖRSViNN.
13
Gäst: Rolle Kriffa skrev | 10 Dec 2022 - 23:26
Du är så sanslöst duktig i allt du skriver Agne! Vilka otroliga krönikor, tack för dessa! Att dom inte passar in för medgångssupportrar är inget att hänga upp sig på!
Östersund som fotbollsstad kommer aldrig i längden att kunna finnas i eliten konstant! På en nivå som städer som Umeå , Boden, Piteå är en rimligare nivå!
6
Gäst: Kritiker skrev | 10 Dec 2022 - 17:23
Du tror att bara för att man inte ägnar sig åt konstant kritik, så har man inga krav… kan något bli mer fel?

De flesta begriper vad som ligger bakom det som skett de senaste åren…de flesta vet att igen och igen hålla fast vid det gamla och enbart ägna sig åt att kritisera inte kommer leda framåt överhuvudtaget

Men stanna du kvar i det förgångna, så ser vi andra framåt…
1
Gäst: @@ tapas skrev | 10 Dec 2022 - 16:38
Skriver ej bra krönikor. Ser allt negativt letar fel och spär på hatet mot ÖFK som lag. Ett synsätt som är förlegat och gammalt tänk i nutid
Bör lära sig lie av Lagerbäcks synsätt!
7
Gäst: @@ tapas skrev | 10 Dec 2022 - 16:37
Skriver ej bra krönikor. Ser allt negativt letar fel och spär på hatet mot ÖFK som lag. Ett synsätt som är förlegat och gammalt tänk i nutid
Bör lära sig lie av Lagerbäcks synsätt!
8
Gäst: Tapas skrev | 10 Dec 2022 - 15:20
Det är just bristen på kritik, kravställande och engagemang som gjort att klubben haft de här problemen. Hade ägarna till ÖFK (medlemmarna) haft några som helst krav så hade man inte låtit styrandet haverera så som det gjort. Att göra på ditt sätt (blunda, heja på från sidan och låtsats som att saker löser sig av sig själv) har bevisligen inte alls fungerat. Agne skriver klockrena krönikor (bortsett från att han överskattar långa hörnor) och denna är ytterligare en sådan.
4
Gäst: @Tapas skrev | 9 Dec 2022 - 19:52
Och då behöver man igen och igen skriva krönikor som späder på hatet mot ÖFK?

Ingen lyfts av av att kritiseras, det vet varenda bra ledare…

Nånstans behöver man dra ett streck i behovet av att konstant kritisera., alla vet att ÖFK dragits med en massa kostnader sen den gyllene eran,
När kan det ta slut? När kan vi slippa mängden av personliga påhopp, när kan vi stötta istället för att fortsätta kritisera? När får vi byta fokus?
7
Gäst: Tapas skrev | 9 Dec 2022 - 07:25
@tacksam för fotboll

Det är för att vi inte vill hamna där igen? Det är den där ”glöm allt som varit”, ”se framåt”, ”fokusera på fotbollen!”-mentaliteten som du och många andra har som gjort att vi aldrig lär oss. Det går inte att ”fokusera på fotbollen” om man inte har en organisation som fungerar. Det måste alla inse.
0
Gäst: Tapas skrev | 9 Dec 2022 - 07:25
@tacksam för fotboll

Det är för att vi inte vill hamna där igen? Det är den där ”glöm allt som varit”, ”se framåt”, ”fokusera på fotbollen!”-mentaliteten som du och många andra har som gjort att vi aldrig lär oss. Det går inte att ”fokusera på fotbollen” om man inte har en organisation som fungerar. Det måste alla inse.
6
Gäst: tacksam för fotboll skrev | 8 Dec 2022 - 15:06
Allt det där är väl en del av föreningslivet?
Vilka föreningar klarar sig utan att involvera supportrar eller föräldrar om man så vill?
vilka föreningar med ungdomsfotboll klarar sig utan att föräldrar bidrar genom att säla allt möjligt från Bingolotter till kryddor eller kläder

Hur kan man förvänta sig att en klubb inte behöver skaffa intäkter på något sätt?
tror du att ÖFK är den enda klubben som har kampanjer av olika slag? hamnar hos licensnämnden? etc etc..

Du lyckades verkligen ta död på den glädje som jag upplever att de som älskar fotboll har känt under de senaste dagarna, varför är det så viktigt att fokusera på det som man inte tycker varit lyckat?
14
Gäst: Okej.. skrev | 8 Dec 2022 - 08:38
Om det här med Bosse stämmer så visar belyser det den sportsliga inkompetensen som finns i klubben.
8
Gäst: ÖFK ÖFK ÖFK skrev | 8 Dec 2022 - 01:04
Ps. Alla lag ska ju varje år granskas om de uppfyller det som reglerna kräver (för allas bästa) så att vi minimerar risken att något lag måste bryta mitt i säsong. Så samtliga elitlag är ju uppe i licensnämnden varje år och inte bara ÖFK. Bara man kan visa på att man klarar det så kommer man nog oavsett hur många gånger man haft det ekonomiskt kärft. För förbunden (svensk elitfotboll, svff, rf mm) är ju skapade av och till för och drivs av dess medlemmar, idrottsföreningarna. Alla har som medlem samma rättigheter och skyldigheter (likaprincipen).

Men finns inget i regelverket som säger att man ska ta ifrån någon dess licens bara för att de haft det ekonomiskt kärft om de kan visa på en trovärdig plan (budget- och verksamhetsplan) för kommande år som inte är orealistisk. Då kommer man åter att få behålla sin licens. Det gäller ju samtliga klubbar.

Ni får det att låta som att man sitter och får bestämma som man vill. Men som licensnämnd så har man hårda regler just för att klubbarna också ska veta vad som krävs för att inte förlora sin licens. Så de får inte ta godtyckliga beslut efter egna åsikter mm utan ska gå på fakta och kunskaper och verkligen se på det hela sakligt och inte blanda in egna känslor, fördomar mm. Så lever man upp till reglerna så får man licensen punkt slut. Inga onda tankar eller agg för att man haft det kämpigt i många år tidigare. Utan varje år är det ny bedömning av kommande år oavsett hur det har varit. Ungefär såsom vi borde se på och behandla alla människor. Alla ska få ny chans oavsett tidigare historik. Visar de att de kan så ska de få. Samma här. För det enda so är viktigt här är om det kommer att gå framåt.
3
Gäst: ÖFK ÖFK ÖFK skrev | 8 Dec 2022 - 00:54
Vadå sista gången som ÖFK kan mjölka sina supportrar/fans mm på miljoner!?!?! Är man ett äkta fan och supporter så vill man fortsätta att stötta och bidra på alla sätt man bara kan oavsett hur länge och hur många gånger som helst.

Det är ju inte till ett vinstdrivande företag som ska tjäna pengar på verksamheten man skänker pengar mm. Utan till en demokratisk allmännyttig ideell förening som äger ett Idrotts-AB (en koncern). Allmännyttan innebär att verksamheten endast får drivas för detta allmännyttiga intresse som till exempel idrott, kultur mm. I detta fall fotboll på högsta möjliga nivå. Så alla pengar som kommer inte ska gå till det och kvar ska inte en krona bli förutom eventuellt en säkerhetsbuffert för oförutsedda kostnader och/eller om man håller på att spara till en investering för verksamheten. Men i övrigt ska ju alla pengar in gå ut för att få till bästa möjliga verksamhet. Man får ju inte många av de bidrag man kan få inom idrotten om man själv har kapital till det hela. Å man blir ofta återbetalningsskyldig om man inte sprättar de pengar man fått i bidrag till det man fick dem till. Samma med förbund. De får mindre pengar av staten om de inte förbrukas.

Många är de föreningar som sliter med sina ekonomier numera (och har säkert varit i alla tider). Om du hade deltagit på RFs och Distriktsförbunds olika konferenser så skulle du få veta att många idrottsföreningar kämpar för sina liv nu och söker stöd på olika sätt allt vad de bara kan (många har tappat stora intäkter och även tappat både ledare, aktiva och andra medlemmar).

Energikostnader är en stor fråga nu inom idrotten. Samtliga idrottsföreningar försöker att få in så mycket pengar man bara kan på alla sätt som det bara går. En god och välorganiserad förening som även är en förening som berör får inte bara in pengar från sponsorer, försäljning och publik utan även så får den in stora mängder pengar från fundraising (samla in pengar genom gåvor, bidrag mm från både privatpersoner och företag). Kolla på föreningarna i USA. Där är de superexperter på detta och skäms inte ett dyft för att be allt och alla om pengar år efter år. För det är ju därför man bildar förening. Ordet förening kommer ju från ordet förenas och man förenas för att få till saker som var och en inte kan få till själva. Alla bidrar med det som de kan till det allmännyttiga man tillsammans önskar få till. Exempelvis en fotbollsförening på högsta möjliga nivå.

Visst blir det än bättre om man som förening överskattar kostnader och underskattar intäkter i budget så att man varje år kan få en positiv överraskning (även om man inte behöver underskatta och överskatta alltför mycket). Men allt tillskott och överskott (vinst) som är mer än beräknat blir ju välkomna pengar som man kan gör än mer roligt med. Man siktar väl inte bara på att nå budgeterat resultat utan man vill ju helst nå så mycket högre. Men för att vara på säkra sidan så lägger man in en miniminivå i budget så att man inte glädjekalkylerar och få otrevliga överraskningar om man inte lyckas nå budget och på grund av att ha förväntat sig för mycket i intäkter även drog på sig för höga kostnader.

Men om klubben lyckas dra in 10 gånger mer än budget säger så gråter nog ingen. "Genom kaklet" som vissa säger. Inte bara in i kaklet.

Men jag vet att alla (inklusive mig själv) skänker inte pengar (genom sponsring, gåvor mm) för att vi ska få ut pengar tillbaka (som men aktier, fastigheter mm och traditionell affärsverksamhet) utan för att vi vill vara med och bidra till att det här skapas andra mervärden för samhället, individen och vår region. För att få vara med om att göra det omöjliga möjligt. Att få bidra till en bättre värld för fler. För få sätta Östersund och Jämtland på kartan och öka livskvalitén för alla här samt locka hit än fler härliga nyjamtar utifrån hela världen.

Vara med och göra Östersund och Jämtland till världens bästa ställe där allt är möjligt oavsett vad alla "experttyckare" tänker, skriver eller säger.

Är det inte märkligt att så många alltid har lösningar såhär från sidan men så få av alla dessa "tyckare" verkar våga ta "spaden" i näven och kliva ned och bidra i praktiken.

Förstår mig verkligen inte på er. Snälla lägg all energi ni gör på att säga hur saker och ting ska gå till mm på att kliva in i deras ställe. De som ni har åsikter om. Ta deras plats eller var med och stötta och hjälp dem så att de verkligen kan göra allt än bättre. Det är så lätt att sitta här "på kammaren" och tycka si eller så.

Snälla släpp tangentbordet och ta på arbetshandskarna och var med och bidra i praktiken på alla sätt ni både kan och vill. För ni vill väl att vi ska ha bästa möjliga idrottslag och individuella idrottare i alla sporter i vår kära stad och region? Ta och hjälp till med detta då istället för att sitta här och skriva. Snälla!!!!

Mot än bättre idrott i Östersund och Jämtland. Både för bredd, motion och elit!!!! En för alla och alla för en!!! Tillsammans!!!
18
Gäst: klockrent skrev | 7 Dec 2022 - 23:41
@Öfkare vill stänga vissa inlägg, så att inga kritiker yttrar sig. Du verkar va en skön snubbe
6
Gäst: ÖFK:are skrev | 7 Dec 2022 - 23:15
Fy fan va dystert! Dysterkvisten i sitt esse!!
20
 
Sök på fotbollz.se
   
  Bilder ÖFK - Degerfors 2-1 (2-0)  
  av Stefan Roos | Idag - 13:46  
 

. Foto: Stefan Roos

 
  Läs mer...  
 


 
  Imponerande spel av Simon Marklund - går mot en stark höst - blev Trissvinnare mot Degerfors  
  av Haldo Jonsson | Idag - 11:55  
 

Simon Marklund Foto: Thord-Eric Nilssom

Yannick Adjoumani leder den sammanlagda Trissen

Mats J leder hos Hos Andreas Tipset

 
  Läs mer...  
 


 
  ÖFK-Degerfors IF 2-1 (2-0)  
  av Hasse Thor | Igår - 17:43  
 

VS


Kang o jubel!!! Östersund Fotbollklubbs första 20 minuter var nåt i hästväg. Även om fortsättningen gick i mera ordinärt superettantempo så var segern, 2-1 (2-0), hemma mot tabelltrean och forna allsvenskarna Degerfors IF odiskutabel. 
  Läs mer...  
 


 
  Matchens prestation  
  av Göte Murén  | Igår - 16:35  
 

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
Igår - 16:00 Matchens överraskning
Igår - 15:15 Absolut drömspel första 20
Igår - 12:03 Startelvan
20 Jul 2024 - 11:47 Följ ÖFK - Degerfors IF via fotbollz.se
20 Jul 2024 - 11:28 Rapport från veckans träning - Det har sällan sett så bra ut
20 Jul 2024 - 10:30 Slutspelat för lagen från Östersund i Gothia Cup
18 Jul 2024 - 16:38 ÖFK mot Degerfors på söndag - Det finns en hel del som talar
18 Jul 2024 - 15:07 Mr fotboll, Tommy Engstrand, Norra - Lits IF ärad av Graham
16 Jul 2024 - 12:48 Graham Potter vill bli Englands förbundskapten?- Fullt möjli
15 Jul 2024 - 19:08 öFK hade det mesta utom mål - förlust mot Levanger
15 Jul 2024 - 15:12 Startelvan i dag
15 Jul 2024 - 10:43 ÖFK genrepar i dag mot norska Levanger - vad kan vi förvänta
13 Jul 2024 - 23:13 Vi är alla duktiga målgörare del 2
12 Jul 2024 - 15:04 Målvakten Andrew Mills provtränar med utländsk klubb
12 Jul 2024 - 11:04 Vi är alla duktiga målgörare
11 Jul 2024 - 20:52 Glatt återseende vid dagens träningsupptakt.- Har Novak avbr
11 Jul 2024 - 20:27 Ny klubb för Kevin Jablinski och Albin Winbo provtränar med
11 Jul 2024 - 16:57 Fotbollz.se synar Quimi, Ordoñez, Daniel Westerlund och Dani
9 Jul 2024 - 17:06 Roar Adelsten, AUXESIS PHARMA HOLDING AB (publ) kommenterar
9 Jul 2024 - 16:57 Allsvenskt motstånd för IFK Östersund i svenska cupens andra
 
 
 
Herrar
av: Hogdal | 3 Apr 2008 - 08:36
Inte för att det är livsviktigt men
6
kommentarer
Absolut drömspel första 20
av Per Lagerbäck | Igår - 15:15
Som ÖFK startade denna match t
3
kommentarer
ÖFK-Degerfors IF 2-1 (2-0)
av Hasse Thor | Igår - 17:43
VS Kang o jubel!!! Östersund
3
kommentarer
ÖFK mot Degerfors på söndag - Det finns en hel del
av Haldo Jonsson | 18 Jul 2024 - 16:38
Johan Berilsson blev matchvinnare f
2
kommentarer
Imponerande spel av Simon Marklund - går mot en st
av Haldo Jonsson | Idag - 11:55
Simon Marklund Foto: Thord-Eric Nil
1
kommentar
Matchens prestation
av Göte Murén | Igår - 16:35
 
 Skrivet den Tis 16 Jul 19:24
 
 Skrivet den Mån 3 Jun 10:59
fotbollz.se på Facebook