Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Bli medlem
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
tabell Tabell SvFF Min fotboll 
besök Space2u
 

KRÖNIKA AV THORD-ERIC NILSSON
av Thord-Eric Nilsson
Publicerad 13 Jun 2023 - 16:20 Uppdaterad 13 Jun 2023 - 18:09

Tack vare en spelarvärdering på 15 miljoner klarade Östersunds Fotbollsklubb kontrollbalansräkningen med en liten marginal. Men för att få elitlicens för 2024 måste man skaka fram åtta miljoner till 1 augusti. Licensnämnden kräver nämligen ett delbokslut utan spelarvärderingar.

Det framkom vid måndagens konrollbolagsstämma. 14 aktieinnahavare fanns på plats och var helt eniga om att driva klubben vidare. Inte bara för att siffrorna medgav det utan för att en avbruten säsong skull skapa oreda i Superettan eftersom alla matcher skulle strykas. Östersunds FK har tillräckligt svårtvättad bakgrund bland övriga lags supportrar. Något som märktes av i ÖIS-arna hejaramsor i söndags. Kindberg-ränderna går tydligen aldrig ur.

Men i klubben finns ingen uppgivenhet inför den fortsatte motbacken. Varken hos ordföranden Tom Pripp, vd Peja Lindholm eller någon av de närvarande vid stämman på Gamla Teatern.

Det finns viss anledning till lugnet trots att man inte kan snyta fram miljoner ur rockärmen. Nu har man i alla fall fått klubbens utgifter i balans, dvs man följer årsbudgetens kostnadssida. Det minus man har på fyra månader 4,3 milj kr (mot beräknade 2,5) Härrör från minskade sponsorintäkter (-1,6) däremot har publikintäkterna ökat med 0,9 milj i förhållande till budget.

Kanske är det lätt att förstå sponsorunderskottet För det första har sponsorer och investerare mjölkats mycket hårt under de senaste åren. För det andra har kampen om sponsorerna blivit hårdare när ÖIK tagit steget upp i hockeyallsvenskan. Redan tidigare finns stora sponsorbehov i de två basketlagen som spelar i högsta serien. Företagens tillgängliga sponsormedel är ju inte obegränsade. I viss mån kan den sviktande konjunkturen spel viss roll.

Hur de åtta miljonerna skall plockas fram är väl oklart. Om det blir ett miljonbelopp för Chovanie Amatkarijos övergång till ett kroatiskt lag vet bara de närmast inblandade. Värdet enligt Transfermarket uppges till 2,5 milj kronor. Kanske stannar det på lägre nivå, inte minst genom att han bara hade ett halvår kvar på kontraktet. Dessutom brukar det inte vara gynnsamt att av ekonomiska skäl känna sig tvingad sälja. Ett problem som ÖFK haft i fyra år. I trängt läge blir det köparens marknad.

En liten summa att justera balansräkningen med finns också den så kallade baracken. Den övermaga tremiljonersvärderingen är sedan länge avskriven och det bokförda värdet nu är noll. När den börjar ge överskott kan värdet av resursen (inte precis byggnaden) kanske skrivas upp till kanske en halv miljon.

Avskriven är även vidareförsäljningspengarna på Ghoddos och Sema, 1,8 miljoner som tidigare nedskrevs till hälften. Hur pengarna kunde dirigeras om till Portugal kommer jag nog aldrig att förstå. Fast jag har mina misstankar.

Men det är totalt åtta miljoner som måste in. Investerarna kan i och för säga nu får det vara nog. Men utan tillskott blir deras redan gjorde investeringar utan värde. Tillskjuter man mer pengar tror jag fortfarande inte att man kan räkna med pengar i återbäring, men om ÖFK lever vidare blir ju alla satsningar inte förgäves. Östersunds FK är ju av värde inte bara för fotbollen utan Östersund och hela länet.

Just det får mig att tro att man lyckas.

Kanske blir det slut på den långa ökenvandringen. Ända sedan för fyra år sedan har ÖFK:s bolagsstyrelse varit vad man kan likna vid konkursförvaltare.

Grundfelet var att det inte blev kvar mer pengar efter glansåren 2017 - 2018 och att kostymen var tolv nummer för stor när man gick in i 2019 och årsunderskottet blev 53 miljoner. Troligen ett allsvenskt rekord om man räknar i förhållande till omsättningen.

Låt oss hoppas att önskan om åtta miljoner är det sista nödropet!

THORD ERIC NILSSON

 
 
11 Kommentarer:
Gäst: @tapas skrev | 14 Jun 2023 - 17:06
Men om det är som du säger, hur kunde ÖFK 2011, 2012 och 2015 vinna avancemang när man 2010 var konkursmässiga?

Borde inte alla förstått att det var en omöjlighet?
7
Gäst: Kral skrev | 14 Jun 2023 - 12:40
Bra beskrivet Tapas
4
Gäst: Tapas skrev | 14 Jun 2023 - 12:36
Det är självklart att den största delen av årets dåliga ekonomi härstammar från åren 17-19. Det är enkelt, och består bara av två anledningar:

1. Höga kostnander: Många avtal och kontrakt fortlöpte efter de åren.
2. Låga intäkter: Varumärket ÖFK blev smutskastat och gjorde att sponsorer och publik (Primära intäkts-strömmar) uteblev.

Jag förstår inte att man inte kan förstå det.
27
Gäst: Hoppfull skrev | 14 Jun 2023 - 07:04
Tack för en krönika som andas lite optimism..även om det ibland ser mörkt ut
9
Gäst: Grundfri skrev | 13 Jun 2023 - 23:52
Thord Eric, varför går du inte till polisen med alla dina misstankar?
Att insinuera att någon person gjort något brottsligt är lågvattenmärke, även för dig?

Men fotbollz har ju blivit en frizon för människor(gubbar) som vet bättre än rättsstaten Sverige och de myndigheter som
Jobbar med det.

Du känner inte till all fakta. Men har inga problem att rikta misstankar, innan en myndighet får rikta misstanke måste det föreligga mer än känslan hat.
Att din krönika får stå kvar säger allt.
10
Gäst: Klas skrev | 13 Jun 2023 - 22:17
Att dessa äldre herrar tar så tydliga positioner i ringhörnan och med alla sina översittarknep ska tydliggöra att det just dem sjölva som har rätt. Klockrent exempel på hur det alltid vart med just dessa gubbar.
I princip alla vet att "sanningen" inte är helt åt ena eller andra hållet utan nånstans där mitt emellan. Klart att ÖFK fick det rejält tufft efter åren 2018-2019 som påverkade dem hårt, men att skriva att 2023 fortfarande påverkas är komik. Det finns så otroligt många exempel på idrottsföreningar som gått helt snett ekonomiskt men sedan hittat tillbaka.
Procentuellt ligger klubbens felaktiga ekonomiska beslut likvärdigt från 2018 och frammåt, så att fortsätta i journalistik anda att upprepa 50 milj från 2019 men att aldrig påpeka att man i flera år efter det procentuellt går lika fel är det skämskudde på.

Nu är det samma skrot och korn i DK och Thord-Erik som kommer fortsätta denna batalj framöver också, men hoppas övriga backar bort och förstår att det tagit många okunniga beslut under lång tid och att ingen av dessa herrar vill se det.
9
Gäst: Alrik8 skrev | 13 Jun 2023 - 18:31
Du har rätt Thord- Erik . Någon insatt måste ha känt till när pengarna skickades. Alltså den inre kretsen.
27
Gäst: Thord Eric skrev | 13 Jun 2023 - 18:22
När det gäller de försvunna pengarna är det väl en märklig affär. Mina misstanker sträcker sig docjk inte me r precis än till att den som gjort omdirigeringen måste vara initierad. Kanske finns det specialister i England (eller något annat land) som vet när något är på gång och då går in och kapar en förenings e-postkonto för att omdrigera. Verkar det trovä'rdigt? Jag tycker det är för lite fakta som presenterats i fallet. För håll med om att det är mystiskt. Om det gället ett fal kunde vara en slump, men två skilda.
För övrigt är signaturen Grundfris inlägg precis som Kindberg brukar skriva. Jag är okunnig, liksom alla(!) andra utom himself. Avslöjande.
34
Gäst: Thord Eric skrev | 13 Jun 2023 - 17:41
När det gäller Watford var det ordföranden som talade om Watfordaffären, tydligen avseende både Sema och Ghoddos (Amiens, Bretford etc). Min formulering blev inte bra.
Signaturen som anser att jag bara skriver hat. I så fall skriver jag bara hat mot dem som skapar hat mot alla som under år försökt komma ur det dåliga läge som skapades 2019. Det är väl inte märkligt om en förlust på 53 miljoner 2019 får följdverkningar i flera år. Trots alla räddningsaktioner har klubben sedan aldrig kommit ur riskzonen för att drabbas av licensnämnden. Kanske klara man licensen för 2024, men riskzonen kan nog finnas kvar.
39
Gäst: Grundfrl skrev | 13 Jun 2023 - 17:27
Grundfelet är att Thord Eric inte kan något och därför vill spä på sitt hat mot kända personer.
Vad har du gjort för utredning, Thord Eric, som gör att du kan ha misstankar - varför larmar du inte polisen direkt? De borde väl gladeligen ta emot din expertis gällande detta.

Det går att återkomma till hur denna man kan få fortsätta skriva sin krönikor som enbart handlar om spä
På hat. Hur kan ngn logiskt fungerande människa hänföra dålig ekonomi 2023, 2017-2018?
8
Gäst: Watford skrev | 13 Jun 2023 - 17:10
Ja om ÖFK har provat att få pengar från Watford gällande Saman Ghoddos som du skriver så förstår jag att de inte betalat. Ghoddos har aldrig varit i närheten av att spela i Watford.. trist att läsa verkar ej ha koll..
7
 
Sök på fotbollz.se
   
  Ope IF - Dvärsätts BK 0-2 (0-0) Bilder  
  av Stefan Roos | Igår - 20:13  
 

Foto: Stefan Roos

 
  Läs mer...  
 


 
  Klar seger i första bortamatchen  
  av Niclas, JIF | Igår - 19:35  
 

Tre nya poäng in på kontot efter klara 5-0 borta mot Brunflo, även om sifforna var lite i överkant

 
  Läs mer...  
 


 
  Andra Trissvinsten för virtuosen Yannick Adjoumani  
  av Haldo Jonsson | Igår - 17:32  
 

Foto. Thord-Eric Nilsson

Yannick Adjoumani leder med marginal den sammanlagda Trissen

Magnus E. leder fortfarande hos Hos Andreas Tipset

 
  Läs mer...  
 


 
  Chanskavalkaden  
  av Haldo Jonsson | 18 Maj 2024 - 22:43  
 

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
18 Maj 2024 - 21:20 Frösö IF -Älgarna-Härnösands IF 3-2 (2-1)
18 Maj 2024 - 21:12 Premiär, och tidig seriefinal på Svedjevallen i dag
18 Maj 2024 - 17:11 Många chanser och tidvis bra spel, men inga mål
18 Maj 2024 - 15:57 Nu är jag riktigt förbannad
18 Maj 2024 - 15:54 IFK Östersund-Bodens BK FF 1-2 (0-1)
18 Maj 2024 - 15:40 Powell måste hitta Laget
18 Maj 2024 - 15:31 Matchens prestation
18 Maj 2024 - 15:26 Matchens överraskning
18 Maj 2024 - 12:15 Referat: Offerdals IF - Tandsbyns FK 5-2 (2-1)
18 Maj 2024 - 12:04 Startelvan
18 Maj 2024 - 11:20 Helgens matcher, plus några till
18 Maj 2024 - 07:29 Inför matchen: Skövde AIK - ÖFK
17 Maj 2024 - 22:06 Resultat Spelomgång 4 div.4 Jämtland-Härjedalen 2023
17 Maj 2024 - 18:31 Tips div 3 mellersta Norrland
17 Maj 2024 - 11:08 Följ Skövde AIK - ÖFK via fotbollz.se
17 Maj 2024 - 11:06 Tips div 2 Norrland
17 Maj 2024 - 09:23 Nypremiär för Skövde - Södermalms IP har fått konstgräs
16 Maj 2024 - 23:14 Jamie Hopcutt uttagen i veckans lag efter matchen mot Brage
16 Maj 2024 - 19:48 Det blir nog vissa ommöbleringar i startelvan mot Skövde- Ra
16 Maj 2024 - 06:48 Seger med 4-1 mot Ås
 
 
 
8
kommentarer
Nu är jag riktigt förbannad
av Lars Larsson Stockholm | 18 Maj 2024 - 15:57
7
kommentarer
Powell måste hitta Laget
av Per Lagerbäck | 18 Maj 2024 - 15:40
En fantastisk första halvtimme
3
kommentarer
Skövde AIk - ÖFK 0-0 i halvtid
av Joakim Nyhlander | 18 Maj 2024 - 13:55
Skövde AIK - ÖFK 1-0 (0-0
2
kommentarer
Referat: Offerdals IF - Tandsbyns FK 5-2 (2-1)
av Thomas Dahlberg | 18 Maj 2024 - 12:15
Offerdal vinner rättvist en fi
2
kommentarer
Ska vi kalla det måstematch?
av Haldo Jonsson | 15 Maj 2024 - 20:49
Ett till tusen taggat och revanschs
 
 Skrivet den Ons 15 Maj 22:57
 
 Skrivet den Lör 6 Apr 23:07
 
 Skrivet den Tis 7 Maj 16:25
auxesis
fotbollz.se på Facebook