Visst kan det vara berättigat att ställa frågan, varför det kan skilja så mycket i synsättet mellan två ungefär jämnstora kommuner i mellannorrland.
Det gäller synen på värdet av att det finns föreningar inom kommunen som bedriver elitfotboll.
I Östersunds kommun har man tydligen inte förstått betydelsen, men det har man gjort i Sundsvall.
Besluten kan vara viktigt för elitfotbollens framtid i Östersund och Sundsvall.
ÖFK är inte bara ett varumärke, men det står helt klart, att varumärket ÖFK får större värde, när ÖFK bedriver den verksamhet som man nu gör.
ÖFK är inte bara fotboll. Det är även samhällsengagemang och integration.
Jag anser, att det är viktigt för folket i kommunen, att det finns ett elitfotbollslag, både för de för vuxna och ungdomar. Det är viktigt socialt och det skapar känsla och samhörighet. Det finns utredningar som styrker det.
Vi var fem tusen som åkte till London för att se på fotboll. Plötsligt kände vi alla varandra.
För att lockas till fotbollen måste barn och ungdomar ha spelare som de ser upp till och vill efterlikna.
I dag är det i mobilåldern, mera viktig än någonsin att ungdomar håller sig i rörelse och har ett mål i livet. Detta bygger upp deras fysik och mentala styrka och övar dem i att vara i grupp. Det kan ha betydelse för deras fortsatta positiva utveckling för att hålla dem borta från brottets bana.
Jag har träffat föräldrar som varit mycket lyckliga för denna möjlighet. Några har visat bilder för mig på sina barn som spelar fotboll.
Jag har idellt ägnat stora dekar av mitt liv til att joibba med fotboll. Eftersom jag inte har haft några barn som spelar, har jag gjort det av intresse och känt det varit meningsfullt.
Jag har mött, olyckliga och vilsna ungdomar på arrestintaget hos polisen som tappat tron på framtiden. Att jämt se detta är psykiskt jobbigt. I motvikt har jag träffat glada, friska och förväntansfulla ungdomar på fotbollsplan. Det har gjort att jag sett, att det finns alternativ som är bra och att jag fått känna att jag inte tappat tron på samhället.
Ingen idrott är så enkel och billig att bedriva som fotboll. Det som behövs är bara ett par skor.
Fotbollen är också den idrott som har överlägset flest utövare i länet bland ungdomar. Det gäller att ta vara på det. Det är en bra start i livet.
ÖFK berikar sin verksamhet med kultur. Det är något unikt i Sverige och har betydelsefullt för ÖFK:s varumärke.
ÖFK bedriver samhällsengagemang bland annat genom att besöka skolor.
I går var ÖFK på Östbergsskolan på Frösön och spred sitt budskap i CSR projektet. ÖFK skriver: Tillsammans kan vi upplysa fler om hur kränkande, nedlåtande och förnedrande kommentarer och språkbruk, både verbalt och på sociala medier, kan påverka en annan persons välmående och självkänsla!
Att förbättra språkbruket i skolorna är viktigt för dem själva, för lärarna och för miljön i skolan.
Detta är bara ett axplock av det positiva som händer runt en elitförening i fotboll. Listan kan göras lång.
Det jag beskrivit nu, kan innebära att vi, inom kommen möts av flera barn och ungdomar som funnit sin plats i tillvaron och i förlängningen inte kommer att belasta kommunen sociala verksamhet.
I Örebro gjorde man för något är sedan, likadant som i Sundsvall. Kommunen hade svårt att acceptera, att deras stora och fina arena inte användes till elitfotboll. Därför satsade kommunen pengar till Örebro SK för att hjälpa.
Det finns otaliga exempel på att kommuner har satsat pengar på fotbollsföreningar för att hjälpa och de därigenom fått behålla och dra nytta av klubbens varumärke.
Sundsvalls kommun har tänkt på betydelsen av fotbollsklubben GIF Sundsvall. Man använder sig av varumärket GIF Sundsvall och anser att det har stor betydelse i för en bättre samhällsbyggnad.
Östersunds kommun gör många bra saker, men detta kan man eller vill man inte se i Östersund kommun. Där består skillnaden mellan kommunerna.
– "Föreningslivet bidrar till ökad platsattraktivitet och är därmed en viktig pusselbit för att vi ska kunna nå målet med 5 000 nya jobb till 2030. GIF Sundsvalls varumärke och samhällsengagemang är inkluderande, betydelsefullt och bidrar till en förbättring av det samhälle där vi lever och verkar. Jag är glad att vi har hittat en långsiktig plan."
Detta säger Björn Wigge, näringslivs- och tillväxtchef i Sundsvalls kommun.
– Föreningslivet, och inte minst idrotten, är viktigt för vårt arbete med att utjämna skillnader i levnadsvillkor genom områdesarbetet. Att fler, oavsett bakgrund, kan få ta del av idrottens gemenskap genom bland annat detta samarbete med GIF Sundsvall. Det känns väldigt roligt och viktigt, säger Niklas Evaldsson (V), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Dessa uttalanden av kommunfolk i Sundsvall gör mig nästan rörd. .
Detta är saxat från GIF Sundsvaslls hemsida:
Sundsvalls kommun ingår samarbetsavtal med GIF Sundsvall värt 1 300 000 kronor per år. – Genom detta samarbete skapas en långsiktig stabilitet, vilket ger oss en ökad trygghet som förening, säger Karl Ståhl, klubbchef GIF Sundsvall.
Samarbetet mellan Sundsvalls kommun och GIF Sundsvall är ett av flera strategiska samarbeten. På fredagen undertecknade Sundsvalls kommun och GIF Sundsvall det nya avtalet. Redan i år utgår en ersättning om 650 000 kronor till GIF Sundsvall. Det nya samarbetsavtalet är värt totalt 3 250 000 kronor och gäller till och med den sista december 2026.
Med strategiska samarbeten avser kommunen långsiktiga samarbeten som skapar ömsesidig nytta där Sundsvalls kommunkoncern satsar resurser med syfte att driva mot kommunens inriktningsmål i kommunens mål- och resursplan och stärka Sundsvalls platsvarumärke.
”En viktig pusselbit”
– Föreningslivet bidrar till ökad platsattraktivitet och är därmed en viktig pusselbit för att vi ska kunna nå målet med 5 000 nya jobb till 2030. GIF Sundsvalls varumärke och samhällsengagemang är inkluderande, betydelsefullt och bidrar till en förbättring av det samhälle där vi lever och verkar. Jag är glad att vi har hittat en långsiktig plan, säger Björn Wigge, näringslivs- och tillväxtchef i Sundsvalls kommun.
– GIF Sundsvall är väldigt nöjda med det nya strategiska samarbetsavtalet med Sundsvalls kommun då det är något vi efterfrågat och som ger oss möjligheten att utveckla GIF Sundsvall och Sundsvall som stad. Genom detta samarbete skapas en långsiktig stabilitet, vilket ger oss en ökad trygghet som förening, säger Karl Ståhl, klubbchef GIF Sundsvall.
A-lagsspelare möter ungdomar
I det nya samarbetsavtalet ingår bland annat aktiviteter där GIF Sundsvalls A-lagsspelare möter skolungdomar och ska bidra med aktivitet på de populära evenemangen Gärdeskoj och Cityskoj. GIF Sundsvall ska även fortsätta arbetet med integration- och inkluderingsarbete i prioriterade områden genom exempelvis deras arbete med ”Back 2 Basics”.
– Föreningslivet, och inte minst idrotten, är viktigt för vårt arbete med att utjämna skillnader i levnadsvillkor genom områdesarbetet. Att fler, oavsett bakgrund, kan få ta del av idrottens gemenskap genom bland annat detta samarbete med GIF Sundsvall. Det känns väldigt roligt och viktigt, säger Niklas Evaldsson (V), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
GIF Sundsvall åtar sig också att så långt som möjligt resa klimatsmart. Kort sagt driva sin verksamhet så att den bidrar till en social, ekonomisk och miljömässig hållbar utveckling.
Information om GIF Sundsvalls samtliga evenemang ska visas på evenemangssidan destinationsundsvall.se.
En härlig bild. Yannick Adjoumani omgiven av unga fans som kanske har fått inspiration att satsa på fotboll. Foto Thord-Eric Nilsson
|