Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Bli medlem
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
 Tabell  Min fotboll 
besök Space2u
 

INEFFEKTIVT ÖFK FÖLL MOT ÖREBRO SK
av Martin Nylander
Publicerad 2 Jun 2013 - 18:00 Uppdaterad 2 Jun 2013 - 20:25

VS

Två snabba mål för Örebro i första halvlek avgjorde matchen till deras fördel. Slutresultat 2-0 (2-0)
Uppodaterat med referat

Dagens match på Behrn Arena stod mellan två nykomlingar i superettan Örebro SK och ÖFK, ÖSK nedflyttade från allsvenskan och ÖFK uppflyttade från division ett. ÖSK var på förhand stor favorit och kunde också avgå med seger 2-0.

Visst var det ett stabilt hemmalag som kontrollerade händelser matchen igenom. Dock har ÖFK inget att skämmas för, stort bollinnehav och många bra kombinationer, dock hade man svårt att riktigt hota hemmaförsvaret.

Istället kom matchen att avgöras under 4 ödesdigra minuter i första halvlek då ÖSK visade sin klass, en nick på hörna och ett distinkt avslut efter misslyckad undanrensning. Resten av matchen kom ÖSK att kontrollera utan att briljera.

För båda lagen var detta en mycket viktig match, ÖSK P-O Ljung sade inför matchen att detta var lagets viktigaste match på länge. Mot ÖFK får inte laget slappna av utan måste fokusera på uppgiften, Ljung såg framför sig en rejäl urladdning mot ÖFK.

Jämfört med matchen mot Ängelholm FF hade ÖFK tre förändringar. I målet var Petter Augustsson åter, Sam Mensah åter efter avstängning och Alexis Mendiola började på bänken. Det innebär att ÖFK startade enligt följande;

Petter Augustsson – Sam Mensah, Ryan Gilligan, Steve Burton – Robert Hammarstedt, Jamie Hopcut, Isaac Shaze, Ammar Ahmed, Rasmus Lindkvist – Tobie Joseph, Tomas Boakye.

Avbytare; Viktor Hansson, Christoffer Fryklund, Jonas Desai, Alexis Mendiola, Dennis Widgren, Juanjo Hervias och Viktor Ageskär.

Vad avser Örebro SK befarades att några spelare inte skulle kunna delta på grund av landslagsspel, dock kom man att ställa upp med sitt ordinarie lag förutom avstängde Shpetim Hasani. De yttre betingelserna kunde ha varit bättre, inledningsvis kvavt och fuktigt sedan regn som startade precis innan match.

Första halvlek

Första halvlek slutar föga rättvist 2-0 till Örebro. ÖFK spelade som helhet bra och hade mycket boll dock utan att skapa de där riktigt heta chanserna. Örebro spelade som vanligt ett 4-4-2 spel där backlinjen stod högt i banan, dock är man riktigt disciplinerade och föll tillbaka så fort ÖFK fick bollen. Därmed gjorde man det svårt för ÖFK att skapa de där riktigt heta chanserna, till del berodde detta även på att ÖFK alltför ofta vände hemåt i stället för att sätta bollar på djupet.

ÖSK började matchen, sin vana trogen, på ett trögstartat sätt, första 3 minuterna fick man inte låna bollen och första halvchansen skapades efter 17 minuter.

ÖFK hade stort bollinnehav och man rullade mycket boll i backlinjen och längs kanterna, främst på högersidan med Boakye i huvudrollen. Under första halvlek kommer även några försök till inspel som styrs undan av hemmaförsvaret. Det jag noterade i mitt protokoll under första är avsaknaden av djupledsbollar. Ser man till hur ÖSK formerade sig och spelar är det rätt uppenbart att detta är den bästa medicinen mot ÖSK försvar.

Noterat från första;

3:e min – Hörna ÖFK som nicka ut av ÖSK men som blir till en riktig farlighet för ÖFK.

5:e min – Skott Isaac Shaze över

9:e min – Skott Hopcutt över

20:e min - ÖSK inspel från vänster som blir till ett skott och som täcks undan av ÖFK .

23:e min – Hörna ÖSK Wowoha som Patrik Haginge nickar i mål 1-0. Kändes inte helt otagbart för Petter!

27:e min – Yasin löper förbi Burton på högerkanten och spelar in, bollen touchar på ÖFK och går till en fristående Kalle Holmberg som lägger in bollen otagbart för Petter 2-0.

43:e min – Kamara har egen show i ÖFK straffområde, blir till ett skott strax utanför Petters vänstra stolpe.

Måste ändå göra en spelarkommentar från första halvlek, Tobie Joseph, han rörde mig veterligen inte bollen en enda gång, sprang/lunkade lojt. Anfallsspelet börjar redan när motståndarna tagit bollen, det tycks Tobie glömt. Han var synnerligen blek och därför var det fullt naturligt att byta ut honom i 46:e minuten till Mendiola.

Andra halvlek

ÖFK börjar andra halvlek bra, mycket bollinnehav utan att för den skull skapa så mycket framåt. Jag fick känslan av att ÖSK kände sig trygga med sitt spel och en säker 2-0 ledning, så varför förta sig?! Därför kunde man låta ÖFK föra spelet under långa stunder men hela tiden säkra hemåt.

Noterat från andra;

46:e min - ÖSK Yasin får halvlekens första chans, ett skott utanför Petters vänstra stople, detta hade han benkoll på.

49:e min – ÖFK chans att komma in i matchen! Mycket bra spel från ÖFK friställer Boakye, men marginalerna är små och en ÖSK försvarare hinner emellan och hinner täcka undan ett skott. Ett bra läge som borde kunnat förvaltas bättre.

50:e min – Rasmus slår ett inlägg från vänster som en ÖSK får huvudet på och styr bollen mot eget mål, målvakten är dock med på noterna och kan plocka ner.

56:e min – Rasmus igen med en fin cross till Mendiola vars inspel går längs mållinjen, ingen ÖFK hinner dock fram, nära!

64:e min – Gult kort till Mensah. Dålig tajming av dommaren, Sam spelar faktiskt på bollen, hur tydligt som helst, efter bollträff krockar han med motspelare. Jag förstår inte detta kort, dessutom fanns det gott om tid att se vad som hände.

67:e min – ÖFK återigen framme, Boakye denna gång som ska nicka bollen mot mål men krockar med ÖSK Berisha.

77:e min – Isaac fälls 10-15 meterutanför straffområdet. ÖFK sin vana trogen skyndar att slå frisparken som rinner ut till ingenting. Varför? När man får sådana här chanser måste man ta sig tid och i alla fall se till att det blir en målchans, ett skott på mål, varför måste man stressa och sätta igång bollen så fort?

79:e min – Viktor Ageskär gör Superettandebut, byter med Isaac Shaze.

79:e min – Återigen ett fint frisparksläge för ÖFK, ca10 meterutanför straffomrpdet. Denna gång skyndar man långsamt och låter Ahmed skjuta, rätt tänkt om än ett dåligt avslut.

81:a min – Kamara ensam i straffområdet, snurrar på och skjuter i huvudet på Gilligan.

81:a min – Kamara igen med eget avslut som täcks till hörna för ÖSK.

82:a min – Byte ÖFK, en haltande Gilligan ut mot Juanjo Hervias.

88:e min – Hårt ÖSK skott av Wowhoa som går utanför Petters stople.

89:e min – ÖFK andra riktigt heta chans i andra halvlek, återigen är det Boakye som får möjligheten att nicka in bollen, dock går nicken utanför målvakten vänstra stolpe. Denna nick måste helt enkelt gå på mål, det krävs av avsluten på denna nivå.

91:a min – ÖSK får de sista heta chanserna i matchen, återigen är det snabbe Yasin som skjuter i stolpen på en hörna snett utåt från Wowoha. På den efterföljande chanser skjuter ÖSK i ribban.

Matchen avslutas med ett skott av ÖFK utanför.

Detta är en match där ÖFK hade mycket boll utan att för den skulle skapa de riktigt heta chanserna. Det är rätt uppenbart att man har problem sista tredjedelen i planen. Så länge man fortsätter spela så omständit kommer motståndarna hinna samla sitt försvar, därmed finns inga ytor att skapa chanser. Mot ett så samspelt, duktigt och fysiskt stort lag som ÖSK har man heller inget att vinna på att spela in höjdbollar. Mendiolas inhopp i andra var mycket positivt, det blev en helt annan kreativitet och rörlighet när han kom in på planen.

Sammanfattningsvis tycker jag ÖFK ändå ska känna sig stolta över prestationen, ok såsom matchen utvecklade sig kan man hoppas att ÖFK skulle ha kunnat sätta en boll och få ÖSK i gungning. Man måste ändå komma ihåg att man idag mötte seriens stora favorit på bortaplan och ÖFK befinner sig inte på den nivå att man kan hota dessa lag, ännu!

Även om det brister i försvaret främst vid fasta situationer anser att man idag jobbade bra för varandra, fortsätter man så här kommer poängen snart att börja trilla in. Till sist måste jag ändå reflektera över två saker. ÖFK spelidé att hela tiden spela runt på kanterna, det blir för lättläst, det tar för lång tid, börja variera spelet, spela på djupet och nyttja den snabbhet som finns hos flera av spelarna. Till sist, i nästa match bör inte Tobie Joseph få förnyad chans, det krävs mycket mer på denna nivå än vad han presterade idag.

Trepoängaren anser jag vara rätt solklar idag, den går till Ammar Ahmed. Jag beundrar hans kreativitet, han är en bra bollvinnare och hans fina crossbollar idag var läckra, synd bara att det inte bidrog till en spelvändning som resulterade i mål.

Sedan blir det svårare, hade Mendiola spelat hela matchen hade jag nog valt att plocka med honom.

Det får bli två poäng till Sam Mensah och

En poäng till Isaac Shaze för sitt uppoffrande och energiska spel.

/Martin Nylander


Bild från uppvärmningen


Bild från matchen i början på första halvlek och det stod 0-0


Petter Augustsson avvärjer ett närskott

 
 
17 Kommentarer:
Gäst: Rödvit skrev | 3 Jun 2013 - 13:09
Potters orutin lyser igenom nu när öfk möter bra lag.
0
Gäst: King skrev | 3 Jun 2013 - 08:44
Skyll inte på Tobi. Får övriga laget inte en enda boll in i offensivt straffområde vad skall då Tobi kunna göra. ÖFK hade inte en chans på hela matchen. Det säger sig självt att det är fel på spelsysemet. Börja med att spela med fyra backar. Då bli ÖFK offensivare. Varför sätta en duktig mittback som yttermittfältare? Varför. Sam som är Superettans ? bäste yttermittfältare är mittback. Tänk om Potter. Denna taktik håller inte,
0
Gäst: Eller hur ! skrev | 3 Jun 2013 - 07:29
Men Potter måste ju ändå tro på Toby, annars skulle han väl inte spela honom från start match efter match.
0
Gäst: Martin Nylander skrev | 3 Jun 2013 - 06:44
Något att fundera över! Varför inte sätta Burton eller C Fryklund som central forward? Udda, men varför inte, Fryklund stark i luftrummet och orkar jobba, Burton har visat på fina offensiva takter när han går framåt, har bra glöd i dojorna också.
0
Pman skrev | 2 Jun 2013 - 23:25
Martin, du är allt snäll med ditt referat. Örebro hade effektiv medicin mot ÖFK's taktik. Dom har noga studerat ÖFK och kom fram till rätt metod och kom överens med sig själva: "OK, dom vill gärna leka med bollen. Låt dom hållas och tro dom har spelövertag. Vi ser bara till att de inte får in den i vårt mål. Vi tar i lite extra vid rätt tillfälle då och då och jobbar fram några chanser och sätter så många vi kan". Sagt och gjort. Fyra, fem, sex, bra chanser och sätter två! Klart! Ett skott i stolpen och ett i ribban i slutet ger inget annat än plus i kanten men förhindrar fullständig förnedring. Örebro är starka, sluga och bra som många väntat. ÖFK bör tacka för lektionen.

Det kanske inte är så enkelt som vi trodde att vinna matcher i Superettan. Det är nog inte så enkelt som att hålla bollen inom laget och försöka spela ut motståndarna. De kanske till och med är så att man måste ta i lite mera på alla håll och kanter, öka tempo och kämpa tills man stupar och skjuta på mål lite då och då. Dessutom bjöd man på ett handikapp och spelade åter en halvlek (första) med bara tio man som Martin mycket väl återgav i sitt referat här. Rätt man där framme och så kan man vara åter på banan.

Dessutom ska man inte ha för bråttom och slarva vid t.ex frisparkar. Varför skynda sig att snabbt passa till närmaste kollega och försöka spela sig igenom och tappa boll en gång till? Varför alla dessa idiotiska korta hörnor som sällan leder till något? Å andra sidan var dom man hade emot idag stora, skickliga och skärpta hela tiden.

Kan det vara så att ÖFK har rätta positionen i tabellen i alla fall? Ljuger tabellen just nu? Kom igen nu ÖFK och kämpa er ur det här! Ni Kan!
0
Gäst: Sten Sture den äldre skrev | 2 Jun 2013 - 22:50
Det här var ÖFKs bästa match sedan J/S och ett stort steg framåt. Tycker Viktor gjorde ett piggt inhopp och han borde få chansen i nästa startelvan. Litet brydd att Tobi finns i startelvan, men efter den här insatsen får han nog vila sig till bättre form. Mycket prat om att ÖFK var ineffektivt och inte skapade målchanser, men man spelade mot ett mycket bra lag på bortaplan och spelet idag gav definitivt mersmak. Nu med friskt mod mot nästa match. Heja ÖFK!
0
Gäst: HE skrev | 2 Jun 2013 - 22:08
Ja vi får väl trösta oss ,med det Storkenn, även om vi skulle ut i Europa inom 2 år
0
Gäst: Storkenn skrev | 2 Jun 2013 - 22:03
Nåja, det positiva är att ÖFK engagerar och skapar intresse.Att kräva nyanserad kritik är väl för mycket begärt när känslorna fladdrar iväg.Vill påminna om att inget Jämtlandslag har spelat på denna nivå förut.Att läsa ropen på att inhemska tränarkrafter ska ta ta över är roande.
0
Gäst: HE skrev | 2 Jun 2013 - 21:46
Nä jag fick inte det Storkenn, mest beroende på att jag inte ens spelar fotboll :)
0
Gäst: Noppe skrev | 2 Jun 2013 - 21:24
Å dåliga som ÖFK är nu så platsar alla i truppen.
0
Gäst: Storkenn skrev | 2 Jun 2013 - 21:10
Fick du inte plats i truppen?
0
Gäst: Bengt skrev | 2 Jun 2013 - 21:06
Ny forward? Det var inte länge man kunde läsa här om vilken fantastik ny engelsk forward ÖFK värvat. Fanns ju till och med de som sa att han höll hög allsvensk klass. En så bra lirare borde ju ösa in mål i superettan.
0
Gäst: HE skrev | 2 Jun 2013 - 21:03
2 vinster so far,du har så rätt Storkenn, Potter ser lite annorlunda på fotboll.
0
Gäst: curva middle skrev | 2 Jun 2013 - 20:40
Ja, varför inte Adam och Leffe som hjälp
0
Gäst: Frågande skrev | 2 Jun 2013 - 20:38
Lite hårt att sparka Potter, vem ska du ersätta med? Adam Mattiasson och Peter Sölvstedt? Nej låt tränarstaben vara kvar. Men de dom måste göra är att spela lite rakare och snabbare. Inte 25 vändor i backlinjen innan man kommer över mittlinjen. Lite mer rakare spel så kommer poängen också!!
0
Gäst: Haha skrev | 2 Jun 2013 - 20:37
Potter avgå? Haha nej, behövs bara en anfallare som man kan slå långbollar på (smajic). Vi går för 3 poäng nästa match.
0
Gäst: Petter skrev | 2 Jun 2013 - 20:21
Det är inte bra nu. Fem raka utan vinst är inte godkänt. Vinst mot Örgryte annars får Potter avgå.
0
 
Sök på fotbollz.se
   
  Inte ÖFK men istället Sandvikens IF för Calvin Kabuye  
  av Haldo Jonsson | Igår - 20:09  
 

Calvin Kabuye. Foto Haldo Jonsson

 
  Läs mer...  
 


 
  Kort om ÖFK  
  av Haldo Jonsson | Igår - 10:21  
   
  Läs mer...  
 


 
  Vi minns - Segertåget till Berlin avgick idag för sex år sedan  
  av Haldo Jonsson | 5 Dec 2023 - 22:59  
 

.
Det är faktiskt sant att det var direkttåg från Östersund till Berlin. Kolla noga på skylten här ovan!

ÖFK hade förändrat folks beteende. Många har drabbats av viruset "fotbollsfeber". Över 400 supporters med ÖFK- halsdukar satte sig i kväll på Inlandsbanans" unika Segertåg" för att åka de c:a 160 milen till Berlin för att se vårt omtyckta lag spela fotboll i Europa i League i den tyska huvudstaden. Taget var fullsatt och resan skedde utan några större intermezzon.

 
  Läs mer...  
 


 
  Ope herrar har startat träningen inför div 3  
  5 Dec 2023 - 13:37  
 

Foto: Stefan Roos

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
4 Dec 2023 - 16:12 Bröderna Kapcevic - före detta ÖFK - i nya roller
3 Dec 2023 - 15:55 Onödig fadäs av förre ÖFK- spelaren Ravel Morrison
2 Dec 2023 - 22:45 Förre analytikern i ÖFK Rafael Roldán Bermúdez blir förstetr
2 Dec 2023 - 11:30 Annat ljud i skällan - har experterna omvärderat ÖFK?
1 Dec 2023 - 16:58 Glad julklapp till ÖFK - Elitlicensen för 2024 klar
30 Nov 2023 - 22:12 Tre spelare som lämnar ÖFK
29 Nov 2023 - 14:47 Vi har den äran att presentera årets mästartippare i Hos And
29 Nov 2023 - 10:39 Kajsa Lindroth på Landslagsläger
28 Nov 2023 - 17:02 Opes första nyförvärv - mittfältaren och spelande tränaren D
28 Nov 2023 - 10:24 Chock och besvikelse i GIF Sundsvall
28 Nov 2023 - 09:50 Målvakten och Vemdalssonen Oscar Jonsson nu klubblös
27 Nov 2023 - 15:16 Serieindelning div 3 Mellersta Norrland
27 Nov 2023 - 15:05 ÖFK i topp av Superettans undersökning av publikupplevelse
26 Nov 2023 - 22:10 Stipendiet från Stiftelsen Vi Lirare tilldelas Sebastian Lun
25 Nov 2023 - 17:57 Svenska Cupen 2024 lottad
24 Nov 2023 - 17:09 Trissvinnaren Myroslav Mazur celebrerades i går
24 Nov 2023 - 17:08 Målvaktstränaren Arnold Origi är klar för ytterligare tre år
23 Nov 2023 - 20:01 '- Ifjol fick vi söka upp spelare - i år hör de av sig för a
23 Nov 2023 - 16:20 Pengar från Gräsroten till flera föreningar i distriktet
22 Nov 2023 - 19:10 Korta nyheter om GIF Sundsvall
 
 
 
Herrar
av: Div 5? | Igår - 16:56
Kanske är sent nu, men finns d
9
kommentarer
Glad julklapp till ÖFK - Elitlicensen för 2024 klar
av Haldo Jonsson | 1 Dec 2023 - 16:58
Försäljningen av säsongskort har dr
7
kommentarer
Förre analytikern i ÖFK Rafael Roldán Bermúdez blir förstetränare i Linköping FC
av Haldo Jonsson | 2 Dec 2023 - 22:45
Rafael Roldán Bermúde
7
kommentarer
Tre spelare som lämnar ÖFK
av Haldo Jonsson | 30 Nov 2023 - 22:12
Kalpi Ouattara
6
kommentarer
Onödig fadäs av förre ÖFK- spelaren Ravel Morrison
av Haldo Jonsson | 3 Dec 2023 - 15:55
Ravel Morrison
2
kommentarer
Inte ÖFK men istället Sandvikens IF för Calvin Kabuye
av Haldo Jonsson | Igår - 20:09
Calvin Kabuye. Foto Haldo Jonsson
 
 Skrivet den Lör 11 Nov 17:28
 
 Skrivet den Mån 9 Okt 22:19
fotbollz.se på Facebook