Joakim Östling, Göteborg

Temperatur 26 grader, vind 3 m/sek. luftfuktighet 48%, mulet

Snöpligt mål i slutminuterna och oavgjort - igen

VS

IFK Göteborg -ÖFK 2-2 (1-2) Nu med referat av Niclas Sundström. Krönika av Agne Svärd kommer ikväll

En något besviken Aly Keita intervjuas av Dplay efter matchen. Keita, du kan trösta dig med att du vann Trissen.

IFK Göteborg mot Östersunds FK på Gamla Ullevi. ÖFK utan vinst de fem senaste matcherna. IFK utan vinst de sju senaste. Alltså en viktig match, speciellt med tanke på att en ynka poäng skiljer lagen åt i den nedre delen av tabellen.

Hemmalaget fick en drömstart. Aly Keita missade en passning med första bollkontakten, vilket ledde till en hörna som gav 1-0 redan i den tredje minuten. Göteborg ägde matchinledningen, men några skott utifrån gjorde att Keita snabbt kom in i matchen.

ÖFK-spelarna var pressade inledningsvis. En fint anfall och en fin aktion av Abraham i den 20:e minuten höll på att ge en tvåmålsledning men chipavslutet landade på buren istället för i buren. Farligt!

ÖFK:s första målchans dröjde till den 22:a minuten då Nebiyou Perry startade ett anfall. Blair Turgott kom lite för långt ut och skottet kunde täckas ut. På den efterföljande hörnan vann Isherwood en nickduell på bortre stolpen som skapade oreda. Ny hörna till ÖFK, som gav Göteborg en tre mot två-kontring efter att Colkett gått bort sig. Aly Keita höll ÖFK kvar i matchen med en kanonräddning.

Efter Göteborgs rivstart vände nu matchen på sju intensiva minuter.

Två minuter efter räddningen väggspelade sig Hörberg fram på högerkanten och slog ett farligt inlägg som nådde Perry på bortre stolpen. En kvick skottfint och avslut med vänsterfoten via Jakob Johanssons skenben gav en inte helt rättvis kvittering. 1-1!

Direkt efter målet fick Blåvitt chansen att återta ledningen från elva meter. Isherwood slängde upp armen i straffområdet och orsakade en ganska klumpig straff.

Aly Keita sa några väl valda ord och planterade några hjärnspöken i Hosam Aieshs huvud som sköt högt, högt över. ÖFK:s lyckosamma period fortsatte.

Två minuter senare vände Perry bort sin gubbe på mittplan och hittade ut till Noah Sonko Sundberg på högerkanten. Han tog några kliv inåt i banan och sköt ett skott som styrdes på en försvarare i en perfekt båge över målvakten och in i bortre krysset. Nu var det de rödsvarta gästerna som ägde matchen och skapade halvchanser, men 2-1 stod sig till pausvilan.

Rewan Amin kom in istället för en osynlig Charlie Colkett i den 55:e minuten.

I den 55:e minuten kvitterade IFK Göteborg efter ett vackert anfall, men linjedomaren tyckte att det var offside. Ytterst tveksamt.

Kvarten senare sköt en nyss inbytt Kouakou ett skott som gick ungefär fem centimeter utanför stolpen, och marginalerna på ÖFK sida återigen.

ÖFK-byte i den 73:e minuten. Henrik Bellman ersatte en duktig Nebiyou Perry, som gjorde 1-1 målet (även om det senare skrevs om till självmål) och assisterade Sonko Sundbergs 2-1.

Det kändes som att ÖFK:s försvar hade kontroll på matchen, och de riktigt farliga chanserna uteblev. Tills dålig kommunikation vid ett svepande inlägg gav en andraboll som Erlingmark kunde skicka in i nätmaskorna bakom Keita. 2-2. Målet, hans andra i matchen, kom i den 85:e minuten. Onödigt, men rättvist.

IFK Göteborg var en Keita-fotparad ifrån alla tre poängen med matchens sista spark (nick) när klockan slog 93 minuter.

3p. Aly Keita. Matchavgörande insatser vid flertalet tillfällen. Tycker även att det han borde få räkna det där som en straffräddning.

2p. Nebiyou Perry. 1+1 (eller möjligtvis 0+2 om det räknas som självmål) i matchen och tekniskt skicklig.

1p. Isak Ssewankambo. En kanoninsats på mitten. Fint passningsspel, stark och teknisk.

Text av: Niclas Sundström