Effektivt och viljestarkt ÖFK imponerar på bortaplan - Mills, Turgott och Bellman fick glädjas

VS

IK Sirius - ÖFK 2-3 (0-1) Mål av Blair Turgott 2 och Henrik Bellman

Nu med referet Johan Dillner och bilder av Sune Elmroth. Krönika av Agne Svärd kommer

Felix Hörberg (t.v.) slår en passning till Blair Turgott och det blir 1-0 till ÖFK. Foto Sune Elmroth

Viktig match i Allsvenskan för Östersunds del och en jobbig införladdning med både Keita och Mohlin borta ur truppen!

Andrew Mills skulle få komma in i sin första Allsvenska match i bortamatchen mot ett formstarkt och välspelande Siriur, snacka om värdemätare för debutanten.

Matchen börjar med ett högt pressande Öfk och ett Sirus som har lite mer boll första kvarten. Det finns några halvchanser åt båda hållen där sirius metodiskt jobbar fram chanser medan Öfk vinner lite bollar i uppspelsfasen som ger kontringslägen som första 15 minutrarna inte blev några klara målchanser.

Andrew Mills testas tidigt och har en fin räddning där han inte slänger sig mot den bortre stolpen utan står upp och räddar bollen från kort avstånd med fint positionsspel. Strax innan klockan går mot 20 minuter spelade lönar sig den höga pressen och en slarvig passning från Sirius som Öfk snappar upp och en välavvägd passning mot Hörberg som vänder bort sin försvarare. I djupet kan Sirius inte fånga upp en undflyende Hörberg som kommer i ett två mot en chans och gör inget misstag, en fin passning till en helt fristående Turgott som inte gör något misstag och rakar in 1 - 0 till Öfk.

Öfk backar efter målet hem lite och avtar lite i sin höga press förståeligt då man fått matchen dit man vill och kan ligga och avvakta kontringar. Några halvchanser dyker upp till Sirius som Mills och backlinjen dock klarar och Mills visar ett lugn och positionsspel jag tror få kunnat tro innan matchstart. Det sista som händer i första halvleken är att Perry och Turgott får lös bollen och Turgott är väldigt nära att raka in 2 - 0 till Öfk innan paus men en fin räddning av Lukas Jonsson håller Sirius med i matchen med den otroligt viktiga räddningen innan halvtid.

Andra halvleken börjar lite trögt med mycket duellspel. Sirius har mycket boll och många avslut men oftast är det inte ens nära mål när de tar avslut utan det är spridda skurar på avsluten. Det dröjer till den 62:a minuten innan Sirius kunde reducera på frispark. Amir har säkert både en och två tankar om Ssewankambo och Fritzons agerande i muren vid målet då bollen ser ut att gå mellan de två spelarna då de vänder sig från bollen och 1 - 1 är ett faktum.

Där och då tror nog många att Öfk kommer få en väldigt jobbig halvtimme för att hålla 1 poäng. Men tji fick alla som trodde det efter bara 7 minuter från reduceringen av Sirius så spelar Sirius återigen nonchalant och slarvigt, Turgott kan snappa upp bollen nära offensivt straffområde och tar sig förbi sin gubbe och placerar bergsäkert in 2-1 till Öfk.

Sirius trycker upp mer och mer och har väldigt mycket boll utan att komma riktigt nära de riktigt farliga lägena och trots väldigt stort boll övertag är det återigen Öfk som visar sin styrka i kontringsspel, Fritzon får lös bollen och driver förtjänstfullt upp bollen och får med sig både Bellman till vänster och Turgott till höger. Fritzon slår en passning ut till Bellman som ser att målvakten är lite långt ut och nyper till! perfekt skruv som knorras in i bortre krysset, vilken pärla! Det var dessutom Bellmans första Allsvenska mål, vilket säkert kommer att kommas ihåg länge. 3 - 1 till Öfk i en match där Sirius haft det mesta men Öfk är verkligen kliniska i sina avslut och måste sista 15 matcherna ha hög procent på skott på mål som resulterar i mål.

Där tror man att matchen ska vara över men Sirius ville annat och Karl Larsson kliver fram i den 89:e minuten och reducerar igen till 2 - 3 ett mål där känslan är att de kommer lite väl lätt men många trötta spelare och Mills kan inte klandras för det målet utan kändes trots allt ganska rättvist sätt till matchbilden. Och då var det match igen under de 3 övertidsminuterna, Sirius får sånär ett öppet mål läge men en cykelspark från Outtara räddar bort bollen och närmre än så kommer inte Sirius Öfk denna dagen och Öfk kan åka hem med 3 otroligt sköna pinnar, nu måste väll ändå det Allsvenska kontraktet vara så gott som klart.

Nomineringarna till dagens triss.

3 poäng till Allsvenska debutanten Andrew Mills, Med 7 räddningar där en hel del var svettiga och bra klass på kan man inte annat än tacka för det fina spelet och agerandet över hela matchen.

2 Poäng får gå till den evigt löpande Turgott, som dessutom sätter dit två mål och det känns som det lossnat påriktigt sista matcherna för den gode Turgott.

1 poäng till Fritzon som känns som kommer mer och mer ju längre säsongen går, vinner dueller lägger avgörande passningar och krigar så länge benen bär.

Text av: Johan Dillner