Fjärdedomare

Temperatur 18 grader, vind 3m/sek., Luftfuktighet 78%

ÖFK inne i en lång och svår period - förlust igen

VS

IFK Norrköping - ÖFK 3-0 (2--0) Nu med referat av Måns Runsten Swärd. Vi väntar på krönika av Agne Svärd

Försummering matchen

Med ett dystert facit på fyra raka förluster och en kamp mot klockan i säsongens ödesdigra bottenstrid var det återigen dags för Östersunds FK att jobba in tre efterlängtade pinnar. Skadeläget stort, truppen smal och motivationen i laget omdebatterad. Lägg där till det alltför plötsliga uttåget ur Svenska Cupen borta mot Brommapojkarna som säkert många såg som en chans för upprättelse i ett annars väldigt dystert läge. Förutsättningar hade onekligen kunnat se bättre ut.

Sjundeplatsen i ligan, tillika mötet inför kvällen, var IFK Norrköping; ett lag som blandat och gett lite i sina senaste prestationer. Pekings spets är dock inget att skoja bort, med Adegbenro och Nyman som båda är riktigt vassa när det gäller. Ingen har väl glömt att det var just Nyman som sänkte ÖFK i senaste mötet för två veckor sedan. Sett till tabellen var detta en på förhand viktig match för båda lagen. Hemmalaget som jagar en eventuell Europaplats och bortalaget som gör allt för att inte halka ner i andradivisionen. Helt enkelt ett gastkramande möte där allt står på spel.

Första halvlek

Matchen är igång! IFK Norrköping tar kommandot i matchen direkt, och ordnar en hörna i andra minuten, men inget som är i närheten av att styras i mål. Adegbenro fortsätter att trixa sig fram på vänsterkanten och det är med nöd och näppe ÖFK-försvaret lyckas få kontroll på bollen. Matchens första skott på mål ordnar faktiskt bortalaget, då Sonko Sundberg i matchminut fem stångar sig fram i mitten från halva plan och drar på en salva. Skottet lyckas målvakten dock styra bort.

ÖFK fortsätter att bjuda upp till dans. Karlsson Grach kommer snabbt på vänsterkanten och provar skott på mål alldeles utanför straffområdet. Skottet täcks undan men snabbt är Kpozo där på ungefär samma position och bidrar till ÖFK:s tredje skott med mindre än tio minuter spelade! Även Sellars provar några minuter senare att skjuta och skottet glider tätt utanför högerstolpen. Positiv start för våra rödsvarta hjältar. Lyckan varar dock inte länge. I matchminut 15 spelar Adegbenro in bollen från vänster till en synes omarkerad Nyman som enkelt lägga in bollen i nätet. Man frågar sig var ÖFK-försvaret är någonstans. Oförtjänt mål sett till första kvarten som innehållit bra matchtempo, snabba kontringar och offensiv press från ÖFK.

Azrafshan ropar ut peppande ord till spelarna, men det gästande laget ser ganska nedslagna ut efter IFK Norrköpings ledningsmål och det tempofyllda spelet som ÖFK bidrog med i början verkar ha avtagit. En knapp halvtimme har passerat och ÖFK är ordentligt tillbakapressade av motståndarlaget, men lyckas hålla bollen inom truppen till stor del. Dock utan att kunna skapa något framåt, och IFK Norrköping står för farligare offensivt spel. Efter en hörna till Peking som styrs undan med nick hamnar hos Levi som drar på skott mot vänster hörn. 2-0 är ett faktum.

Chanserna börjar nu rasa in för IFK Norrköping och hörnor varvas med farliga lägen. I den 34:e matchminuten kommer en lyftning från högerkanten som når Nymans panna. Bollen nickas strax utanför och det är hårsmån ifrån att stå 3-0. Det var antagligen en hel del ÖFK-supportrar som drog efter andan efter det försöket. Några minuter senare är Levi återigen nära att näta och skottet träffar höger stolpe och ut. Klockan börjar ticka upp mot 45 spelade minuter när Adegbenro försöker sig in på vänsterkanten, men stoppas av Dosis och bollen går ut till hörna. Ett halvfarligt läge uppstår men bollen rensas undan av ÖFK-försvaret. I sista minuten av första halvlek får ÖFK till en snabb kontring där Ssewankamboo lägger en hård boll som fångas upp av Sellars. Skottet går i muren, Dosis försöker på returen men går via en försvarsspelare till hörna. En hörna som inte leder till något farligt läge och domaren blåser i visselpipan. Första halvleken är till ända.

Andra halvlek

Andra halvleken startas och det går bara att spekulera i vad Azrafshan sagt till truppen för att kunna vända matchbilden de sista 45 minuterna. Ganska avvaktande spel från båda lagen de inledande minuterna och i den 51:a minuten får ÖFK ett skott på mål som täcks ut till hörna. ÖFK:s tredje i räkningen. Även denna hörna täcks ut och blir sånär på ett kontringsförsök till IFK Norrköping då Adegbenro får bollen men stoppas upp i grevens tid.

Snart en timme spelad på Nya Parken och för oss som sett tidigare matcher under säsongen börjar känna igen oss. Jagande av boll från ÖFK:s sida, svårt att hålla bollen inom laget och onödiga felpassningar. Den kämpaglöd som ÖFK visade i första halvlek innan 1-0-målet är som bortglömt. Efter en tuff satsning från Sellars på mittplan ges IFK Norrköping frispark. Bollen spelas upp till Adegbenro som levererar ett fint inlägg som nickas bort av ÖFK-försvaret. Kort därefter provar Levi på skott och andra stolpskottet för matchen är ett faktum! Lyckligtvis styrdes även denna boll ut från målet. I den 66:e minuten har matchen återigen tagit fart och en snabb kontring från ÖFK ger Sellars ett kanonläge i straffområdet men träffen blir något oren och går dessvärre en bra bit över ribban.

I den 71:e matchminuten kliver Stolt och Arhin in för att bidra med lite pigga fötter för ÖFK:s del. Bellman och Colkett går ut får man anse att det tyder på ett offensivt byte från Azrafshan, som förhoppningsvis kan leda till ett reduceringsmål. Två minuter senare är ingen mindre än Stolt på plats med i straffområdet när hörna slås. Nicken går dock strax utanför mål, men man kan konstatera att ÖFK, trots underläge, fortsätter att utmana. Det återstår nu cirka tio minuters spel och Levi får ett inlägg som nickas mot mål, men Keita kan enkelt plocka ner den. Inte ens en minut hinner passera tills Keita får sättas på prov igen. Denna gång är det Nyman som återigen är lika fri som vid första målet och säkert lägger in bollen mellan målstolparna. Det står nu 3-0 och all förhoppning om poäng för ÖFK känns som bortblåst.

De sista minuterna kämpar våra rödsvarta på så gott det går, men det handlar till största del om att inte ge efter och släppa in fler mål. Visselpipan ljuder på Nya Parken och ännu en förlust är bara att lägga till i räkningen för ÖFK.

Utvärdering

ÖFK är inne i en tungsint period nu och även om det bitvis såg ganska okej ut så räcker det inte på långa vägar för att kunna ta med sig tre poäng. Som Azrafshan antyder i en av intervjuerna i halvtid så sitter väldigt mycket i psyket, och just nu är det svårt för laget att lyfta sig ur denna negativa trend. Om det beror på psyke, värvningsförbud, klasskillnader eller annat är svårt att säga, men något måste hända snart för att vi ska kunna få se ÖFK spela i Allsvenskan även nästa år.

I dagens triss vill jag börja med att lyfta fram Sellars som trots ojämna prestationer tidigare under säsongen glänser till och stundtals ser ganska vass ut. Sellars är en av få spelare i truppen som faktiskt vågar skjuta istället för att spela runt eller avvakta, och är det något vi behöver är det målchanser. Trots att dessa uteblev idag förtjänar Sellars en tredjeplats i dagens triss. Sedan anser jag att Karlsson Grach är en spännande spelare som också börjar ta mer och mer plats på matcherna nu när han fått ökat förtroende. Stark i duellerna och kreativ när det väl kommer till offensiva lägen. Jagar även enormt mycket boll och när motståndarlaget rullar på hemmaplan, och förtjänar en andraplats i min bok. Sist men inte minst väljer jag att tilldela förstaplatsen i dagens triss till Kpozo. Kpozo visar stark kämpaglöd såväl defensivt som offensivt. Han har på senare tid blivit en given startspelare i Azrafshans trupp och visar att han förtjänar det. Snabb spelare med en fin känsla för inlägg, och tar därmed förstaplatsen i dagens triss. Jag hade slutligen velat ha med Malcolm Stolt i dagens triss då jag tyckte han skapade några heta lägen när han väl byttes in, men han fick dessvärre för lite speltid för att jag ska kunna ge en helhetsbedömning. Men hatten av för insatsen!

Trots målchanserna idag räckte det inte heller denna gång för att ta kunna ta med sig poäng från Norrköping. Har ÖFK det som krävs för att hänga kvar i Allsvenskan 2022? En fråga som blir allt hetare ju längre in i säsongen vi kommer. I höst vet vi svaret på den frågan.