meny  
 
 
- Start
- Nyheter/Information
 
- Spelprogram/Referat
- Spelartruppen
- Statistik
- Hemmaarena
- Återblick -19
- Återblick -18
- Återblick -17
- Återblick -16
- Återblick -15
- Återblick -14
- Återblick -13
- Återblick -12
- Återblick -11
- Återblick -10
- Återblick -09
- Återblick -08
- Återblick -07
- Återblick -06
- Intervjuer
- Länkar
- Forum
 
- Kontakta oss
 
tabell Aktuell tabell   skytteliga Skytteliga
 
- Allsvenskan  Tabell
 
 
 
     
   
     
 ÖFK Nyheter
 
Välkommen till ÖFK Nyheter. Detta är en webbplats speciellt för alla som gillar ÖFK men även för andra intresserade. Avsikten med sidan är att den skall ha ett lättillgängligt och aktivt debattforum samt att Du bl a skall kunna läsa matchreferat, spelarinformation och intervjuer.
 
Senaste Matchen   Nästa Match
Östersunds FK Örebro SK
0 0

Läs mer... Läs mer...
 
Helsingborgs IF Östersunds FK

2020-09-27 14:30
Olympia
 

 BEDRÖVLIG HELG PÅ ALLA PLAN
av Agne Svärd
Publicerad 24 Sep 2017 - 21:24 Uppdaterad 24 Sep 2017 - 21:49

Usch!

Det är väl den enda rimliga sammanfattningen av ÖFK:s helgresa till Kalmar. Lagkaptenen Brwa Nouri kastades av planet på Bromma sedan har tjurat med kabinpersonalen och desutom förlust (2–1) på Guldfågeln arena.

Det är inte så länge sedan jag skrev att ÖFK skulle åka på en och annan tjuvsmäll under den här högintensiva fotbollshösten, så måste det bli när det matchas flera gånger i veckan. Men knappast hade jag räknat med att laget skulle bli indraget i ett bråk med flygplanspersonal, sånt drabbar bara påverkade rockstjärnor och berusade charterturister...
Men ÖFK och lagkaptenen Brwa Nouri? Tidigt en lördagsmorgon, på väg till bortamatch?
Nä, det händer inte, kan inte hända.
Men lika förbannat.
Det hände!

Oavsett vem eller vilka som hade en dålig dag där på Bromma flygplats den här lördagsförmiddagen så är incidenten inte bara en tjuvsmäll på den tuffa höstresan. Det är ett skott i foten på hela ÖFK och allt det som klubben säger sig stå för. Värdegrunden, ett skitord som egentligen inte betyder ett skvatt men som alla med lite makt svänger sig med så fort de får chansen. Men ändå; som fått många fler än bara fotbollsnördar, inte minst många kvinnor, att engagera sig i klubbens göranden och låtanden.
Brwa Nouri skulle helt enkelt inte ha fått spela söndagens match som en markering till alla dem som inte riktigt har koll på elitfotbollens alla smutsigheter, för dem som så gärna vill tro att ÖFK inte är ”som alla andra”.
Efter det här, och några andra intermezzon (en beramad rattfylla förra säsongen, till exempel), så vet vi att även ÖFK består av människor som du och jag med de fel och brister vi har. Tro inget annat!

Vad det här flygbråket hade för inverkan på söndagens insats mot Kalmar FF är givetvis omöjligt att säga. Men klart är att den här typen av händelser stjäl massor av energi av såväl spelare och ledare, annat vore orimligt.
Och det kan vi väl alla vara överens om; det var ett ÖFK utan energi som uppträdde på Guldfågeln arena. Trots ett massivt övertag i bollhållandet så var det bara i korta sekvenser i första halvlek (som när man tog ledningen, Ludvig Fritzson) som man lyckades skaka hemmalaget. I övrigt hände nästan ingenting. Fem avslut berättar väl hela sanningen.

Graham Potter hade till den här matchen bytt ut åtta spelare från startelvan mot Malmö FF i onsdags, bara Ronald Mukiibi, Nouri och Jamie Hopcutt var kvar. Det märktes. I den 3–5–2-uppställning som inledde såg det darrigt ut i försvaret, inte minst när man själva hade bollen, och på topp fungerade inte samarbetet mellan Hopcutt och Johan Bertilsson. Det var egentligen bara på det centrala mittfältet (Fritzson, Nouri, Curtis Edwards) som ÖFK var bättre än hemmalaget men det räckte inte den här gången.

Några noteringar;
# Sam Mensiro var, som mittback i mitt tycke, planens dominant förra söndagen då Sirius krossades med 5–0 på bortaplan. Den här gången var skärpan som bortblåst, inte minst var passningsspelet för dåligt. Ett slarvigt Mensiro-uppspel bäddade också för Kalmars 1–1-mål, bara tre minuter efter det att Fritzson tryckt in ÖFK:s ledningsboll.

# Jag blir alltid lite orolig när Tim Björkström ställs inför en-mot-en situationer. Kolla Kalmars segermål så förstår ni vad jag menar… Alltså, så får en försvarsspelare inte uppträda. Det är bara att bjuda forwarden på en sida (vanligtvis utåt) och inget annat! Jonathan Ring fick Björkström att snurra som en propeller innan han lyfte in bollen bakom Andreas Andersson.

# Jag blev heller inte imponerad av Dennis Widgrens insats vid Kalmars första mål. Men Dennis spelade 1–1 med sig själv då han i slutet av matchen styrde en ”givet” mål utanför stolpen.

# Patrick Kpozo har inte fått så många chanser sedan han kom till ÖFK i somras. Det förstår jag, insatsen i dag var för dålig trots att han stod för en snygg framspelning till ÖFK:s ledningsmål.

# Jamie Hopcutt såg ut att ha straffmissen mot Malmö, matchens sista spark, kvar i huvudet. Helt vilsen den här gången, tyvärr.

# Den här förlusten tog illa i tabellen. Nu blev det väldigt långt till tvåan(Djurgården) och trean (AIK).

Till sist; Nu gäller det för ÖFK, ja, då menar jag hela klubben, att ruska av sig den här synnerligen, på alla plan, bedrövliga helgen. Redan på torsdag väntar nya tuffa papper, Hertha Berlin i Europaspelet. Inte minst blir det viktigt att klara av förspelet till matchen. ÖFK måste helt enkelt ha en strategi hur man ska hantera frågorna kring Nouri och flygplansbråket. För frågorna kommer att ställas, om och om igen ända fram till avspark. Så fungerar mediadramaturgin kring den här typen av händelser.

 
 
15 Kommentarer:
Gäst: ÖFK-supporter skrev | 26 Sep 2017 - 10:17
Roger, tack för att du finns!
4
Gäst: Kluvet ! skrev | 25 Sep 2017 - 18:04
Undrar om allt som hände kring denna mobil kommit fram ? Låter jäkligt konstigt att man inte kan visa upp sin mobil, för att visa att den stod på flygplansläge. Det måste vara en del andra saker bakom detta ! Tror vi vanliga dödliga, inte fått höra hela sanningen. Säger inte med detta att Nouri, gjort fel. Men något annat måste ha legat bakom. Tänk själv...bara visa upp sin mobil, vad är det för problem att göra det ???
6
Gäst: Olle A skrev | 25 Sep 2017 - 16:16
Företagen sponsrar inte ÖFK för sina värdegrunder, då kan man lika gärna sponsra ÖIK JB Ope IFK etc
Finns lika mycket om inte mer värdegrunder där
ÖFK är i allsvenskan och tar Europa med stormsteg, därför sponsrar man ÖFK
Säger man något annat så är man nog inte helt ärlig
Sedan görs det snedsteg hos andra också, men det uppmärksammas så klart inte på samma vis av förklarliga själ
Sist men inte minst så har också ÖFK sin DK, det har ingen annan
3
Gäst: Realist skrev | 25 Sep 2017 - 15:11
Även om du bygger din argumentation på Agnes krönika så ligger dina kommentarer i linje med feministiska uppfattningar (/myter), vilket var min poäng. Att använda andra feministiska begrepp såsom "könsmaktsordning" kändes inte särskilt relevant i sammanhanget. Agne skrev att klubbens värdegrundsarbete fått fler än fotbollsnördar, däribland många kvinnor, att engagera sig i klubben. Det är förstås inte ett vetenskapligt bevisat påstående men det är heller inte ett vetenskapligt motbevisat påstående. Vad man kan säga är att det inte är ett särskilt orimligt påstående i förhållande till aktuellt forskningsläge. Agne säger dock inte att kvinnors intresse för ÖFK uteslutande beror på värdegrundsarbetet (som du ger sken av). Att Agne är nedlåtande mot användandet av värdegrundsbegreppet är inte heller detsamma som att han år nedlåtande mot kvinnor eller att de lockas till fotbollen av andra orsaker än det sportsliga. Sedan menar du att "den vidare tolkningen" är att fotboll är till för män, att den bara kan uppfattas och förstås av män och det måste vara din egen tolkning, inget man kan beskylla Agne för. Man kan utan problem vara av uppfattningen att män generellt sett är klart mer intresserade och kan mer fotboll om fotboll utan att för den skull exkludera eller nedvärdera kvinnor.
5
Gäst: Roger skrev | 25 Sep 2017 - 13:55
Realist,
Nej, min argumentation byggde på en enda persons, inte ett helt samhälles, nedlåtande klapp på huvudet i formuleringar som andades att "jag är man och förstår och uppskattar spelet fotboll och ni som är kvinnor gör inte det utan är delaktiga av helt andra skäl" osv osv. Kul i alla fall att du försökt vinkla det och på så sätt fått tillfälle att få ge uttryck åt dina insikter i feministisk teori. Men tror du inte att du träffat mer rätt genom att använda ordet könsmaktsordning, om du nu måste placera mig i något av dina fack och generalisera från individnivå till samhällsnivå?
3
Gäst: Roger skrev | 25 Sep 2017 - 13:47
Tapas,
det gäller att hålla isär olika saker för att sen slippa stå där och försöka jonglera med både äpplen och päron. ÖFK:s kulturarbete är just ett kulturarbete, men det är ingen värdegrund. Jag tror nog att jag skrev om värdegrund. Den ska visserligen komma till uttryck i kulturarbetet, liksom i alla andra aktiviteter och förehavanden, men de två är ju inte samma sak. Sedan lägger du in Falkarna i ditt resonemang. Falkarna är inte ÖFK, utan en helt egen ideell förening. Är tydligen svårt att hålla isär de två. Sedan adderas en gnutta uttalanden om att en "tuffare" jargong för spelare och på läktare (som blir en något långdragen koppling till vad jag skrev) skulle inneburit färre kvinnor. Ja, förmodligen, men kanske också färre män, då det har mer att göra med vanligt hederligt sunt förnuft och det hoppas jag finns hos bägge könen.
5
Gäst: Roger skrev | 25 Sep 2017 - 13:40
Foppa21,
Jag vet inte om jag skulle dra paralleller mellan å ena sidan intresse för fotboll, som trots allt är ett tämligen begränsat särintresse, och å andra sidan opinionsundersökningar inför riksdagsval, som i sin tur förhoppningsvis rör lire vidare samhällsbegrepp.
Om man ställer begreppet värdegrund upp och ner så förstår jag sen din fortsatta tankegång. Men spelarna i ett lag bär inte upp en förenings värdegrund, det är tvärtom spelarna som ska bottna i värdegrunden. Grunden brukar väl vanligen ligga i botten? Om spelarna ska bära grunden så blir de ju plötsligt fundamentet som grunden ska vila på. Men spelare komma och gå, det till trots ska värdegrunden bestå. Det är en helt annan fråga om var och en i laget (individer) verkligen lever upp till värdegrunden i alla delar och hela tiden. Med all säkerhet inte. Så ser verkligheten ut och så får man ta tag i problemet, om det upptäcks, och se om det går att komma tillrätta med. Skulle inte lagkaptenen vara en individ? Kaptener utses alltså efter principen om vem som i alla stycken bäst lyckas leva upp till föreningens värdegrund? Det är ju också en tanke. Men som kapten ska han naturligtvis inte, liksom inte heller någon annan, försätta klubben i den situationen. Det var otroligt illa agerat så klart, och levde naturligtvis inte heller upp till värdegrunden, men det innebär inte som någon logisk följd att det var den som havererade. En individ gjorde bort sig själv och därmed klubben som han representerar. Att det i vissa läger uppstår skadeglädje köper jag, men jag köper inte lika enkelt den sågning av allt vad värdegrunder heter som gjordes i krönikan tfa det inträffade.
4
Gäst: Tapas skrev | 25 Sep 2017 - 12:38
Hälften av klacken menar jag såklart :)

Men 25% som är kvinnor skulle också vara 23-24 procentenheter fler än vad storstadsklackarna har.
1
Gäst: Realist skrev | 25 Sep 2017 - 11:33
Rogers argumentation bygger på (den feministiska) myten att män och kvinnor i grunden är helt lika och alla skillnader är en frukt av samhällets förväntningar och stereotypa behandling av könen.
4
Gäst: Janne Frid skrev | 25 Sep 2017 - 10:02
"Hälften av halva klacken"
Det är alltså en fjärdedel?..
Är det bra eller dåligt?
4
Gäst: Tapas skrev | 25 Sep 2017 - 09:41
Roger:

Långsökt much? Du håller inte med om att ÖFKs kulturarbete och Falkarnas idé har lockat till sig fler kvinnor än om det vore snack om att spelarna ska "man-up" och "visa" bollarna? Tror du halva klacken hade bestått av hälften kvinnor om den från början hade haft maskerade män som skriker h*ra och skakar galler efter förluster?

Bra krönika Agne!
3
Gäst: Foppa21 skrev | 25 Sep 2017 - 09:38
Roger - det är väl ganska givet att många kvinnor har lockats av ÖFK:s mjukare framtoning. Mjuka värden lockar kvinnor, det visar opinionsundersökningar gång på gång i samband med riksdagsval.
Här handlar det dessutom inte om "en individ" i laget utan lagkaptenen. Han som ska föregå med gott exempel klarar inte att rätta sig efter en flygvärdinna. Föreningens värdegrund betyder väl inte ett skit om spelarna inte kan bära upp den?
Att det blir starka reaktioner, och i vissa läger en hel del skadeglädje, får man räkna med. Så blir det när man faller från höga hästar.
10
Gäst: Roger skrev | 25 Sep 2017 - 00:23
Det är ju så enkelt att raljera kring värdegrund, särskilt när skribenten inte alls verkar kunna göra skillnad på en organisations värdegrund och de individer som befolkar samma organisation. Dessutom tror jag att det är dags att börja fundera över den egna värdegrunden. Att nedlåtande insinuera att kvinnors intresse för ÖFK inte beror på spelet, och inte heller på framgångsvågen utan att de i stället lockats av och vurmar de mjuka, bedårande tonerna som springer ur ett värdegrundsresonemang. Den vidare tolkningen blir då att skribenten anser att fotboll är till för män, män som spelar kan alltså bara uppskattas och förstås av män, de som refereras till som nördar. Män, rejäla och hårda män, är alltså intresserade av fotboll. Kvinnor, mjuka och väna varelser, bryr sig om värdegrunder. Kom igen nu, kom in i nutiden. Först avfärdas värdegrund som ett förljuget och värdelöst modeord enbart, som nyttjas av de med makt för att förleda omvärlden, och därpå påstås att det är just värdegrunden som attraherar kvinnorna. De ses alltså som inte kloka nog att genomskåda lögnen, utan de låter sig förledas och sväljer svagsint nog "dumheterna" med hull och hår. Märkligt resonemang kan jag tycka. Men så ser det tydligen ut i ett manschauvinistiska fotbollsresonemang. Tur då att synpunkterna på matchen i stället höll hög kvalitet. Bättre att hålla sig till det än att villa bort sig i sånt som man inte alls behärskar.
24
Gäst: Håller med! skrev | 24 Sep 2017 - 23:13
Påläst, engagerat och konstruktivt! Ja, det här önskar man av länets sportjournalister. Det skrivs mycket om ÖFK givetvis och där finns det många som är riktigt insatta, men damernas matcher!?
4
Gäst: Det var bättre för skrev | 24 Sep 2017 - 22:37
Som vanligt en mycket bra krönika/analys av Agne Svärd, där har ÖP sporten mycket att lära.
25
 
Sök på fotbollz.se
   
  Startelvan i dag  
  av Haldo Jonsson | Idag - 13:39  
 

Aly Keita – Sam Mensiro, Thomas Isherwood, Noah Sonko Sunberg, Kalpi Outtara – Isak Ssewankambo, Charlie Colkett, Ludvig Fritzson, Nebyou Perry – Felix Hörberg, Blair Turgott

 
  Läs mer...  
 


 
  Inför matchen: ÖFK - Djurgården  
  av Kim Sunding | Idag - 08:41  
 

Corona-oro i hemmalaget! Men motståndarna Djurgården spelade så sent som i torsdags, utnyttjar ÖFK detta?

 
  Läs mer...  
 


 
  Följ ÖFK - Djurgården via fotbollz.se  
  av Fotbollz.se | Idag - 08:39  
 

Djurgårdens IF


Fotbollz.se ger alla läsare info genom referat, bilder, matchens prestation och överraskning, båsta målskyttarna, statistik och krönika från matchen. Du får veta resultatet i O'Learys tipset och vilka de tre bästa spelare är i Trissen. Du kan skriva och läsa i forumet och om vad andra tycker om matchen. Fotbollz.se har tre medarbetare på Jämtkraft Arena

Glöm inte O'Learys tipset

 
  Läs mer...  
 


 
  Befriande om Covid19  
  av Haldo Jonsson | Igår - 19:40  
   
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
Igår - 10:19 Flera skadade spelare i Djurgården
18 Sep 2020 - 23:32 Djurgårdens tränare Kim Bergstrand om ÖFK
18 Sep 2020 - 22:41 Ungdoms fotboll ÖFK lördag
18 Sep 2020 - 14:54 Covid 19 i ÖFK:s trupp
18 Sep 2020 - 14:46 ÖFK:s form är bättre än Djurgårdens
18 Sep 2020 - 10:24 Stugunsonen Viktor Gyökeres gjorde mål för Potters lag Brigh
17 Sep 2020 - 16:14 Amir Azrafshan övertygar
17 Sep 2020 - 15:56 Succé för Dino Islamovic i Europa League
16 Sep 2020 - 22:53 Saman Ghoddos till England
16 Sep 2020 - 16:57 Förvandlat ett ÖFK i kris - hyllas nu som en människokännare
16 Sep 2020 - 14:50 Blair Turgott i kanonform - blev trissvinnare mot Örebro SK
15 Sep 2020 - 23:07 Lars Larssons Tankar
15 Sep 2020 - 22:47 Ken Sema stor cuphjälte för Watford
15 Sep 2020 - 20:35 Charlie Colkett uppmärksammades
15 Sep 2020 - 20:25 Beröm för Amir Azrafshan och ÖFK
15 Sep 2020 - 13:30 Korta Nyheter
15 Sep 2020 - 07:32 Bilder ÖFK -Örebro SK 0-0
15 Sep 2020 - 00:34 ÖFK utan energi får vara nöjd med poängen
14 Sep 2020 - 22:47 Matchreferat ÖFK- Örebro SK 0-0
14 Sep 2020 - 22:23 Få målskott för båda lagen
 
 
 
Herrar
av: The Countryman | 16 Sep 2020 - 10:20
därför att det finns m