meny  
 
 
- Start
- Nyheter/Information
 
- Spelprogram/Referat
- Spelartruppen
- Statistik
- Hemmaarena
- Återblick -22
- Återblick -21
- Återblick -20
- Återblick -19
- Återblick -18
- Återblick -17
- Återblick -16
- Återblick -15
- Återblick -14
- Återblick -13
- Återblick -12
- Återblick -11
- Återblick -10
- Återblick -09
- Återblick -08
- Återblick -07
- Återblick -06
- Intervjuer
- Länkar
- Forum
 
- Kontakta oss
 
tabell Aktuell tabell   skytteliga Skytteliga
 
- Allsvenskan  Tabell
 
 
 
     
   
     
 

SMICKRANDE SIFFROR I GALEN FÖRESTÄLLNING
av Agne Svärd
Publicerad 7 Apr 2019 - 23:26 Uppdaterad 7 Apr 2019 - 23:32

Tre poäng är alltid tre poäng...
... men det är bara att konstatera att ÖFK kom undan med blotta förskräckelsen i årets allsvenska hemmapremiär mot nykomlingen Falkenbergs FF.
3–2 är smickrande siffror för hemmalaget i en smått galen tillställning där mottot tycktes vara att ge och ta så får det bli som det blir. Det är sällan, åtminstone när ÖFK spelar hemma på Jämtkraft arena, där mittplanen passeras i rask takt och det mesta händer i planens två straffområden. Den som kan hitta någon form av struktur i den här matchen får gärna räcka upp en hand.
Men det var kul, spännande – och jäkligt kallt i aprilrusket...
Och så fick vi se tre ovanliga, och mycket snygga, hemmamål, alla dessutom inprickade med vassa vänsterfötter. Det hör heller inte till vanligheterna, det ska gudarna veta.

Efter bortapremiären mot AIK (0–0) hyllades ÖFK för sin ytterst solida försvarsinsats, på Friends levererade man ett skolexempel på hur man spelar ett framgångsrikt försvarsspel över hela banan. Däremot blev det inte så många möjligheter att praktisera anfallsfotboll i den matchen.
Mot Falkenberg hoppades man att det skulle bli betydligt mera av den varan. Det blev det också. Tre vackra mål och en hel del andra fina möjligheter.
Men.
Samtidigt krackelerade försvarsspelet; Falkenberg gjorde två mål, fick ett regelrätt mål bortdömt (offside, hur det nu kunde bli det?), tilldömdes två straffsparkar (billiga men dock dömda) och hade en boll i ribban...
Kort sagt: Så fort bollen landade i ÖFK:s straffområde for den omkring som en brännhet flipperkula, hemmaförsvaret hade otroligt svårt att ta undan andrabollarna och någon form av oreda utbröt alltför ofta för att jag skulle vara nöjd. För mig kom det därför mer som en bekräftelse än som en överraskning när Noah Sonko Sundberg fipplade in Falkenbergs kvitteringsboll (2–2 några minuter före slutet) i egen bur sedan Aly Keita räddat ett närskott.
Det låg liksom i luften, faktiskt under hela matchen. Försvarsjobbet den här gången var oprecist från minut 1 fram till slutsignalen. Kanon mot AIK – inte godkänt mot Falkenberg!

Men som tur var small det tre gånger bakom Hampus Nilsson (samma Hampus som gjorde ett gästspel ÖFK 2016) i Falkenbergs mål. Jag är övertygad om att de flesta på arenan kommer att minnas fyrverkeriet en lång tid framöver;
# 40:e min, 1–0: Hosam Aiesh får bollen ute till höger, driver inåt i banan och klipper till med vänstern från 22 meter. Bollen far som en projektil i nät via ribban. Årets fullträff så här långt i Allsvenskan. Vilken kula!
# 59:e min, 2–1: Charlie Colkett skaffar sig manöverutrymme en bra bit utanför Falkenbergs straffområde, peggar upp bollen för sin fina vänsterfot och trycker in den i burhörnan via Hampus Nilssons händer.
# 88:e min, 3–2: Thomas Isherwood får bollen långt ute till vänster, nästan ute vid sidlinjen, måttar ett inlägg med sin vänsterfot men bollen seglar istället över Hampus Nilsson och in i den bortre burhörnan! Själv hävdar Isherwood att det var ett välplanerat skott men jag är inte helt övertygad...
Om de här målen kan man säga att Hampus NIlsson kanske inte hade sin bästa dag på jobbet. Chanslös på Aiesh vänsterslägga, absolut, men Falkenbergsmålvaktens utgångsposition på mål 2 och 3 kunde nog ha varit bättre, det är i alla fall min känsla efter att ha kollat igenom tv-bilderna från matchen.

Här är några andra noteringar;
# Ian Burchnall hade gjort två förändringar i startelvan. Rewan Amin och Alhaji Gero ut, Curtis Edwards och Dino Islamovic in. Dessutom roterade ÖFK-coachen sitt manskap mer än Graham Potter någonsin gjorde. Då förstår ni att det ständigt skiftades positioner, dock utan att det aldrig fungerade riktigt bra. Burchnall får nog fortsätta att fundera på hur han ska formera sitt manskap för att få ut bästa effekt. Det är en hel del som måste kuggas om, åtminstone om man tar de här inledande matcherna som underlag. Trots fyra poäng!

# Men att Curtis Edwards (petad mot AIK) ska finnas med vid avspark torde väl vara uppenbart även för ÖFK-chefen. Bäst på plan efter en något avvaktande start, Edwards bidrog med bland annat två målgivande passningar. Kontraktsförhandlingarna måste skötas vid sidan om, att utöva någon form av påtryckningar genom att ställa spelare åt sidan låter för mig bara larvigt. Tre poäng måste väl vara det viktigaste, alla dagar i veckan. Och då ska dom bästa spela!

# Matchens artist (inte spelare) var utan tvekan Charlie Colkett. Brittens vänsterfot, som jag redan skrivit om vid ett antal tillfällen, firade stora triumfer med massor av delikata och öppnande passningar samt dessutom en riktig målraket. Colkett fick den här gången rollen som ”sittande” på mitten, den passade honom utmärkt. Men Colketts arbetsradie måste bli större. Nu opererade han utmärkt i planens längdriktning men jag vill också se honom jobba i sidled. Det var exempelvis en del av storheten i Brwa Nouris spel, han gav (ständigt löpande) stöd åt kantspelarna. Här finns Colketts stora förbättringspotential!

# Hosam Aiesh hade med AIK-matchen i benen flyttat fram formen några snäpp även om det fortfarande saknas lite bett i löpningarna. Men målet glömmer jag inte i första taget och hans attacker ute till höger skapade dessutom ett flertal hörnor.

# Dino Islamovich hade två kanonlägen men brände både. Det var inte hans dag den här gången.

# Mittbacken Tom Pettersson hade tre lägen efter hörnor. Han var närmast när han pricksköt en Falkenbergsförsvarare i bröstet.

# Målvakten Aly Keita imponerar aldrig när motståndet, på papperet, är ”svagare” Visserligen en kanonräddning på straffen och en blixtrande fotparad före Sonkos självmål men bitvis såg det darrigt ut och spelet med fötterna var väl sämre än på länge? Keitas tillslag när han skär bollen med underskruv är helt enkelt dassigt, inte minst i motvind!

# Tesfaldet Tekie hade en tung dag. Han såg inte ut att vara närvarande, det kopplade inte riktigt mellan huvud och fötter. Det här var första gången som jag såg honom riktigt dålig.

# Jag tyckte uppriktigt synd om Falkenberg som inte fick någonting med sig från den här tuffa bortamatchen när man gör en så bra prestation. Hallänningarna hade en offensiv inställning till uppgiften, anföll ofta med mycket folk och vågade satsa på ett högt försvarsspel som gav hemmalaget en hel del bekymmer i uppspelsfasen. Och så blir man straffade av tre vänstersläggor...

# Jag tycker att Allsvenskan så här långt har bjudit på mycket trevliga resultat, alltså om man har ÖFK-ögon. Speciellt bra tycker jag om oavgjorda matcher...

# Slutligen, här är mina betyg på ÖFK:s spelare (skala 1–6): Aly Keita 2, Noah Sonko Sundberg 2, Thomas Isherwood 2, Tom Pettersson 3, Isak Ssewankambo 3, Charlie Colkett 4, Tesfaldet Tekie (62) 2, Curtis Edwards 4, Hosam Aiesh 3, Dino Islamovic (68) 2, Revan Morrison (78) 2. Ersättare: Jerell Sellars (62) 2, Alhaji Gero (68) 2, Rewan Amin (78) kort speltid, betygsätts ej.

 
 
2 Kommentarer:
Gäst: HR skrev | 8 Apr 2019 - 00:13
Jag anser liksom skribenten att Edwards bör vara en given startspelare framöver. Det visade han idag. Aiesh form är på uppåtgående. Han är snart tillbaka i toppform och då är det få som kan stoppa honom när han utmanar. Han fick med sig 3-4 hörnor i första halvlek när han utmanade Falkenbergs backar. Han krönte sin dag med det mäktiga skottet långt utifrån. Han kommer att bli oerhört nyttig framöver för ÖFK! Försvaret måste man fundera lite på. Jag anser att Mukibii skall spela från start i backlinjen. Vi får en helt annan trygghet då. Han hoppade ju in förra matchen, men anses inte klara 90 min ännu antar jag. Mot Malmö vill jag se Tom, Isherwood, Mukibii och Weymans i en 4-backslinje. Om inte Weymans och eller Mukibii kan spela blir det Sonko och Isak Ssewankambo som tar de två platserna.
9
Gäst: Bojanic snurrfint skrev | 7 Apr 2019 - 23:53
Klockren analys, Agne. Du är rätt ute angående Colkett. Han har en väldigt fin vänsterfot, men han använder den nästan för ofta. Inlägg, inlägg, crossboll, inlägg. Vid ett par tillfällen syntes det att Morrison ville starta någon form av kombinationsspel runt straffområdet, men så fort bollen landade vid Colketts fötter så slogs det inlägg. Vi har tappat förmågan att hålla i bollen. Vid ledning 2-1 kunde man ha lugnat ned spelet, bytt kant, spelat hem, bytt kant igen osv. Men hela spelet ger ett stressat intryck. Inga linjer, ingen struktur. Vad och vart är våran spelidé? Helt bortblåst skulle jag vilja påstå.
27
 
Sök på fotbollz.se
   
  Vänta med att sätta betyg på årets ÖFK  
  av Agne Svärd | Idag - 09:39  
 

 
  Läs mer...  
 


 
  Följ GIF Sundsvall - ÖFK genom fotbollz.se  
  av Haldo Jonsson | Idag - 09:16  
 

Fotbollsfolkets egen sajt fotbollz.se ger alla läsare info genom referat, bilder, matchens prestation och överraskning, statistik och krönika från matchen. Du kan skriva och läsa i forumet och om vad andra tycker om matchen.

Nio medarbetare i fotbollz.se är enagerade att skildra matchen.

Du har väl inte glömt att tippa Hos Andreas-tipset.

 
  Läs mer...  
 


 
  GIF Sundsvall är en förening i förvandling.  
  av Haldo Jonsson | Igår - 10:48  
 

På påskafton smäller det mot nya GIF Sundsvall. Då är det dags för det spännande Norrlandsderbyt

 
  Läs mer...  
 


 
  Fotbollz.se rustar för ännu en säsong  
  av Haldo Jonsson | 27 Mar 2024 - 14:45  
 

Många medarbetare ställer upp för dig.

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
27 Mar 2024 - 10:44 ÖFK höll vad man lovade - en sistaminutenvärvning - men inge
27 Mar 2024 - 10:34 ÖFK:s tidigare spelare Henrik Bellman aktuell för Helsingbor
25 Mar 2024 - 10:34 Bråda dagar för ÖFK
23 Mar 2024 - 14:17 Var är målsinnet?
23 Mar 2024 - 12:55 Matchreferat ÖFK borde ha avgjort i första halvlek
23 Mar 2024 - 11:12 Startelvan i dag
22 Mar 2024 - 15:39 Intressant genrep mot Skövde.- Svår att ta ut en backlinje
22 Mar 2024 - 13:18 Superettans bästa spelare 2024 -unibet
22 Mar 2024 - 10:12 Så här gjorde vi för att ta in pengar till ÖFK - kanske ett
21 Mar 2024 - 16:04 En annorlunda dag
20 Mar 2024 - 19:27 - 'Vi ska värva en ny forward'
20 Mar 2024 - 15:24 Det syns på alla att det börjar närma sig seriestart - rappo
19 Mar 2024 - 20:25 Upptaktsträff Superettan i dag
18 Mar 2024 - 21:23 Mittfältaren Albin Sporrong åter till ÖFK
18 Mar 2024 - 20:41 Tråkigt, tråkigt - Mansour Sinyan långtidsskadad
18 Mar 2024 - 17:52 Träning inför genrepet mot Skövde
18 Mar 2024 - 10:46 Företagsam ledning ger framgång
16 Mar 2024 - 15:48 Matchreferat ÖFK vann klart mot Gefle iF som inte hade mycket att sätta e
16 Mar 2024 - 14:13 Startelvan i dag
15 Mar 2024 - 16:13 Inför ÖFK - Gefle IF