meny  
 
 
- Start
- Nyheter/Information
 
- Spelprogram/Referat
- Spelartruppen
- Statistik
- Hemmaarena
- Återblick -19
- Återblick -18
- Återblick -17
- Återblick -16
- Återblick -15
- Återblick -14
- Återblick -13
- Återblick -12
- Återblick -11
- Återblick -10
- Återblick -09
- Återblick -08
- Återblick -07
- Återblick -06
- Intervjuer
- Länkar
- Forum
 
- Kontakta oss
 
tabell Aktuell tabell   skytteliga Skytteliga
 
- Allsvenskan  Tabell
 
 
 
     
   
     
 ÖFK Nyheter
 
Välkommen till ÖFK Nyheter. Detta är en webbplats speciellt för alla som gillar ÖFK men även för andra intresserade. Avsikten med sidan är att den skall ha ett lättillgängligt och aktivt debattforum samt att Du bl a skall kunna läsa matchreferat, spelarinformation och intervjuer.
 
Senaste Matchen   Nästa Match
AIK Östersunds FK
0 1

Läs mer... Läs mer...
 
Östersunds FK Kalmar FF

2020-08-17 19:00
Jämtkraft Arena
 

 LEGENDEN TORBJÖRN NILSSONS TANKAR KRING FOTBOLL
av Martin Nylander
Publicerad 7 Jun 2019 - 10:33 Uppdaterad 7 Jun 2019 - 11:14

Torbjörn Nilsson

Denna vecka fick jag förmånen att lyssna till en av Svensk fotbollshistorias stora profiler, Torbjörn Nilsson. Han talade om organisation och organisationsutveckling. Jag kunde inte undgå att under den ca 1,5 h långa föreläsningen reflektera och försöka applicera det han sa på ÖFK igår under Graham Potter och idag under Ian Burchnall. Förbered er på en lång helgläsning!

OBS! Jag har redan fått feedback på artikeln och jag ska förtydliga och trycka på hur komplext det kan vara att ta över en klubb som precis slagit Arsenal, där många spelare sålts därefter, samt där man haft över 6 år på sig att komma dit. Tänk på att det tar tid att bygga ett lag!

Torbjörn o Martin

Jag skriver nedanstående artikel med stor ödmjukhet och där jag försöker dra ut seansen ur Torbjörn Nilssons föredrag och omsätta det till fotbollen och i detta fall ÖFK. Jag kan självklart vad gäller ÖFK vara helt ute och segla pga att jag saknar tillräcklig insikt. Oaktaktat detta kan det även för ÖFK, och alla andra, finnas godbitar att reflektera över!

Kanske är det inte alla som vet vilken Torbjörn Nilsson är här på forumet?! Han är känd som en av Sveriges bästa anfallsspelare genom tiderna. Han var med och vann UEFA cupguld med IFK Göteborg 1982. Han har varit proffs i FC Kaiserslautern och PSV Eindhoven. IFK Göteborg blev med UEFA cupguldet blåvitt med hela det svenska folket och Torbjörn Nilsson fick en given plats i alla svenska fotbollsälskares hjärta. I finalmatcherna mötte man Hamburger SV. I den första matchen hemma lyckades man bragdartat vinna med 1-0. I returen var blåvitt fruktansvärt nedskrivna, tyskarna skulle köra över de blåvita. Men vad händer? Jo blåvitt är satt under press i 90 minuter men Torbjörn Nilsson och blåvitt vinner med 0-3 på bortaplan och JA det är till stor del Nilsson som ligger bakom bragden med ett mål och två assist. Men Torbjörn har även varit tränare för Svenska U21 landslaget, tränare i damfotbollslaget Kopparberg/Göteborg FC samt ass tränare i Blåvitt. Men han har även en karriär i det privata där han bla drivit en restaurang.

Torbjörn Nilsson säger sig ha varit en mycket tillbakadragen blyg pojke utan talförmåga, svårt att ta till sig när han nu står och talar obehindrat i 90 minuter?! Han tog exemplet när han skulle gifta sig i anslutning till att proffskarriären var avslutad. Mot slutet av festen reste sig Torbjörn upp och skulle hålla ett tacktal. Han sneglade på målvakten Tomas Wernersson som satt med armarna i kors och hånlog för han kände Torbjörn och den killen kan inte prata, och vad händer jo Torbjörn håller historiens kortaste tacktal. ”Kaffe” är det enda han får ur sig och pekar i riktningen mot kaffebordet.

Mot dessa bakgrunder är det förstås så att man lyssnar lite extra när man får chansen att lyssna till en legend. Först vill jag vara tydlig med en sak, inget ont sagt om Torbjörn Nilsson eller för den delen någon av alla andra experter och föredragshållare på ämnet. Men man måste utgå från sin egen organisation och vart den står samt reflektera över det som sägs samt försöka omsätta detta inom den egna organisationen.

Som de flesta andra utanför och inom ÖFK har jag högst begränsad insyn i hur klubben styrs/leds, hur man tänker, hur olika ansvar egentligen är fördelat, hur ledarskapet utövas, hur interaktionen ledare spelare ser ut, hur arbetet läggs upp. Gällande det senare avser jag helheten inkluderat matchanalyser såväl före som efter samt feedback till spelare. Jag säger inte nedan hur det är inom ÖFK utan reflekterar mer utifrån min bild av hur jag uppfattar läget i klubben sommaren 2019.

Jag börjar resan här och först några sammanfattande punkter från föredraget…

  • Vilken typ av fotboll vill man spela?
  • Viktigt att sätta upp och tydliggöra målet för verksamheten!
  • Målet är drivkraften men det är viktigt att i tid sätta upp nya mål när det ursprungliga snart uppnåtts!
  • Viktigt att den som ska leda laget förstår vilken fotboll man vill spela!
  • Viktigt att den som ansvarar för scouting också förstår ovanstående samt inte bara tittar på spelares fotbollsegenskaper utan också vilken typ av spelare och person det är!
  • Viktigt att fundera över ledarens roll vs spelartruppen, ska denne vara en i gänget (ledare), stå utanför och ge order (chef) eller önskar man finna en person som kan möta båda dessa egenskaper?
  • Viktigt att ha en balans mellan spelare som karaktäriseras av att vara administrerare, kreatörer och producenter!
  • Det krävs noggranna analyser av vilka spelartyper, kompetenser och personligheter man plockar in!
  • Utveckling sker inte bara på fotbollsplanen, vilket feedback system man har är viktigt för spelarens utveckling!

Det är ovanstående Torbjörn pratar om men omsatt mot en privat/offentlig organisation, jag har bara vänt det tillbaka mot fotbollen! Som sagt i sin föreläsning tar Torbjörn utgångspunkt i fotbollen och fotbollsplanen med sina 11 spelare, dessa fotbollspelare är med naturlighet storheterna från 1980-talet. Några av dessa spelare är Tomas Wernersson, Glenn Hysén, Glenn Strömberg, Dan Corneliusson, bröderna Tord och Tommy Holmgren. Det är med stor humor och stort hjärta som Torbjörn beskriver dessa spelare men samtidigt med en visshet om att det krävs en rad kompetenser, spelartyper och egenskaper för att göra ett lag framgångsrikt. Glenn Hysén liknas med ett rektangulärt kylskåp som inte kunde spela fotboll, men blick för spelet hade han och stod alltid på rätt plats för att ta bort bollen från straffområdet. Glenn Strömberg var en spelare man inte kunde säga något åt, han gjorde ändå som han ville, en kreativ och oberäknelig spelare som inte heller motståndarna visste var man hade. Tord Holmgren var en grovjobbare som kunde springa/jobba i det oändliga på mittfältet men var också klok och hade en bra spelförståelse. Tommy Holmgren var en dribbler och omöjlig att ta bollen ifrån. Fick han bollen visste anfallarna att snart kommer en boll in i straffområdet som vi kan möta och förhoppningsvis sätta. Själv beskrev Torbjörn sig som lat och en spelare som aldrig tog hemjobbet och deltog i försvarsarbetet, han sparde krafterna till anfallsspelet. Han drar även en parallell till dagens fotboll och där anfallare aktivt deltar i försvarsarbetet, det innebär ju att dom alltid har hög puls och blir trötta. När det egna laget vinner bollen orkar anfallarna inte utmana och springa, dessutom kan avståndet till motståndarmålet vara onödigt långt om laget fallit djupt ner på egen planhalva.

När Fotbollz mötte Graham första gången sa han ungefär så här. Jag vill att vi ska hålla i bollen och låta motståndarna springa, vi ska ha hög teknisk färdighet och spelförståelse. Primärt skulle inte färdiga spelare värvas utan spelare som av någon anledning inte lyckats i sina tidigare lag. Detta sa något om hur han ville att ÖFK skulle spela fotboll och mot detta scoutades och värvades spelare. Om jag uppfattade detta rätt var detta såväl klubben identitet och tränarens vilja, den här fotbollen står vi för! Är det tydligt hur ÖFK tänker kring båda dessa frågor idag?

Målet för verksamheten är viktig och alla ska vara införstådd i detta. Viktigt är det också att tydligt kommunicera ut detta till omgivningen, utanför klubben. Har ÖFK samma mål idag som igår? Jag vet inte, men Daniel Kindberg var alltid tydlig med att tala om att ÖFK skulle bli framgångsrika i Europa och spela Champions League (tror jag det var).

Torbjörn Nilsson tog egna exempel från sin karriär där man satt upp ett mål och sedan uppnått detta men inte funderat ett steg längre. Luften gick liksom ur, vad gör vi nu, ska vi återupprepa målsättningen eller? Viktigt att i tid sätta upp mål och vid behov revidera dessa.

Graham stod som beskrivits ovan för hur fotboll då skulle spelas, står Ian och hela hans ledarteam för samma sak idag? Det är viktigt att alla styr mot målet och förstår detsamma och att detta genomsyrar verksamheten alltifrån träningar, rekryteringar, analyser osv. Ian har ärvt Grahams spelartrupp med allt vad det innebär av spelare, spelarkompetenser, personligheter och individuella bakgrunder. Skulle Ian eller några av de andra inte förstå och känna allt detta kan det bli svårt att få ihop ett presterande team.

Torbjörn menar på att scouting är svårt. Likaså är marknaden idag styrd av alla agenter som egentligen är rätt värdelösa för dom känner inte laget (-en) på djupet och kan omöjligen veta om deras adept passar in i laget eller ej. Därför är det viktigt med att ha rätt person som ansvarig för scout verksamheten. Meriter från förr är värdelöst i detta sammanhang. Här gäller det att förstå klubbens mål och vilja, att veta vilka egenskaper som söks, att lära känna individerna så att man är trygg med att dessa passar in, att lära känna hur individen egentligen tänker fotboll, vilken typ av fotbollsspelare är DU egentligen. Marginalerna i dagens fotboll är små och därför är det viktigt att individens innersta vilja kring hur fotboll ska spelas och klubbens stämmer överens, då kommer denne att trivas och få ut sitt max. Jag vet inte hur David tänker kring detta och vilken typ av människa och människokännare han är?

Jag vet inte hur Grahams förhållande till sina övriga ledare och spelare var mer än att det tycks ha varit familjärt och tryggt vilket talar för att Grahman kunde kombinera två roller i en (chef och ledare)! Är Ian samma person med samma egenskaper? Alla människor har olika egenskaper och förutsättningar och det är viktigt att fundera kring dessa när man rekryterar en ny chef/ledare. Torbjörn menade på att det är viktigt att fundera över ledarens roll vs spelartruppen samt övriga i ledningen, ska denne vara en i gänget (ledare), stå utanför och ge order (chef) eller önskar man finna en person som kan möta båda dessa egenskaper. Hur vill klubben att det ska vara, Ian har ärvt ett gäng spelare rekryterade under Graham, har han annan ledarstil än Graham?

Torbjörn talar en hel del om vikten av feedback. Utveckling av spelare sker inte bara på fotbollsplanen, vilket feedback system man har är därför viktigt för spelarens och laget utveckling. Han tog Sven-Göran Eriksson som exempel och menade på att han aldrig sa något under match eller efter matchen samma dag. Först dagen efter började han säga vad han tyckte, detta var i många fall för sent. Torbjörn menar på att det är centralt att ha ett genomtänkt feedback system, viktigt att ge spelarkritik tidigt, gärna under match men också individuellt under matchgenomgången efteråt för att spelaren ska kunna utvecklas. Vilket feedback system man har ska vara känt och accepterat av alla.

Fotbollsspelare! Bara för att man lyckats i en klubb säger inte att man lyckas i tex ÖFK, detta är mycket viktigt att förstå. Man kan även vända på frågan en som misslyckats i tidigare klubbar kan mycket väl lyckas i ÖFK. Man känner vilka medarbetare man har vilka deras starka sidor är, vilken kompetens dom har, hur dom tänker och vad som ska uppnås. Utifrån detta sätter man samma den arbetsgrupp (11´a) som ska lösa uppgiften.

Torbjörn talar sig varm om att lära känna de spelare man disponerar över, vilken typ av spelare är dom, hur tänker dom, vilken personlighet är man osv. Han talar om att det finns tre typer av karaktäristika - administrerare, kreatörer och producenter. Han menar på att alla spelare har lite av varje inom sig men att det oftast är en karaktär som sticker ut. Han tar Zlatan som exempel, han är kreatör och producent. När han gick till Barcelona förväntades han bara vara producent medan Iniesta och Messi skulle vara både kreatörer och producenter. Detta trivdes inte Zlatan med och därför blev han bara kvar ett år i klubben. Torbjörn menar på att det är viktigt att analysera inte bara det man ser hos en spelare utan hur denne tänker, hur den är som person mm. En adm jobbar hårt (Tom, Sonko, Bachirou), en kreatör försöker hitta nycklar till att låsa upp motståndarförsvaret (Hosam), en producent ska göra mål (Ghoddos).

Att sätta samma 11´an på planen utifrån detta är synnerligen viktigt. Att sätta två kreatörer som mittbackar skulle troligen vara förödande, likaså att sätta en producent som adm i försvaret skulle kunna vara förödande både för resultatet men också för att intresset hos individera som svalnar, här trivs jag inte. Torbjörn menar dock på att det kan vara viktigt att kombinera exempelvis en administratör och kreatör, kanske som mittbackar. Har man en kreatör till höger på mittfältet bör man inte ha en kreatör som högerback. Kan man hitta en spelare som kombinerar adm och kreativitet på mittfältet kan detta sannolikt vara bra och vinnande i längden (Bachirou). Sett utifrån detta får scouting rollen en enormt stor betydelse. Det krävs noggranna analyser av vilka spelartyper, kompetenser och personligheter man plockar in om dessa ska passa in i klubben, laget, spelsättet, 11´an eller på bänken.

Jag känner ingen spelare i ÖFK men tror att sett till spelarnas karaktäristika (adm, kreatörer och producent) finns en hel del att önska för att ÖFK återigen ska bli ett framgångsrikt vinnande lag.

Till sist, Torbjörn sa sig vara imponerad av dagens fotboll. Tempot i passningar, löpningar och beslutsfattning är så långt mycket högre idag än när han var aktiv. Man hade tid på sig att tänka och handla, den tiden är högst begränsad idag vilket ställer högre krav på valet av spelare vs den fotboll man vill spela och det resultat man vill uppnå.

Känner att det blev en lång sammanfattning kring ett ämne jag själv brinner för, kanske har artikeln väkt några tankar hos några av er. Har ni möjlighet att lyssna till legenden Torbjörn Nilsson så ta denna. Kom bara ihåg att ska han prata i 90 minuter så ta till det dubbla i tid för vem vill inte ta en bild med honom, snacka minnen eller pröva sina idéer med honom!

 
 
3 Kommentarer:
Gäst: bull skrev | 7 Jun 2019 - 19:56
Så sant att det tar tid med ny tränare och nya spelare,framförallt
att få sätta sitt eget lag med de spelare man själv väljer,tänker framförallt på just Göteborg men även Elfsborg ..så tålamod är viktigt. ,svårare att ta över AS lag än lag i lägre serier
170
Gäst: Martin Nylander skrev | 7 Jun 2019 - 18:48
Hej Pman! Jo delar av ÖFK är väldigt öppna utan att säga för mycket. Man vill gärna diskutera sådana saker som står i artikeln och gärna över en kopp kaffe. Jag tycker att man ska ha all kred för detta, man är öppna prestigelösa för nya/andras tankar och idéer. Det är jag riktigt glad för!
12
Pman skrev | 7 Jun 2019 - 17:34
Kul Martin att du orkar lägga tid och energi på detta för ÖFK så viktiga ämne. Vi får hoppas att några av dem som har något att säga till om i föreningen tar till sig budskapet.

För en som har följt föreningen sedan start är det tyvärr ledsamma tider just nu. Har man varit med om tider då motton som t.ex. "Vi ger oss aldrig", "Tydlig framförhållning vid all planering" och "En svettig skjorta om dagen" hela tiden togs på allvar på alla nivåer av ledare och spelare då har man svårt med att förlika sig med nuvarande situation. Detta ledde som bekant till avancemang till superettan, senare till allsvenskan, vinst av cupen och rätt så framgångsrikt europaspel.

Har t.ex aldrig hört eller läst om att Graham Potter lagd skulden på att t.ex. truppen är ung och inte tillräckligt erfaren. Att skylla ifrån sig ingick inte i tankemönstret hos någon på den tiden. Dessutom verkar tiden då man hade högt ställda mål vara förbi - tyvärr. Man längtar efter att både kompetens, vilja och ledaregenskaper ska åter infinna sig i rådande mörker.

Å andra sidan ska man inte bli allt för bitter därför att ledare som Graham Potter växer ju inte på träd. Det är inte vem som helst som med sitt ledarteam når så långt som till Premiere League. Kanske hade vi bara tur som fick hit och låna honom några år?
25
 
Sök på fotbollz.se
   
  Allsvenskans bästa bollkonstnär - Trissvinnaren Nebiyou Perry  
  av Haldo Jonsson | Idag - 11:12  
 

Trissvinnaren mot AIK: Nebiyou Perry

Aly Keita leder Trissen sammanlagt


Christer Nilsson leder fortfarande O`Learys tipset

 
  Läs mer...  
 


 
  Glädjens dag i går - ÖFK:s :nya VD på plats och det blev vinst för laget  
  av Haldo Jonsson | Igår - 20:05  
 

I går var det två händelser som gladde alla som gillar Östersunds Fotbollsklubb.

 
  Läs mer...  
 


 
  Exklusiv intervj med Saman Ghoddos  
  av Haldo Jonsson | Igår - 13:57  
 

Saman Ghoddos (bilden) berättar bland annat om om den kommade Cas domen och om sin tid i ÖFK. Foto. Haldo Jonsson

 
  Läs mer...  
 


 
  Spaning och tidgare betraktelser av Miguel Exposito  
  av Haldo Jonsson | Igår - 11:25  
 

Kul att i efterhand analysera vad som skrivs på fotbollz, här är utklipp ur Miguels två senaste betraktelser.
Här nämns framförallt Perry, Sellars, den magiska fyran och att tränarna måste byta taktiskt på slutet, in med Mensiro och Mukibii

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
Igår - 00:16 Matchreferat Stark första halvlek grundlade mycket viktig seger för ÖFK
13 Aug 2020 - 23:54 Rakt och enkelt - det här var nya ÖFK!
13 Aug 2020 - 23:46 Höjdpunkter AIK - ÖFK
13 Aug 2020 - 22:54 Matchens bästa spelare
13 Aug 2020 - 22:10 Matchens överraskning
13 Aug 2020 - 21:02 Matchens prestation(er)
13 Aug 2020 - 18:07 Startelvan i kväll
13 Aug 2020 - 15:19 Inför matchen: AIK - ÖFK
13 Aug 2020 - 14:05 Kvällen match mot ÖFK är en måstematch av mycket hög dignite
13 Aug 2020 - 11:43 Lars Larssons Tankar
13 Aug 2020 - 11:39 Så är läget bland spelarna i ÖFK
13 Aug 2020 - 09:17 Följ AIK - ÖFK via fotbollz.se
12 Aug 2020 - 18:29 Förslag; släpp in 50 falkar per match!
12 Aug 2020 - 17:40 Starkare AIK mot ÖFK
12 Aug 2020 - 10:55 Ser bra ut i väntan på AIK
12 Aug 2020 - 09:29 Kritisk Daniel Kindberg
11 Aug 2020 - 18:04 Från Forumet efter matchen mot Elfsborg
11 Aug 2020 - 10:19 Talangen som fått sitt genombrott - Nebiyou Perry
9 Aug 2020 - 23:22 Årets bästa på hemmaplan räckte till ingenting
9 Aug 2020 - 22:37 Bilder från ÖFK- IF Elfsborg 0-1 (0-0)
 
 
 
Herrar
av: hängiven | 13 Aug 2020 - 21:01
ÖFK, GRATTIS och TACK, vi alla behö