meny  
 
 
- Start
- Nyheter/Information
 
- Spelprogram/Referat
- Spelartruppen
- Statistik
- Hemmaarena
- Återblick -23
- Återblick -22
- Återblick -21
- Återblick -20
- Återblick -19
- Återblick -18
- Återblick -17
- Återblick -16
- Återblick -15
- Återblick -14
- Återblick -13
- Återblick -12
- Återblick -11
- Återblick -10
- Återblick -09
- Återblick -08
- Återblick -07
- Återblick -06
- Intervjuer
- Länkar
- Forum
 
- Kontakta oss
 
tabell Aktuell tabell   skytteliga Skytteliga
 
- Allsvenskan  Tabell
 
 
 
     
   
     
 

ÖFK, AL-HAKIM OCH BILLIGA STRAFFAR
av Agne Svärd
Publicerad 6 Jul 2019 - 23:36 Uppdaterad 7 Jul 2019 - 00:00

Ytterligare en värdefull poäng när ÖFK spelade 1–1 mot Sirius på Studenterna i Uppsala. Men det hade blivit tre om inte domaren Mohammed Al-Hakim för, som det känns, femtielfte gången bestämt sig för att jävlas med klubben och ge motståndarna en straff som bara han och några enögda hemmasupporters kunde hitta. Senast det hände var i slutet av oktober förra hösten när ÖFK föll i Norrköping.
Den var så billig så jag nästan skämdes över Al-Hakims beslut.
Lika billigt var det nu; Eirik Haugan satte handen i bröstet på Sam Lundholm när Siriusspelaren utmanade ÖFK-spelaren i straffområdet tio minuter före slutet och Lundholm stöp som en klubbad oxe. Al-Hakim gick på den blåsningen.
Och det sämsta av allt: Al-Hakim har stått alldeles utmärkt placerad när han tagit sina beslut. Själv misstänker jag alltid bristande fotbollskunskap när jag ser den här typen av domslut, Al-Hakim kan sin regelbok men kan inte läsa av situationen.

ÖFK har nu spelat åtta matcher sedan man senast vann, 3–0 mot Helsingborg i slutet av april. Fem har slutat oavgjorda, tre har förlorats. Det är inget katastroffacit men en poäng ger dålig utdelning i tabellen. Men å andra sidan; presterar man en så dålig halvlek som den första i eftermiddags då förtjänar man inga poäng över huvud taget. Försvarsmässigt var det helt okej, anfallsmässigt rent bedrövligt. En snabb kontring där Hosam Aiesh avslutade svagt och en Aiesh-dribbling med misslyckat inspel, det var allt. Resten platsar enbart i papperskorgen!
Så här var det; Sirius (som de flesta andra lag den här säsongen) mördade med sin höga press alla ansatser för ÖFK att bygga upp sitt spel bakifrån, det var inte många gånger som ÖFK lyckades passera mittlinjen med någon form av tanke och organisation. Hemmalaget gjorde Sixten Mohlin, Sam Mensiro och Thomas Isherwood till spelförare, det har dom inga fötter till att klara – åtminstone inte den här gången. Och någon plan B hade ÖFK, trist nog, inte att bjuda på i den första ronden.

Det blev bättre i andra halvlek, klart mycket bättre. Marco Weymans ersatte en otajmad Isherwood på vänsterkanten (Isak Ssewnkambo tog backplatsen med Weymans framför sig) Curtis Edwards fick en lägre utgångsposition och kunde därifrån sköta uppspelen med sin sköna passningsfot. Och längst fram kröp Dino Islamovic och Alhaji Gero närmare varandra.
Genast hade vi ett nytt ÖFK-lag på banan som spelade fotboll på Sirius planhalva istället för i och kring Sixten Mohlins straffområde!
Det gav bland annat det här:
# 46:e min: Dino Islamovic frispelar Alhaji Gero men Gero lyckas på ett närmast mirakulöst sätt skjuta utanför Siriusmålvakten Lukas Jonssons vänstra stolpe (hur gick det till?).
# 51:a min: Gero får sin revansch när han, åter framspelad av Islamovic, ställs öga mot öga med Lukas Jonsson. Geros första fullträff för året ger ÖFK ledningen med 1–0.
# 58:e min: Hosam Aiesh serverar Islamovic ett kanonläge men där visar Islamovic inget som påminner om en potentiell skyttekung. Det finns ingen som helst beslutsamhet i agerandet när han vinklar bollen långt utanför med sin vänsterfot. Visserligen blir ÖFKforwarden störd bakifrån men där ska det faktiskt bara smällla!
# 83:e min: Bara tre minuter efter Sirius straffkvittering får Alhaji Gero ännu ett friläge. Den här gången skjuter han rakt på Siriusmålvakten.

***
Här är några noteringar;
# Sixten Mohlin använder sig av många okonventionella metoder i sitt målvaktsspel. Det ser inte säkert ut, snarare tvärtom, men det viktiga är trots allt att han står i vägen för bollarna...

# Noah Sonko Sundberg var grinigare än vanligt den här eftermiddagen. Men jag förstår varför – alla som möter Siriusfowarden Philip Haglund tappar humöret...

# Eirik Haugan orsakade Sirius straff. Men å andra sidan svarade han för matchens brytning när han i mitten av andra halvlek fångade in nämnde Haglund i fritt läge framför Sixten Mohlin.

# Thomas Isherwood är långt ifrån den form han visade i början av serien, den halvlek han fick vara med var verkligen inte bra. Dessutom drog han på sig ytterligare ett gult kort, hans sjätte för säsongen, och är därmed avstängd (för andra gången!) i hemmamötet med Norrköping nästa söndag.

# ÖFK:s mittfält (samma gubbar som senast mot Göteborg) hade ingen riktigt bra dag, åtminsone som enhet. Curtis Edwards var den ende som såg till att passningarna gick till en medspelare, Rewan Amin jobbade hårt med varierande framgång medan Isak Ssewankambo var lika blek den här gången som han var bra mot Göteborg. Han kom helt enkelt aldrig in i matchen.

# Jag blev jätteglad när Alhaji Gero äntligen fick göra ett mål (jag hade dömt ut honom totalt minuterna innan när han brände sin första möjlighet...) men jag inser att han aldrig kommer att bli att lita på som målfabrikör. Han har inte de egenskaperna. Men han har en del andra, absolut!

# Dino Islamovic behövde en halvlek på sig för att komma igång efter sommarvilan och avstängningen senast. Förutom två genialiska instick till Gero (bland annat) hjälpte han Sixten Mohlin att freda det egna målet när Marco Weymans styrde bollen åt fel håll efter en Siriushörna.

# Högersidan är just nu ÖFK:s offensiva sorgebarn. Sam Mensiro (återigen vikarierande lagkapten) passar nästan alla bollar till sina kompisar i backlinjen och bidrar inte med ett smack framåt samtidigt som Hosam Aiesh åter gjorde en blek figur. Kan det vara så att Aiesh behöver få en annan högerkompis än Mensiro för att fa fart på sitt spel? Det här funkar i varje fall inte.

# Här är betygen (skala 1–6): Sixten Mohlin 3 – Sam Mensiro 2, Eirik Haugan 3, Noah Sonko Sundberg 4, Thomas Isherwood (46) 1, Rewan Amin 3, Isak Ssewankambo 2, Curtis Edwards 4 – Hosam Aiesh 1, Dino Islamovic 3, Alhaji Gero 3. Ersättare: Marco Weymans (46) 2.

***
Till sist; ÖFK:s ekonomiska läge blev den här veckan föremål till förgiftad debatt (vilken gång i ordningen de senaste åren?) sedan sponsorn Nils-Åke Hallström (Industrikoncernen Hallströms) i en intervju med LT:s Jens Stenman uttryckt sin oro över läget och varnade för en framtida konkurs. Givetvis fick Hallström, LT och ÖP (där texten också publicerades) på käften av de ÖFK-talibaner som alltid rycker ut till klubbens försvar. Och ÖFK:s styrelse fann sig föranlåten att komma med ett uttalande på klubbens hemsida där man hävdar att kritikerna (Hallström och andra) inte begriper skillnaden mellan föreningsdriven verksamhet (exempelvis elitfotboll) och vinstdrivande bolag.
För att riktigt understryka att det är ordning i kassaboken skriver man ”ÖFK är en av få elitklubbar i Sverige som per 2018-12-31 inte hade någon checkräkningskredit”.
Fan vore väl annat när klubben under de senaste två åren cashat in drygt 73 miljoner på sitt Europaspel och dessutom under 2018 sålde spelare för 67 miljoner kronor. Sammanlagt 140 miljoner (utöver den sedvanliga intäktsmassan som är betydande i de här sammanhangen)!

Men redan när vi gick in i det här året såg alla som har minsta kunskap om föreningsekonomi att ÖFK:s budget var underfinansierad, dessutom helt beroende av spelarförsäljningar (20 miljoner). Och sedan dess har verkligheten slagit brutalt mot klubben; sponsortapp (kommunen och Östersundshem exempelvis) och minskade publikintäkter ger direkta och tuffa effekter i kassakistan samtidigt som klubbens kostym såväl sportsligt spm administrativt är för stor.
Och när vi nu hunnit halvvägs in på 2019 har, vad jag fått veta, ÖFK redan tvingats två checkräkningskrediter på sammanlagt fyra miljoner för att klara av att hantera utgifterna. Och det räcker ändå inte; spelarnas junilöner kom inte när de skulle (åtminstone inte för alla, några var dessutom tvingade att ta hjälp av sina respektive agenter för ut att få pengarna), verksamheter i samband med ÖFK:s hemmamatcher har inte fått betalt för sina insatser, klubben har haft skulder till Skatteverket som påverkat att några av de utländska spelarna inte kunnat få svenskt personnummer (och då blir deras tillvaro rätt krånglig...) inom rimlig tid.

Till och med jag, som inte är någon ekonomisk expert, begriper att när man inte kan betala räkningarna, åtminstone inte i tid, så är läget bekymmersamt. Nu är det visserligen en ganska vanlig företeelse i sportens värld men när det gäller ÖFK så har ju förutsättningarna för en sund och stabil ekonomi varit osedvanligt goda de senaste åren med tanke på de 140 miljonerna, då ska man inte kunna hamna i den här situationen.
ÖFK-styrelsens inlaga i den här frågan tyder på en bristande självinsikt. Men antingen vet den något som vi andra inte känner till eller så inser den inte digniteten på problemet. Och då brukar det, förr eller senare, gå åt helvete!
Jag tycker att det finns all anledning för ÖFK att ta Nils-Åke Hallströms varnande ord på största allvar istället för att undersöka möjligheten att industri-vd:n ska ha uppträtt illojalt mot det sponsorkontrakt han tecknat med klubben. Det gagnar definitivt ingen.

.

 
 
12 Kommentarer:
Gäst: Håkan skrev | 11 Jul 2019 - 09:12
Visst kan man ställa frågor till ÖFK, men de svar man får är inte alla gånger så uttömmande, som deras artikel, skapar mera frågor än svar
63
Gäst: Blupish skrev | 10 Jul 2019 - 13:53
Agne som många andra skrivit, första delen var mycket bra. Men stycke 2 känns bara slarvigt och o-charmigt. Om en Sponsor är så orolig (mediakåt i min värld, framstår Hallström) kan man ju ta ett möte med representant från föreningen och få svar på sina frågor. Som man brukar göra.
30
Gäst: @Roger skrev | 8 Jul 2019 - 11:11
Nä, precis, Agne ska hålla sig borta från ekonomin. Det bör väl alla göra? Med undantag för Falkar + alla som bojkottar Mittmedia. Det är deras analyser vi vill läsa!!!!
63
Gäst: Undrar1 skrev | 7 Jul 2019 - 23:11
Vilka ska Mensiro spela bollen till (framåt) när alla står o tittar på,ingen mittfältare,forvard rörde sig ju!!!!!
4
Gäst: Silbersky skrev | 7 Jul 2019 - 23:05
När det gäller den feldömda straffen så är det egentligen ganska enkelt. Domaren som har sina rötter från 08-land är bara människa han också, självklart letar han efter ett tillfälle som kan hjälpa Uppsalalaget till en poäng, och den som söker han finner, som nån filosof sa.
3
Gäst: Hm skrev | 7 Jul 2019 - 19:01
Totalt 7 är fruktansvärt lite sett till att Sirius lät honom ha bollen hela matchen.
3
Gäst: Lars Larsson, Sthlm skrev | 7 Jul 2019 - 08:43
Replik Klas.
Det är bara kalla fakta från matchen igår. Fakta som visar att Mensiro emellanåt även spelar framåt. Agne menar ju att det är lite sådant förekommande från Mensiros sida. Sedan är det ju relativt vad som är mycket eller lite. Där kan vi ha olika preferenser.
5
Gäst: Klas skrev | 7 Jul 2019 - 08:24
Vad är det du vill ha sagt med det Lars? Är det att du även räknat när Sam spelade HB under GP och hade samma statistik? Eller visa att Sam har sina styrkor i försvarsspelet? Eller nått annat?
1
Gäst: Lars Larsson, Sthlm skrev | 7 Jul 2019 - 06:17
Jag roade mig under matchen med att räkna alla passningar och löpbollar Mensiro slog med riktning framåt. Det blev totalt sju.
5
Gäst: Roger skrev | 7 Jul 2019 - 02:21
Texten kan väl delas upp i två halvlekar. Den första, matchanalysen, var som oftast initierad, intressant och innehållrik. Den uppskattar jag verkligen. Tack för det.
Den andra halvleken, ekonomikommentaren, var däremot blandat ostrukturerad, obegriplig och okunnig. Nej, att det inte skrivits av någon ekonomiexpert behövde inte påtalas. 6En sak som onekligen förvirrar i sammanhanget är talet om en underfinansierad budget. Det låter som om det skulle handla om en offentligt finansierad verksamhet snarare än en förening, aktiebolagsdel eller ej. De andra invändningarna är också rent förvirrande oklara. Ungefär samma under av vilset irrande och bristande målbild som i ÖFK:s egna kommentar i ärendet. Huvaligen! Men att kärnfrågan handlar om likviditeten sedd ur olika synvinklar och med olika glasögon har jag i alla fall förstått.
För att avslutningsvis parafrasera Gero-kommentaren i analysen: Jag inser att du aldrig kommer att bli att lita på som ekonomikommentator. Du har inte de egenskaperna. Men du har en del andra, absolut!
Låt ekonomin vara och kör på med fotbollsbiten.
12
Gäst: Agne Svärd skrev | 7 Jul 2019 - 00:21
Det är svårt att sia om framtiden, faktiskt nästan omöjligt. Åtminstone när det handlar om idrott...
6
Gäst: Realist1 skrev | 7 Jul 2019 - 00:13
Dina frågetecken kring ekonomin känns befogade. Och jag måste hålla med om att det i sådana fall är otroligt anmärkningsvärt med tanke på alla stora försäljningar och Europamiljoner.

Kommer du för övrigt ihåg nedanstående citat?

"Alla matcher är viktiga, det kan vi alla vara överens om. Men vissa är faktiskt viktigare än andra. Som exempelvis ÖFK:s möte i kväll mot Helsingborg.
Tre poäng kan faktiskt ge ÖFK en form av momentum redan i den sjätte omgången; efter kvällens fyra matcher kan serien börja skikta sig. ÖFK slår Helsingborg och AIK vinner borta mot IFK Göteborg (två ”rimliga” resultat) och vi har fem lag (Djurgården, Malmö FF, Elfsborg, ÖFK och AIK) på 11 poäng och ett sjätte (Häcken) poängen efter.
Det skulle väl se trevligt ut, eller hur?"

Med facit i hand kan man säga att det blev momentum åt fel håll:)
15
 
Sök på fotbollz.se
   
  Matchens prestation  
  av Göte Murén  | Idag - 18:41  
 

 
  Läs mer...  
 


 
  Öster - ÖFK 1-1 (0-0 )  
  av Måns Runsten Swärd | Idag - 17:55  
 

VS

 
  Läs matchreferat  
 


 
  Matchens överraskning  
  av Lars Larsson Stockholm  | Idag - 17:41  
 

 
  Läs mer...  
 


 
  Poäng som känns som en vinst  
  av Per Lagerbäck | Idag - 17:29  
 

Borde vara besviken efter en sen poängförlust, men det känns ändå som en vinst att få med sig en poäng i denna match. Och det var några av bytena som gav chansen till tre poäng.

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
Idag - 14:03 Startelvan idag
Idag - 13:06 Östersund ska inte skojas bort hur som helst
Idag - 11:28 Öster syn på ÖFK inför matchen
Igår - 11:07 Följ Östers IF - ÖFK via fotbollz.se
14 Jun 2024 - 13:45 Rapport från träningen - Ett betydligt starkare lag än mot S
13 Jun 2024 - 15:14 Ett nytt och inspirerat ÖFK ser fram mot mötet med Öster
13 Jun 2024 - 14:15 Björn Hamberg ytterst nära toppjobb
12 Jun 2024 - 11:12 Aly Keita tränar för fullt
11 Jun 2024 - 17:47 Bilder från dagens träning på Hissmovallen
10 Jun 2024 - 13:39 Före detta ÖFK-mittfältaren Curtis Edwards tränar med ÖFK- n
10 Jun 2024 - 11:02 ÖFK gör omstart - nytt spelsystem ?
10 Jun 2024 - 09:23 Träningstider ÖFK denna vecka
9 Jun 2024 - 15:08 ÖFK Akademi satsar stort - deltar med tre lag i Coppa Capita
7 Jun 2024 - 15:42 Den 6 april 2016 var en dag att minnas både för Alexander Is
7 Jun 2024 - 09:43 Personalkostnader i ÖFK och i andra lag Superettan
5 Jun 2024 - 21:22 Det var en kväll vi vill helst glömma, men som det är viktig
5 Jun 2024 - 15:38 Kallelse till extra bolagsstämma
4 Jun 2024 - 09:56 Akademikoordinator i ÖFK Akademi
3 Jun 2024 - 10:59 ÖFK:s facit efter en tredjedel: Inte en enda riktigt bra mat
2 Jun 2024 - 17:02 Bästa spelare på plan ÖFK - Sandviken