meny  
 
 
- Start
- Nyheter/Information
 
- Spelprogram/Referat
- Spelartruppen
- Statistik
- Hemmaarena
- Återblick -19
- Återblick -18
- Återblick -17
- Återblick -16
- Återblick -15
- Återblick -14
- Återblick -13
- Återblick -12
- Återblick -11
- Återblick -10
- Återblick -09
- Återblick -08
- Återblick -07
- Återblick -06
- Intervjuer
- Länkar
- Forum
 
- Kontakta oss
 
tabell Aktuell tabell   skytteliga Skytteliga
 
- Allsvenskan  Tabell
 
 
 
     
   
     
 ÖFK Nyheter
 
Välkommen till ÖFK Nyheter. Detta är en webbplats speciellt för alla som gillar ÖFK men även för andra intresserade. Avsikten med sidan är att den skall ha ett lättillgängligt och aktivt debattforum samt att Du bl a skall kunna läsa matchreferat, spelarinformation och intervjuer.
 
Senaste Matchen   Nästa Match
Malmö FF Östersunds FK
4 0

Läs mer... Läs mer...
 
FC Rostov Östersunds FK

2021-01-24 
Marbella, Spanien
 

 CUPFIASKO OCH EN RYSARRESA MOT AVGRUNDEN - SÅ BLEV ÖFK:S SÄSONG
av Agne Svärd
Publicerad 3 Nov 2019 - 22:18 Uppdaterad 3 Nov 2019 - 22:25

Illa planerad, illa genomförd. Men kontraktet klarades (med liten marginal) och ÖFK spelar i Allsvenskan även nästa år om nu inte klubben snubblar på någon spetsfundighet i fotbollsförbundets regelverk.

Så enkelt sammanfattar jag säsongen 2019 för Östersunds FK.

Jag närde i början av året en liten förhoppning om att den sportsliga vinden skulle vända för ÖFK efter ett, på alla möjliga och omöjliga nivåer, synnerligen turbulent 2018 Jag visste ju att spelet utanför planen skulle bli stökigt för klubben att hantera, bakom hörnet väntade nämligen en fortsättning av Kindberggate och uppmärksamheten kring den kommande rättegången var ju lätt att förutse.

Men det blev mycket värre än jag hade trott, sju resor värre. Kindbergrättegången är framme vid sin första dom (på tisdag) men som de flesta inser kommer den matchen att fortsätta långt in på nästa år, vi har förmodligen inte spelat klart den första halvleken ännu..., lägg därtill dribblandet med både stadgar och röstlängd vid det extra årsmötet i våras, den ekonomiska krisen överraskade oss alla, spelarkonflikten med lokalpressen och Ghoddosaffären kan ju sänka hela klubben om det går riktigt illa. Det har trillat skelett ur garderoben mest varje vecka...

Då förstår alla behovet av en sportslig framgång som en motvikt till allt elände vid sidan om.

Det fick vi – inte!
Istället bjöds vi på ett tidigt cupfiasko och en allsvensk säsong som inleddes lovande men snabbt förvandlades till en rysarresa på väg mot avgrunden (Superettan). ÖFK var faktiskt i fritt fall under större delen av sommaren innan en bortapoäng mot Häcken och en hemmaseger mot Sirius (samtidigt som alla övriga resultat i bottenstriden gick ÖFK:s väg) räddade kontraktet.

Men sanningen är ju rätt enkel och den måste alla inse: ÖFK hängde inte kvar av egen kraft utan därför att det fanns lag som var ännu sämre! 25 poäng på 30 matcher räcker inte en ”normal” allsvensk säsong.

Som alla vet är det alltid lätt att vara efterklok och det är bara att erkänna att jag gick vilse i min tidiga bedömning av ÖFK-truppen. I mitten av februari, efter två träningsläger utomlands, fyra träningsmatcher där både spel och resultat var mer än godkänt och inför gruppspelet i Svenska cupen, skrev jag att det såg riktigt bra ut. Ian Burchnall hade efter serieavslutet 2018 lovat sex nya startspelare till truppen och nu hade man sju på plats sedan ÖFK till sist lyckats landa prestigevärvningen Ravel Morrison.

Men så kom cupfiaskot; bara kryss hemma mot ett magsjukt Halmstad, förlusten i Karlstad och då hjälpte 3–0 hemma mot Sirius till ingenting.

ÖFK var ute i cupen och hade inte garderat med några träningsmotståndare i mars förutom den sista helgen då man skulle till Molde på den norska västkusten. Det fick bli två gånger Ytterhogdal som uppladdning till den allsvenska säsongen...

I backspegeln blev försäsongen fel, både sportsligt och ekonomiskt; att åka på två läger (Cypern och Spanien) utan att ha en stor del av den nya truppen på plats är inte försvarbart. Det handlar om stora pengar, jag hugger i med sammanlagt cirka 700.000 kronor (då ligger jag förmodligen i underkant...) och på Cypern var bara målvakten Sixten Mohlin och Francis Baptiste på plats av de nya. Dessutom var Simon Kroon fortfarande i rehabträning, Ronald Mukiibi skadad samt Tesfaldet Tekie och Hosam Aiesh med på landslagets januariturné.

Det lägret skulle aldrig ha blivit av, det är oförsvarbart att bränna cirka 350.000 på ett läger med bara det ”gamla gänget” och en träningsmatchen mot ett kinesiskt skräplag.

Spanienlägret låg betydligt bättre, sett till såväl tid, matcher och spelarmaterial. Charlie Colkett, Thomas Isherwood och Marco Weymans hade anslutit, Eirik Haugan var med på provspel och även Ravel Morrison dök på den spanska solkusten. Vid hemkomsten signades både Haugan och Morrison, truppen var därmed satt.

Så kom cupfiaskot och den trista marsmånaden. Och hur kan man lägga en träningsmatch i Molde av alla ställen? Sportsligt, absolut en förstklassig motståndare. Men vad kostar det att flyga Östersund-Stockholm-Oslo-Molde? För en träningsmatch...

Jag påstår att den som planerade den matchen hade dålig insikt om klubbens ekonomi.

Ingen kan dock klaga på den allsvenska upptakten; 13 poäng och bara sju insläppta på de åtta inledande omgångarna, det fanns en lite doft av tätkänning.

Den försvann i omgång 9, den 14 maj på Tele2 arena där Hammarby fullständigt klädde av ett ÖFK i obalans. Kapten Tom Pettersson fick kliva av direkt efter avspark, målvakten Aly Keita var borta sedan matchen mot Helsingborg ett par omgångar tidigare och därmed hade ÖFK tappat tryggheten i försvarsspelet. Det utnyttjade Hammarby, till max!

Motgångarna staplades sedan på varandra med några få undantag (fem oavgjorda samt en seger hemma mot Norrköping i mitten av juli) och efter förluster mot Eskilstuna, Helsingborg, Kalmar FF, Falkenberg, Örebro och Djurgården var ÖFK inblandad i köstriden!.

Med ett tufft schema i avslutningen...

Men någonstans där och då hittade ÖFK tillbaka till något som liknade grunderna: Det blev fyra man i backlinjen, fyra på mitten, ett tvåmannaanfall – och ett betydligt enklare spel, inte minst i uppspelsfasen. Borta var det hasardliknande passningsspelet kring det egna straffområdet som kostat så mycket under så lång tid. Många, de som alltid vill klubbens väl utan att använda huvudet, hävdar att ÖFK då visade mod, själv säger jag att det var ett självskadebeteende som borde ha avstyrts sedan länge!

Med det här spelet blev det fem bra insatser och tillräckligt många poäng (fyra) för att slippa fundera på kval och nedflyttning. Och det var väl tur det med tanke på lördagens haveri i Göteborg. (Vad jag tycker om det kan ni läsa i gårdagens krönika...)

När nu den allsvenska tabellen summeras efter 30 omgångar är det väl bara att konstatera att ÖFK slapp undan med skräcken, fem segrar på 30 matcher ska inte räcka till nytt kontrakt. Och om man ser till säsongen som helhet i allmänhet och avslutningen i Göteborg i synnerhet finns det all anledning att känna en ansenlig portion oro inför framtiden. Jag är övertygad om att tabellens siffror inte ljuger, lägg därtill det misslyckade cupspelet i inledningen av säsongen.

Dessutom måste truppen på något sätt byggas om; Tom Pettersson och Jamie Hopcutt är redan förlorade, vad händer med Aly Keita? Ludvig Fritzson sitter också med utgående kontrakt och måste väl ge upp efter att aldrig ha fått Ian Burchnalls fulla förtroende. Dino Islamovic är ju garanterat förlorad den dag Norrköping (eller någon annan) lägger upp den rätta pengasäcken och dessutom finns det några korttidskontrakt som ska omförhandlas (exempelvis Kalpi Ouattara).

En snabb besiktning av det spelarmaterial som finns kvar visar att det fattas kompetens i alla lagdelar, inte minst i den offensiva delen. Där håller ÖFK inte allsvensk standard, faktiskt långt därifrån. Men finns det några pengar att handla för? Det är väl tiotusenkronorsfrågan just nu.

Det är väl dessutom lika bra att rita upp ett stort frågetecken kring ledarstaben. Tekniske direktören David Webb, som varit med och byggt årets trupp, försvann på sensommaren (där har ÖFK sparat många kronor) och nu har Ian Burchnall på kort tid förlorat sina medhjälpare Joe Sargison och Johanna Almgren samtidigt som Brian Wake inte varit med på länge av personliga skäl. Kommer Burchnall att få nya assistenter eller blir en bantad ledarstab en del i klubbens sparpaket?

Fotnot: I nästa krönika delar jag ut årets sista spelarbetyg! Och som ni säkert förstår av de jag skrev i den här texten. Det jag såg om spelartruppen i februari höll inte hela vägen, det blev en del bomskott i rekryteringen. Dessutom kommer jag att avslöja varför Ravel Morrison tvingade avstå en match efter ett tandläkarbesök. Bland annat...

 
 
3 Kommentarer:
Gäst: Fritzon skrev | 4 Nov 2019 - 08:00
Ludvig har kontrakt över nästa år också
14
Gäst: Det kanske var planerat att resultaten skulle komm skrev | 4 Nov 2019 - 02:34
Det kanske var planerat att resultaten skulle komma i år. Självklart siktar man högt. Dock visste man kanske att de realistiskt kunde bli lägre då man kanske måste investera i denna unga trupp för att kunna göra goda pengar i framtiden vid försäljningar. Detta för att som Hammarby, Djurgården m.fl. under många år fått ligga längre ned i systemet för att man måste investera smart som på sikt kan ge bra med pengar för att bygga upp en stabil ekonomi som kan växa. Det som vid aktiehandel. De riktigt kunniga investerarna hittar undervärderade aktier när alla skriker att det är dåliga tider och har gott om tålamod med att de ska öka i värde på sikt. Inga snabba pengar. Samma med detta. Det kommer att ta något eller några år innan de kan "skördas" för goda pengar som man sedan kan köpa än flera likadana objekt plus kanske även någon mer utvecklad (för att få nog med stabilitet och inte behöver lindansa men kan ju även vara så att för att få till det ekonomiskt så kanske man måste acceptera att även åka ned ett tag i Superettan för att förädla spelare som man säljer dyrare och göra det tills man har kapital nog (och kapital som jobbar) för att kunna driva verksamheten som man önskar och även byggt upp ett nog stort och stabilt kassaflöde in i föreningen varje år.

Att ta bra placeringar kanske måste komma som nummer två och vara en bonus ett tag framöver och att bygga upp en ekonomi och struktur i allt (med system, arbetsverktyg, rutiner mm) som gör att man verkligen kan bli stabila på den nivå man önskar. Bygga upp både ekonomin och apparaten för det måste ju vara nummer 1. För ligger man för högt upp så kanske det kostar så mycket att man inte har pengar att kunna skapa mer pengar med (ungefär som de flesta gör när det köper hus, bil mm innan de byggt upp en ekonomi med kapital som jobbar åt dem och ger avkastning nog så de kan köpa det som de önskar med avkastningen, kostnaderna gör att de aldrig har pengar att investera).

Så ÖFK bör lägga så mycket pengar de bara kan på saker som gör att pengarna föräntas och blir mer pengar. Återinvestera. Ta avkastningen från det och återinvestera än mera tills man har en nog stor penningmaskin för att kunna dra på sig kostnader.

För det krävs tålamod och förståelse från alla.
4
Gäst: Ojämte skrev | 4 Nov 2019 - 01:01
Men...
Med de tveksamma resultaten i år så kan mn ju fråga sig om det är bra eller dåligt om staben kring Burchnall försvinner. Det kan ju behövas nya röster på flera platser. Man behöver kanske inte så många heller.

Bra text för övrigt
6
 
Sök på fotbollz.se
   
  Fouad Bachirous svåra tid i England  
  av Haldo Jonsson | Idag - 21:10  
 

Före detta ÖFK- spelaren Fouad Bachirou värvades i somras från Malmö FF till Champion Ship- laget Nottingham Forest. Tiden i Nottingham blev dyster

 
  Läs mer...  
 


 
  Att sälja spelare eller inte - En svår balansgång  
  av Haldo Jonsson | Idag - 21:09  
 

 
  Läs mer...  
 


 
  Dags för ÖFK:s första träningmatch - möter FK Rostov med storstjärnan Roman Eremenko.  
  av Haldo Jonsson | Idag - 13:56  
 

 
  Läs mer...  
 


 
  Två viktiga kuggar i träning  
  av Haldo Jonsson | Igår - 22:53  
 

Simon Kroon och Blair Turgott

- Jag hade Corona över julen så det blev inte så mycket träning tack var det så har jag har en del att hämta igen, men det går hela tiden framåt. I dag är det första fotbollsträningen och det kändes bra, säger otursförföljde Simon Kroon till ÖFK-TV

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
Igår - 11:51 Intervju med Aly Keita efter gårdagens dubbla träningspass
Igår - 11:30 En träningsdag med leenden och skratt
21 Jan 2021 - 17:33 Saman Ghoddos om sin svåra tid och om nystarten
21 Jan 2021 - 13:50 Dag 5 i regn
21 Jan 2021 - 09:41 Amir Azrafshan har antagits till UEFA PRO License Diploma
20 Jan 2021 - 22:12 Positiv nyhet om Saman Ghoddos igen - imponerade stort i kvä
20 Jan 2021 - 15:23 Hur bra är ÖFK:s inre mittfält?
19 Jan 2021 - 09:15 Lars Larssons Tankar
18 Jan 2021 - 22:56 Glad nyhet - Rewan Amin åter i träning
18 Jan 2021 - 16:46 Målvakt från Vemdalen återvänder till Norrland och nu till G
18 Jan 2021 - 09:40 Charlie Colkett på väg bort från Östersund?
17 Jan 2021 - 22:21 ÖFK börjar känna sig hemma - andra dagen
16 Jan 2021 - 22:05 Nu är det bara 85 dagar till allsvenskan - ÖFK gör sitt bäst
15 Jan 2021 - 21:42 Inställt mot Ferencváros TC
15 Jan 2021 - 18:30 Martin Lindroth ny lagläkare
15 Jan 2021 - 17:00 Mittbackstalangen Peter Amoran avslutar sin satsning i GIF S
15 Jan 2021 - 14:34 En välutbildad, fotbollskunnig, energisk och glad person med
15 Jan 2021 - 11:07 Första träningsmatcherna nu klara för ÖFK - tufft motstånd
14 Jan 2021 - 16:52 ÖFK måste bli en kompetentare aktör på marknaden för fotboll
14 Jan 2021 - 16:40 ÖFK inleder allsvenskan med Kalmar FF borta den 11 april
 
 
 
Herrar
av: Nyfiken | 9 Jan 2021 - 10:08
Vart spelar Lennart nu?