meny  
 
 
- Start
- Nyheter/Information
 
- Spelprogram/Referat
- Spelartruppen
- Statistik
- Hemmaarena
- Återblick -19
- Återblick -18
- Återblick -17
- Återblick -16
- Återblick -15
- Återblick -14
- Återblick -13
- Återblick -12
- Återblick -11
- Återblick -10
- Återblick -09
- Återblick -08
- Återblick -07
- Återblick -06
- Intervjuer
- Länkar
- Forum
 
- Kontakta oss
 
tabell Aktuell tabell   skytteliga Skytteliga
 
- Allsvenskan  Tabell
 
 
 
     
   
     
 ÖFK Nyheter
 
Välkommen till ÖFK Nyheter. Detta är en webbplats speciellt för alla som gillar ÖFK men även för andra intresserade. Avsikten med sidan är att den skall ha ett lättillgängligt och aktivt debattforum samt att Du bl a skall kunna läsa matchreferat, spelarinformation och intervjuer.
 
Senaste Matchen   Nästa Match
AIK Östersunds FK
0 1

Läs mer... Läs mer...
 
Östersunds FK Kalmar FF

2020-08-17 19:00
Jämtkraft Arena
 

 LARS LARSSONS TANKAR
av Lars Larsson Stockholm
Publicerad 6 Nov 2019 - 09:01 

Lars Larsson

Fungerar vårt rättssystem?

Det är intressant att studera hur buffelhjordsmentaliteten nu fungerar bland landets sportjournalister. Ta Olof Lundh på Fotbollskanalen, Noa Bachner på Expressen och Robert Laul på Aftonbladet som exempel för att nämna några. Jag återkommer strax till vad jag menar. Utrycker i sig innebär att fler och fler ansluter sig till något som det mänskliga flertalet tycks eller tros anamma.

Idag tisdag den 5:e november anno 2019 var flera av de nationella tidningarnas huvudrubriker fokuserade på Ångermanlands Tingsrätts dom på de tre åtalade, Daniel Kindberg, Sollefteåmannen och PEAB- mannen. Inte på mord och sprängningar i Sverige. Intressant i sig, men mest intressant är det hur journalistik fungerar.

För ett drygt ett år sedan var de tre nämnda journalisterna ovan en del av ÖFK:s hyllningskör under Europa League spelet. Möjligtvis med kommentaren att Olof Lundh, i sin podd, hade vissa funderingar på hur Daniel Kindberg kunnat finansiera ÖFK med ett lån om sexton miljoner. Han ifrågasatte faktiskt hur en militär karriär hade möjliggjort skapandet av sådant kapital. Kindberg förklarade det hela med att han sedan sexton ålders agerat på börsen, och på så vis skapat sig ett ansenligt kapital.

Det jag här vill påpeka är att dessa tre journalister för drygt ett år sedan alltså var fokuserade på att försöka förklara framgångssagan ÖFK, emedan de nu istället intar en helt annan position. Nu är det ekonomisk doping, skandal att SvFF inte kan degradera ÖFK i tabellsystemet etc som gäller. Jag har respekt för att man kan ha åsikter, men inte att de byts likt kalsonger, och dessutom med lika kort tidsintervall. Det verkar synnerligen opportunistiskt. Det hade nog varit bättre med en mer avvägd balans i båda riktningarna.

Jag har full respekt för vårt rättssystem utom när det gäller eventuell förekomst av ekonomisk brottslighet och hur dessa brott bestraffas. Området är inte lika enkelt som att någon misshandlar en annan. Där kan skador objektivt och medicinskt dokumenteras och förklaras samt konstateras vem som orsakat dem. Så enkelt är inte fallet med ekonomisk brottslighet. I korthet handlar det om att det är off side eller inte. Problemet är att kompetens om detta inte finns hos nämndemän och rådmän. Sällan anlitas experter att förklara sakernas tillstånd. Tydligen anses området som rättsligt enkelt, vilket är rent vansinne med beaktande av de tänkbara straff som kan bli påföljden. Varför denna underskattning av detta kompetensområdet finns saknar förklaring och är i grunden orimlig.

I Tingsrätten dömer en juridiskt utbildad rådman och tre nämndemän ( personer av folket). Varje person har en röst. Många tror att ekonomi handlar om plus och minus, men så enkelt är det alltså inte. Det liknar snarare jämförelsen med att förstå nanoteknik. Att då tro att tre personer av folket, sannolikt inte ens utbildade inom ämnesområdet, skall kunna avgöra vad som är ställt utom all rimligt tvivel i ett komplicerat ekonomiskt mål är i högsta grad rättsosäkert. Dessutom är straffsatserna horribla i jämförelse med andra brottmål. Du får t ex vanligtvis inte dessa straff för grov misshandel eller ens våldtäkt. Då är det rimligtvis på sin plats att rättssystemet fungerar. Det liknar annars tiden efter franska revolutionen där en anonym anmälan, från vem som helst, i regel resulterade i halshuggning dagen efter.

Att i det perspektivet se dessa nämnda sportjournalister, som jag i sportsammanhang anser vara kloka analytiker, ge sig in på ett område de inte behärskar och dra enkla slutsatser utan att förstå hur ekonomi och rättssystem fungerar förminskar deras intellektuella förmåga. Om de ändå ifrågasatt kompetensen att fatta domsluten hade jag sannolikt haft en annan uppfattning.

 
 
20 Kommentarer:
Gäst: Hmm skrev | 7 Nov 2019 - 16:13
Håller med, intressant avsnitt.

Blev väldigt förvånad över det som Kim sa- Att Curtis var helt slut efter bara några pass eftersom tempot när han kom till Djurgården var så betydligt mycket högre än i ÖFK. "De verkar ha haft betydligt lugnare veckor i Östersund".

Det uttalandet efterlämnade en djup suck från min sida.

Har precis skrivit min önskelista till tomten. Högst upp står att vår ekonomi stabiliseras, på en hedrande andraplats är att Ian får sparken eller själv väljer att avgå...
6
Gäst: Bra avsnitt om att byta ledare i lag, Curtis Edvar skrev | 6 Nov 2019 - 17:52
Bra avsnitt om att byta ledare i lag, Curtis Edvards mm. Med Kim Bergstrand m.fl.

https://youtu.be/8RDeC8wIiiE
2
Gäst: Svenne! skrev | 6 Nov 2019 - 17:38
Lasse Larsson, läs vad den rättsliga experten från Umeå Universitet anser om domen istället för att själv fantisera ihop en konspiration. Det viktiga i denna fråga måste väl vara ÖFKs överlevnad, inte att DK ska tillbaka till klubben. Ibland kan man få intrycket att ÖFKs väl och ve ät helt ointressant för er.
17
Gäst: Rättvisa skipad skrev | 6 Nov 2019 - 17:31
Läge att se till föreningens bästa eller att ge fan i tangentbordet. De åsikter herr Larsson står för gynnar inte på något vis föreningen på sikt.
25
Gäst: Till Lasse Larsson! skrev | 6 Nov 2019 - 17:09
Vårt rättssystem fungerar, även om man heter Daniel Kindberg! Det känns tryggt att det är så!
26
Gäst: Svenne! skrev | 6 Nov 2019 - 17:08
Det står i Fifas dokumenten att ÖFK mailledes har godkänt ett bud på 3 miljoner euro från Huesca, därför skrev Ghoddos på! Sen ändrade sig ÖFK/DK och tvingade Ghoddos att skriva på ett uppsägningsdokument. Snart måste väl de allra trogna DK fansen ta upp huvudet ur sanden och konstatera att han har gjort många felaktiga saker som drabbat ÖFK och Ghoddos på ett katastrofalt sätt.
21
Gäst: Realist1 skrev | 6 Nov 2019 - 16:24
Utan ta ställning i sakfrågorna här ställer jag mig frågande till att benämna ÖFK:s agerande som "hot". Om vi ponerar att Ghoddos skrivit på något som ÖFK inte godkänt eller gett medgivande till (som ÖFK/DK hävdar) är det väl inte så konstigt om man sätter sig på tvären och vill fullfölja ett giltigt kontrakt. Nu kan det förvisso vara så att ÖFK/DK godkänt Ghoddos planer och sedan ändrat sig men den är en annan femma.
15
Gäst: Claes skrev | 6 Nov 2019 - 15:07
Snälla ö.s, du har under flera års tid ständigt tjatat om hur oerhört inkompetenta ÖP:s journalister är. Nu anser du tydligen att samma journalister är så juridiskt (!) kompetenta att dom kan bedöma styrkor och svagheter i en tingsrättsdom. Dessbättre ansåg inte ÖP det och lät istället en kriminolog uttala sig om domen.
23
Gäst: Ojämte skrev | 6 Nov 2019 - 15:04
@Ö.s.
Det är en förmån att en gång i livet få träffa på någon som har ett sånt förakt för sanning, omdöme, fakta och rimlighet som du har.
10
Gäst: Har du inget bevis... skrev | 6 Nov 2019 - 14:49
...på ditt påstående Ös? Berätta vilka tydliga och bevisbara argument du har för att ditt påstående att Öp är åklagarmyndighetens högra hand. Kan du inte det är du ju bara ett troll som far med massor av osanning!
11
Gäst: Ö.s. skrev | 6 Nov 2019 - 14:21
Ha ha ha, jag skrattar ihjäl mig snart! Östersunds Posten ska granska allt. Dom ska granska Kindberg, anledningen till att man ödslar mer trycksvärta på Kindberg och Öfk är att det ger många klick. Vad jag är kritisk mot är att man inte granskar domen från tingsrätten, vilka styrkor och svagheter finns, vad ev talar till Kindbergs fördel och vad talar ev mot honom. Men det verkar Östersunds Posten inte vara intreserad av, Östersundsposten agerar megafon först för åklagarsidan och nu för tingsrätten. Var finns objektiviteten?
12
Gäst: Till Ös! skrev | 6 Nov 2019 - 14:07
Jag vill att du bevisar att ÖP har varit åklagarens högra hand under hela rättegången. Du kan inte bara slänga ur dej liknande påståenden utan fakta som styrker detta! Räkna upp alla bevisbara argument du har för det du säger.
17
Gäst: Svenne! skrev | 6 Nov 2019 - 13:47
Det är svårt att förstå det nästan maniska försvaret av DK från många håll. Nu har det dessutom framkommit att ÖFK (läs DK) hotade Ghoddos för att få honom att säga upp avtalet med Huesca, annars skulle de behålla honom hela nästa säsong och förkasta alla andra bud. Man blir ju mållös till hur ÖFK/DK har agerat. Likheterna med ledaren i det stora landet västerut är slående. De pengar som har samlats in till ÖFK skulle istället gå till att hjälpa Saman Ghoddos i den prekära situation han har hamnat i.
26
Gäst: Ö.s. skrev | 6 Nov 2019 - 13:25
I hovrätten är det jurister som dömer.
7
Gäst: Ö.s. skrev | 6 Nov 2019 - 13:23
Alltså det är inte lätt att förklara för dem som int begrip! Jag har aldrig påstått att nån ska rentvås, jag konstaterar att Östersunds-Posten inte gör det arbete dom ska göra nämligen att granska domen! Östersunds-Postens journalister har hela tiden i Kindbergaffären varit åklagarens högra hand, nu är man tingsrättens högra hand, Hur tror du Östersundspostens journalister har agerat om det blivit en friande dom!? Då hade dom garanterat granskat och ifrågasatt domen. Men det kommer dom göra när hovrättens dom kommer, blir intresant att se hur Östersundspostens journalister då hanterar en friande dom.
14
Gäst: till Ö.s skrev | 6 Nov 2019 - 13:05
Så journalister ska inte granska ekobrott? När sen BROTT uppdagas och den anklagade DÖMS, då först ska journalister se till att den dömda ska rentvås? Eller gäller det bara DK? Snacka om hjärntvättad.
14
Gäst: Ö.s. skrev | 6 Nov 2019 - 12:08
Det är just vad journalisterna ska göra, ifrågasätta, granska , I det här fallet gör man inte det utan sväljer tingsrättens dom , nu är det inte tal om att kritiskt granska och ifrågasätta domen. Östersunds-Posten agerar på samma sätt som de journalister som nämns. Men det beror ju på att deras personliga tyckande sätts främst och att de vill se Daniel Kindberg inlåst, Östersunds-Posten sväljer tingsrättens slutsater och dom utan att ifrågasätta någonting. Det här är talande för Östersunds-Posten, ÖP har lagt mer trycksvärta på Daniel Kindberg än på de som var misstänkta för terrorbrotten. Men så här är det, alla behandlas inte lika, Östersunds-Posten prioriterar Kindbergs ev förehavanden före terrorbrott.
16
Gäst: Lars Larsson, Sthlm skrev | 6 Nov 2019 - 11:06
Replik till ”Ojämte” och ”Hm”.

Jag har alltid varit tveksam till rättssäkerheten för åtalade när det handlar om eventuellt begången ekonomisk brottslighet. Jag kan dock, i så måtto, hålla med ”Ojämte” att mina ”tankar” om detta inte hade skrivits här på fotbollz.se, om inte ÖFK och Daniel Kindberg varit inblandade. Den händelsen är ju däremot ett ypperligt tillfälle att lyfta fram denna, enligt min uppfattning, rättsliga kompetensproblematik. Det är kompetensen, eller snarare bristen på kompetens, hos råd- och nämndemän, som jag menar att det är viktigt att lyfta fram. För att återkoppla till ”Hm”, så har nog journalister i allmänhet inte juridisk kompetens att ifrågasätta domar, men kanske kompetens att ifrågasätta hur de tillkommer. T ex kompetensnivån hos nämdemännen, frånvaro av expertis mm. Det är det jag menar med min slutkläm.

”Ojämte” landar också rätt i sina misstankar om min uppfattning om straffsatserna. Det är inte heller något nytt för mig. Dvs att jag länge ansett att straffen är för låga, när det gäller våld mot person relativt ekonomiska brott. Denna sneda ( i mina ögon, men tydligen inte för sossarna, som genomdrev dessa straffsatser i riksdagen när de var ett statsbärande parti) relation i straffsatser mellan dessa brott är totalt galen. Det är alltså i praktiken mindre brottsligt att nästan slå ihjäl en människa än att lura någon på pengar. Detta innebär att det materiella är viktigare än det mänskliga. Det förlikar jag mig inte med och har aldrig gjort. Relationen i dessa straffsatser kan också journalister ifrågasätta.

Jag förstår också att journalister jagar scoop och att de gillar att strö salt i öppna sår hellre än att skriva om goda prestationer. Sådan är journalistiken. Därför är det snarare anmärkningsvärt allt positivt som har skrivits om ÖFK snarare än det motsatta. Icke förty tycker jag att pendeln svänger väldigt och det fort. Sådan är dock journalistiken, men jag hade önskat mig en bättre balanserad rapportering.
15
Gäst: Hm skrev | 6 Nov 2019 - 10:09
Men är det så märkligt att journalisterna följer vad domen säger?

I lagens mening så är nu Daniel Kindberg dömd till fängelse för ekobrott och trolöshet mot huvudman. Journalisterna förhåller väl sig till rådande omständigheter och spekulerar väldigt sällan. Förmodligen kommer det in ett överklagande och det prövas igen.

Men varför är det Journalisternas ansvar att ifrågasätta en Tingsrättsdom enligt dig?
15
Gäst: Ojämte skrev | 6 Nov 2019 - 09:51
@Lars

I rubriken frågar du om vårt rättssystem fungerar. Sedan skriver du att du har respekt för systemet men att straffskalan för ekobrott är för hård. Däremellan pratar du om att vara offside eller inte.

Jag ser det inte som du gör. Det har inte varit frågan om ifall någon doppat tån i fel pool och sedan fått tre års fängelse, dryga böter och näringsförbud. Det är inget som kan hända vem som helst. utan att man vet om det. Bedömningen rätten gör att det har badats i fel pool - flera gånger.
Om straffskalan är rimlig är också intressant. För min del så handlar din jämförelse snarast om att påföljden för misshandelsbrott är alldeles för låg. Vad tycker du?

Vad gäller journalisters juridiska kompetens så är det säkert på min egen nivå d.v.s. på låg nivå. Det tycker jag att de uttryckt ett flertal gånger i olika artiklar. Men att de inte skulle kommentera gårdagens dom är helt befängt. Om en hög politiker skulle begå ett allvarligt brott så skulle aldrig de politiska reportrarna stiga åt sidan för någon kriminalreporter. Media skulle garanterat använda sig av både och. Det är precis vad jag tycker att de gör också. ÖP har varit föredömliga i detta.
Det som hänt i ÖFK (eller i dess närhet om man så vill) har jättestor bäring på fotboll. Det ser journalisterna du nämner. Hela fotbolls-Sverige tycker det. Alla som är intresserade av fotboll pratar om det. Det är den buffelhjorden du refererar till. Men du använder uttrycket "buffelhjord" för att det är ett värdeord. Det värderar de som har en annan uppfattning än din.
Nämnda journalister skriver också om SvFFs oförmåga att ta i en sån här situation och vad detta borde innebära för ÖFK. Det utelämnar du, Lars. Varför? Hade SvFF agerat snabbare är risken uppenbar att vi hade blivit degraderade.

Problemet Lars, det är att om detta hade hänt i någon annan förening så hade du ALDRIG skrivit det du nyss gjorde. Det är jag övertygad om
41
 
Sök på fotbollz.se
   
  Allsvenskans bästa bollkonstnär - Trissvinnaren Nebiyou Perry  
  av Haldo Jonsson | Idag - 11:12  
 

Trissvinnaren mot AIK: Nebiyou Perry

Aly Keita leder Trissen sammanlagt


Christer Nilsson leder fortfarande O`Learys tipset

 
  Läs mer...  
 


 
  Glädjens dag i går - ÖFK:s :nya VD på plats och det blev vinst för laget  
  av Haldo Jonsson | Igår - 20:05  
 

I går var det två händelser som gladde alla som gillar Östersunds Fotbollsklubb.

 
  Läs mer...  
 


 
  Exklusiv intervj med Saman Ghoddos  
  av Haldo Jonsson | Igår - 13:57  
 

Saman Ghoddos (bilden) berättar bland annat om om den kommade Cas domen och om sin tid i ÖFK. Foto. Haldo Jonsson

 
  Läs mer...  
 


 
  Spaning och tidgare betraktelser av Miguel Exposito  
  av Haldo Jonsson | Igår - 11:25  
 

Kul att i efterhand analysera vad som skrivs på fotbollz, här är utklipp ur Miguels två senaste betraktelser.
Här nämns framförallt Perry, Sellars, den magiska fyran och att tränarna måste byta taktiskt på slutet, in med Mensiro och Mukibii

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
Igår - 00:16 Matchreferat Stark första halvlek grundlade mycket viktig seger för ÖFK
13 Aug 2020 - 23:54 Rakt och enkelt - det här var nya ÖFK!
13 Aug 2020 - 23:46 Höjdpunkter AIK - ÖFK
13 Aug 2020 - 22:54 Matchens bästa spelare
13 Aug 2020 - 22:10 Matchens överraskning
13 Aug 2020 - 21:02 Matchens prestation(er)
13 Aug 2020 - 18:07 Startelvan i kväll
13 Aug 2020 - 15:19 Inför matchen: AIK - ÖFK
13 Aug 2020 - 14:05 Kvällen match mot ÖFK är en måstematch av mycket hög dignite
13 Aug 2020 - 11:43 Lars Larssons Tankar
13 Aug 2020 - 11:39 Så är läget bland spelarna i ÖFK
13 Aug 2020 - 09:17 Följ AIK - ÖFK via fotbollz.se
12 Aug 2020 - 18:29 Förslag; släpp in 50 falkar per match!
12 Aug 2020 - 17:40 Starkare AIK mot ÖFK
12 Aug 2020 - 10:55 Ser bra ut i väntan på AIK
12 Aug 2020 - 09:29 Kritisk Daniel Kindberg
11 Aug 2020 - 18:04 Från Forumet efter matchen mot Elfsborg
11 Aug 2020 - 10:19 Talangen som fått sitt genombrott - Nebiyou Perry
9 Aug 2020 - 23:22 Årets bästa på hemmaplan räckte till ingenting
9 Aug 2020 - 22:37 Bilder från ÖFK- IF Elfsborg 0-1 (0-0)
 
 
 
Herrar
av: hängiven | 13 Aug 2020 - 21:01
ÖFK, GRATTIS och TACK, vi alla behö