meny  
 
 
- Start
- Nyheter/Information
 
- Spelprogram/Referat
- Spelartruppen
- Statistik
- Hemmaarena
- Återblick -19
- Återblick -18
- Återblick -17
- Återblick -16
- Återblick -15
- Återblick -14
- Återblick -13
- Återblick -12
- Återblick -11
- Återblick -10
- Återblick -09
- Återblick -08
- Återblick -07
- Återblick -06
- Intervjuer
- Länkar
- Forum
 
- Kontakta oss
 
tabell Aktuell tabell   skytteliga Skytteliga
 
- Allsvenskan  Tabell
 
 
 
     
   
     
 ÖFK Nyheter
 
Välkommen till ÖFK Nyheter. Detta är en webbplats speciellt för alla som gillar ÖFK men även för andra intresserade. Avsikten med sidan är att den skall ha ett lättillgängligt och aktivt debattforum samt att Du bl a skall kunna läsa matchreferat, spelarinformation och intervjuer.
 
Senaste Matchen   Nästa Match
Östersunds FK IF Elfsborg
0 1

Läs mer... Läs mer...
 
AIK Östersunds FK

2020-08-13 19:00
Friends Arena
 

 JAG HAR EN DRÖM - DEL 1
av Martin Nylander
Publicerad 8 Nov 2019 - 22:08 Uppdaterad 8 Nov 2019 - 22:56

Fotbollstaktik

I år vann ÖFK fem matcher, spela 10 oavgjorda och förlora hela 15 matcher, det är inte godkänt! Därför har jag två drömmar gällande förändringar i spelide och vilja som jag hoppas realiseras till nästa år.

Kanske är det bara jag som känner en frustration över hur ÖFK taktik och spelidé på planen sett ut detta år? Visst ÖFK är inte riktigt lika bra som topplagen i Allsvenskan det medger jag, men ingen kommer att kunna övertyga mig om att ÖFK är ett bottenlag sett till kvaliteten i spelartruppen. Jag hävdar och kommer fortsätta hävda att ÖFK i grund och botten har kvalitet i laget för att kunna tillhöra övre halvan i Allsvenskan men man får inte ut den inneboende potentialen i laget.

Jag har också flera gånger detta år känt en frustration när jag sett laguttagningarna som ofta varit defensivt balanserade, men också en frustration över det sätt ÖFK uppträtt på planen och där motståndarna ofta rätt enkelt kunna manövrera ut ÖFK.

Därför har jag två drömmar! Dels drömmer jag om att ÖFK ska förändra sin ide för hur man vill spela fotboll. Dels drömmer jag om att tränarna och spelarna i närtid sätter sig i en ring, tittar varandra i ögonen, och lovar varandra att alltid ge 110% på träningar och matcher nästa år, jag vill att man lovar kämpa till sista match för att vinna en så hög placering på övre halvan i Allsvenskan som det är möjligt. Det finns goda exempel att studera för att utveckla dagens ÖFK mot nya höjder!

Långt tillbaka i historien sägs en militär ha instiftat, medvetet eller omedvetet vet jag ej, ordspråket anfall är bästa försvar. Ordspråket har fotbollen världen över lagt beslag på och det kanske inte är så konstigt, att förlora eller spela oavgjort leder sällan till framgång.

I årets Allsvenska fanns några tydliga exempel på när ordspråket omsatts i handling. Hammarby IF har varit en fröjd för fotbollsögat att beskåda detta år. Man har haft en hög kvalitet i sin offensiv och gjort det svårt för de flesta klubbar. Självklart är det få klubbar som kan mäta sig med Bajen på alla sätt och vis, men med ledarskiftet man gjorde 2018 blommade tankarna om en modern offensiv fotboll á la Söder ut 2019. Jag inte förvånad över att Bajens kräftgång på senare år förbytts i framgång. Med de spelare man har och den tränare man har och som det lyser offensiv prägel om har Hammarby kanske med naturlighet varit det mest utrerade offensiva laget i Allsvenskan. För ett par år sedan under Potter eran skulle Svensk fotboll lära av Östersund FK, men nu är det Hammarby IF som utgör skyltfönster för hur sevärd och framgångsrik fotboll ska spelas. Det är högst anmärkningsvärt hur svårt motståndarna har haft att värja sig i matcherna. Samtidigt som man spelar offensivt, på gränsen till tokoffensivt kan tyckas ibland, finns ändå en smart tanke med positionsbyten och där man hela tiden säkrar bakåt i den händelse motståndarna skulle få en chans att hävda sig på planen. Hammarby har övergått till en spelidé präglat av hård press för att återta förlorad boll och snabba spelvändningar med en tydlig raket i spelet och som lett till att motståndarna sällan givits möjlighet att samla styrkorna till ordnat försvarsspel.

Jag drar mig även till minnes ÖFK första match i våras borta mot AIK. ÖFK tog poäng via 0-0 men poäng skulle vi ju ta för att kunna konkurrera om den Allsvenska seriesegern, eller hur! Men på det sätt AIK mötte ÖFK imponerade på mig. Hemmalagets anfallare och mittfältare tog ett enormt arbete och pressade ÖFK högt i banan, ÖFK fick mycket få möjligheter i matchen att hålla i bollen och skapa något strukturerat offensivt. AIK backlinje lär aldrig ha haft så lite att göra i någon match oaktat att Sonko hade en riktigt vass chans att bli matchvinnare. ÖFK´s ballongbollar bortslagna i panik borde gjort alla ÖFK fans svettiga av oro. Det var en extrem press- och anfallstaktik som Rikard Norling hade beslutat inför ÖFK matchen, synd bara att den inte resulterade i mer än en poäng.

Ett annat lag som aspirerade på den Allsvenska seriesegern var IFK Norrköping, dock grusades deras planer tidigt med en rad poängtapp. Men laget med tränare Jens Gustavsson gavs sig den på att man inte skulle se loppet kört redan i mitten av maj. Det man gjorde var att förändra taktik och börja spela en rakare och offensivare fotboll och man knöt även an till ordspråket ovan i kontakten med media. Det blev även en bättre poängutdelning, dock lyckades man inte återta den förlorade poängmarginalen till topplagen, men å andra sidan tappade man heller inget mer i förhållande till toppen resten av säsongen. bättre även om man nu inte nådde ända fram (nio poäng efter Djurgården). Bara Hammarby och Malmö gjorde fler mål under säsongen.

I år var det bara tre lag i Allsvenskan som släppte in fler mål än ÖFK, lika många lag gjort färre mål än ÖFK. Hade ÖFK en så dålig backlinje, nej hävdar jag! ÖFK hade rent av rätt kompetenta pjäser i försvaret men ett försvar som ofta fick jobba hemåt (felvända) och blev lätta att straffa. Det ska väl i ärlighetens namn även sägas att det nog fanns en ångest att misslyckas under hösten vilket gjorde att självförtroendet i försvarsspelet blev obefintligt. Ian´s recept blev mer och mer defensivt inriktad laguttagningar och där man strävade efter att rättvända djup i banan. Detta ledde i sin tur till att målen framåt uteblev, totalt blev det åtta mål, varav två mot Sirius, under de tio sista omgångarna.

År 2015 hade jag ett mycket intressant samtal med Rosenborgs BK andretränare Erik Hoftun, detta var inför en träningsmatch mellan RBK och ÖFK där jag tror att Norrmännen avgick med en 8-0 seger om jag inte minns helt fel. Sällan har jag pratat med en så engagerad tränare och som trodde på det dom stod för. Han började med att säga att ”vi spelar enligt en 4-3-3 modell”, något som kanske inte var så imponerande. Men sedan började hans beskrivning av RBK spelidé, som i stort byggde på samma taktik som Hammarby stått för i år. RBK ville spela ett så rakt spel som möjligt i planens längdriktning, helst genom det centrala mittfältet och sedan söka genombrottschanser den sista tredjedelen. Han var noggrann med att poängtera att bollen hela tiden skulle spelas framåt i planen, bakåt- och sidledspassningar såg han bara ett medel för att i nästa steg/passning kunna sig högre upp i banan. Den som då såg RBK vet också att de offensiva spelarna tog ett hårt jobb i djupled matchen igenom, inte konstigt kanske att man då lyckas straffa sina motståndare så hårt.

Vad vill jag då säga med detta? Jo, jag har en dröm att ÖFK ska förändra och utveckla sin spelidé och där man plockar det goda från smörgåsbordet. Grundläggande är att ÖFK måste börja jobba betydligt hårdare på planen och det gäller alla 10 utespelare. När man måste försvara sig bör man försöka återinpränta Potters taktik om att minst två helst tre spelare ska täcka av bollhållaren hos motståndarna, redan där kommer man att skapa stora svårigheter för motståndarna men det kräver en hög arbetsmoral och samarbetsförmåga. När man vinner boll ska denna framåt i banan (på djupet) för motståndarna ska i möjligaste mån tvingas att försvara sig felvända. Detta i kombination med speed och förhoppningsvis kreativitet på djupet in mot straffområdet ska nyttjas för att såra motståndarna. Förloras bollen i anfallsfasen ska den slås död för att hinna samla strykorna. Notabelt är att Potter hade svårt att lyckades åstadkomma detta men det ingick heller inte i hans fotbollsfilosofi. Som jag nämnde tidigare tror jag att denna spelidé skulle passa dagens ÖFK rätt väl då det finns många offensivt lagda, och snabba, spelare och som jag gissar skulle vilja få utlopp för sina offensiva talanger. Jag drömmer om att ÖFK ska våga förändra och utveckla sin spelidé. Jag drömmer om att man ska tänka positivt och ge sig den på att ta Allsvenskan 2020 med storm och visa att vi kan och vi vill vara med där uppe. Jag drömmer om att ÖFK börjar pröva denna utrerade taktik på lag från lägre serier under uppbyggnadsskedet i vinter och är mogna att vinna framgång i Svenska cupen i februari mars.

Tack för att ni tog er tid att läsa!

 
 
7 Kommentarer:
Pman skrev | 10 Nov 2019 - 12:41
Håller helt med signaturen "Heja Fotboll". Personen med de långa signaturerna, han som blir så brydd, är ute och cyklar.

@ Hm, du raljerar i vanlig ordning, vilket du naturligtvis har all rätt till. Men du misstolkar å det grövsta vad Martin menar. Det är inte alls frågan om Hawaii eller något annat nedsättande.

Men annars har du rätt förstås. Proffsfotboll kräver talangfulla OCH träningsvilliga personer med stark fysik så de orkar springa och spela kreativ fotboll i 90+ minuter. Tror inte något fotbollsproffs håller på med denna sport för att "vila med bollen".

Fast nu är det snart dags att bänka sig och se riktig fotboll igen med några av våra nära och kära fotbollsvänner inblandade. Synd bara att Udineses och Brightons matcher nästan går samtidiga i eftermiddag.
6
Gäst: Hm skrev | 10 Nov 2019 - 08:24
Så drömmen är Hawaii fotboll?

Det som beskrivs kräver oerhört stark fysik av spelarna att spela i ett sådant tempo. Över en säsong skulle spelarna bli helt slutkörda. Det viktigaste i fotboll är att i perioder få "vila med bollen", att dra ner tempot och säkra ett kontrollerat bollinnehav, sen kan man slå om snabbt ibland när läge finns.

Men att göra det hela tiden skulle förmodligen betyda att vi ger bort 65 % av bollinnehavet i varje match oavsett motstånd.
0
Gäst: Heja Fotboll skrev | 9 Nov 2019 - 20:02
@Låt de som sköter det hela få jobba i fred.

Jag tror att du har kommit fel. Det här är en fotbollsajt där det läggs upp artiklar, krönikor och andra skrivelser om fotboll i allmänhet men särskilt om fotbollen i Jämtland. Det som är gemensamt för dom som läser här är att de gillar fotboll. När man gillar fotboll diskuterar man fotboll, spelare, spelsätt, lag, tränare, ja listan kan göras mycket längre. Några av de som läser och skriver har stor fotbollskunskap och utbildningar. Andra kan väldigt lite om fotboll. Men vad de har gemensamt är att de gillar fotboll och gillar att diskutera fotboll.

Jag har sett samma åsikter som du skriver här flera gånger på denna sajt och på fb. Misstänker att det är du som skrivit varje gång. Det du måste förstå är att man behöver inte vara allsvensk tränare för att ha en åsikt om fotboll och uttrycka den hemma, på jobbet, bland vänner eller att skriva här. Tycker du inte om att diskutera fotboll kan du bara låta bli att läsa.

Så ge ge dig nu. Du börjar bli TRÖTTSAM!!
11
Gäst: Låt de som sköter det hela få jobba i fred. skrev | 9 Nov 2019 - 18:38
Låt de som sköter alla dessa bitar att få jobba i fred utan en massa åsikter och tyckande från alla så kallade "förståsigpåare" och "experter". Vill ni påverka så får ni väl och ta och skaffa rätt utbildning och erfarenheter så ni kan ta över det uppdrag för den person som ni ej är nöjd med i och runt ÖFK.

Det är alltid lätt att tycka och vara efterklok när man inte behöver testa och kanske få uppleva om det var bu eller bä.

Finns inget som säger att ovan skrivna är bättre eller sämre än vad de som nu verkar gör.

Men istället för sitta här och vara bättre vetande så tycker jag att ni ska gå till handling som sagt och se till att ha bevisligen bättre utbildning och erfarenhet än nuvarande anställda så att ni kan ta över deras uppgifter och visa hur det hela ska göras. Konstigt dock att man under alla år som OPE IF, IFK Östersund, Frösö IF mm aldrig lyckades att organisera sig och ha tränare som kunde ta upp och hålla ett lag i Allsvenskan en enda gång?

Blir så brydd...
1
Pman skrev | 9 Nov 2019 - 13:55
Väldigt lätt att helt hålla med dig i allt Martin. En ambitiös dröm, dock värt att eftersträva. Vi som följt vårt lag har ju under årens lopp fått uppleva en hel del positivt i den stilen.

Frågan är bara om nuvarande ledning har sådant tankesätt i sitt "DNA" och förmågan att motivera spelarna att alltid ge hundra procent. Vi får hoppas att någon är mottaglig och försöker i alla fall.
6
Gäst: Mycket bra! skrev | 9 Nov 2019 - 13:53
Mycket bra skrivet! Jag tror också på ett rakare spel. Bollen skall transporteras snabbt upp på offensiv planhalva istället för att spelas runt och vänta på luckor eller att motståndaren ska gå bort sig. ÖFK har den typen av spelare i t.ex Turgott, Kadiri och Sellars. Även Islamovic är farlig om han får bollen på djupet. Sellars tror jag kan bli ett stort utropstecken nästa år. Fick knappt spela något detta år pga skador m.m.
Hoppas att Ian och company kan få till en ändrad strategi och att vi har spelare som klarar av detta. Ett mittfält bestående av Colkett, Isak och Amin ser bra ut och bör behållas. Gärna förstärkas om det är möjligt. Tom P måste ersättas så vi har någon stark mittback bredvid Sonko som har varit utmärkt. Får ta över ansvaret från Tom som försvarsgeneral. Eller är det tänkt att det ska bli Haugan eller Isherwood som tar Toms plats? Hoppas att Keita blir kvar. Han är väldigt viktig för oss.
7
Gäst: Ö.s. skrev | 9 Nov 2019 - 06:21
Men orka, jag håller med dig fullständigt.
7
 
Sök på fotbollz.se
   
  Årets bästa på hemmaplan räckte till ingenting  
  av Agne Svärd | Igår - 23:22  
 

 
  Läs mer...  
 


 
  Bilder från ÖFK- IF Elfsborg 0-1 (0-0)  
  av Thord-Eric Nilsson | Igår - 22:37  
 

Foto: Thord-Eric Nilsson

 
  Läs mer...  
 


 
  UDDAMÅLSVINST FÖR ELFSBORG MOT ÖFK!  
  av Lasse Granbacka | Igår - 21:45  
 

VS

ÖFK - Elfsborg 0-1 (0-0)

Nu med referat av Lasse Granbacka. Bilder av Thord-Eric Nilsson och krönika av Agne Svärd kommer

 
  Läs matchreferat  
 


 
  Skottvilligt ÖFK i kväll  
  av Haldo Jonsson | Igår - 21:22  
 

ÖFK avlossade hela 22 skott, men bara tre av dem gick på mål. Det är en klar förbättring av skottvilligheten. ÖFK vann bollinnehavet 62-38 och hade som vanligt flera passningar 574-341 än motståndarna och bättre passningskvalité. Vann duellerna på marken med hade färre vunna luftdueller

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
Igår - 21:03 Matchens bästa spelare
Igår - 20:16 Matchens viktiga händelse
Igår - 20:00 Matchens överraskning
Igår - 19:22 Matchens prestation(er)
Igår - 16:31 Startelvan i mot Elfsborg
Igår - 15:53 Fotboll söndag
Igår - 08:53 Inför matchen: ÖFK - IF Elfsborg
Igår - 08:50 Två ess i leken för Elfsborg
Igår - 07:59 Följ ÖFK - IF Elfsborg via fotbollz.se
8 Aug 2020 - 11:59 Tålamod - ÖFK
7 Aug 2020 - 23:15 Aly Keita övertygar stort
7 Aug 2020 - 16:47 Betraktelse av Miguel Exposito
7 Aug 2020 - 10:39 Lars Larssons Tankar
7 Aug 2020 - 08:30 Matchens överraskning - Nebiyou Perry
7 Aug 2020 - 00:33 ÖFK stal poäng i galen föreställning
6 Aug 2020 - 23:26 Matchreferat Snöpligt mål i slutminuterna och oavgjort - igen
6 Aug 2020 - 23:20 Se när Perry snurrar med halva Göteborgs försvar och Sonkos
6 Aug 2020 - 21:41 Matchens bästa spelare
6 Aug 2020 - 20:53 Matchens prestation(er)
6 Aug 2020 - 14:35 Startelvan mot IFK Göteborg
 
 
 
Herrar
av: Hängiven | 6 Aug 2020 - 21:33
Trög start med ett lite otursmål i