meny  
 
 
- Start
- Nyheter/Information
 
- Spelprogram/Referat
- Spelartruppen
- Statistik
- Hemmaarena
- Återblick -23
- Återblick -22
- Återblick -21
- Återblick -20
- Återblick -19
- Återblick -18
- Återblick -17
- Återblick -16
- Återblick -15
- Återblick -14
- Återblick -13
- Återblick -12
- Återblick -11
- Återblick -10
- Återblick -09
- Återblick -08
- Återblick -07
- Återblick -06
- Intervjuer
- Länkar
- Forum
 
- Kontakta oss
 
tabell Aktuell tabell   skytteliga Skytteliga
 
- Allsvenskan  Tabell
 
 
 
     
   
     
 

ALLSVENSK START MED FRÅGETECKEN I MÄNGD
av Agne Svärd
Publicerad 13 Jun 2020 - 06:02 

Söndag 14 juni kl 17.30, Tele2 Arena i Stockholm: Hammarby IF–Östersunds FK.

?

Det är väl lika bra att klämma dit ytterligare några.
?????????????

För det är väl så vi alla fotbollsvänner känner det inför den försenade allsvenska seriestarten en vår som denna där ingenting är sig likt.

Kort sagt; vi vet verkligen inte mycket vad som väntar, bara att det mesta är väldigt annorlunda.

Drygt sju månader har gått sedan Allsvenskan stängde sin förra säsong. Djurgården blev mästare i hård kamp med Malmö FF och Hammarby där allt avgjordes i en dramatisk slutrunda, Gif Sundsvall och AFC Eskilstuna åkte ur medan Kalmar FF lyckades kvala sig kvar (mot Brage).

ÖFK slutade på tolfte plats efter en lovande start (elva poäng på de åtta inledande matcherna) men där fortsättningen var ett enda stort mörker – på alla sätt.

Men det är väl där och då vi måste ta avstamp inför vad som nu väntar, det som hände under några korta veckor i februari och början av mars (gruppspelet i Svenska cupen) är det väl inte många som har lagt på minnet, allrahelst som cupspelet sattes på väntan när coronapandemin slog till med full kraft och Anders Tegnell (folkhälsomyndigheten) placerade hela handen på pausknappen.

Men, som sagt, frågetecknen är många, Här är bara några:

? Ekonomin.

Kommer alla klubbar att överleva fram till sista omgången? Malmö FF sitter naturligtvis säkert med sin sprängfyllda kassakista, några till behöver heller inte känna någon större oro. Men många kassörer måste trolla med knäna för att ta sig igenom hela säsongen; publikstarka Hammarby skakar utan sina trogna 25.000 på Tele 2 två gånger i månaden, slitstarka Elfsborg pratar om en möjlig konkurs långt därborta i horisonten, anrika Helsingborg har alltid ebb på sitt konto och nu tycks det vara riktigt illa, Kalmar FF kämpar med näbbar och klor för att hålla näsan ovanför vattenlinjen, AIK och Göteborg är några där lönesänkningar varit ett viktigt inslag i sparbetinget...
Uppfinningsrikedomen tycks inte ha någon gräns, här gäller det att överleva. Men det är knappast någon tröst för ÖFK som med sin ryggsäck från förra säsongen ligger sämst till av alla i ekoligan.

? Pang på rödbetan, seriestart utan några träningsmatcher.

Naturligtvis kommer det att ta några omgångar innan vi kan läsa av formtalen hos de 16 lagen, det kommer att se rostigt ut i mer eller mindre omfattning. Även bland de stora, ingen har kunnat förbereda sig bättre än någon annan, i alla fall är det ingen som haft chansen.

? Det täta spelschemat.
Det blir i princip två matcher i veckan (kanske tre för de som ska ut i Europa, hur nu det ska se ut...?) för att vi ska hinna kora en mästare innan snö och kyla åter lägrar vårt avlånga land. Det kommer att slita på spelarna, inte minst här i början när man över en natt går från världens längsta försäsong till blodigt allvar. Här är det lätt att räkna ut att de resursstarka klubbarna med stora spelartrupper och hög kvalitet (främst Malmö FF och Hammarby, båda ytterst välrustade) har en kraftig fördel. Intensiteten i matchandet kommer att ge klubbarnas fysioteam mer arbete än brukligt (en av få saker som man kan säga med stor träffsäkerhet...) samtidigt som ansvariga tränare måste rotera i sina startelvor på ett sätt som de inte är vana vid.

? Tomma läktare.

Hemmaplansfördelen kommer att bli mindre, framförallt för storstadslagen. Hammarby, Malmö, AIK och Djurgården förlorar här sitt stöd från sin ”extraspelare”, det kan vara urjobbigt som bortalag att möta trycket ett utsålt Tele 2 eller ett välfyllt stadion i Malmö. Erfarenheten från de ligor som sedan några veckor är tillbaka i spel talar också för att hemmalagen inte tar lika mycket poäng som brukligt. Men här ska man nog vara lite försiktig med analysen, det har trots allt gått så kort tid.

? Domarinsatserna.

Fotboll utan publik är inget vi vill ha. Det gäller naturligtvis även våra domare. Men de kan i alla fall se fram emot en rimligare arbetsmiljö, det måste vara tufft att stå emot 25.000 hemmafans som alla kan sin regelbok och gärna högljutt meddelar detta... Att domarna faller för det trycket visar all statistik, det är ytterst mänskligt och det är sedan gammalt. Nu tror jag att vi får se en jämnare bedömning vilket skulle gynna bortalagen.

***

Jag ser att många ÖFK-vänner på sociala medier är upprörda när experterna, som i det här fallet är ovanligt eniga..., i sina tips placerar ÖFK bland avstigningskandidaterna. Men hallå, det måste väl vara det enda rimliga tipset efter en säsong som den förra där ÖFK från mitten av maj till början av november var sämst i serien och där spelartruppen snarare har försvagats än förstärkts (Tom Pettersson, Dino Islamovic och Jamie Hopcutt ut/inga givna startspelare in).

Själv är jag mer än nöjd om ÖFK klarar ett nytt kontrakt.

Absolut!

För att det ska gå vägen måste Aly Keita göra en ny kanonsäsong i buren, försvarschefen Noah Sonko Sundberg prestera samma jämnhet som ifjol (han var bra i stort sett varje match) och helst vara ännu bättre, Rewan Amin är den fältherre som ”alla” säger han har kapacitet att vara men så här långt inte visat, Simon Kroon tar sista(?) chansen att bli den toppspelare han har potential till att bli (han har i alla fall fått en rimlig chans att bygga upp sin skadedrabbade kropp i det här långa uppehållet), Jordan Attah Kadiri visar samma målaptit som i vintras och att spelare som Thomas Isherwood, Eirik Haugan, Kalpi Ouattara, Charlie Colkett, Isak Ssewankambo, Felix Hörberg och Nebiyou Perry tar ytterligare steg i sin utveckling.

Som ni förstår; det är många pusselbitar som måste falla på rätt plats för att det här ska gå vägen.
Dessutom: Truppen är tunn sett till kvaliteten, några håller inte måttet för Allsvenskan. Det är väl i ljuset av det vi ska se fredagens sena övergång, försvarsspelaren Adnan Catic från AFC Eskilstuna (med det var väl egentligen inte ytterligare en 20-årig mittback som var största behovet...?).

***

Tätstriden kommer att stå mellan Hammarby och Malmö, jag säger fördel för de sistnämnda. Men å andra sidan, skåningarna är ju favorit inför varje säsong!

MFF har ett överflöd av klasspelare, inte minst offensiva, i sin uppställning. Men det kan samtidigt vara lite av överflödets förbannelse. Nye tränaren Jon Dahl Tomassons (jovisst, den gamle danske stjärnspelaren) största bekymmer blir väl att hålla alla vid gott mod, den uppgiften brukar bli rätt tuff redan efter några veckor...

MFF måste även få bättre poängutdelning på konstgräs. Men å andra sidan hade Hammarby förra säsongen svårt på naturgräs!

***

Fjolårsmästarna Djurgården har riktigt fin bredd. Men hur ersätter man Marcus Danielsson i mittförsvaret och skyttekungen Mohamed Buya Turay längst fram. Snacka om förlorad spetskompetens. Men å andra sidan; Djurgården behärskar alla sorters underlag!

***

Årets frågetecken: AIK.

Det pratas om nya strategier i såväl anfall som försvar. Hmmm, jag tror att vi får se en ovanligt bekymrad Rikard Norling den här sommaren.

***

IFK Göteborg tycks vara bättre rustat än på länge. Men vem ska hålla ihop backlinjen?

***

Allsvenskan berikas med hemvändande profiler (Isak Kiese Thelin och Ola Toivonen till Malmö, Jakob Johansson till Göteborg) men det bästa kapet så här långt; utan tvekan när IFK Norrköping på fredagen meddelade att man signat Sead Haksabanovic (som var lånad från West Ham) för ytterligare fyra år. Det kallar jag framtid!

***

Fjolårets allsvenska var verkligen skiktad, serien klövs mitt-i-tu. Risken för en upprepning är uppenbar, det är många som kommer att trängas på den nedre halvan: Sirius, Kalmar, Falkenberg, Helsingborg samt nykomlingarna Mjällby och Varberg är de kamrater som ÖFK får försöka hålla bakom sig, helst så många som möjligt...

***

Ny säsong och nya regler: Fem byten blir tillåtna, det behövs fyra varningar (tidigare tre) för att bli avstängd och så har handsregeln justerats (för vilken gång i ordningen?). Hands räknas numera från en linje från ”botten av armhålan” och nedåt.

***

Nytt för i år är också att domare som tappar formen och presterar dåligt i Allsvenskan kan flyttas ned till Superettan medan de som går bra i Superettan kan lyftas till Allsvenskan. I grunduppställningen finns elva allsvenska domare, tolv i Superettan. Ett bra initiativ – men på tok för sent!

***

Premiäromgången i sin helhet:

Söndag: Sirius–Djurgården (12.00), Norrköping–Kalmar FF, Göteborg–Elfsborg (14.30), Hammarby–ÖFK, Örebro–AIK (17.30).

Måndag: Falkenberg–Häcken, Helsingborg–Varberg, Malmö FF–Mjällby (19.00).

Till sist; ÖFK-ledningen är irriterad över att licensnämnden inte vill lämna något delbeslut om nästa års elitlicens. Den uppfattningen måste man väl vara ensam om i hela världen efter allt jidder månaderna före jul. ÖFK fick ju licensnämnden att framstå som riktiga praktarslen när elitlicensen ordnades (efter överklagan) för det här året. Den nesan glöms nog inte i första taget!

 
 
8 Kommentarer:
Gäst: Släkten e värst skrev | 13 Jun 2020 - 19:18
Är inte släkten less på att du tjuvläser Öp via dem, ö.s?
73
Gäst: Stefan Tjärnberg skrev | 13 Jun 2020 - 17:29
Tror att det faktiskt blir bättre utan de negativa spelaren Dino och Hopcut som hade väldigt svårt att komma till avslut Och en överarbetande Tom .Fotboll är en lagsport och alla måste lita på varandra och göra sitt jobb .
Kan spelarna hjälpa varandra bättre i försvarsspelet
Och våga mera i anfallsspelet då kommer det att bli riktigt bra
12
Gäst: Claes skrev | 13 Jun 2020 - 16:53
Då föreslår jag att du slutar läsa ö.s. om det nu inte är så att du tycker om kräkreflexer.
13
Gäst: Dr Krall skrev | 13 Jun 2020 - 16:48
Det är helt otroligt att han får fortsätta!!
Vårdnadsintyg?
10
Gäst: Nyfiken skrev | 13 Jun 2020 - 16:23
Det skulle vara intressant att få en psykologisk analys på dig Ö.s. Svårt nu att förstå vad du lider av.
16
Gäst: Hur mår han? skrev | 13 Jun 2020 - 13:28
Du är inte bara otrevlig, ö.s
Du har svårt med de och dem också
17
Gäst: Ö.s. skrev | 13 Jun 2020 - 12:16
Agne är en fd journalist på LT. Nu försöker han leka expert. Hatet mot Öfk skiner igenom. Han är väl på samma låga nivå som ex Laul på aftonblaskan. Dvs man får kräkreflexer om man gör misstaget att börja läsa det dem skrivit.
15
Gäst: ÖFK:are skrev | 13 Jun 2020 - 10:23
Fy fan vilken dyster krönika.
18
 
Sök på fotbollz.se
   
  Bilder ÖFK - Degerfors 2-1 (2-0)  
  av Stefan Roos | Idag - 13:46  
 

. Foto: Stefan Roos

 
  Läs mer...  
 


 
  Imponerande spel av Simon Marklund - går mot en stark höst - blev Trissvinnare mot Degerfors  
  av Haldo Jonsson | Idag - 11:55  
 

Simon Marklund Foto: Thord-Eric Nilssom

Yannick Adjoumani leder den sammanlagda Trissen

Mats J leder hos Hos Andreas Tipset

 
  Läs mer...  
 


 
  ÖFK-Degerfors IF 2-1 (2-0)  
  av Hasse Thor | Igår - 17:43  
 

VS


Kang o jubel!!! Östersund Fotbollklubbs första 20 minuter var nåt i hästväg. Även om fortsättningen gick i mera ordinärt superettantempo så var segern, 2-1 (2-0), hemma mot tabelltrean och forna allsvenskarna Degerfors IF odiskutabel. 
  Läs matchreferat  
 


 
  Matchens prestation  
  av Göte Murén  | Igår - 16:35  
 

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
Igår - 16:00 Matchens överraskning
Igår - 15:15 Absolut drömspel första 20
Igår - 12:03 Startelvan
20 Jul 2024 - 11:47 Följ ÖFK - Degerfors IF via fotbollz.se
20 Jul 2024 - 11:28 Rapport från veckans träning - Det har sällan sett så bra ut
18 Jul 2024 - 16:38 ÖFK mot Degerfors på söndag - Det finns en hel del som talar
16 Jul 2024 - 12:48 Graham Potter vill bli Englands förbundskapten?- Fullt möjli
15 Jul 2024 - 19:08 Matchreferat öFK hade det mesta utom mål - förlust mot Levanger
15 Jul 2024 - 15:12 Startelvan i dag
15 Jul 2024 - 10:43 ÖFK genrepar i dag mot norska Levanger - vad kan vi förvänta
12 Jul 2024 - 15:04 Målvakten Andrew Mills provtränar med utländsk klubb
11 Jul 2024 - 20:52 Glatt återseende vid dagens träningsupptakt.- Har Novak avbr
11 Jul 2024 - 20:27 Ny klubb för Kevin Jablinski och Albin Winbo provtränar med
11 Jul 2024 - 16:57 Fotbollz.se synar Quimi, Ordoñez, Daniel Westerlund och Dani
9 Jul 2024 - 17:06 Roar Adelsten, AUXESIS PHARMA HOLDING AB (publ) kommenterar
9 Jul 2024 - 16:50 Svenska Cupen omgång 2 är lottad - ÖFK möter lag från div 1
8 Jul 2024 - 21:14 Träningen startar snart och träningsmatch är bokad.
8 Jul 2024 - 12:15 Ung, men ändå rutinerad målvakt till ÖFK
7 Jul 2024 - 19:22 ÖFK säger adjö till Kevin Jablinski och Albin Winbo
6 Jul 2024 - 22:19 Pensionärer kan vara räddningen för morgondagens fotboll?
 
 
 
Herrar
av: Hogdal | 3 Apr 2008 - 08:36
Inte för att det är livsviktigt men