meny  
 
 
- Start
- Nyheter/Information
 
- Spelprogram/Referat
- Spelartruppen
- Statistik
- Hemmaarena
- Återblick -22
- Återblick -21
- Återblick -20
- Återblick -19
- Återblick -18
- Återblick -17
- Återblick -16
- Återblick -15
- Återblick -14
- Återblick -13
- Återblick -12
- Återblick -11
- Återblick -10
- Återblick -09
- Återblick -08
- Återblick -07
- Återblick -06
- Intervjuer
- Länkar
- Forum
 
- Kontakta oss
 
tabell Aktuell tabell   skytteliga Skytteliga
 
- Allsvenskan  Tabell
 
 
 
     
   
     
 ÖFK Nyheter
 
Välkommen till ÖFK Nyheter. Detta är en webbplats speciellt för alla som gillar ÖFK men även för andra intresserade. Avsikten med sidan är att den skall ha ett lättillgängligt och aktivt debattforum samt att Du bl a skall kunna läsa matchreferat, spelarinformation och intervjuer.
 
Senaste Matchen   Nästa Match
IK Brage Östersunds FK
2 1

Läs mer... Läs mer...
 
Östersunds FK Västerås SK

2023-06-04 17:00
Jämtkraft Arena
 

 OM VI BACKAR BANDET SÅ HITTAR VI EN TRIST SANNING
av Agne Svärd
Publicerad 29 Nov 2020 - 23:37 

Frågan är bara; vad är sämst?

# Hemmastatistiken: Futtiga tio poäng på femton matcher efter två segrar, fyra oavgjorda och tio förluster.

# Avslutningen: Fem raka förluster (just nu) eller sex förluster på de senaste sju matcherna och 20 insläppta mål (från att ha haft seriens tätaste försvar i 22 omgångar...)

Ja, det är bara att välja.

0–4 mot IFK Göteborg i årets sista strid på Jämtkraft arena var sannerligen inte mycket att flina åt. En bra öppning i båda halvlekarna betyder naturligtvis inte ett skvatt när det hela slutar i att man har blivit nedbankad i skoskaftet för femte matchen i rad.

Men egentligen måste det här sättas in i ett ännu större sammanhang för att bestämma sig för var ÖFK står just nu. Då räcker det inte bara med att titta på ett uselt hemmafacit och en trist avslutning.

Vi måste ta ett helhetsgrepp och backa bandet tillbaka till mitten av maj förra året, debaclet mot Hammarby på Tele 2 arena och vad som sedan presterats.

Då kommer vi betydligt närmare sanningen och den är inte rolig att berätta:

# Efter det var ÖFK Allsvenskans i särklass sämsta lag säsongen 2019 och klarade kontraktet med minsta möjliga marginal.

# Efter första tredjedelen i årets serie låg ÖFK sist i tabellen.

# Och med den här avslutningen är man nog sämst också i den sista tredjedelen.

Kvar blir då bara tio-tolv matcher mitt i den här säsongen då ÖFK hittade rätt med suveränt målvaktsspel, starkt försvarsspel och snabba omställningar som gav osannolikt god utdelning. ÖFK framstod som seriens formstarkaste lag och de mest rättrogna supportrarna började yra om Europaspel.

Men det var inte sanningen, det var bara en illusion (som dock räckte till ett nytt kontrakt, tack!).

När 29 omgångar nu är spelade, bara en match återstår (svenska mästarna Malmö FF på bortaplan) och plussar på stora delar av fjolåret så blir i alla fall min bild glasklar;

Spelarmaterialet är inte bättre!

Ni som följt mina krönikor har givetvis sett att jag har hävdat den åsikten vid ett antal tillfällen medan många andra hellre lagt skulden på exempelvis förre tränaren Ian Burchnall (fick sparken efter omgång 7).

# Burchnall hade naturligtvis sina brister (bland annat tjurade han på med den fullständigt hopplösa idén med possessionspel kring det egna straffområdet). Men Burchnall var ju ingen trollkarl.

# Ersättaren Amir Azrafshan är ingen trollkarl han heller även om det var många som hävdade det efter den starka inledningen. Men efter ytterligare några veckor vet vi bättre och kan nyktert konstatera att det ser inget vidare ut när vi lägger ihop ett plus ett.

Insatsen mot Göteborg – även om den i praktiken inte hade någon betydelse medan matchen betydde ”allt” för Blåvitt – var bara en trist upprepning av många svaga insatser under oktober och november.

Det här är helt enkelt inte allsvensk kvalitet

Och det gnager mest: Med värvningsstoppet får vi leva med den här truppen (minus några förmodade förluster...) ytterligare en säsong. (Det här ska jag utveckla ytterligare när jag summerar 2020).

Här är några noteringar;

# Det viktigaste från söndagseftermiddagens match var givetvis att IFK Göteborg här säkrade allsvenskt spel nästa sommar. Sveriges efter Malmö FF framgångsrikaste fotbollsförening (tvåa i maratontabellen med 88 säsonger och 3.510 allsvenska poäng, 18 SM-guld, åtta cupguld och två vinster i Uefacupen) ska naturligtvis inte behöva hamna i den här situationen. Men något gick fel, jag hävdar att fallet inleddes redan långt före den här säsongen. Ingen kan dock klaga på det jobb som utfördes på Jämtkraft arena, det var både stabilt och med finess! Gamle storbacken Roland Nilsson (118 landskamper, bland annat) kallades in på sensommaren för att bringa ordning i verksamheten och trots en hel del motigheter på vägen (skador och sjukdomar – sex spelare har varit drabbade av covid-19) så kunde han nöjt konstatera att uppdraget nu var utfört!

# ÖFK kom till spel utan Eirik Haugan, Ludvig Fritzson och Nebiyou Perry, alla tre med ”känningar”. Det gav naturligtvis utslag i slagkraften både framåt och bakåt.

# Det var många i hemmalaget som underpresterade, det ska gudarna veta. Mest besviken blir jag på Ronald Mukiibi och den geistlöshet han visade i sitt spel på högerkanten. Mukiibi, som åter haft en trasslig säsong med bara sju matcher som startspelare, ska ju vara en av dem som bär det här unga ÖFK-gänget, det kravet måste ju både jag och klubben kunna ställa. Här visade han noll och intet, kan man ge ett minusbetyg?

# ÖFK hade en bra start på matchen som gav några halvchanser. De skapades från högerkanten där Felix Hörberg skaffade sig ett tidigt slagläge på rutinerade Sebastian Eriksson. Men Hörberg, som hans lagkamrater, valde oftast en extra bolltouch och så blev målchansen genast mycket sämre.

# Ett missat Sonko Sundberg-uppspel gav Göteborg en trippelchans efter 18 minuter. Där sattes matchbilden, gästerna fick energi medan ÖFK drabbades av pyspunka.

# Som jag skrev efter 0–4 mot Varberg förra söndagen: Vi ska inte skylla förlusten på Aly Keita. men just nu räddar han nästan ingenting, det är märkligt så det kan svänga.

# Charlie Colkett satte bra fart på några hörnor den här eftermiddagen, ett par var faktiskt riktigt vassa. Men när Colkett fick chansen på en frispark i bra läge bjöds vi på ännu en i raden av fiaskovarianter. Vem är det som kommer på dom här dumheterna?

# Här är ÖFK-betygen (skala 1–6): Aly Keita 2 – Ronald Mukiibi 1, Noah Sonko Sundberg 2, Thomas Isherwood 2, Kalpi Ouattara 1 – Felix Hörberg (82) 2, Isak Ssewankambo 2, Charlie Colkett 2, Nikolaos Dosis (46) 1 – Blair Turgott (82) 2, Henrik Bellman (64) 1. Ersättare: Ahmed Awad (46) 2, Francis Jno-Baptiste (64) 1, Alex Purver (82) och Malcolm Stolt (82) betygsätts ej.

Till sist; I veckan meddelade ÖFK att de åter gör en satsning på ett damlag när de tar hand om tjejerna i Sockertoppens IF. För oss som varit med under några år kommer det här inte som någon överraskning, allrahelst som klubbens medlemmar faktiskt röstat för att det ska finnas verksamhet även för tjejer. D et var väl bara en tidsfråga när beskedet skulle komma,

Givetvis kom också reaktionerna, samma som vi hört så många gånger tidigare när någon haft viljan att röra om i den här grytan.

Bra eller dåligt?

Jag har faktiskt ingen åsikt i den frågan mer än att jag applåderar att Anneli Andersén åter ska göra en insats för länets (dam)fotboll.

Men det jag inte fattar: Varför ska ÖFK dra på sig ytterligare ett problem just nu, räcker inte de bekymmer som klubben brottas med? De är ju gigantiska. Låt vara att nivån i ett första skede ligger ganska lågt (för att vara en elitförening) och att det finns finansiering (sponsorer). Men kraven växer fort – från alla håll!.

Det kan jag garantera.

Men jag kan inte garantera att ÖFK har energi att hålla i den här satsningen över tid.

 
 
26 Kommentarer:
Gäst: @RB Salzburg skrev | 3 Dec 2020 - 20:44
Klart man behöver fokusera på det....eller inte...
Det beror ju på vad man vill gotta sig i....
8
Gäst: RB Salzburg skrev | 3 Dec 2020 - 19:52
Nu tänkte jag mer jämförelsen mellan 2 klubbar med rätt smutsig och kritiserad historik.

1
Pman skrev | 3 Dec 2020 - 18:57
Det är alltid lätt att göra sig lustig över andra med billiga poänger, särskilt när man avsiktligt missförstår någons inlägg.

Det är inte frågan om en jämförelse mellan nuvarande ÖFK och några klubbar som befinner sig på en högre nivå, vilket klart framgår, utan mera en en uppmaning till att låta sig inspireras av den inställning deras spelare visar i varje matchsituation.

Deras framåtanda är föredömlig, deras sätt att aldrig ge sig, att i alla lägen satsa för fullt för att vinna matcher. Då kan man, som t.ex. Brighton visade, spela oavgjort mot ett överlägset Liverpool eller som en annan upplaga av ÖFK visade för några år sedan, vinna mot Arsenal på deras hemmaarena.
10
Gäst: RB Salzburg skrev | 3 Dec 2020 - 17:46
Finns ju en viss ironi i att jämföra ÖFK och RB Salzburg.
1
Pman skrev | 2 Dec 2020 - 11:34
Glenn, jag håller i stort sett med dig. Det finns en bra bas, dels med unga bra och utvecklingsbara spelare och ett tränarteam, som jag har en känsla av, vet vad de gör och vill göra för att nå mycket bättre resultat nästa säsong.

En sak man skulle önska sig är att spelarna tittar på hur lag som t.ex Salzburg och Brighton kämpar på och hur dessa verkligen gör skillnad när det gäller att leva upp till devisen "Vi ger oss aldrig". De spelar på detta viset oavsett om de leder eller ligger under.

De gäller som alltid att inte låta sig påverkas av folk som hela tiden bara ser dunkla moln, kverulerar och gräver ner sig i negativism tills det bara spyr galla till slut.

Jag ser i alla fall att det finns gott hopp för fler framgångar i både allsvenskan och på andra plan framöver. Hoppas nu bara at vi nästa säsong åter kan ses igen på arenan och heja fram det unga gardet!
12
Gäst: Hasse A skrev | 2 Dec 2020 - 10:12
Om öfk fortsätter med sin Drillo fotboll kommer de åka ur med dunder och brak. Finns en anledning till varför inga bra lag spelar den typen av fotboll längre. Det funkade några matcher i samma veva som spelarna fick nytändning av nya tränaren. Om det ska bli öfks nya spelstil kommer de varken få poäng eller spelare. Vem vill gå till en klubb som spelar den typen av fotboll. Ni som nu hyllar Amir, vill ni verkligen att öfk ska bli ett nytt Gefle ?

Kul att läsa om alla som säger att öfk har så dålig trupp. Samtidigt tycker man att öfk har seriens bästa målvakt, två grymma mittbackar, Sveriges största talang ute på kanten och en forward som borde vinna skytteligan.
4
Gäst: Henrik J skrev | 2 Dec 2020 - 09:00
Håller tyvärr med Agne i det mesta han skriver.
Jag upplever att den lojhet man såg första tredjedelen kommit tillbaka sista tredjedelen. Vad kan sånt bero på? Nu har ÖFK det transferförbud man helt enkelt inte kommer undan. Min förhoppning är att det ger de yngre talangerna lite ro och säkerhet runt sin egen position som kan bidra till utveckling av den potential som förhoppningsvis finns där. Annars blir det tufft 2021...
3
Gäst: Tord Andersson skrev | 1 Dec 2020 - 09:52
Glenn, jag hoppas du har rätt i att tränarna vet vad de gör och att höstens matcher utvecklar laget. Men jag tycker det är mycket tveksamt att pausa ambitionen att vinna matcher för att börja experimentera i skarpt läge. Jag tror inte att förnedrande förluster som de senaste stärker ett ungt lag, tvärtom. Jag kan inte heller känna mig nöjd med 13:e plats i tabellen eftersom jag misstänker att de hade kunnat sluta betydligt högre upp om de kört ända in i kaklet. Men som sagt, jag hoppas att tiden ger dig rätt Glenn.
5
Gäst: Glenn skrev | 30 Nov 2020 - 23:58
Att vi inte har någon fantastiskt spelartrupp är det nog ingen som säger emot. I mina ögon motsvarar den ungefär vår tabellplaceringen. Den borde räcka för att hålla oss kvar men inte till mycket mer. Men jag tycker det är helt rätt väg att gå att som nu när kontraktet var säkrat att prova utveckla spelet och spelarna. Visst vi hade kanske tagit lite fler poäng med att fortsätta med det snabba omställningsspelet men vi hade inte utvecklats. Bättre som nu när utrymmet fanns poängmässigt att skruva lite och sennas som händer. Oavsett förluster så menar jag att det fortfarande utvecklat oss mer än att fortsätta på det raka spåret. Jag är övertygad om att när det behövs så kommer Amir återgå till det. Till exempel, vi fortsätter att utveckla spelet under uppehållet och försäsongen. Testar lite hur det slår ut i svenska cupen, skiter det sig kan vi spela mer cyniskt och plocka poäng. Sen när vi känner oss lite mer safe igen kan vi utmana oss igen med ett annat spel. Jag är övertygad om att det är så tankarna går och att tränarteamet är fullt medvetna vad de gör och kan behövas göra utifrån olika scenarion. För mig är det precis det här vi ska sträva efter och som vi till slut hade under Potter. En tre-fyra olika spelsätt och idéer som vi är bekanta med och som vi kan använda oss beroende på vilka vi möter, hur matchen utspelar sig och hur det ser ut allmänt under flera matcher.

10
Gäst: Tord Andersson skrev | 30 Nov 2020 - 23:40
Jag tycker att den här säsongen har visat att ÖFK:s trupp håller allsvensk klass, om de ges de rätta förutsättningarna. Sättet som de tog sig upp ur bottenträsket på visar på två saker: de är formbara och de har mycket fotboll i sig. Jag tror att nyckelorden är enkelhet och inställning. Segersviten bröts när laget slutade spela enkelt. Stridsviljan försvann när hotet om nedflyttning var undanröjt. Och när Ghoddosaffären var ur världen tycktes hela föreningen sjunka ihop i en lättnadens suck. Spelare som nyss slitit som djur började släntra fram på planen. Det är väl mänskligt att slappna av när en kris är över, men det är oprofessionellt att göra det när det återstår 5 omgångar av serien.
De nya tränarna har visat att de kan lyfta spelare som sett mediokra ut och gjuta nytt mod i ett lag som tappat självförtroendet. Men kan de hålla elden brinnande? Och kan de hålla sig från att försöka banka ner pusselbitarna där de själva vill ha dem i stället för att lägga dem där de passar?
9
Gäst: Att ni orkar skrev | 30 Nov 2020 - 19:25
Tänk att bära på så mycket negativitet. .
Självklart ljuger all statistik...oavsett var den hämtas
Självklart ljuger statistiken...hur skulle pessimisterna annars få bränsle till sitt gnäll ifrån

Varför är du så otroligt svårt för vissa att ge ÖFK cted för det de faktiskt åstadkommit.

11
Gäst: @är det verkligen så illa skrev | 30 Nov 2020 - 19:04
Vad säger den statistiken om hur matcherna sett ut? En helt meningslöst statistik som alla kan se genom att kolla på tabellen.
5
Gäst: Agne Svärd skrev | 30 Nov 2020 - 18:25
Välkommen in i matchen. ”Lillen” (för er som inte var med när det begav sig så var det så Lars-Göran Forslund kallades), det gillar jag. Däremot gillar jag inte när du förringar din erfarenhet av elitfotboll; som målvakt, tränare och domare (ibland hade du alla roller samtidigt...) är du ”en levande legend” i de här sammanhangen. Eftersom vi sprungit sida vid sida genom de här 50 åren så kan jag känna igen mycket av det du skriver. Vi har alla dömt om att ”spela bollen genom mittfältet” vilket ofta slutat med ”långa bollar på Bengt”. Antalet träben, ofta med kvist på fötterna, har alltid varit för många...
Det var först när Potter och ÖFK landade i Allsvenskan som drömmen landade rätt med spelare från ”mål till vänsterytter” som alla hade känsliga passningsfötter:. Med Keita, Mukiibi, Sotte, Tom P, Dennis W, Nouri, Bacherou, Edwards, Aiesh, Ghoddos och Sema hade ÖFK den ultimata startelvan för att spela ”possession-fotboll” eller ”Potter-fotboll”.
Men det var då och nu är nu. I dagens ÖFK är spelarnas egenskaper helt annorlunda. Och givetvis måste Amir Azrafshan bygga spelet efter de premisserna. Allt annat är faktiskt orimligt.
Helt rätt där, ”Lillen”!
12
Gäst: Är det verkligen så illa... skrev | 30 Nov 2020 - 17:31

Hittade den här listan på Svenska fans ÖFK forum...poäng och målskillnad sett över hela säsongen, det är inte så illa av ett redan från börjat uträknat lag....ett väldigt ungt lag dessutom

Kalmar, 6 p, +3
Falkenberg 6 p, +2
Helsingborg, 4 p, +1
Elfsborg, 3 p, 0
AIK, 3 p, 0
Sirius, 3 p, -1
Djurgården 2 p, 0
Örebro 2 p, 0
Häcken, 1 p, -1
Norrköping 1 p, -2
Varberg, 1 p, - 4
Göteborg, 1 p, -4
Mjällby, 0 p, -4
Hammarby 0 p, -4
Malmö, 0 p, MS -1 + ?
8
Gäst: Hm skrev | 30 Nov 2020 - 17:23
Sa redan innan säsongen att vi hade det näst sämsta spelarmaterialet i allsvenskan. Var någon chockartad månad där precis allt gick vår väg som räddade oss.

Tror 0-4 mot Göteborg ligger närmare sanningen kring vilka kvaliteter vi har tyvärr.
6
Gäst: L-G Forslund skrev | 30 Nov 2020 - 16:17
Med många års perspektiv kan jag konstatera att diskussionen om "Drillofotboll" contra Potters passningsinriktade spel pågått under de drygt 50 år jag kan överblicka.
Jag minns när TV-personligheten Bo Hansson mer eller mindre uttalade en dödsdom över den målvakt som vågade sparka bollen över mittlinjen.
Bollen skulle vara med på alla träningar vilket i Ådalen fick till följd att spelartruppen i ett välkänt lag sprang med fotbollen under armen runt elljusspåret.
Att äga bollen genom ett bra passningsspel hyllas av väldigt många spelare, speciellt de som blir oroliga om svetten bryter fram under träningspassen.
Trots att jag hyllade löpstyrka, snabbhet och långa bollar på Bengt drömde jag om ett lag som via kortpassningar kunde leka sig genom motståndardefensiven. Tyvärr förblev det en dröm på den låga nivå jag verkade..
Kan dock med glädje se tillbaka på några seriesegrar och ganska många derbyvinster trots att framgångarna tagits med väldigt få alibipassningar.
Märkligt är att possesionfotbollen ofta förespråkas av många spelare med träben.
Tror faktiskt mycket på att spelsättet ska formas efter den tillgängliga spelartruppen snarare än en teoretisk drömmodell i tränarhjärnan.
Att det inte är så enkelt förstår man när man kollar uppnådda resultat som tränare hos våra värstaTV-experter (Bojan, Backe med flera).
Det kanske handlar om något helt annat än att flytta en mittfältare 10 meter hit eller dit..
9
Gäst: King skrev | 30 Nov 2020 - 15:52
Amir är vår egen Drillo. Antingen spelar öfk norsk fotboll eller så förlorar man med 3-4 bollar varje match. Så här dåligt var det aldrig med Ian.
4
Gäst: Alrik8 skrev | 30 Nov 2020 - 15:20
DK och Agne är båda duktiga på att spy galla över Öfk. DK leder.
12
Gäst: Agera skrev | 30 Nov 2020 - 14:26
Håller med i stort sett allt som Agne skriver, har haft dessa åsikter hela perioden Agne skriver om. Tycker laget fick för många poäng baserat på hur matcherna såg ut även under den positiva perioden.
Två saker som kan tilläggas:
- inställning och krig, är man ett lag som tveksamt håller allsvensk klass måste grunden vara ett kämpande för varann och laget /klubben, vara påkopplad från start i matcherna. Haft ofta problem första delen av matcherna, det har nästan sett ut som Göteborgsmatchen borta ifjol, viljelöst.
- Agne besviken på Mukibi och där vill jag lägga till Colkett, han är ofta involverad i baklängesmål där han inte har koll på spelare runt om i defensiven utan blir stillastående bolltittare, flera mål som görs från ytan där han måste försvara, centralt runt straffområdesgräns. Det räcker inte attraktiv bra vänsterfot om inte tempo och spelförståelse räcker till.

Starkt lågt försvarsspel med snabba omställningar är ett måste nästa år, försök inte hitta en mer bollhållaren offensiv som det inte finns material till, till det krävs viljan.
Sedan kan man undra var Sellars tagit vägen som kanske varit den vassaste offensivt baserat på så få minuter.
12
Gäst: Agne Svärd skrev | 30 Nov 2020 - 13:03
Tack för ditt inspel, Tord. Många otroligt viktiga och intressanta frågeställningar om den framtida färdriktningen, inte mist ur ett supporterperspektiv Efter sista matchen i Malmö ska jag i några krönikor försöka utveckla några av de viktigaste frågorna när det gäller spelet på plan men också det som händer vid sidan om. Just nu känns det som hela havet stormar även om det sker i det tysta...
14
Gäst: Alrik8 skrev | 30 Nov 2020 - 11:43
Anderssons inlägg var det bästa jag läst på år och dag. Något att tänka för ÖFK.
5
Gäst: svensklärare skrev | 30 Nov 2020 - 11:12
Vad behöver Agne flera av?
3
Gäst: ÖFK:are skrev | 30 Nov 2020 - 08:55
"Vad positiv du är Svärd. Sådana personer som dig behöver flera av i samhället".
12
Gäst: Atke skrev | 30 Nov 2020 - 08:38
Ständigt motvalls.Ös på.Alltid gläder det nån.Öfk kvar i allsvenskan med sitt unga lag.Göteborg vann med sitt gamla lag.Vad väljer du?Tabellen ljuger inte.Öfk hade spelare som var av allsvensk klass.11
Gäst: Bo-Helge skrev | 30 Nov 2020 - 08:20
Håller med er båda Tord och Agne. För det första har jag sagt det länge nu att vi har inte dom spelarna som har den tekniken att kunna spela som när vi var som bäst, vi har inte ett mittfält som förut där Nouri kunde styra och ställa och en Bashirou som återerövrade bollen om Nouri missade. Det var när Amir kom in och började spela Drillo fotboll som motståndarna inte hängde med på det och vi kunde plocka mycket poäng. Man bör spela en fotboll efter det material man har och när man inte själv kan styra matcherna kanske man måste syniskt rätta dig lite efter motståndet. Men i längden håller nog inte långa bollar på Bengt, man måste ha kunskapen att kunna variera sitt spel ibland possesion ibland långa bollar så vi inte blir så lättlästa. Potter ändrade vilt under matcherna men blev även då lite statiskt med kortpasssningsspel sällan djupledsbollar. Tyvärr får vi inte köpa in nån mittfältare på ett år MEN vi har några unga formbara spelare med bra teknik som kanske skulle kunna bli en spelfördelare. Problemet som Potter inte hade är vi måste har resultat på en gång vi kan inte vänta att dom utvecklas eller byta ut många spelare som inte höll måttet som Potter kunde. Förhoppningsvis om 5 månader har några unga blommat ut och jag tror fortfarande på dessa tränare
31
Gäst: Tord Andersson skrev | 30 Nov 2020 - 00:25
Jag håller med i din analys, Agne. Själv har jag grunnat på ett par saker efter ÖFK:s genomklappning i höst: Vad har en allsvensk tränare för uppdrag - och vem är det som är uppdragsgivare?
Det var en fröjd att se ÖFK efter tränarbytet. Amir Azrafshan tycktes ha hittat en spelstil som passade laget perfekt. Plötsligt slutade de att till varje pris försöka hålla bollen inom laget och gick över till ramstarkt försvar och snabba kontringar. Och som det betalade sig!
Men mitt under framgångsvågen förklarade Azrafshan att det var dags att ”ta nästa steg i utvecklingen”.
Det visade sig betyda tillbaka till det gamla: stort bollinnehav och ett oändligt tråcklande som på tränarlingo kallas ”att ha tålamod”.
Jag undrar: Varför nöjde sig inte Azrafshan med att plocka poäng? Vad var det han ville uppnå med att börja experimentera hej vilt mitt i en sagolik medgångsvåg?
Hur ser hans framtidsvision ut?
Vill han bygga ett lag som dominerar matcher och spelar en teknisk och underhållande fotboll (och är beredd att ta en och annan poängförlust för det estetiska värdets skull) eller tänker han fortsätta anpassa spelet efter spelarnas förmåga och göra allt för att ta poäng i varje match?
Jag kan förstå om klubben vill fortsätta vara attraktiv för unga talanger som vill spela positiv fotboll, men har dagens (och framtidens) ÖFK råd att tänka så? Finns det tillräcklig kvalitet i truppen?
Vilka ska avgöra hur ett fotbollslag ska spela? Är det sponsorerna, medlemmarna, supportrarna, styrelsen, tv-bolagen - eller spelarna och tränarna?
Jag kan säga att jag som supporter föredrar att mitt lag vinner. Alla dagar i veckan. Visst är det roligt att se ett tekniskt kortpassningsspel, men inte till priset av förnedrande bolltapp, genomklappningar och återkommande storförluster. Jag vill att ÖFK hänger kvar i allsvenskan, även om det inte ser vackert ut alla gånger. Men jag inser att Dplay och deras annonsörer hellre föredrar underhållande matcher än ”Långa bollar på Bengt”.
AIK vann allsvenskan 2018 på att hålla tätt bakåt. Supportrarna var glada och lyckliga, men vad tyckte fotbollspubliken i övrigt? Vilka påtryckningar kom från sponsorerna och tv-bolagen bakom kulisserna?
Rickard Norling, tränaren som ledde AIK till seger, var uppenbarligen själv inte nöjd för två säsonger senare försökte han stöpa om lagets spelstil helt. Precis som Amir Azrafshan ville han ”ta nästa steg”.
Hur det gick? Åt helvete. AIK gick bort sig helt och Norling fick sparken.
Det vore roligt med en debatt om det här. Jag säger inte att det är grisfotboll som är ÖFK:s framgångsväg. Bara att poängen i tabellen är mer värd än skönhetspoängen. Eller vad säger ni?
48
 
Sök på fotbollz.se
   
  Så ska ÖFK ta tre poäng mot Västerås SK  
  av Martin Nylander | Idag - 17:54  
   
  Läs mer...  
 


 
  Frank Ahrin - Före detta Europa League spelaren till IFK Östersund  
  av Haldo Jonsson | Idag - 14:12  
 

Frank Ahrin Foto Haldo Jonson

 
  Läs mer...  
 


 
  Tung förlust för ÖFK  
  av Fredrik Boije | Igår - 22:38  
 

Brage - ÖFK 2-1 (1-0)

 
  Läs matchreferat  
 


 
  Grymt, men inte oväntat  
  av Per Lagerbäck | Igår - 21:31  
 

En bra arbetsinsats, och disciplinerat spel, men utan toppar, i 70- 75 minuter. Sedan staplades misstagen på varandra, och det var inte oväntat att det till slut ramlade in en grym boll bakom Keita.

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
Igår - 21:30 Matchens prestation
Igår - 21:24 Matchens överraskning
Igår - 18:19 Startelvan
Igår - 15:45 Timmarna före match
Igår - 13:52 Inför matchen: IK Brage - ÖFK
Igår - 13:51 Följ IK Brage - ÖFK genom fotbollz.se
Igår - 13:50 Mittfältaren Gustav Berggren om matchen mot ÖFK
Igår - 13:41 Besvikelse på Brage i Borlänge
30 Maj 2023 - 22:14 Erick Brendon ligger tvåa i Superettans assliga
30 Maj 2023 - 13:26 ÖFK är ett bra bortalag.
29 Maj 2023 - 20:46 ÖFK Akademi
29 Maj 2023 - 15:35 Debut för ÖFK, blev Trissvinnare - Jakob Hedenquist
29 Maj 2023 - 12:36 Bildkavalkad från ÖFK -Utsikten
29 Maj 2023 - 10:40 Bortsett från förlusten så borde ÖFK vara nöjda med vad de l
28 Maj 2023 - 18:07 Matchreferat Tung förlust - ÖFK tappade ledningen i andra halvlek
28 Maj 2023 - 15:59 60 riktigt bra minuter räckte inte
28 Maj 2023 - 15:14 Matchens överraskning
28 Maj 2023 - 12:11 Startelvan
27 Maj 2023 - 22:28 Inför matchen: ÖFK - Utsikten
27 Maj 2023 - 22:27 Följ ÖFK -Utsikten via fotbollz.se
 
 
 
Herrar
av: *Rolighetsministern | 28 Maj 2023 - 21:34
Nu måste vi skynda på med kultursat