meny  
 
 
- Start
- Nyheter/Information
 
- Spelprogram/Referat
- Spelartruppen
- Statistik
- Hemmaarena
- Återblick -22
- Återblick -21
- Återblick -20
- Återblick -19
- Återblick -18
- Återblick -17
- Återblick -16
- Återblick -15
- Återblick -14
- Återblick -13
- Återblick -12
- Återblick -11
- Återblick -10
- Återblick -09
- Återblick -08
- Återblick -07
- Återblick -06
- Intervjuer
- Länkar
- Forum
 
- Kontakta oss
 
tabell Aktuell tabell   skytteliga Skytteliga
 
- Allsvenskan  Tabell
 
 
 
     
   
     
 

ÖFK SKAPADES MED MÅNGA FÖDSLOVÅNDOR
av Haldo Jonsson
Publicerad 16 Jun 2021 - 11:13 

Allt om nya ÖFK:s första trevande år, vilka som var i styrelsen, fotbollssektionen, vilka spelare som var i truppen och hur gick det förstas året med mera med mera

En ny fotbollsförening har bildats. Östersunds Fotbollsklubb (ÖFK)

Alla fotbollsintresserade i länet kommer att minnas åren 1996/97 då det äntligen hände något nytt med fotbollen i Östersund. Det var då som OPE och IFK Östersund tillsammans med Östersund/Torvalla FF (ÖTFF) satte sig ner vid samma bord för att att starta ett samarbete över gränserna. Avsikten var att förbättra fotbollsnivån i Östersund och skapa ett elitlag i regionen. Den blivande ordföranden Rolf Lohse var den drivande kraften och arkitekten bakom den nya föreningen. Den 31 oktober 1996 bildades Östersunds Fotbollsklubb (ÖFK).

För att en ny förening skulle kunna komma till stånd måste Ope IF upplåta sin plats i div II Norrland till ÖFK. Ope IF i sin tur tog steget ner till div 4 och ersatte där Östersund/Torvalla FF. I och med detta upphörde ÖTFF som förening och drog sig följaktligen ur seriesystemet. IFK Östersund blev kvar i div 3.


Fotbollsmässigt

Att sammanfoga ett lag från flera klubbar var inte så lätt. Spelarna kom från olika fotbollskulturer. Fotbollsmässigt har ÖFK under säsongen mestadels bjudit på bra fotboll och en sjundeplats i serien är ett godkänt resultat även om en del fotbollsintresserade hade förväntat serievinst redan första året. De som sysslat med fotboll vet, att så lätt är det inte att skapa ett nytt slagkraftigt lag genom att sammanföra två olika fotbollskulturer. Nästan genomgående har laget skapat många målchanser men ändå har inte målen infunnit sig i den utsträckning som man kanske skulle önskat. Undantaget var i slutet på säsongen med två storsegrar med många mål mot de två topplagen Piteå och Skellefteå. Inte minst då visade ÖFK att man kan prestera både effektiv och underhållande fotboll. Försvarsmässigt har det varit lysande. Endast seriesegrarna Piteå kunde stoltsera med mindre insläppta mål. Det kan vara en riktig bedömning att spelarna ställde något för stora krav på sig själva och blev därför en aning spända inför uppgiften.

Leeds Uniteds besök
Ett mycket uppskattat inslag under säsongen var Leeds Uniteds vistelse Östersund. Publik och propagandamässigt och även ekonomiskt var det en fullträff. Att Leeds manager George Graham uttryckte sin stora belåtenhet över träningsveckan upplevdes vi som mycket stimulerande. Leeds hann också med tre matcher under vistelsen. Resultat: ÖFK-Leeds 0-6. Pressens lag-Leeds 0-4. Vidare gjorde man en avstickare till Norge där man mötte Steinkjer. Leeds tränade på Lits Idrottsplats. Vädret var bättre än den bästa högsommar. Leedsbesöket blev mycket uppmärksammat i rikspressen. Man spekulerade huruvida Tomas Brolin skulle medverka i Leeds eller inte. Tyvärr så kom inte Brolin till Östersund.

Förstärkning från England
Under större delen av säsongen hade ÖFK också nöjet att förstärka laget med Paul Sheerin från Skottland. Han gjorde sig snabbt populär genom att visa på kvaliteter både på och utanför planen. Ytterligare en spelare från Skottland fanns med ÖFK under hösten, Marko Minchella, men tyvärr kunde han inte visa sin förmåga på grund av efterhängsna skador.Tyvärr blev det vid hemkomsten till Skottland tragik runt den alltid trevlige Marco som vi lärde oss att uppskatta.. Han lever inte längre.

Publikrekordförsök
Ett något spektakulära inslag under säsongen var också vår strävan att slå nytt publikrekord för "'nya" div.II i en match mot Kiruna. Någon statistik finnes inte att tillgå om vi lyckades med rekordförsöket eller inte. Med lite hjälp av företagarna kunde vi sälja 2107 biljetter. Så stor uppslutning till en div II match var vi klart nöjda med.

Blandade känslor
Det var med blandade känslor som det nya "elitlaget" togs emot av folk. Det fanns vissa inblandade främst i samarbetsföreningarna som tyckte att det var bra det som varit tidigare, medan andra insåg möjligheten att skapa bättre förutsättningar för jämtländsk fotboll. En del ville vänta och se vad ÖFK kunde åstadkomma innan man tog ställning. Hur som helst hade ÖFK engagerat folk och det pratades åter fotboll i Östersund. Nästan allmänt kunde vi konstatera att sponsorerna såg positivt på att en ny förenande klubb hade bildats.

Under året har slöts avtal med Christer Andersson, Edsbyn, som från och med 1 febr. 1998 blev heltidsanställd tränare i klubben.

Styrelse:Rolf Lohse ordförande, Jan Holm, vice ordf., Per Åke Pettersson, sekr., Ulf Olsson, Staffan Lindé och Haldo Jonsson

Lagledning: Tränare Leif Widegren, ass. tränare Niclas Jönsson, målvaktstränare Tord Persson, Lagledare Erne Svensson, Material/Massör Patrik Holmblad, Läkare Mats Agnvall.

Marknad: Ulf Olsson, ord., Jan Holm, Haldo Jonsson, Kjell Åke Pettersson, Henrik Lundqvist, Rolf Lohse, Staffan Lindé, Leif Widegren, Jan Sjödin, Tomas Eriksson,

Fotbollssektion: Staffan Lindé, ordf. Kjell Åke Pettersson, Anders Tagesson, Jan Sjödin, Sven-Åke Karlsson, Charlie Terneblad, Mats Back, Anders Lindestig, Ulf Kvarnlöv, Lasse Lindberg



Första laget i seriesammanhang:
Anders Svartling, Håkan Gärdin, Mikael Berg, Christer Öhlund, Lars Oscarsson, Ante Strängby, Mikael Askonius, Mattias Eriksson, Patrik Johansson, Jan Olov Eriksson, Daniel Berggren. Ers. Jimmy Anjevall, Daniel Edfalk. Förstärkningen från Skottland, Paul Sherrin hade inte kommit.


Första seriematchen: Första seriematchen någonsin för ÖFK spelades mot Piteå IF på bortaplan. Det var av folk i gemen och av press med högt ställda förväntningar man reste upp till Piteå för match. När man förlorade med 1-0 så var detta en mycket tung förlust. Matchen som sådan präglades av mycket kamp och lite spel och det blev ganska irriterat på plan med många efterslängar. Matchen gick på konstgräs som inte hade tränaren Leif Widegrens gillande. Piteåtränaren Jörgen Eriksson tyckte att det var Piteås kampvilja som avgjorde samt deras målvakt som gjorde att par bra räddningar. Efter förlusten kraxade en del olyckskorpar: "Vad var det jag sa!"

Första vinsten: ÖFK- Hudiksvalls ABK 6-0 på Torvallens plastgräs. Då var det helt andra tongångar. Nu lika positiva som negativa efter förlusten i första matchen. Ren utklassning var omdömet. Man skev i tidningarna: "nu våras det för jämtländsk fotboll". Målgörare var: Henrik Åsberg, Patrik Johansson, Daniel Berggren och Jan-Olov Eriksson med tre mål. Matchens bästa spelare: Jan Olov Eriksson 3, Mikael Askonius 2, Mikael Berg 1.

Första seriemålet: Patrik Johansson i 6:e minuten i första hemmamatchen mot Hudiksvall

/Haldo Jonsson



 
 
1 Kommentar:
Gäst: Still goin strong skrev | 16 Jun 2021 - 18:26
Micke Berg har varit synlig på Lövsta. Tränat med Frösöns Div 5-lag!
6
 
Sök på fotbollz.se
   
  GIF Sundsvall är en förening i förvandling.  
  av Haldo Jonsson | Idag - 10:48  
 

På påskafton smäller det mot nya GIF Sundsvall. Då är det dags för det spännande Norrlandsderbyt

 
  Läs mer...  
 


 
  Fotbollz.se rustar för ännu en säsong  
  av Haldo Jonsson | Igår - 14:45  
 

Många medarbetare ställer upp för dig.

 
  Läs mer...  
 


 
  ÖFK höll vad man lovade - en sistaminutenvärvning - men ingen forward  
  av Haldo Jonsson | Igår - 10:44  
 

Onahi Abraham Ogbu har fått kontrakt i två år

 
  Läs mer...  
 


 
  ÖFK:s tidigare spelare Henrik Bellman aktuell för Helsingborgs IF  
  av Haldo Jonsson | Igår - 10:34  
 

Har tränat med Helsingborg hela vinern

Henrik Bellman. Foto Haldo Jonsson

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
25 Mar 2024 - 10:34 Bråda dagar för ÖFK
23 Mar 2024 - 14:17 Var är målsinnet?
23 Mar 2024 - 12:55 Matchreferat ÖFK borde ha avgjort i första halvlek
23 Mar 2024 - 11:12 Startelvan i dag
22 Mar 2024 - 15:39 Intressant genrep mot Skövde.- Svår att ta ut en backlinje
22 Mar 2024 - 13:18 Superettans bästa spelare 2024 -unibet
22 Mar 2024 - 10:12 Så här gjorde vi för att ta in pengar till ÖFK - kanske ett
21 Mar 2024 - 16:04 En annorlunda dag
20 Mar 2024 - 19:27 - 'Vi ska värva en ny forward'
20 Mar 2024 - 15:24 Det syns på alla att det börjar närma sig seriestart - rappo
19 Mar 2024 - 20:25 Upptaktsträff Superettan i dag
18 Mar 2024 - 21:23 Mittfältaren Albin Sporrong åter till ÖFK
18 Mar 2024 - 20:41 Tråkigt, tråkigt - Mansour Sinyan långtidsskadad
18 Mar 2024 - 17:52 Träning inför genrepet mot Skövde
18 Mar 2024 - 10:46 Företagsam ledning ger framgång
16 Mar 2024 - 15:48 Matchreferat ÖFK vann klart mot Gefle iF som inte hade mycket att sätta e
16 Mar 2024 - 14:13 Startelvan i dag
15 Mar 2024 - 16:13 Inför ÖFK - Gefle IF
14 Mar 2024 - 22:29 Några ord om kvällens positiva årsmöte
14 Mar 2024 - 10:20 Östersunds FK Elitfotboll AB har haft bolagsstämma