meny  
 
 
- Start
- Nyheter/Information
 
- Spelprogram/Referat
- Spelartruppen
- Statistik
- Hemmaarena
- Återblick -20
- Återblick -19
- Återblick -18
- Återblick -17
- Återblick -16
- Återblick -15
- Återblick -14
- Återblick -13
- Återblick -12
- Återblick -11
- Återblick -10
- Återblick -09
- Återblick -08
- Återblick -07
- Återblick -06
- Intervjuer
- Länkar
- Forum
 
- Kontakta oss
 
tabell Aktuell tabell   skytteliga Skytteliga
 
- Allsvenskan  Tabell
 
 
 
     
   
     
 ÖFK Nyheter
 
Välkommen till ÖFK Nyheter. Detta är en webbplats speciellt för alla som gillar ÖFK men även för andra intresserade. Avsikten med sidan är att den skall ha ett lättillgängligt och aktivt debattforum samt att Du bl a skall kunna läsa matchreferat, spelarinformation och intervjuer.
 
Senaste Matchen   Nästa Match
Hammarbys IF Östersunds FK
4 3

Läs mer... Läs mer...
 
Östersunds FK BK Häcken

2021-10-27 19:00
Jämtkraft Arena
 

 LARS LARSSONS TANKAR
av Lars Larsson Stockholm
Publicerad 22 Sep 2021 - 14:00 

Lars Larsson

Har ÖFK öppnat Pandoras ask?

Den 27/5-2021 skrev jag följande här på fotbollz.se. Det känns idag som det är dags att påminna om det. (Obs! Valda utdrag):

”Fotboll kallas ofta ”Det gröna fältets schack”. Ett epitet som leder tankarna till kvalificerad naturvetenskap. Kanske inte på Albert Einsteins nivå, men ändå. Jag har dock fastnat för några av Einsteins uttryck.

“Två saker är oändliga: mänsklig dumhet och universum; och jag är inte säker på det andra.”

“Det finns en kraft starkare än ånga, elektricitet och atomenergi: viljestyrka.”

“En person som aldrig har begått ett misstag har aldrig provat något nytt.”

Galenskap är att göra samma sak om och om igen och vänta sig olika resultat. Om du vill se andra resultat, gör inte samma sak.”

Framgång skapas ofta genom att göra nytt och ha en tro på att det som görs kommer att förhoppningsvis ge positiva resultat.Nu är vi åter i ett läge där ÖFK håller på att formulera något nytt...

...Det jag tycker är minst lika intressant som att diskutera spelstrategi och taktik, är alltså att studera hur de individuella spelarna agerar på plan. Trots den allsvenska nivån, så ser jag stora utvecklingspotentialer hos många spelare. Det som jag noterar har störst utvecklingspotential är spelsinnet. Detta att t ex kunna se var bollen kommer att hamna, och det innan medspelaren med boll nuddat bollen för att slå t ex inlägget. För forwards är det en oerhörd fördel om de besitter den förmågan. Det gör att de kan vara på den plats där bollen anländer, när den anländer. Detta istället för att vara orörlig och vänta in var den landar, innan man agerar. Då är det ofta för sent. Den stora utmaningen med spelsinne är att spelsinne i mycket handlar om talang. Dvs endera har du det eller så inte, men visst går det, till viss del, att träna upp.

Andra saker är att alltid veta vad göra med bollen, när den anländer, istället för att fundera på det först när man fått bollen under kontroll. Det senare genererar lågt matchtempo, missade målchanser samt skapar större risk för att bli av med bollen.

En annan intressant utvecklingspotential är spelarnas mentala förmåga, dvs att visualisera framgång i ”all Actions” under matchen. ..Sist gjorde Blair Turgott mål när han var fri med målvakten... Det kan synas vara lätt att göra mål i sådana situationer, men inte alltför ofta börjar anfallaren, i sådana situationer, föra en dialog med sig själv om vad målvakten kan tänka företa sig, och hur han själv skall göra för att förekomma det etc. Detta istället för att bara visualisera att bollen går i mål, annars riskerar den målchansen att missas, men Blair Turgott bemästrade det. Heders åt honom, men det är alltså svårare än många tror.”

Jag vill idag återkoppla till ovan nämnda text. I tillägg till ovan kan nämnas, att i begreppet ”spelintelligens” ingår också spelarnas förmåga att kunna omsätta tränarens strategiska, taktiska och operativa anvisningar i praktisk handling.

ÖFK har nu en ny tränare. Notera att detta är en del av att göra nytt, dvs skaffa en ny tränare. Spelarna får alltså en ny ledning och alla förutsättningar ställs åter på noll.

Det som hände med laget i matchen mot Elfsborg lovar mycket inför framtiden. Onsdag 22/9 är det bortamatch mot Örebro. Det är en så kallad sexpoängsmatch, och låt oss innerligt hoppas att prestationen mot Elfsborg inte var en engångshändelse.

Jag noterade mängder med förbättringar i den matchen. Rörligheten på plan utan boll var mycket bättre, långa bollar varierades med spel via mittfältet, energin i närkamperna var bättre, presspelet fungerade bättre, fina individuella prestationer utfördes av flera spelare, många one touch passningar,det var ett betydligt bättre aktivitet i sista tredjedelen och framförallt; det gjordes mål.

Att något positivt skett är uppenbart. Det enda som oroar mig är att det i dagsläget verkar som om Blair Turgott är den enda som vill och kan göra mål. Visserligen spelar han på ”topp”, men det finns fortsatta förbättringsmöjligheter för övriga i den sista tredjedelen, dvs när det gäller viljan och kompetensen att göra mål.

Däremot noterade jag förbättringar inom området ”läsa spelet” och agera utifrån det. Det mest flagranta var ju naturligtvis Blair Turgott första mål, men många andra spelare agerade också mycket bra genom att sköra av motståndarnas passningar, i en utsträckning jag inte sett på länge.

At veta vad göra med bollen när man får den var dramatiskt bättre. One touch och därmed ett högre passningstempot lyste igenom hela matchen. När det gäller att visualisera framgång måste jag givetvis lyfta fram Blair Turgott och hans mål, men även Aly Keitas räddningar och Felix Hörbergs dribblingar och löpningar. Hans inlägg har också blivit bättre. Hörnor och frisparkar är däremot fortfarande en svaghet.

Eftersom jag inte i detalj känner till tränare Hansens strategiska, taktiska och operativa anvisningar är det svårare att bedöma huruvida spelarna anammat det till fullo. Då syftar jag inte på spelarnas vilja att göra det. Den menar jag nog att den finns, utan mer på kompetensen.

Det som går att se är förutom 4-4-2 uppställning mängder med individuella förbättringar, som sammanlagt nu har givit resultat. Troligtvis är därför kompetensen att omsätta tränarens instruktioner i praktisk handling god.

Låt oss nu hoppas att detta består och att ÖFK nu öppnat Pandoras ask

 
 
5 Kommentarer:
Gäst: Barca skrev | 22 Sep 2021 - 04:44
Visst är det viktigt att kunna läsa spelet (spelförståelse). Men att det skulle vara talang stämmer ju inte. Det stämmer endast om man har okunniga och ej nog pedagogiska tränare och ledare som utbildar spelarna från barnsben även i taktiskt tänkande och att se och förstå helheten samt deras egna individuella roll i det hela.

Med goda pedagoger så kan de flesta spelare. Framförallt de som når högre nivå (nästan en förutsättning) bli utbildade så att de får god taktisk förståelse (inte bara teknik och kondition). Sedan gäller det att få rätt mängd övning och erfarenhet. Precis som skidåkarna så gäller att samla timmar av erfarenhet samt även ha specialövningar där man gjort övningen så att övningen får dem att lära sig och förstå taktiska bitar och hur bör tänka, röra sig mm (precis som man kan lära sig att läsa och tyda en text så kan man lära sig läsa och tyda annat i livet med rätt skolning, så även vad som sker och kan ske på en plan).

Om spelarna får nog med bitar på plats samt timmar av erfarenhet så kommer även deras förmåga att kunna läsa spelet verkligen att inte bli något som lämnas åt slumpen (som det tyvärr görs i många föreningar ännu då ledarna ej är nog kompetenta, dock är ju fotbollen så mycket mer än elitidrott, så det kanske inte är det viktigaste utan det viktigaste är att barn och vuxna har en tillhörighet, finner goda vänner (kanske för livet), rör på sig för hälsan mm)

Men de som själva vill satsa ska absolut få rätt skolning och med goda pedagoger som även själva förstår fotboll nog bra i alla bitar.

Men på Onsdag så "Give them hell!!!!"
0
Gäst: ML skrev | 21 Sep 2021 - 12:21
Delar Lars oro vad gäller målskyttet. Turgott har varit otroligt effektiv i vissa matcher, men ibland kör han fast. Jag hoppas få se Turgott som framspelare. Kunde han kombinera instinkten att gå på mål med att sätta sina lagkamrater i bra lägen vore det toppen.

Det är omöjligt att inte återkomma till Degerforsmatchen... Lägg sedan till någon vunnen pinne i matcherna mot Halmstad, Norrköping, Kalmar (H) eller Varberg och ÖFK hade definitivt varit med i matchen, trots många motgångar. Men än lever hoppet.
9
Gäst: Lars Larsson, Sthlm skrev | 21 Sep 2021 - 12:15
Replik: Gunnar

Det stämmer men "hoppet" blev ju kvar i asken
4
Gäst: Gunnar skrev | 21 Sep 2021 - 11:39
Pandoras ask (grekisk mytologi) innehåller främst olyckor och sjukdomar, så jag hoppas du har fel … Skämt åsido, så förstår jag så klart vad du menar!
2
Gäst: Kurt skrev | 21 Sep 2021 - 10:37
En vinst till krävs för att tillstå positiv effekt på tränarbyte, bra att skadeläget förbättrats. Vill hålla första halvlek mot Degerfors dom säsongens bästa.....hittills.
3
 
Sök på fotbollz.se
   
  ÖFK straffades på övertid i en fullständigt galen föreställning  
  av Agne Svärd | Idag - 00:08  
 

 
  Läs mer...  
 


 
  Nu lider vi med grabbarna  
  av Per Olov "Perra" Bexelius | Igår - 22:01  
 

VS


Hammarby - ÖFK 4-3 (2-3 ). Mål av Marco Weymans, Blair Turgott, Ludvig Fritzon

Nu med referat av Perra Bexelius och bilder av Sune Elmroth. Krönika av Agne Svärd kommer

Marco Weymans gör 1-0 för ÖFK. Foto: Sune Elmroth

 
  Läs matchreferat  
 


 
  Bilder Hammarby - ÖFK 4-3 (2-3)  
  av Sune Elmroth  | Igår - 21:08  
 

Foton: Sune Elmroth

 
  Läs mer...  
 


 
  Se målen målen här på video  
  av Haldo Jonsson | Igår - 21:07  
 

Målglädje: Foto Sune Elmroth

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
Igår - 18:22 Matchens bästa spelare
Igår - 18:02 Matchens överraskning
Igår - 17:07 Matchens prestation(er)
Igår - 14:01 Dagens startelva
Igår - 07:47 Inför matchen: Hammarby - ÖFK
23 Okt 2021 - 11:14 Följ Hammarby IF - ÖFK på fotbollz.se
23 Okt 2021 - 11:13 ÖFK har chans mot Hammarby - ta den
23 Okt 2021 - 10:41 ÖFK, tappa inte modet - Mjällby visar vägen
23 Okt 2021 - 10:23 Mohanad Jeahze back i Hammarby
22 Okt 2021 - 17:22 Mittbacken Peter Amoran utsedd till bästa spelaren i div2
22 Okt 2021 - 14:31 Graham Potter Englands bästa tränare?
21 Okt 2021 - 10:52 Vi gläds med Nebiyou Perry och Kalpi Ouattara
20 Okt 2021 - 14:49 Varför är Hammarby så bra?
20 Okt 2021 - 11:52 Publikfest på Tele2 Arena
19 Okt 2021 - 16:26 ÄR NI BÄST I STAN PÅ RÖDSVART FANTASI?
19 Okt 2021 - 10:32 Billigare VAR-variant kan bli aktuell i allsvenskan
18 Okt 2021 - 15:17 Ungdomarna trycker på - Nikolaus Dosis Trissvinnare
17 Okt 2021 - 22:19 Uppkäftiga ÖFK
17 Okt 2021 - 21:46 Matchens överraskning
17 Okt 2021 - 18:29 Interjvju med Sixten Mohlin som fick chansen mot Malmö FF
 
 
 
Herrar
av: Alfredsmews | Igår - 20:01
I've been looking for a ready-m