meny  
 
 
- Start
- Nyheter/Information
 
- Spelprogram/Referat
- Spelartruppen
- Statistik
- Hemmaarena
- Återblick -23
- Återblick -22
- Återblick -21
- Återblick -20
- Återblick -19
- Återblick -18
- Återblick -17
- Återblick -16
- Återblick -15
- Återblick -14
- Återblick -13
- Återblick -12
- Återblick -11
- Återblick -10
- Återblick -09
- Återblick -08
- Återblick -07
- Återblick -06
- Intervjuer
- Länkar
- Forum
 
- Kontakta oss
 
tabell Aktuell tabell   skytteliga Skytteliga
 
- Allsvenskan  Tabell
 
 
 
     
   
     
 

ÅTER I VERKLIGHETEN NÄR ÖFK FICK TOMT I TANKEN
av Agne Svärd
Publicerad 23 Sep 2021 - 02:07 Uppdaterad 27 Sep 2021 - 13:05

Ja, så snabbt går det att studsa tillbaka till verkligheten…

Efter onsdagskvällens 2–0-förlust i Örebro blev plötsligt förutsättningarna för ÖFK att hänga kvar i Allsvenskan ännu sämre än de var innan söndagens överraskande seger mot topplaget Elfsborg.

Det platta fallet på Berhn arena var en käftsmäll på alla sätt, inte minst prestationsmässigt.

ÖFK gjorde verkligen inte många rätt när det behövdes som allra bäst. Det var energilöst och oprecist från start till mål och Örebrosegern skrevs som hur rättvis som helst.

Vi fick alltså bara vara glada i några futtiga dygn efter söndagens härliga triumf mot topplaget Elfsborg.

Men med facit i hand är det bara att konstatera att den insatsen kostade mer kraft och energi än den här ÖFK-upplagan innehåller; i kväll var det helt enkelt tomt i tanken. Spelarna hade inte lyckats fylla ny energi efter tömningen i söndags,

Här var det tunga ben och tunga huvuden över hela linjen.

Jag tror att nye tränaren Per Joar Hansen är en aning konfunderad över det han fick se på onsdagskvällen. Det här hade han knappast räknat in, att när det gällde som mest fick han ingen fyr på sin panna..

Om jag själv är överraskad? Naturligtvis med tanke på hur nöjd jag var efter söndagens insats men Inte egentligen om jag tänker efter:

# Perry har fått ÖFK att prestera två kraftinsatser på kort tid; i såväl förlustmatchen mot Sirius förra helgen som i segermatchen mot Elfsborg har det jobbats kopiöst på alla händer. Men det har också kostat, många spelare har drabbats av kramp men rest sig upp och kämpat vidare, ibland på bara fotknölarna..

# Det gick två gånger – men inte en tredje!

Det är ju ingen hemlighet att ÖFK förra säsongen var det lag i Allsvenskan som löpte minst, i särklass.

Årets siffror har jag inte koll på. Men såväl ögat som prestationen så här långt säger att det kan inte ha skett någon avsevärd förbättring i den grenen. Det kan det omöjligt ha gjort.

Och då är vi framme vid pudelns kärna och som det bland initierade (som har god insikt hur konkurrenterna tränar, jag lovar) har pratats om en hel del sedan Amir Azrafshan tog över som ansvarig tränare förra sommaren:

Laget är för dåligt tränat, den fysiska statusen är för låg och att vi där också kan läsa in en del av förklaringen till alla konstiga skador under de senaste säsongerna.

Och när jag summerar det jag såg i kväll blir jag bekymrad, har fanns tydliga tecken på att spelarna inte orkade varken fysiskt eller mentalt. Men ÖFK får gärna studsa tillbaka redan på söndag när serieledarna Djurgården kommer till Jämtkraft arena och visa att jag är på helt fel spår. Ingen skulle bli gladare än jag om så sker!

***

# Det var verkligen många felkalibrerade passningsfötter i kvällens ÖFK-elva, det är sällan jag har sett så många bortslagna bollar. 65 procent till rätt adress (enl sofascore) är inte okej!

# Försvarsspelet ska jag inte klaga på. Det var stabilt och bra fram till den 84:e minuten. Men då tappade Marco Weymans bort Jake Larsson, Aly Keita tappade bort bollen och Nordin Gerzick kunde rulla in avgörande 1–0 i öppen kasse.

# 2–0-målet behöver vi inte hänga upp oss på, det kom i den sjätte övertidsminuten när allt var över; Nahir Besara lyfte in en frispark där ÖFK:s mittfärsvar hade tappat bort Martin Broberg och så small det i nättaket bakom Aly Keita (för er som bara sett det målet i TV4-sportens korta klipp måste det ha sett helkonstigt ut, inte en ÖFK-försvarare framför den egna buren…).

# ÖFK-farligheter? Inte mycket att berätta om den här gången. Men Blair Turgott hade möjligheten att ge ÖFK momentum i den här matchen då han efter 17 minuter fick möjligheten men träffade snett och bollen for utanför.

# Den farligheten uppstod efter fint samarbete mellan Felix Hörberg och Jerell Sellars. Duon var också arkitekter bakom ytterligare en ÖFK-chans i första ronden men där Sellars inspel landade precis mittemellan framstormande Turgott och Ludvig Fritzson.

# Från den andra halvleken noterar jag också två ÖFK-chanser. Blair Turgott gjorde allt rätt innan han gjorde allt fel (han har väl aldrig passat i ett sånt läge tidigare?) när han i den 68:e minuten jobbade sig fri i Örebros straffområde. Och några minuter senare serverades Patrick Kpozo en utmärkt skottchans men träffade helt fel.

# Örebro fick en våldsam utdelning på sina spelarbyten; båda målskyttarna (Gerzic och Broberg) hämtades från bänken i matchens slutskede liksom Jake Larsson som öppnade för 1–0-målet.

# För ÖFK var det tvärtom. Marco Weymans ersatte en skadad Sam Mensiro i paus men kom aldrig in i matchen, samma lika för Simon Kroon (bytte med Jerell Sellars en halvtimme före slutet). Och Malcolm Stolt hann bara in på planen så small det bakom Aly Keita.

# Efter onsdagskvällens match är avståndet nu fyra poäng mellan ÖFK och nästjumbon Örebro, upp till Mjällby på kvalplatsen skiljer ytterligare en poäng (innan torsdagskvällens möte mellan Mjällby och Halmstad). Som sagt, det såg kärvt ut före onsdagskvällen, nu är det ännu kärvare! Tio omgångar återstår.

Till sist, kvällens ÖFK-poäng (skala 1–6 och inte alls så generösa som i söndags); Aly Keita 3 – Sam Mensiro (46) 2, Noah Sonko Sundberg 3, Eirik Haugan 3, Patrick Kpozo 3 – Felix Hörberg 3, Charlie Colkett (83) 2, Nikolaos Dosis 2, Ludvig Fritzson 2 –Jerell Sellars (62) 2, Blair Turgott 2. Ersättare: Marco Weymans (46) 1, Simon Kroon (62) 1, Malcolm Stolt (83) betygsätts ej.

 
 
11 Kommentarer:
Gäst: SvFF skrev | 24 Sep 2021 - 09:03
Svårt att hålla i bollen när man har så svaga spelare centralt. Ska öfk försöka kontra sig kvar i allsvenskan blir det inte många poäng till. Kan säkert vinna 2-3 till OM de har samma flyt som mot Elfsborg men det ger max 9 poäng till och är långt ifrån de 28-30 poäng som krävs för att hålla sig kvar.
1
Gäst: Barca skrev | 23 Sep 2021 - 23:10
Helt rättvis håller jag verkligen inte med om att man kan säga om ÖSKs seger. Det var en match som kunde gått åt vilket håll helst. Tittade vi på samma match? ÖSK är inget "skitlag" om det nu finns nåt skitlag i serien som är oerhört jämn. Alla kan slå alla. Malmö som spelar i Champions League ligger trea och leder inte överlägset. Det är väl bra att det är en jämn serie. Men många verkar vilja att det ska vara förutsägbart och att vissa lag ska ha en viss plats och så vidare. Så tråkigt det skulle vara.

Vad gäller fysiska statusen på spelarna så bör ju fysiogänget ha full koll på vad som krävs (nyckeltal att jämföra med som säkert finns i datorprogram som talar om vad en spelare minimum måste klara för att kunna prestera som man önskar och hålla sig skadefria). Det är ju fysteamet som sköter och har koll på att de har rätt kondition, balans, styrka, smidighet mm då de är experterna på detta och Inte huvudtränaren eller någon annan av tränarna. De har ju även en massa data från när det gick som bäst om vad som krävs samt även data från fotbollsförbundet mm (jämförelsetal mm). Så om de har för dålig fysik så är det knappast enkom om över huvud taget huvudtränarens fel. Det är ett fysteam som genom åren hyllats så för hur de håller spelarna så skadefria (oftast förutom vissa spelare som även under Potters tid var återkommande skadade).

Låter ju på dig som att de bara går på känsla. Men mindre och mindre går på känsla numera.Mer och mer mäts och dessa saker mäts verkligen. Först innan säsongen börjar så man ser att alla skött sina program som de fått att följa under uppehåll. Man mäter allt från kondition till styrka, smidighet mm. Man vet exakt vilka nyckeltal de måste uppnå och de tränas tills de når dem (finns många sätt att träna upp det).

ÖFK hade rätt många bra lägen. Men idag misslyckades den där sista biten (sista passet mm). Var ett antal gånger man så gott som manövrerat ut ÖSKs backlinje och man tänkte att nu måste det bli mål men så kom ett ben emellan, snedträff mm. Å ÖSK såg väldigt stressade ut flera gånger när ÖFK stressade högt och fick med hela laget upp och "låste fast" ÖSK som fick slå ut bollen till inkast mm.

33%, 1/3 av serien återstår och många möjligheter!!!

Men både ÖSK och ÖFK kommer att vara över strecket efter 30 omgångar är mitt tips till alla som tvivlar. Vi får väl se om min analys är rätt. Den baseras ju inte till 100% på empiriska fakta liksom typ alla kommentarer och reportage på alla fotbollssidor. En massa känslor, åsikter och tyckande och rätt lite empiriska fakta.
7
Gäst: @Alrik8 skrev | 23 Sep 2021 - 22:44
Håller absolut med dig Alrik, att backa hem, skänka initiativ samt bollinnehav till motståndarna fungerar inte i fotbollssammanhang, har aldrig någonsin fungerat, kommer heller aldrig någonsin fungera, finns hur många ex. som helst ur fotbollshistorien på detta.
Ingemar Johansson sa en gång: "Det största misstag en boxare kan göra är att gå och vänta på att den andre ska slå".
Tänk på det ÖFK...!!
4
Gäst: Bengt skrev | 23 Sep 2021 - 20:19
Press/understöd fungerar inte optimalt.
Turgott lägger flera mil, känns det som, på att pressa, från ytterback till målvakt till nästa ytterback, drar mycket kräm ur honom.
Press kostar alltid energi men problemet är att det väldigt,väldigt sällan han får understöd, i senaste matchen fanns det enstaka tillfällen när Sellars gav honom understöd.
När jag ser hur andra lag pressar så finns det alltid 3-4 spelare med i en press.
Är det pga att fokus är defensiven och att Perry inte anser att det ”kostar” för mycket att involvera mera spelare i en press?
I en fungerande press så får man ju bollvinster högt upp i plan och kan få börja med ett eget spel högre upp.
3
Gäst: Lars Larsson, Sthlm skrev | 23 Sep 2021 - 17:25
Jag håller med alla, som är förbryllade över hur ÖFK öppnade matchen mot ÖSK. Jag tillhör också den skaran.

ÖFK gör en utomordentlig insats mot Elfsborg. Mot ÖSK, några dagar senare, ser jag inte mycket av det som var bra mot Elfsborg. Laget startar med att ge ”bort” matchen. Det till ett lag som, med stor sannolikhet inledningsvis, har en stor mental uppförsbacke mot ÖFK. Detta efter 5-0 förlusten borta mot ÖFK, måltorkan i flera matcher i rad och med ÖFK:s senaste seger mot topplaget Elfsborg med 3-1, i färskt minne. Detta var ju påtagligt i intervjun med Besara före match. ÖSK spelarna visste sannolikt inför matchen att det skulle krävas något särskilt av dem för att kunna vinna. Ett första mål i matchen, och det från ÖFK hade säkerligen förändrat matchbilden och stressat ÖSK.

Ett lag som många och långa stunder placerar spelet på motståndarens planhalva bygger successivt, under matchens gång, upp en trygghet och självförtroende i sitt spel. Något som var helt onödigt att låta ÖSK få möjlighet att göra, om det var den taktiska avsikten. ÖSK:s nervositet lyste ju igenom, med all önskvärd tydlighet, i varje action när ÖFK befann sig i den sista tredjedelen.

Jag vet, som sagt inte, om spelet i matchinledningen var medveten taktik från ledningens sida eller ej, dvs att låta ÖSK få styra och ställa. När jag studerar tränarens kommentarer efter match är det lätt att tro att inledningen av matchen var planerad. I så fall anser jag det vara ett totalt taktiskt felbeslut.
4
Gäst: Agne Svärd skrev | 23 Sep 2021 - 14:20
Till ”Lite märkligt”. Jag kan skicka dig min cirka 300 ÖFK-krönikor. Sen kan vi kanske diskutera trovärdigheten – vad jag skrivit och inte skrivit.
19
Gäst: Lite märkligt skrev | 23 Sep 2021 - 12:34
Krönikörn vill plötsligt flytta problemet till spelarnivå alt, förre tränarn. Tycker det såg ut som många matcher i år extremdefensiv och insläppta mål i slutet av matchen. innan tränarbytet har krönikan alltid utgått ifrån tränarmissar. Snacka om att tappa i trovärdighet. Sign. Hm är som bortblåst, mycket hos kronkalle nu.
9
Gäst: Alrik8 skrev | 23 Sep 2021 - 10:11
Jag instämmer att i den sekvensen av matchen kan det ha varit befogat.

ÖFK kan ju spela bra fotboll. Det visade de mot Elfsborg. Det som ska diskuteras är varför ÖFK inte visade samma framåtanda och kunnighet som då. Det kan ha varit trötthet som Agne skriver eller var det rädslan att förlora. Man måste satsa framåt och tro på att vinna annars bli det ofelbart förlust. . Varför underpresterar så många spelare i en så viktig match? Svara på det den som kan.
3
Gäst: @Alrik8 skrev | 23 Sep 2021 - 09:46
Kanske en naturlig följd att laget blir mer försvarsinriktat när de märker att passningarna inte når rätt adress och många visar sig vara ovän med bollen. Sista 10 hade de gärna fått bilda köttmur i ett försök att behålla den poäng de hade. Känslan var ju att det inte skulle hända så mycket mer anfallsmässigt.
3
Gäst: Alrik8 skrev | 23 Sep 2021 - 09:23
Det verkade som ÖFK spelade för 0-0. I första halvlek hände inte mycket framåt. Man lät Örebro dominera. En märklig taktik och felaktig.
ÖFK, ni måste satsa framåt. Nu gäller bara vinst
5
Gäst: ML skrev | 23 Sep 2021 - 09:09
Det var en kväll där det hade krävts att Fritzon verkligen "stormat fram" vid Sellars inspel, att Colkett verkligen har en gyllene vänsterfot, att Haugan verkligen har blick för spelet vid eget bollinnehav, att Keitas snabba utsparkar verkligen resulterade i farligheter framåt, m.m.

Örebro såg stundtals riktigt bra ut med fint flyt i spelet. Här finns kvaliteter ÖFK tycks sakna. En spelare som Besara i ÖFK hade varit rena drömmen.

Det som var positivt var att ÖFK, trots svaga första 45, kom ut i andra halvlek och under en period var det bättre laget. Positivt var också att Colkett visade offervilja i försvarsspelet, något man har saknat tidigare.
4
 
Sök på fotbollz.se
   
  Quimi Ordoñez - inhopparen och målskytten som blev Trissvinnare  
  av Haldo Jonsson | Igår - 14:02  
 

Quimi Ordoñez Foto.Thord-Eric Nilsson

Yannick Adjoumani den sammanlagda Trissen

Mats J leder hos Hos Andreas Tipset

 
  Läs mer...  
 


 
  Matchens prestation  
  av Göte Murén  | 16 Jun 2024 - 18:41  
 

 
  Läs mer...  
 


 
  Öster - ÖFK 1-1 (0-0 )  
  av Måns Runsten Swärd | 16 Jun 2024 - 17:55  
 

VS

 
  Läs matchreferat  
 


 
  Matchens överraskning  
  av Lars Larsson Stockholm  | 16 Jun 2024 - 17:41  
 

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
16 Jun 2024 - 17:29 Poäng som känns som en vinst
16 Jun 2024 - 14:03 Startelvan idag
16 Jun 2024 - 13:06 Östersund ska inte skojas bort hur som helst
16 Jun 2024 - 11:28 Öster syn på ÖFK inför matchen
15 Jun 2024 - 11:07 Följ Östers IF - ÖFK via fotbollz.se
14 Jun 2024 - 13:45 Rapport från träningen - Ett betydligt starkare lag än mot S
13 Jun 2024 - 15:14 Ett nytt och inspirerat ÖFK ser fram mot mötet med Öster
13 Jun 2024 - 14:15 Björn Hamberg ytterst nära toppjobb
12 Jun 2024 - 11:12 Aly Keita tränar för fullt
11 Jun 2024 - 17:47 Bilder från dagens träning på Hissmovallen
10 Jun 2024 - 13:39 Före detta ÖFK-mittfältaren Curtis Edwards tränar med ÖFK- n
10 Jun 2024 - 11:02 ÖFK gör omstart - nytt spelsystem ?
10 Jun 2024 - 09:23 Träningstider ÖFK denna vecka
9 Jun 2024 - 15:08 ÖFK Akademi satsar stort - deltar med tre lag i Coppa Capita
7 Jun 2024 - 15:42 Den 6 april 2016 var en dag att minnas både för Alexander Is
7 Jun 2024 - 09:43 Personalkostnader i ÖFK och i andra lag Superettan
5 Jun 2024 - 21:22 Det var en kväll vi vill helst glömma, men som det är viktig
5 Jun 2024 - 15:38 Kallelse till extra bolagsstämma
4 Jun 2024 - 09:56 Akademikoordinator i ÖFK Akademi
3 Jun 2024 - 10:59 ÖFK:s facit efter en tredjedel: Inte en enda riktigt bra mat