meny  
 
 
- Start
- Nyheter/Information
 
- Spelprogram/Referat
- Spelartruppen
- Statistik
- Hemmaarena
- Återblick -23
- Återblick -22
- Återblick -21
- Återblick -20
- Återblick -19
- Återblick -18
- Återblick -17
- Återblick -16
- Återblick -15
- Återblick -14
- Återblick -13
- Återblick -12
- Återblick -11
- Återblick -10
- Återblick -09
- Återblick -08
- Återblick -07
- Återblick -06
- Intervjuer
- Länkar
- Forum
 
- Kontakta oss
 
tabell Aktuell tabell   skytteliga Skytteliga
 
- Allsvenskan  Tabell
 
 
 
     
   
     
 

MFF VAR BÄTTRE I ALLT MEN ÖFK FICK ALDRIG CHANSEN
av Agne Svärd
Publicerad 16 Okt 2021 - 23:20 

För att ÖFK ska kunna rubba Malmö FF måste man ha marginalerna med sig.

Och domsluten…

Det tror jag att de flesta begriper.

Det hade inte ÖFK när lagen möttes nere i Malmö i våras (1–1).

Det hade man heller inte i lördagens möte på Jämtkraft arena (0–3). Marginalerna behöver vi inte snacka om, MFF var bättre i allt. Men domaren. Grrrr…

I Malmö var det bara Kristoffer Karlsson som hindrade ÖFK att ta alla tre poängen, den domarinsatsen glömmer jag inte så lätt. Nu påstår jag inte att Granit Maqedoci (från Göteborg) avgjorde dagens match. Absolut inte. Däremot hävdar jag att Maqedonci inte gav ÖFK chansen!

# 8:e min: MFF-backen Eric Larsson får bollen på handen innanför det egna straffområdet. Alla ser det, även domaren. Men det kommer ingen signal. Rätt eller fel? Ja, det finns det naturligtvis inget svar på i dessa tider då handsregeln är obegriplig för de flesta (även domarna, det är ju uppenbart när den måste diskuteras efter i princip varje match).

# 40:e min: Malmö spelar sig igenom hemmalagets mittförsvar, Veljko Birmancevic får chansen från nära håll när han tacklas snett bakifrån av Patrick Kpozo. Men nu blåser Maqedoci i sin pipa och pekar på straffpunkten.

Där och då, från min position långt från händelsen ska erkännas, var min känsla att Kpozo spelade på bollen innan han träffade Malmöspelarens fot. När jag nu kollat matchbilderna ett tiotal gånger är jag helt övertygad om att min första känsla var korrekt! Jag är heller inte helt hundra på att Kpozo träffar Birmancevic över huvud taget, MFF-spelaren kan lika gärna ha snubblat på bollen!

Det som stör mig mest är att Granit Maqedoci tar ett så snabbt beslut i en situation som uppenbart inte är alldeles enkel att avgöra (alltså inte ens när man har tillgång till tv-bilderna…) och, inte minst, med tanke på hur han bedömde handssituationen (som också var knivig) tidigare i matchen.

2–0 till Malmö i tunga tveksamma domslut, 0–2 för hemmalaget. Men det är nästan alltid så det ser ut när stor möter liten och det är toppen mot botten. Vittnesmålen är ständigt återkommande och jag har skrivit om det så många gånger tidigare, det känns som en naturlag att vi har det för fotbollen (och naturligtvis övriga idrotten) så hopplösa förhållandet.

Malmö tog ledningen på den här straffen (Antonio Colak), skaffade sig momentum som det så fint heter och kunde gå till halvtidsvila med 1–0 i ryggen efter en halvlek där skåningarna haft stora bekymmer att komma till avslut trots ett massivt tryck mot ÖFK-målet.

Per Joar Hansen såg det som att matchplanen hade fungerat på bästa sätt, man hade hållit ihop försvaret centralt och låtit Malmö komma på kanterna. MFF-chefen Jon Dahl Tomasson menade att hans lag inte hade tillräckligt högt tempo i sitt spel för att kunna få hål på hemmalaget.

Vad som är hönan eller ägget i den diskussionen är svårt att avgöra. Men ingen kan ta ifrån att ÖFK:s lyckades freda sitt straffområde på bästa sätt och därtill hotat ett skakigt MFF-försvar vid några snabba omställningar under den första halvan av matchen.

Men det kändes som den där straffen sänkte modet på hemmaspelarna, inte alls så konstigt efter en säsong som bjudit på så många tjuvsmällar. Efter pausfikat var det Malmö för hela slanten och efter två tidiga mål (53:e min, Adi Nalic och 56:e min, Anders Christiansen) var hemmalaget definitivt ett slaget lag. Malmö kunde spela av den sista halvtimmen och ställa in siktet mot onsdagens betydligt svettigare uppgift, Chelsea på Stamford Bridge i Champions League!

***

Här är några korta noteringar;

# Per Joar Hansen tvingades stuva om rejält på mitten när varken Ludvig Fritzson eller Isak Ssewankambo var i stridsdugligt skick. Nikolaos Dosis, Charlie Colkett och Marco Weymans fick ta fighten centralt med Felix Hörberg och Frank Arhin på kanterna. De gjorde ett bra jobb så länge ÖFK var med i matchen.

# Apropå Fritzson. Strax före avspark dök han dock upp i laguppställningen som avbytare. I sista stund tvingades nämligen hemmalaget dribbla med bänkspelarna; Jerell Sellars och Francis Jno-Baptiste fick lämna efter uppvärmningen sedan man upptäckt att antalet ”hemmafostrade” spelare var för få, därför åkte skadade Fritzson in på listan! Jag gissar att det aldrig var aktuellt med något inhopp den här eftermiddagen…

# På bänken satt även Henrik Bellman. Men även han rapporterades innan match med skadeproblem. I praktiken betydde det här att ÖFK den här gången hade bara två utespelare att kasta in; Sebastian Karlsson Grach och Ahmed Awad (dom fick också några minuter i slutet av matchen).

# Även MFF fick justera sin uppställning strax före avspark. Mittbacken Anel Ahmedhodzic fick känning i en ”baksida” under uppvärmningen och Eric Larsson tog hans plats till höger i trebackslinjen.

# Charlie Colkett var på bra spelhumör med många väl avvägda passningar från sin fina vänsterfot. Men efter paus blev hans svaga defensiv avslöjad då han var inblandad i såväl 0–2 som 0–3, det drog definitivt ned hans betyg den här gången. Arbetet i det egna straffområdet är inte Colketts bästa gren, vi har sett det förr och vi lär få se det även framöver.

# Vad hände med Sonko Sundberg efter pausfikat? Säkerheten själv i första, ofokuserad och utan geist i andra. Dessutom utbytt efter 74 minuter. Sjuk, skadekänning eller sviter från ytterligare ett jobb med landslaget? Det var i varje fall inte den Sonko som vi brukar se.

# Blair Turgott må vara den ende målskytten av klass i ÖFK (nio mål så här långt). Men så ego som han var i den här matchen får man bara inte vara. Jaget var mycket större än laget och förstörde ett par riktigt bra möjligheter för hemmalaget. Underkänt i min bok!

# Sixten Mohlin ersatte en avstängd Aly Keita i buren, Mohlins tredje inhopp i årets serie. Ingen skugga ska falla över hans insats. Lugn och trygg i arbetet och räddningen på Sören Rieks skott efter knappa halvtimmen var av högsta klass. De tre målen var inte mycket att göra åt.

# Med den här segern gick Malmö upp i serieledning (en match mer än Djurgården och AIK, samtliga tre på 44 poäng). Jag tror inte att MFF återfinns högst upp när vi summerar säsongen i början av december! Visst, det finns massor av kvalitet i truppen men, som jag hävdat i ett par säsonger, försvarsmässigt är det darrigt på några fötter. Dessutom; Europaspelet sliter hårt på materialet!

# Sju matcher kvar och ÖFK har nu nio poäng upp till kvalplats (före söndagens möte mellan Göteborg och Örebro). ”Men vi kan inte lägga oss ned och dö”, sa Per Joar Hansen efter matchen. Nej, naturligtvis inte. Men medge att nu är det bara de största optimisterna som har hoppet kvar, vi andra inser att loppet är kört! Och om Göteborg vinner söndagens match hamnar Örebro i nästan samma hopplösa sits som ÖFK. Det var inte lätt att se när vi gick in i den här säsongen men 5–0-förlusten här på Jämtkraft arena redan i andra omgången åstadkom nog större skada än bara sett till den enskilda matchen.

Till sist, här är dagens ÖFK-betyg (skala 1–6); Sixten Mohlin 3 – Sam Mensiro 2, Noah Sonko Sundberg (74) 2, Eirik Haugan 3, Patrick Kpozo 3 – Felix Hörberg (80) 3, Nikolaos Dosis 2, Charlie Colkett 2, Marco Weymans 3, Frank Arhin 2 – Blair Turgott 1. Ersättare: Sebastian Karlsson Grach (74) 2, Ahmed Awad (80) betygsätts ej.

 
 
15 Kommentarer:
Gäst: Potter skrev | 18 Okt 2021 - 20:50
Han litade fullt ut på att krönikörer och superexperter alla med stor erfarenhet av modern elitfotboll skulle fylla luckan. Hade han fel?
Han gjorde helt rätt som stack. bort från brottslig verksamhet.
4
Gäst: @Potter skrev | 18 Okt 2021 - 20:23
Att Potter uttalar sig i media och tycker det är sorgligt det som händer i ÖFK är nästan patetiskt… han drog fortare än en avlöning när DK blev anhållen och tog med sig allt han kunde, så stort var hand ÖFK❤️
Han gjorde mycket för ÖFK… men sen stack han fortare än kvickt!
5
Gäst: Potter skrev | 18 Okt 2021 - 18:34
SORGLIGT det som händer i Östersund.
2
Gäst: @@ skrev | 18 Okt 2021 - 18:32
Ditt CV från elitfotboll frågas.
3
Gäst: @Ja du Svanebo skrev | 17 Okt 2021 - 22:30
Det är bara för dig att grina vidare :)
Mvh, Opinionsmedlem och nöjd super-expert
4
Gäst: Ojämte skrev | 17 Okt 2021 - 19:22
10 poäng upp nu.
Kanske vi kan lägga ned 2021 nu och börja förbereda oss för Superettan på riktigt!?
5
Gäst: Ja du Svanebo skrev | 17 Okt 2021 - 17:22
Det är att kräva mycket av Jämten som du gör.
Drog in mitt lilla ekonomiska stöd i samband med tränarbytet, är väl upp till
opinionen och krönikörer att fylla läktarna. Blir inte lite förbannad när ett
antal som tror sig kunna något om elitfotboll ställer klubben i detta totalt
förkastliga läge. Tycker man sig ha kunnandet att påverka i denna riktning
bär man ett historiskt stort ansvar. Spiken i allsvenska kistan.
3
Gäst: Frösö-Janne skrev | 17 Okt 2021 - 10:24
Att Malmö vinner över ÖFK är inte så mycket att säga om.Man var helt enkelt bättre i det mesta. Bra i ÖFK tyckte jag att Weymans var, sprang mycket och störde MFF:s uppspel. Däremot underbetyg till Turgott, där har bensinen tydligt tagit slut eller var det ointresse? Underbetyg också till publiksiffran, bara drygt 2.200 borde ha varit betydligt fler när Sveriges bästa lag och tillika Champions League-lag kommer på besök. Bättre kan vi i Östersund! Nästa hemmamatch är mot Häcken - minst 4.000 hoppas vi på. Forza ÖFK!
13
Gäst: PP skrev | 17 Okt 2021 - 10:12
Båda straffarna lika tveksamma, och en oskriven lag säger att då släpper man båda.
1
Gäst: Super Mac skrev | 17 Okt 2021 - 09:13
@Agne
Där håller jag inte med dig. Jag tittar väldigt mycket på premier league via Sky sports, BT sports och Viasat. Där är experterna väldigt ofta överens om armen är i en onaturlig position. Det dom och de jag diskuterar fotboll med kan vara oense om är Ifall avståndet från där bollen slås och armen är tillräckligt långt ifrån varandra. Om bollen slås nära armen som är utsträckt men ändock i en naturlig position kan det vara knivigt att bedöma.

Gällande situation i går är armen längs med kroppen, kanske lite bakom, men inte utsträckt eller i en onaturlig vinkel. Enligt regelboken ingen straff.
Ingen av mina vänner tyckte det var straff.
5
Gäst: Barca skrev | 17 Okt 2021 - 03:45
I de flesta fall innebär naturligt vad jag hittills hört och läst att armen ska vara intill kroppen och ej sticka ut. Vilket ju är onaturligt om man håller på att tappa balansen, ändrar riktning mm. Att ha armarna nära kroppen är bland det minst naturliga i olika kampsituationer som det ofta är i och runt straffområde. De måste nog jobba på och om den regeln. Förstör fotbollen när de som försvarare måste stå med händerna bakom ryggen när de försvarar i straffområdet. Det gör ju att de får sämre reaktionsförmåga, sämre rörelseförmåga över huvud taget mm. De borde ta in specialister på koordination och kroppsmekanik som kan förklara för dem hur man arbetar med armarna när man springer mm.

Domarna får helt enkelt istället tillsammans (de är ju flera) avgöra om man höjer armen med flit eller inte. Ja det blir tolkning. Men det blir det ofta i domslut om vi nu inte börjar använda AI som jämför med stordata från några miljoner matcher om vad som är naturligt och snabbt kan analysera video som domarna kan också få kolla på (VAR) och ge domarna förslag på vad det indikerar på. Eller så kanske vi vill ha det så att domaren får vara människa och göra misstag som alla människor men som i längden jämnar ut sig för alla om det nu inte handlar om att en domare favoriserar vissa lag, spelare mm (då ska ju denne inte få fortsätta som domare).

Vi vet ju alla även att det är domarkontrollanter på matcherna och att domarna får hela tiden feedback från dem mm efter varje match. De gör säkerligen videoanalyser mm precis som lagen för att hela tiden försöka bli bättre och göra bättre jobb.

Att döma av reprisbilderna så var det ingen straff för ÖFK som armen var (intill kroppen på sidan) men ej heller någon straff för MFF som det går att se på reprisbilderna (de nuddar aldrig honom utan han tappar antingen balansen själv eller slänger sig).

Håller med om att fram till straffen för MFF så hade MFF typ 75% av bollinnehavet. Men de fick inte till någonting alls då man stängde till "farliga ytor" (i och runt straffområdet) mycket bra. Å det kändes hela tiden mycket farligare när ÖFK gick till anfall. Dock fick man inte till det idag. Kanske lite högre tempo och gå mer mot mål istället för att söka sig hemåt i flera fall. Även fall där man kunde tagit skott från bra läge men valde att spela ut i sidled (vid straffområdeslinjen) av någon anledning.

Men vi måste ha tålamod och förstå att detta är ett ungt lag under utveckling och för att de ska kunna växa så måste de få tid på sig och även tillåtelse att våga och misslyckas. Vill vi hålla oss kvar i Allsvenskan till nästa år så kan det dock bli nödvändigt att spela superenkelt och cyniskt för att inte bjuda på någonting alls. Även när man har bollen ta så lång tid som det krävs att söka bra läge. Att man anser viktigast är att ha bollen så att inte de andra laget kan skapa något och i så fall spela bollen ungefär som när ett lag "spelar av matchen" när det är bara någon minut kvar och man "låter bollen gå" i sidled och bakåt oavsett hur destruktivt och ocharmigt det är. Säg att man spelar så i alla 90 minuter och sedan under totalt 5% av matchen tar avslut. Typ spela bollen så gott som in i motmål utan stress. Det är ju svårt för motståndarna om de aldrig ens får komma nära bollen (om man hela tiden passar med ett till två tillslag och håller bollen nog långt ifrån motståndare med nog hög säkerhetsmarginal). Detta kommer troligen även att göra. Motståndarfans och lag kommer nog att klaga på fegspel mm. Men i detta fall så är det bara smart. Även så kan det även göra motståndarna mycket frustrerade av att bara få jaga boll och inte känna på den så mycket om man gör detta "kassaskåpssäkert" (=spelar med nog goda marginaler så det inte blir några bolltapp mm).

För att detta ska fungera så krävs som alltid när allt fungerar bra att alla springer nog mycket (det finns alltid mer att ge oavsett hur det känns eller hur trött man är bara man försöker att ta i mer).

Sedan bör man lägga noll tid på att snacka med domare eller klaga på någonting. Fokusera på sin egen prestation till 100% och oavsett vad domare mm gör så ska det inte spela någon roll i slutändan. Man accepterar att domaren är mänsklig och göra fel och låter inte dennes eventuella misstag rubba ens fokus och kämpaglöd för 1 sekund.

Håller med om att bollen verkligen studsat emot ÖFK hittills i år i alla matcher utom 2. Men även det lär man inte bry sig i. Utan viktigast är att hålla fokus och fokusera på att försöka göra en så bra insats man bara kan och ge sitt bästa jag chansen.

Även vad som är hönan eller ägget gäller ju alla matcher när tränare står och säger att de var dåliga eller bra. Men troligen är det en kombination från båda lagen som avgör hur man lyckas prestera. När det går dåligt för att lag så säger ju nästan alla alltid i intervjuer att de underpresterar, inte tar i mm och när man leder, har vunnit mm så då har man spelat bra. Man kan ju faktiskt spela bra och förlora och spela dåligt och vinna. Sker ju i många matcher (ingen procent på hur det ser ut mellan procentuell prestation av maxförmåga och resultat man når i snitt).

Sedan är ju detta en lagsport och det handlar om hur bra man är som lag som är viktigast i längden. Inte vilka namn som står på papperet. Att få till bästa möjliga lag (att få laget att bli bästa möjliga enhet). Nog bra lag kan slå allt och alla om man är nog bra på att få till bra lag istället för att mest fokusera på individer. Man ska ha respekt för allt motstånd men även alltid tro på vinst och veta att om man verkar bättre som lag (har bättre lagmoral, bättre kommunikation, sammanhållning mm) så kan man slå vilket som helst lag som står på andra sidan. Våga vägra se sig som sämre, lägre, utmanare mm. Det är ju faktiskt bara människor man möter och ser man till att i alla fall ha minst lika bra fysik och sedan ett bättre lag så kan man rå på så gott som allt om man inte har mentala spärrar och "dumma/begränsande" normer (jantelag mm) i huvudet som hindrar en maximala jag och lagets maximala lag-jag.

Angående andra halvlek så tappade man den fina disciplinen man hade försvarsmässigt i första. Om det berodde på desperation och att man lät känslorna ta över för mycket så man glömde att hålla sina uppdrag och ha disciplin i sin roll på plan så man helt plötsligt bjöd på ytor mm i jakten på att utjämna. Men skillnaden var tydlig. I första tilläts inte MFF alls samma ytor mm. I andra sprack det upp.

Hoppas att man kan börja orka hålla ihop laget än mer när man även anfaller (att alla lagdelar följer med som ett dragspel så man aldrig blir så långt lag som man ofta blev. Speciellt i andra). Att man ser till att vara lika kompakta i farliga områdena som i första 40 plus att man håller ihop lagdelarna och även rör sig nog mycket för varandra när man har boll som när man inte har boll. Rörelse, rörelse och åter rörelse (för det krävs nog god fysik men även nog god spelförståelse så man kan se vilka skeenden som är möjliga i olika situationer och kan skära av mm).

Hoppet kan aldrig var kört om det inte är det i praktiken. Antingen är det 100% kört vilket det inte är eftersom det finns matcher och alla lag kan hamna i längre eller kortare svackor/motgångar som stuvar om tabellen totalt. Har skett ett antal gånger. Var låg Häcken i typ 7 första omgångarna? Det är inte vetenskapligt att säga att något är kört när det inte är det. För då behöver man inte spela mer. Det är fortfarande nästan 1/3 kvar av serien. Men visst måste det till en total förändring i resultat. Hoppas verkligen man verkligen chockar alla de kommande sju matcherna (oss fans positivt).

Lite tankar om nuläget och dagens match. Men vem är jag att säga något då jag inte har samma tillgång till analysverktyg och daglig insyn i lagets och klubbens arbete. Men kanske någon som känner någon som känner någon får någon idé av något av det som någon av oss skriver som kan göra det bättre för ÖFK i slutändan. Vem vet? Dock så bör nog inte de som spelar och är ledare ha tid till annat än fullt fokus på sitt (träna, äta, sova, återhämtning mentalt/fysiskt repeat). Hoppas de verkligen gör det för sitt eget bästa. Att de har den där bubblan som många av oss som varit i elitidrott går in i. Fokus på det vi kan påverka och resten finns inte och inte heller låta utomstående störa vårt fokus och prestation.

Ps. Det var väl ändå en 5-0 vinst mot Örebro i andra omgången? Inte förlust. (ingen av oss är felfria och ingen kan allt. Men alla kan något)


2
Gäst: Agne Svärd skrev | 17 Okt 2021 - 00:04
Till Super Mac. Du är kanske inte den ende men i varje fall en av få som påstår att handsregeln inte är svår att tolka. Onaturlig position betyder väldigt olika för de flesta beroende på om man står upp, ligger ned eller befinner sig i rörelse. Diskussionerna i ämnet är oändliga och samtliga i fotbollen berörda parter medverkar. Även regelexperterna!
5
Gäst: Super Mac skrev | 16 Okt 2021 - 23:41
Det är inte svårt att tolka handsregeln. Erik Larssons arm var längs kroppen och inte i en onaturlig position som krävs för att det ska bli straff.
8
Gäst: Det är dags nu skrev | 16 Okt 2021 - 23:37
Kliv nu fram ni som förordat och gett klubben alternativet till denna typ av fotboll.
3
Gäst: Trovärdighet skrev | 16 Okt 2021 - 23:26
NOLLA
0
 
Sök på fotbollz.se
   
  Quimi Ordoñez - inhopparen och målskytten som blev Trissvinnare  
  av Haldo Jonsson | Igår - 14:02  
 

Quimi Ordoñez Foto.Thord-Eric Nilsson

Yannick Adjoumani den sammanlagda Trissen

Mats J leder hos Hos Andreas Tipset

 
  Läs mer...  
 


 
  Matchens prestation  
  av Göte Murén  | 16 Jun 2024 - 18:41  
 

 
  Läs mer...  
 


 
  Öster - ÖFK 1-1 (0-0 )  
  av Måns Runsten Swärd | 16 Jun 2024 - 17:55  
 

VS

 
  Läs matchreferat  
 


 
  Matchens överraskning  
  av Lars Larsson Stockholm  | 16 Jun 2024 - 17:41  
 

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
16 Jun 2024 - 17:29 Poäng som känns som en vinst
16 Jun 2024 - 14:03 Startelvan idag
16 Jun 2024 - 13:06 Östersund ska inte skojas bort hur som helst
16 Jun 2024 - 11:28 Öster syn på ÖFK inför matchen
15 Jun 2024 - 11:07 Följ Östers IF - ÖFK via fotbollz.se
14 Jun 2024 - 13:45 Rapport från träningen - Ett betydligt starkare lag än mot S
13 Jun 2024 - 15:14 Ett nytt och inspirerat ÖFK ser fram mot mötet med Öster
13 Jun 2024 - 14:15 Björn Hamberg ytterst nära toppjobb
12 Jun 2024 - 11:12 Aly Keita tränar för fullt
11 Jun 2024 - 17:47 Bilder från dagens träning på Hissmovallen
10 Jun 2024 - 13:39 Före detta ÖFK-mittfältaren Curtis Edwards tränar med ÖFK- n
10 Jun 2024 - 11:02 ÖFK gör omstart - nytt spelsystem ?
10 Jun 2024 - 09:23 Träningstider ÖFK denna vecka
9 Jun 2024 - 15:08 ÖFK Akademi satsar stort - deltar med tre lag i Coppa Capita
7 Jun 2024 - 15:42 Den 6 april 2016 var en dag att minnas både för Alexander Is
7 Jun 2024 - 09:43 Personalkostnader i ÖFK och i andra lag Superettan
5 Jun 2024 - 21:22 Det var en kväll vi vill helst glömma, men som det är viktig
5 Jun 2024 - 15:38 Kallelse till extra bolagsstämma
4 Jun 2024 - 09:56 Akademikoordinator i ÖFK Akademi
3 Jun 2024 - 10:59 ÖFK:s facit efter en tredjedel: Inte en enda riktigt bra mat