meny  
 
 
- Start
- Nyheter/Information
 
- Spelprogram/Referat
- Spelartruppen
- Statistik
- Hemmaarena
- Återblick -22
- Återblick -21
- Återblick -20
- Återblick -19
- Återblick -18
- Återblick -17
- Återblick -16
- Återblick -15
- Återblick -14
- Återblick -13
- Återblick -12
- Återblick -11
- Återblick -10
- Återblick -09
- Återblick -08
- Återblick -07
- Återblick -06
- Intervjuer
- Länkar
- Forum
 
- Kontakta oss
 
tabell Aktuell tabell   skytteliga Skytteliga
 
- Allsvenskan  Tabell
 
 
 
     
   
     
 ÖFK Nyheter
 
Välkommen till ÖFK Nyheter. Detta är en webbplats speciellt för alla som gillar ÖFK men även för andra intresserade. Avsikten med sidan är att den skall ha ett lättillgängligt och aktivt debattforum samt att Du bl a skall kunna läsa matchreferat, spelarinformation och intervjuer.
 
Senaste Matchen   Nästa Match
IK Brage Östersunds FK
2 1

Läs mer... Läs mer...
 
Östersunds FK Västerås SK

2023-06-04 17:00
Jämtkraft Arena
 

 LARS LARSSONS TANKAR
av Lars Larsson Stockholm
Publicerad 16 Jan 2022 - 11:30 Uppdaterad 16 Jan 2022 - 11:40

Supporterkultur mm.

Bild: Lars Larsson. Foto: Privat

Jag har länge funderat över supporterföreningarnas agerande runt fotbollslagen i Sverige. Anledningen är att några av dessa föreningar/klubbar förknippas med huliganism eller åtminstone har sådan historik. Jag tänker, i sammanhanget, inte peka ut någon specifik supporterförening eller klubb, som bättre eller sämre, utan istället göra några allmänna reflektioner. I det sammanhanget finns en läsvärd rapport i ämnet på regeringens hemsida.

https://www.regeringen.se/48ef3b/contentassets/5798bab7872244388c405186499a90ce/om-arbete-for-positiv-supporterkultur_bilaga-till-slutrapport-fran-den-nationella-samordnaren-for-att-starka-den-positiva-supporterkulturen-och-motverka-idrottsrelaterad-brottslighet.pdf

Följande text är ett utdrag ur nämnda rapport:

“Att jag går längre än så, beror på att jag tror det krävs mer för att bryta de traditionella, felsökande tankemönster som fortfarande finns inom delar av fotbollsrörelsen och i ännu högre grad i den allmänna debatten.

Rekommendationerna har därmed inte bara rent praktiska syften. Ambitionen är ytterst att etablera och legitimera synen på supporterkulturen som en resurs för svensk fotboll, arbetet med den som en investering för både fotboll och samhälle, samt dialogen med dess företrädare som en självklarhet. Detta skulle inte bara bidra till förutsättningar för en bättre samverkan kring positiv supporterkultur. Det skulle även öka vår förmåga att arbeta lösningsorienterat mot de problem som faktiskt finns.”

I rapporten anses det alltså finnas problem inom supporterkulturen. Den fråga jag därför främst ställer mig, är vilken eller vilka uppgifter, värderingar och mål en supporterförening skall ha? Svaret kan synas vara givet, dvs att den skall organisera och stötta sitt lag i vått och torrt. Det kan dock inte handla om att gå så långt att supportrarna överskrider vad som är tillåtet enligt lag. Historiskt vet vi ju att t ex våldsaktioner har skett vid flera olika tillfällen och på flera olika platser. Denna typ av aktivitet är alltså inte isolerad till en enda supporterförening eller klubb. Att detta är oacceptabelt är givetvis inget märkligt.

Gör vi en skanning av hur det ser ut hos de främsta fotbollslagen i Sverige så ser vi att dessa inte bara har en supporterförening utan flera. Hur kommer det sig? Sannolikt för att det skiljer sig, dem emellan, på något vis avseende målsättningar, värderingar och hur stöttningen av laget skall te sig.

En annan fråga är hur mycket supporterföreningar/klubbar skall tillåtas påverka fotbollsklubbens verksamhet. Nu drivs ju de flesta elitlag inom fotbollen som AB, men har alltid en majoritetsägare i form av en ideell förening. Det är fotbollsklubbens medlemmar som valt styrelse i klubben och medverkat till klubbens värderingar och mål. Denna styrelse har sedan, tillsammans med övriga aktieägare, valt styrelsen i AB:et. Det kan därför på rimliga grunder påstås att den ideella föreningen har all makt, baserat på över 50% aktieinnehav, att kunna påverka Aktiebolagets mål och verksamhet.

Därför är det inte supporterföreningar/klubbar som ska bestämma vad fotbollsklubben skall göra utan dess medlemmar och styrelse. Det finns faktiskt historiska exempel där supporterklubbar hotat fotbollsklubben med åtgärder om den inte följer vad de föreslår, visserligen lagliga sådana, men ändå en form av utpressning. Sådant är inte heller acceptabelt. Däremot är det givetvis fritt fram att komma med förslag utan att de är kopplade till ultimativa hot.

 
 
9 Kommentarer:
Gäst: Supporter skrev | 18 Jan 2022 - 19:46
Så supporterföreningar som står på läktaren i ur och skur får inte ställa krav?
Men när sponsorer, som det i ÖFKs fall alltid heter, ställer sina krav är det ok?

Det är faktiskt pinsamt hur ”sponsorerna”, Vd och säljare snackar om sponsorer hit och sponsorer dit.
Jag hoppas det j sinom tid visar sig vilka sponsorer som år in och år ut försöker bestämma över demokratin.
2
Gäst: Onekligen skrev | 18 Jan 2022 - 09:43
Är det en sak att uttrycka sig pedagogiskt under lågsäsong. Vi hoppas alla att tonen håller i sig även i nära anslutning till förlust. Jag menar det är en ny tränare som vill svetsa samman gruppen på sitt sätt, säkert kommer tillfällen med möjlighet att förlöjliga. Vi får hoppas att dom förluster som otvivelaktigt kommer inte påverkar pedagogen.
0
Gäst: ÖFK-forever skrev | 17 Jan 2022 - 02:26
Idrotts-AB som det heter är ju en del av en idrottsförening. Så A-laget bedrivs fortfarande i föreningen men i den del av föreningen som är ett Idrotts-AB. Föreningen är ju inte bara själva föreningen som är i toppen av organisationen utan hela koncernen.
Här är om utredningen om 51%-regeln.
https://www.rf.se/globalassets/riksidrottsforbundet-rim/dokument/2013/rf-stamman-2013/remiss_om_idrotts_ab.pdf?w=900&h=900
0
Gäst: Glenn skrev | 16 Jan 2022 - 23:17
Lars,
Du lyckas missförstå hela mitt inlägg, tror jag.
0
Gäst: Lars Larsson, Sthlm skrev | 16 Jan 2022 - 22:36
Replik Glenn.

Du har givetvis rätt ur juridisk bemärkelse, när det handlar om lagbrott. Det är alltid individen som utför brottet som blir ansvarig, men även anstiftaren om sådan finns. I alla sådana här fall som historiskt förekommit har givetvis supporterföreningarna tagit avstånd. Däremot är det lätt att dra en jämförelse med stormningen av Capitolium och Donald Trump. Vilket var hans ansvar och vilket moraliskt ansvar har respektive supporterförening, för det som händer eller har hänt? Något formellt ansvar har dock hittills inte utkrävts av någon supporterförening, för diverse individers våldshandlingar. Ej heller (ännu) för Donald Trumps eventuella inblandning i nämnda stormning.

När det gäller ultimativa krav finns det däremot några kända fall där supporterföreningarna har ställt sådana krav på sin fotbollsklubb. Då är det faktiskt supporterföreningen, i sig, som aktivt har agerat på ett i mitt tycke oacceptabelt vis.
3
Gäst: @Lindow skrev | 16 Jan 2022 - 22:05
Upprörd? Oj, vad du tar i! Bråka så med en gammal IFKkamrat. De e väl nåt gammalt groll bakom
När ni båda var i klubben
5
Gäst: PS skrev | 16 Jan 2022 - 18:54
Larsson kan ju knappast rå för att han har koll på det mesta
3
Gäst: Lennart Lindow skrev | 16 Jan 2022 - 18:21
Jag blir så less och upprörd att behöva läsa denna självgoda ordbajsare Lars ”Basse” Larssons långa orerande, med hans insikter och självförtroende borde väl han varit åtminstone förbundskapten i Sveriges landslag! Minst
6
Gäst: Glenn skrev | 16 Jan 2022 - 17:43
Jag säger inte att jag har alla svaren, men ett första fel många gör och som du gör nu Lars, är att benämna dem supporterföreningar och en tro om att det finns tydliga mål och värderingar etablerade hos dess. Det rör sig om grupperingar, inte föreningar, där problemen finns. Att benämna dem som föreningar är att göra en björntjänst då det inbegriper andra modeller, resonemang och tillvägagångssätt när de behandlas. Genom att använda begreppet förening kopplas problem till att tillhöra idrottsrörelsen. Vilket det i min mening inte är, utan det är ett samhällsproblem.
Jag tror de flesta är medvetna om detta men benämningar man använder kan ha stor betydelse för hur ett problem hanteras och talas om.
3
 
Sök på fotbollz.se
   
  Så ska ÖFK ta tre poäng mot Västerås SK  
  av Martin Nylander | Idag - 17:54  
   
  Läs mer...  
 


 
  Frank Ahrin - Före detta Europa League spelaren till IFK Östersund  
  av Haldo Jonsson | Idag - 14:12  
 

Frank Ahrin Foto Haldo Jonson

 
  Läs mer...  
 


 
  Tung förlust för ÖFK  
  av Fredrik Boije | Igår - 22:38  
 

Brage - ÖFK 2-1 (1-0)

 
  Läs matchreferat  
 


 
  Grymt, men inte oväntat  
  av Per Lagerbäck | Igår - 21:31  
 

En bra arbetsinsats, och disciplinerat spel, men utan toppar, i 70- 75 minuter. Sedan staplades misstagen på varandra, och det var inte oväntat att det till slut ramlade in en grym boll bakom Keita.

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
Igår - 21:30 Matchens prestation
Igår - 21:24 Matchens överraskning
Igår - 18:19 Startelvan
Igår - 15:45 Timmarna före match
Igår - 13:52 Inför matchen: IK Brage - ÖFK
Igår - 13:51 Följ IK Brage - ÖFK genom fotbollz.se
Igår - 13:50 Mittfältaren Gustav Berggren om matchen mot ÖFK
Igår - 13:41 Besvikelse på Brage i Borlänge
30 Maj 2023 - 22:14 Erick Brendon ligger tvåa i Superettans assliga
30 Maj 2023 - 13:26 ÖFK är ett bra bortalag.
29 Maj 2023 - 20:46 ÖFK Akademi
29 Maj 2023 - 15:35 Debut för ÖFK, blev Trissvinnare - Jakob Hedenquist
29 Maj 2023 - 12:36 Bildkavalkad från ÖFK -Utsikten
29 Maj 2023 - 10:40 Bortsett från förlusten så borde ÖFK vara nöjda med vad de l
28 Maj 2023 - 18:07 Matchreferat Tung förlust - ÖFK tappade ledningen i andra halvlek
28 Maj 2023 - 15:59 60 riktigt bra minuter räckte inte
28 Maj 2023 - 15:14 Matchens överraskning
28 Maj 2023 - 12:11 Startelvan
27 Maj 2023 - 22:28 Inför matchen: ÖFK - Utsikten
27 Maj 2023 - 22:27 Följ ÖFK -Utsikten via fotbollz.se
 
 
 
Herrar
av: *Rolighetsministern | 28 Maj 2023 - 21:34
Nu måste vi skynda på med kultursat