Jag har länge funderat över supporterföreningarnas agerande runt fotbollslagen i Sverige. Anledningen är att några av dessa föreningar/klubbar förknippas med huliganism eller åtminstone har sådan historik. Jag tänker, i sammanhanget, inte peka ut någon specifik supporterförening eller klubb, som bättre eller sämre, utan istället göra några allmänna reflektioner. I det sammanhanget finns en läsvärd rapport i ämnet på regeringens hemsida.
https://www.regeringen.se/48ef3b/contentassets/5798bab7872244388c405186499a90ce/om-arbete-for-positiv-supporterkultur_bilaga-till-slutrapport-fran-den-nationella-samordnaren-for-att-starka-den-positiva-supporterkulturen-och-motverka-idrottsrelaterad-brottslighet.pdf
Följande text är ett utdrag ur nämnda rapport:
“Att jag går längre än så, beror på att jag tror det krävs mer för att bryta de traditionella, felsökande tankemönster som fortfarande finns inom delar av fotbollsrörelsen och i ännu högre grad i den allmänna debatten.
Rekommendationerna har därmed inte bara rent praktiska syften. Ambitionen är ytterst att etablera och legitimera synen på supporterkulturen som en resurs för svensk fotboll, arbetet med den som en investering för både fotboll och samhälle, samt dialogen med dess företrädare som en självklarhet. Detta skulle inte bara bidra till förutsättningar för en bättre samverkan kring positiv supporterkultur. Det skulle även öka vår förmåga att arbeta lösningsorienterat mot de problem som faktiskt finns.”
I rapporten anses det alltså finnas problem inom supporterkulturen. Den fråga jag därför främst ställer mig, är vilken eller vilka uppgifter, värderingar och mål en supporterförening skall ha? Svaret kan synas vara givet, dvs att den skall organisera och stötta sitt lag i vått och torrt. Det kan dock inte handla om att gå så långt att supportrarna överskrider vad som är tillåtet enligt lag. Historiskt vet vi ju att t ex våldsaktioner har skett vid flera olika tillfällen och på flera olika platser. Denna typ av aktivitet är alltså inte isolerad till en enda supporterförening eller klubb. Att detta är oacceptabelt är givetvis inget märkligt.
Gör vi en skanning av hur det ser ut hos de främsta fotbollslagen i Sverige så ser vi att dessa inte bara har en supporterförening utan flera. Hur kommer det sig? Sannolikt för att det skiljer sig, dem emellan, på något vis avseende målsättningar, värderingar och hur stöttningen av laget skall te sig.
En annan fråga är hur mycket supporterföreningar/klubbar skall tillåtas påverka fotbollsklubbens verksamhet. Nu drivs ju de flesta elitlag inom fotbollen som AB, men har alltid en majoritetsägare i form av en ideell förening. Det är fotbollsklubbens medlemmar som valt styrelse i klubben och medverkat till klubbens värderingar och mål. Denna styrelse har sedan, tillsammans med övriga aktieägare, valt styrelsen i AB:et. Det kan därför på rimliga grunder påstås att den ideella föreningen har all makt, baserat på över 50% aktieinnehav, att kunna påverka Aktiebolagets mål och verksamhet.
Därför är det inte supporterföreningar/klubbar som ska bestämma vad fotbollsklubben skall göra utan dess medlemmar och styrelse. Det finns faktiskt historiska exempel där supporterklubbar hotat fotbollsklubben med åtgärder om den inte följer vad de föreslår, visserligen lagliga sådana, men ändå en form av utpressning. Sådant är inte heller acceptabelt. Däremot är det givetvis fritt fram att komma med förslag utan att de är kopplade till ultimativa hot. |