Jag började använda mental träning, i min tränarroll, redan under 80-talet. Främst använde jag tekniker skapade av Lars-Eric Uneståhl, filosofie doktor i psykologi vid Uppsala universitet 1974. Sedermera verksam vid dåvarande Högskolan i Örebro, inom just mental träning för idrottare och idrottspsykologi. I addition till detta studerade jag och även tillämpade Willi Railos metoder att vara ”Bäst när det gäller”. En bok han skrev 1986. Willi Railo idrottspsykolog, professor vid Norges idrottshögskola och adjungerad professor vid Norges handelshögskola. Tyvärr avled han 2011. Lars-Eric Uneståhl lever dock fortfarande, även om han nått en aktningsvärd ålder, eftersom han är född 1938.
Båda dessa två professorer och deras metoder präglade mycket det som på 80-talet var trendigt inom idrottspsykologin, och som fortfarande är framgångsrikt, om det tillämpas på rätt sätt. Något jag med bestämdhet vill hävda.
Min egen teoretiska bakgrund innehåller, bland annat, högskolestudier inom psykologi och sociologi. Sedermera har min livsresa som ledare inom företag och idrott lärt mig mycket om praktiskt ledarskap. Jag har även en MSc i Management.
Lars-Eric Uneståhl hävdade och påvisade att enbart mental träning kan ge oanade prestationsförbättringar. Många kan dock vid första kontakten tro att mental träning är någon form av hokus pokus, men då tar man gruvligt fel. Det hela handlar om att förändra sitt eget mindset. För att lyckas med det, måste individen, efter att ha fått sig metodiken förklarad:
- Tro på metodiken
- Förstå vad som kan åstadkommas
- Acceptera hur den mentala träningen bedrivs
- Hänge sig till att förbättra de insatser som individen vill åstadkomma, i varje enskild situation.
- Individen skall fokusera på de situationer där individen själv vill bli bättre
- Visualisera förbättringarna
- Se, för sitt inre, resultatet av vad som skall ske.
Hur detta åstadkommes är en alltför lång historia, men väldigt kort så handlar det om att under hypnoslika behandlingar, få detta att ge resultat. Min bestämda uppfattning är att om individen följer ovan nämnda punkter och den mentala coachens anvisningar, så kommer definitivt förbättringar att ske.
Andra viktiga komponenter för ÖFK:s framgång är givetvis lagledningens ledarskap, lagets spelidé, taktiska dispositioner under enskild match och spelarnas individuella kvalitéer. Mental träning är ett komplement och löser inte allting, men kan i en situation där självförtroendet sviktar hos enskilda spelare, definitivt vara en katalysator till bättre prestationer.
En lite ”disclaimer” vill jag dock inflika. Nu vet jag inte vem den mentala coachen är, eller vilken typ av mental träning det handlar om, och hur den skall bedrivas. |