Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Bli medlem
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
tabell Tabell SvFF Min fotboll 
besök Space2u
 

INFÖR MATCHEN ÖFK VS ÖSTERS IF
av Martin Nylander
Publicerad 3 Okt 2014 - 10:22 

På lördag ställs ÖFK mot fjolårets allsvenska lag Östers IF hemma på JKA. Matchen, i den 27:e omgången, är den sista inför det andra uppehållet på grund av EM-kval under hösten. Bortalaget har genom en seger och två oavgjorda matcher kämpat sig upp på rätt sida kvalstrecket. Dock är man på intet sätt säkra på spel i Superettan nästa år utan poäng mot ÖFK är en uttalad ambition och som kommer att prägla matchbilden.

Dagen efter förlusten mot J-Södra och jag måste erkänna att besvikelsen var ganska stor i går kväll, dock tror jag mig veta att min besvikelse inte kommer i närhet av vad ÖFK spelarna kände, något som lördagens motståndare Östers IF lär få känna av. För ÖFK var det hemresa idag och för mig som skribent är det plats bakom tangentbordet som gäller. Ikväll (tisdag) ska vi såklart bevaka Ängelholms FF styrelsemöte, utgången är intressant men också troligen tragisk ur ett sportsligt perspektiv. För ÖFK motståndare på lördag är utgången också intressant då man står på samma poäng som Ängelholm.

ÖFK möter nu ett stukat bortalag som denna säsong verkligen fått känna på hur tufft det är att åka ur en serie och förväntas leverera säsongen efter. Inför matchen mot ÖFK ligger Öster på 11:e plats med 30 poäng, samma poäng som Ängelholms FF på kvalplats. Detta är något helt annat än klubbens målsättning för säsongen som var att ta sig tillbaka till Allsvenskan. Det var också många, vid vårens upptaktsträff, som trodde att klubben/laget skulle lyckas med avancemanget.

ÖFK har redan hunnit möta Östers IF två gånger denna säsong, först blev det förlust borta med 5-2 i Svenska Cupen i mars månad, sedan vann ÖFK seriemötet under ”vårsäsongen” med 0-1 också det på bortaplan.

Östers IF bortastatistik är inte direkt något som skrämmer, inför matchen mot ÖFK har man endast vunnit två matcher. Under hösten är siffran noll vinster medan man lyckats spela oavgjort två gånger, resten är idel förluster och en negativ målskillnad om 3-16. Dessutom är det statistiskt så att bortalaget inte gillar konstgräsunderlag, av hittills 12 inspelade bortapoäng har endast 1 poäng ”vunnits” på konstgräs och man har en målskillnad om 3-12. Mycket talar redan här för ÖFK!

Mot ÖFK kommer Öster att behöva avvara duktige Nigerianen Alhadji Gero som är avstängd. Därutöver finns frågetecken för lagets bäste poängplockare och lagkapten Denis Velic. Han skadade fotleden för en månad sedan men är så viktig för Öster att han spelat och har därmed blivit väldigt sliten på slutet. Nu gäller det väldigt mycket för Öster och man måste plocka poäng. Detta faktum i kombination med att det är två veckors uppehåll talar för att Velic spelar. För att han kan komma att börja på bänken talar att Öster har att möta två lag hemma, där man behöver vinna, i kampen om att undvika kval och då måste man ha Velic på planen. I senaste matchen mot Landskrona skadade sig duktige Andreas Wihlborg. Avsaknaden av Gero och Wihlborg är kännbara förluster för bortalaget.

Personligen måste jag erkänna att jag inte sett Öster i så många matcher denna säsong mer än ÖFK matcherna, 0-4 förlusten borta mot Ljungskile och 1-1 matchen mot Landskrona BoIS. Ljungskile gjorde som man ville och mötte inte mycket till samlat och koncentrerat motstånd, fyra chanser och fyra mål, det var den matchen. Senast mot Landskrona BoIS stod mycket på spel, en svängig match där det hade "räckt" med anfalls- och backlinje då båda lagen lämnade sitt mittfält och mittfältspel därhän. Många långa bollar med andra ord något som inte är helt omöjligt att vi också kommer att få se mot ÖFK.

Nu är det lite av samma förutsättningar som gällde i hemmamatchen mot GAIS. Vi kan förvänta oss ett lågt stående bortalag och som kommer att ställa om när chans ges. Det kan bli en del långa bollar upp mot anfallarna och som kommer att försöka arbeta fast bollen i anfallsposition och sedan bygga vidare från detta. För ÖFK gäller hög och tidig press när man tappar bollen, i övrigt gäller att göra det man är bra på, att nyttja sin teknik och hålla ett högt tempo i rörelsen med och utan boll.

Med degraderingen från Allsvenskan var omsättningen inför säsongen med naturlighet hög. På förlustsidan fanns en rad duktiga spelare; Juan Robledo, Fredrik Lundgren, Kenny Pavey, Pablo Pinones Arce, Stefan Karlsson, Månz Karlsson, Johan Persson och Joakim Wulff. Nya spelare var; Pa Konate (lån från Malmö FF), Emil Andersson, Joakim Lindner och Oscar Berglund målvakt från GIF Sundsvall. Öster kom även, efter en hel del turbulens, att byta tränare till Roberth Björknesjö som närmast kom från Brommapojkarna IF.

Inför sommaruppehållet, och transferfönstrets öppnande, låg Öster på 11:e plats, två poäng från kvalplats. Därför hade man förväntat sig att det skulle bli en del åtgärder för att förstärka upp truppen. På plussidan blev det dock till slut bara två nyförvärv, båda försvarsspelar. Tibor Joza har man lånat från Falkenbergs FF och Boris Sandoval kommer från Chilenska högstaligan. Klubben har lånat ut mittfältaren Vlado Zlojtro till Varberg BoIS och målvakten Robertino Kljajic till Degerfors IF. Sedan har man avslutat Malmö FF lånet av Pa Konate.

Östers IF bildades 1930 i Växjö. Inledningsvis hette klubben Östers FF men bytte efter några år namn till det nuvarande namnet. Trots sin ”ungdom” (jämfört med många andra lag) har klubben varit relativt framgångsrika. Hittills har det blivit 33 säsonger i allsvenskan, vid fyra tillfällen har man vunnit SM guld.

Klubben ”storhetstid” inleddes runt 1977 då man under Lars ”Laban” Arnessons ledning dominerade svensk fotboll och tog hem både Cup-guld och SM-guld. Detta gjorde man bland annat med kända namn som bröderna Ravelli (Tomas och Andreas), Peter Truedsson och Peter Nilsson. År 1988 åkte man ur Allsvenskan men var tillbaka redan 1990 och då med tränaren Hasse Backe. Tillsammans med ett antal då kommande profiler i Ulrik och Jesper Jansson, Hans Eklund, Peter Wibrån och Andreas Bild lyckas man sånär återigen ta SM-guld 1992.

 
 
 
Sök på fotbollz.se
   
  Hall of fame - namn och bilder  
  av Haldo Jonsson | Igår - 22:18  
 

Östersunds FK Hall of Fame är en samling av personer som uttryckligen gjort stora avtryck inom Östersunds Fotbollsklubb. För att erhålla en plats inom Östersunds FK Hall of Fame.

 
  Läs mer...  
 


 
  Tips div 3 mellersta Norrland -  
  av Haldo Jonsson | Igår - 10:16  
 

Dvärsätts BK möter bottenlag

 
  Läs mer...  
 


 
  Tips div 2 Norrland  
  av Haldo Jonsson | Igår - 10:15  
 

Bortamatcher för alla våra lokala lag

 
  Läs mer...  
 


 
  Tips Div 1 Norra  
  av Per Lagerbäck | Igår - 09:54  
 

IFK Östersund gjorde sitt första mål och tog en poäng lite överraskande borta mot Brage. Ger lite råg i ryggen till mötet med en av seriefavorieterna.

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
25 Apr 2024 - 14:58 Helt klart är att ÖFK är bättre än vad tabelläget visar.
24 Apr 2024 - 17:02 Extra attraktion mot Helsingborg- Vi får se två av Superetta
23 Apr 2024 - 23:28 Träningstider ÖFK denna vecka
23 Apr 2024 - 18:11 DM, Herrar Seniorer, Slutspel i kväll tisdag
23 Apr 2024 - 16:17 Fotbollz.se har årsmöte
23 Apr 2024 - 10:14 ÖFK- ett inte alls oävet bortalag
22 Apr 2024 - 18:47 ÖFK - Örgryte - matchens bästa spelare enligt Sofascore
22 Apr 2024 - 18:37 Div 3 mellersta Norrland
22 Apr 2024 - 13:40 Referat: Selånger SK - Ope IF
22 Apr 2024 - 13:38 Han kom, han sågs och han blev Trissvinnare - Arquimidec 'Qu
22 Apr 2024 - 13:29 Hur ska ÖFK kunna skapa ett bättre tryck framåt?
21 Apr 2024 - 17:32 IFK Östersund-IFK Luleå 2-2 (2-2)
20 Apr 2024 - 22:39 Ytterhogdal IK-Gottne IF (3-1) 4-1
20 Apr 2024 - 22:26 Anundsjö IF - Ope IF 6-0 Bilder
20 Apr 2024 - 22:12 Bildspel ÖFK - Örgryte 1-1
20 Apr 2024 - 19:11 Sett till hela matchbilden så var ett oavgjort resultat rätt
20 Apr 2024 - 18:46 Matchens prestation
20 Apr 2024 - 17:18 Matchens överraskning
20 Apr 2024 - 17:07 Till slut rättvis poäng
20 Apr 2024 - 14:02 Startelvan
 
 
 
Herrar
av: Clement | 14 Apr 2024 - 03:48
HejJag vill bara hälsa att det finn
7
kommentarer
Helt klart är att ÖFK är bättre än vad tabelläget
av Haldo Jonsson | 25 Apr 2024 - 14:58
I Formtabellen ligger ÖFK och
1
kommentar
Extra attraktion mot Helsingborg- Vi får se två av
av Haldo Jonsson | 24 Apr 2024 - 17:02
Foto Haldo Jonsson
1
kommentar
ÖFK- ett inte alls oävet bortalag
av Haldo Jonsson | 23 Apr 2024 - 10:14
På söndag spelar ÖF
 
 Skrivet den Lör 30 Mar 22:25
 
 Skrivet den Lör 6 Apr 23:07
 
 Skrivet den Lör 23 Mar 14:17
fotbollz.se på Facebook