Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Bli medlem
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
tabell Tabell SvFF Min fotboll 
besök Space2u
 

BAKSLAGET I JÖNKÖPING
av Agne Svärd
Publicerad 5 Nov 2017 - 20:54 

Både chansen till medaljer och en Europaplats nästa år försvann när ÖFK spelade 0–0 i Jönköping. Det var årets första, och riktigt stora, motgång för ÖFK. Det var trist men inte helt oväntat. Någon gång måste även ÖFK åka på en tjuvsmäll och den kom i eftermiddags när allt gick emot; resultaten och det man själv producerade.
En slutlig femteplats i tabellen är tre placeringar bättre än debutåret men en bit från klubbens egen målsättning.

Graham Potter bytte ut fem man i startelvan jämfört med torsdagskvällens match i Bilbao. Tyvärr fick han inte det besked han ville av de som nu fick chansen att visa upp sig, bara målvakten Andreas Andersson fortsatte att visa stark höstform när han ersatte Aly Keita.
Men kvartetten Jamie Hopcutt, Ludvig Fritzson, Sam Mensiro och Gabriel Somi har all anledning att vara besvikna över vad de presterade på Stadsparksvallen. Ingen av dem visade, på något sätt, att de ska ha en plats i det lag som ska slutföra gruppspelet i Europa league.

Nu tänker jag inte lasta de ”nya” spelarna för dagens insats. Men de som slet tungt i Bilbao hade behövt hjälp med ny energi från de som kom in med fräscha påkar för att kunna rubba ett formstarkt Jönköping Södra. Det fick man inte; Hopcutt var lika formlös som under stora delar av hösten, Fritzson tempofattig, Mensiro ofokuserad och Somi spelade juniorfotboll.

Nu kunde det ha gått vägen i alla fall, möjligheter fanns onekligen. Men Jönköping hade ännu fler chanser. Bara utmärkt målvaktsspel i båda lagen gjorde att den här matchen sluttade mållös. 2–2 hade varit ett rimligare resultat.

Förutom Andreas Andersson går mina plusbetyg till Sotirios Papagiannopoulos, Dennis Widgren, Fouad Bachirou, Curtis Edwards (första halvlek) samt Ken Sema.

En kort sammanfattning av ÖFK:s år i Allsvenskan (och lite till):

# Bästa matchen: Malmö FF i hemmaborgen. 2–2 smakade onekligen mycket mera den där höstkvällen, inte minst när man fick en straff på övertid (som Jamie Hopcutt brände).

# Andra toppar: IFK Norrköping och FK Göteborg hemma tidigt på säsongen, absolut. Sedan finns det enskilda halvlekar som man gärna kommer ihåg; den andra borta mot Elfsborg i våras, första mot Sirius på Studenternas för en dryg månad sedan, första mot Örebro och första mot Elfsborg på Jämtkraft arena. Bättre kan det inte bli, kanonspel och många mål! Första halvan mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi var också ytterst sevärd.

# Mest imponerande:: 2–1-segern mot Djurgården i mitten av juli när Potter bytte ut i stort sett hela startelvan för att orka med Europakvalet. Det var en mäktig maktdemonstration av klubbens slagstyrka!

# Sämst: Går fortfarande tillbaka till ett par vårinsatser, Halmstad och Örebro borta. Här fanns inget att skylla på. Förlusten i Kalmar kom när spelschemat var som tuffast i kombination med incidenten på Bromma flygplats (lagkaptenen Brwa Nouri blev avkastad, sånt suger energi ur alla grupper!).

# Årets svacka: Slutet av juli och hela augusti. Här slet ÖFK ont när Allsvenskan skulle kombineras med Europaspelet. I Europa gick det utmärkt, men i Allsvenskan tog man stryk.

# Glömmer inte: De tunga övertidsminuterna på våren mot Göteborg, Elfsborg och Malmö FF. Där försvann fem poäng (kunde ha varit sju, ÖFK hade ett skott i stolpen strax före MFF:s segermål…) alldeles i onödan.

# Slitstarkaste spelare: Curtis Edwards och Fouad Bachirou. Spelat mest, sprungit mest och tacklat mest!

# Bästa målskyttar: Saman Ghoddos (8), Johan Bertilsson (7), Brwa Nouri (6).

# Passade bäst: Ken Sema (sju assists)

# Passade mest: Brwa Nouri.

# Passade säkrast: Sotirios Papagiannopoulos.

# Passade längst: Curtis Edwards (tillsammans med målvakterna Aly Keita och Andreas Andersson).

# Dribblade mest: Ken Sema.

# Mest varnad: Saman Ghoddos (sju, sex på våren!).

# Mest utvisad: Alhaji Gero (två).

# Vad hände? Jamie Hopcutt gjorde fem mål trots lite speltid (sammanlagt ungefär två matcher!) under våren. I höst (efter ”bragdmålet” mot Galatasaray i första EL-kvalmatchen) har det inte blivit ett enda trots mycket speltid och massor av möjligheter. Målsumpandet höll i sig in i det sista, så även i dagens match på Stadsparksvallen. Snacka om att tappa målformen.

# Vill se mera av: Johan Bertilsson har inte fått chansen att visa sin fulla kapacitet ännu, irriterande småskavanker har stört hela säsongen. Trots det har det blivit sju mål från Bertilssons fötter.

# Kan ta nästa steg: Hosam Aiesh (som också haft trassel med skador och sjukdom). När han lär sig att värdera situationerna bättre kan det bli riktigt, riktigt bra.

# Malmö FF, AIK och Djurgården tog de tre Europaplatserna, fyran Häcken har också chansen beroende på utfallet i Svenska cupen. Det är där som nu ÖFK:s chans ligger, precis som det här året. Försäsongen kan bli riktigt svettig, Svenska cupen i kombination med, förhoppningsvis, finalspelet i Europa league. Daniel Kindberg får jobba hårt i januarifönstret!

# Största besvikelsen i årets serie är givetvis IFK Göteborg. Allt ser ut att ha havererat i klubben. Men den främsta orsaken till Änglarnas ras är givetvis att spelarmaterialet inte håller måttet. Den sanningen måste klubben tugga i sig, annars väntar många svåra år.

# Hammarby handlade mycket och dyrt under sommaruppehållet med sikte på nästa år. Med den här hösten som facit är det inget som tyder på att de ska några större förhoppningar om kommande storhetstider…

# Skönt att Gif Sundsvall reste sig på nio (och en halv…) och slapp kavla.

# Jönköping hade behövt alla poängen mot ÖFK för att undvika kval. Nu klarade man inte det och det tycker jag är rättvist. Intrycket från deras besök i Östersund i våras var osedvanligt trist, likaså från många andra matcher. Men Tommy Thelin och Daryl Smylie är två spelare som håller högsta allsvenska klass!

# Halmstad och AFC Eskilstuna lämnar Allsvenskan, Brommapojkarna och Dalkurd ersätter. Sista platsen tas av Jönköping eller Trelleborgs FF efter kvalspel med start den 15 november.

Till sist; att kombinera Europaspel och den inhemska serien är sällan enkelt. Se bara på FC Köpenhamn och Rosenborg, de två nordiska elefanterna. FCK, som leder grupp F i Europaspelet efter fyra omgångar, ligger bara femma i danska ligan efter 15 spelade omgångar (när hände det senast?) medan Rosenborg har lyckats på hemmaplan (säkrade i helgen sitt 25:e ligaguld) men är, i praktiken, chanslös på avancemang till finalspel i Europa league (ligger trea i grupp L, fem poäng efter tvåan Real Sociedad).

 
 
2 Kommentarer:
Gäst: Barca skrev | 9 Nov 2017 - 03:22
Klart inte ÖFK släpper någon spelar om de inte har minst en bättre ersättare. Målet är ju att bli så bra man bara kan och det blir man ju inte om man släpper spelare man behöver för att kunna prestera. Så släpper de någon så gör de ju det för att de har än bättre på gång. Detta är ju som att odla. Man sår och sedan skördar man. Jobbar systematiskt och efter fakta, siffror/statistik mm och inte chansar. Räknar ut allt som behövs för att nå de väl kalkylerade målen. Så lite åsikter det bara går (ungefär som att styra ett fartyg till sjöss, folk får tycka och tänka hur mycket de vill men kompass mm visar fakta som vi behöver för att nå önskad destination och vid rodret har man utbildade experter (inte tyckare som inte kan sköta detta fartyg i detta fall ÖFK på väg mot Champions League mästare). Stort kanske vissa tycker. Drömmare kanske andra tycker. Det är en fråga om perspektiv skulle jag säga. Bara man är beredd att betala priset som krävs för att nå uppsatt mål så brukar det gå vägen. Inte stå och vara nöjd eller klaga på att det är mycket jobb. Kanske därför inget svenskt lag ännu nått längre för att man har mentala spärrar som gör att man inte gör det som krävs för att skaffa de resurser som krävs och gör det som krävs för att vara bäst. Dags att ändra på det. ÖFK mot toppen... Det vi sett är bara början...
2
Gäst: Realist skrev | 6 Nov 2017 - 00:31
Att femteplatsen är "en bit från klubbens egen målsättning" ska tas med en stor nypa salt då målsättningen, dvs att vinna varje match, är en utopi. På samma sätt uppnår inte ÖFK sin egen målsättning om de förlorar finalen i Europa League men det skulle ju trots allt vara en jätteprestation. Att Östersund, i sin andra säsong i högsta serien, är femma i Sverige är också en fantastisk prestation om du frågar mig.
16
 
Sök på fotbollz.se
   
  Hall of fame - namn och bilder  
  av Haldo Jonsson | Idag - 22:18  
 

Östersunds FK Hall of Fame är en samling av personer som uttryckligen gjort stora avtryck inom Östersunds Fotbollsklubb. För att erhålla en plats inom Östersunds FK Hall of Fame.

 
  Läs mer...  
 


 
  Tips div 3 mellersta Norrland -  
  av Haldo Jonsson | Idag - 10:16  
 

Dvärsätts BK möter bottenlag

 
  Läs mer...  
 


 
  Tips div 2 Norrland  
  av Haldo Jonsson | Idag - 10:15  
 

Bortamatcher för alla våra lokala lag

 
  Läs mer...  
 


 
  Tips Div 1 Norra  
  av Per Lagerbäck | Idag - 09:54  
 

IFK Östersund gjorde sitt första mål och tog en poäng lite överraskande borta mot Brage. Ger lite råg i ryggen till mötet med en av seriefavorieterna.

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
Igår - 14:58 Helt klart är att ÖFK är bättre än vad tabelläget visar.
24 Apr 2024 - 17:02 Extra attraktion mot Helsingborg- Vi får se två av Superetta
23 Apr 2024 - 23:28 Träningstider ÖFK denna vecka
23 Apr 2024 - 18:11 DM, Herrar Seniorer, Slutspel i kväll tisdag
23 Apr 2024 - 16:17 Fotbollz.se har årsmöte
23 Apr 2024 - 10:14 ÖFK- ett inte alls oävet bortalag
22 Apr 2024 - 18:47 ÖFK - Örgryte - matchens bästa spelare enligt Sofascore
22 Apr 2024 - 18:37 Div 3 mellersta Norrland
22 Apr 2024 - 13:40 Referat: Selånger SK - Ope IF
22 Apr 2024 - 13:38 Han kom, han sågs och han blev Trissvinnare - Arquimidec 'Qu
22 Apr 2024 - 13:29 Hur ska ÖFK kunna skapa ett bättre tryck framåt?
21 Apr 2024 - 17:32 IFK Östersund-IFK Luleå 2-2 (2-2)
20 Apr 2024 - 22:39 Ytterhogdal IK-Gottne IF (3-1) 4-1
20 Apr 2024 - 22:26 Anundsjö IF - Ope IF 6-0 Bilder
20 Apr 2024 - 22:12 Bildspel ÖFK - Örgryte 1-1
20 Apr 2024 - 19:11 Sett till hela matchbilden så var ett oavgjort resultat rätt
20 Apr 2024 - 18:46 Matchens prestation
20 Apr 2024 - 17:18 Matchens överraskning
20 Apr 2024 - 17:07 Till slut rättvis poäng
20 Apr 2024 - 14:02 Startelvan
 
 
 
Herrar
av: Clement | 14 Apr 2024 - 03:48
HejJag vill bara hälsa att det finn
7
kommentarer
Helt klart är att ÖFK är bättre än vad tabelläget
av Haldo Jonsson | Igår - 14:58
I Formtabellen ligger ÖFK och
1
kommentar
Extra attraktion mot Helsingborg- Vi får se två av
av Haldo Jonsson | 24 Apr 2024 - 17:02
Foto Haldo Jonsson
1
kommentar
ÖFK- ett inte alls oävet bortalag
av Haldo Jonsson | 23 Apr 2024 - 10:14
På söndag spelar ÖF
 
 Skrivet den Lör 30 Mar 22:25
 
 Skrivet den Lör 6 Apr 23:07
 
 Skrivet den Lör 23 Mar 14:17
fotbollz.se på Facebook