OPE IF - HEFFNERSKLUBBANS BK 2-1 (0-0)
av Ope damer
Publicerad 21 Jun 2018 - 19:12 Uppdaterad 21 Jun 2018 - 19:16

Efter en grym laginsats kunde Ope äntligen ta årets första hemmaseger mot starka Heffnersklubban. 2-1 blev slutresultatet efter att bortalaget reducerat i slutsekunderna. Karin Jonasson och Beata Eriksson målskyttar för Ope.

Ope kom till denna match med ett bra självförtroende efter den senaste matchen mot Häggenås som slutade med seger med 6-0. Förhoppningen var att kunna bära med sig spelglädjen och självförtroendet in i denna match mot tabelltvåan Heffnersklubban som varit väldigt starka i seriespelet under våren.

Vi hade rätt bra koll på var de största hoten fanns hos gästerna och även en idé om hur vi skulle förhindra dem att utnyttja sina starka sidor.

Under inledningen av matchen såg det också ut som förväntat. Heffnersklubban försökte rulla bakifrån och hitta in på sina duktiga centrala mittfältare, men Opes mittfält låg helt rätt i position och kunde avstyra anfallsförsöken i ett tidigt skede.

När vi väl fick tag på bollen så hade vi också ett större lugn med bollen än på länge då mittfältstrion med Hedda Filén bakom Elin Larsson och Ella Backman vågade ta den där extra passningen för att skapa bättre lägen och få med fler spelare i anfall. Vi hittade framförallt en del bra ytor på högerkanten där Amanda Sjöö sprang mycket och sprang rätt. Det är kul att se vilket lyft hon fått de senaste veckorna när hon fått vara frisk och kunnat träna ordentligt.

De där riktigt heta chanserna lyste dock med sin frånvaro även om Amanda Sjöö hade ett bra avslut tätt utanför och Sofia Löfstrand också kom fram i ett bra läge men hennes skott räddades av målvakten.

Heffnersklubban började kännas farligare ju längre halvleken gick och vi inte lyckades ligga lika nära varandra i försvarsspelet. Dessutom började gästerna hitta rätt med lite längre, öppnande bollar som ställde till det för oss. Ett uppoffrande försvarsspel från backarna och säkert agerande av Johanna Forss gjorde dock att det inte blev så mycket mer än ett antal farliga hörnor.

När signalen gick för paus så kunde vi se tillbaka på en bra genomförd första halvlek där Heffnersklubban tog över spelet på slutet.

Under pausen pratade vi en del om de saker vi gjort bra och behövde fortsätta med, men även vissa saker som vi kunde göra bättre. Vi gjorde också ett byte. Elin Larsson som gjorde sin första seriestart på ett par år klev av och Beata Eriksson kom in i hennes ställe. Stort plus för Elin som ger oss en ytterligare dimension i spelet med hennes förmåga att få fast bollen och agera kyligt och klokt på mitten.

I början av andra halvlek tar Heffnersklubban ett grepp om matchen och vi hamnar inte riktigt rätt i positionerna. Några spelare började se lite trötta ut och ibland så blir nästan pausen mer en belastning än en välbehövlig vila.

Vi redde dock ut den lilla "stormen" under de inledande minuterna och fick lite bättre ordning på spelet igen.

7 minuter in i andra halvlek kom också ett ledningsmål för oss. En lång lyftning från vår backlinje hamnade hos en löpande Sofia Löfstrand som lyckades nicka fram bollen till Karin Jonasson. Karin var lugn och säker när hon tog sig förbi en motståndare och säkert rullade in bollen i mål.

Målet gav oss bra självförtroende och gjorde nog gästerna lite stressade även om de fortsatte att rulla boll på ett bra sätt varvat med en del längre bollar för att dra isär oss.

En kvart in i andra halvlek gjorde vi ytterligare ett byte då en trött Linn Emilsson klev av och Magda Pesonen kom in. Det blev en lite rockad i backlinjen så att Klara Svensson flyttade ut från mittback till ytterback, Det tog ett tag innan vi hittade rätt i positionerna och Heffnersklubbabn kom fram i ett par riktigt fina lägen. Närmast var det på en hörnretur, men som tur var för oss lyckades Johanna Forss styra skottet i stolpen.

Ytterligare några minuter senare var det dags för ett nytt byte då Rebecka Jansson avlöste Sofia Löfstrand som jobbat bra med tufft motstånd. Rebbe kom in med pigga ben, men fick inte riktigt med sig bollen i inledningen. Det skulle dock bli ändring på det...

Med 13 minuter kvar fick Rebbe en boll ut på kanten och nu visade hon kraft och mod när hon trampade förbi sin motståndare. Hon serverade ett perfekt inspel till Karin Jonasson som tog emot och mycket kyligt la tillbaka bollen till Beata Eriksson som tryckte upp bollen i nättaket fram till 2-0. Ett riktigt klassmål med två av våra inhoppare inblandade i högsta grad.

Ett antal nervösa minuter återstod dock och inte långt efter 2-0 hade Heffnersklubban ytterligare en boll i stolpen. Vi hade ändå ett rätt bra lugn i spelet, men riktigt säker var det svårt att vara.

Vi bytte in våra sista två avbytare Anna Clark och Minja Nilsson och bytte formation lite då Heffnersklubban gick över till en trebackslinje i slutet. Anna kom in och visade att hon blir en tillgång genom att våga hålla i bollen och Minja fick den inte helt tacksamma uppgiften att försöka täta till ännu mer framför våra mittbackar.

Klockan tickade över 90 och vi kände väl att segern var i hamn och det enda lite smolket i bägaren var väl att Heffnersklubban fick in en reducering i slutsekunderna. Nästan direkt efter avsparken blåste dock domaren av och vi hade tagit en oerhört skön seger mot ett riktigt bra lag.

Laginsatsen och förmågan att till största delen hålla sig till spelidé och matchplan var de tyngsta faktorerna till segern, men även en hel del individuellt starka insatser.

Våra två mest erfarna spelare visade vad rutin är värdefullt i såna här matcher. Johann Römo Mella var i princip felfri och en gigant i mittförsvaret. Längst fram spelade Karin Jonasson än en gång en avgörande roll med ett mål och en assist kombinerat med ett uppoffrande arbete i defensiven och i bollmottagningen.

Hedda Filén i balansrollen var också en stor plusfaktor med hennes klokhet och styrka. Ella Backman och Elin Larssom gjorde mycket för vårt offensiva spel genom att våga hålla i bollen och servera bra passningar på mitten.

Johanna Forss i målet måste också få högst betyg för sitt stabila och säkra spel på sin 17-årsdag. Våra andra två 01-tjejer Klara Svensson och Maja Salmonsson visade än en gång ett uppoffrande och starkt jobb i försvarsspelet. Maja skulle egentligen ha varit avbytare denna match, men spelade istället 90 minuter och växte ju längre matchen gick även om krampen kom smygande.

Nu ska vi verkligen njuta av den här segern över midsommar. Våra tidigare segrar i serien har kommit i de där matcherna vi "ska" vinna, men nu gick vi in i en match mot en på papperet starkare och mer erfaren motståndare och gjorde en helgjuten insats. Då är det skönt att få betalt för det i form av poäng också.

Närmast på programmet står en match i Junior-DM på måndag + att några spelar div 3 mot Järpen på tisdag innan vi avslutar vårens div 2 mot Selånger 2 nästa fredag.

Skribent: Ope IF Damer

Helt klart är att ÖFK är bättre än vad tabelläget visar.
  av Haldo Jonsson | Igår - 14:58

I Formtabellen ligger ÖFK och Helsingborg lika

22 Apr 2024 - 13:40 Referat: Selånger SK - Ope IF
22 Apr 2024 - 13:38 Han kom, han sågs och han blev Trissvinnare - Arquimidec 'Qu
22 Apr 2024 - 13:29 Hur ska ÖFK kunna skapa ett bättre tryck framåt?
21 Apr 2024 - 17:32 IFK Östersund-IFK Luleå 2-2 (2-2)
20 Apr 2024 - 22:39 Ytterhogdal IK-Gottne IF (3-1) 4-1
20 Apr 2024 - 22:26 Anundsjö IF - Ope IF 6-0 Bilder
20 Apr 2024 - 22:12 Bildspel ÖFK - Örgryte 1-1
20 Apr 2024 - 19:11 Sett till hela matchbilden så var ett oavgjort resultat rätt
19 Apr 2024 - 16:50 Tips div 1 Norra
19 Apr 2024 - 16:41 Före detta ÖFK- backen Jonathan Azulay ska stoppa ÖFK:s anfa