REFERAT: COSMOS FK - TANDSBYNS FK 1-1 (0-1)
av Thomas Dahlberg
Publicerad 8 Maj 2024 - 08:59

I det lätt strilande regnet på jämtkraft arenas b-plan delade cosmos och tandsbyn på poängen.

Är det inte roligt att säsongen äntligen är igång igen? Bara lite synd att matcher inte planeras efter väder, speciellt på våren när vi kan ha sommarväder i några dagar för att sedan få nån enstaka plusgrad och ett kallt regn när det väl är dags för match. Starttiden, 21, var väl heller inte en publikmagnet. Därför var det extra roligt att så många trots både tiden och vädret tagit sig till Jämtkraft arenas B-plan för att se sammandrabbningen mellan Cosmos och Tandsbyn.

Cosmos kom från en betryggande seger mot Stugun och Tandsbyn lyckades med nöd och näppe ta med sig 1 poäng från Järpen borta. Cosmos kanske fick bära ett visst favoritskap efter det men det var två lika laddade lag som klev ut på planen den här kvällen.

Cosmos var också det laget som började spelet mest aggressivt, fyllde på med mycket folk i anfall och satte en hög press så snart vi fick bollen. Trots det lyckades vi dock spela oss ut ur de mest trängda lägen och Cosmos kom inte till någon direkt målchans. Efter ungefär 20 minuters spel är det istället vi som gör 1-0 efter en situation där bollen kommer in från höger och efter lite fippel kan Joel kliniskt avsluta, utan chans för William i Cosmos mål.

Förutom ett spelavbrott på grund av att belysningen släcktes är det inte många chanser åt något håll. Det är två lag som mest spelar mellan straffområdena. Så vi går till halvtidsvila med en ett-målsledning.

Andra halvlek startar ungefär som första slutade. Cosmos försöker sätta hög press och blir ilte mer stressade att komma till målchanser, det innebär tvärt om att de inte kommer till nån målchans alls. Alldeles för många soloräder slutar i Tandsbyns backlinje. En backlinje som inte gör nåt fel alls i defensiven, men som sätts under hård press när vi är bollförande och några bollar för mycket hamnar utan adress hos Cosmos som kan anfalla igen.

Efter 20 minuter får Cosmos straff. Jag är orsaken till straffen och det är en situation som går fort. Jag kommer ut mot en djupledslöpning och får en hel bunt med spelare, både våra och cosmos över mig. Det är säkerligen inte fel att döma straffen, men jag är precis lika övertygad om att i andra liknande situationer hade det inte blivit straff. En så kallad 50/50. Straffen är i alla fall fint slagen och 1-1 resultatet på tavlan.

Nu börjar matchen bli lite grinig. Eller, den har varit lite grinig i stort sett från avspark och nu eskalerar det. Cosmos får en utvisning för en situation som inte är i närheten av bollen men ganska nära domaren. Det är också en halvlek som blir ganska hackig med några skadeuppehåll.

I slutet har Cosmos och vi en varsin fin chans. Jag kommer ut och tar ett friläge, William gör en superräddning på skott strax utanför straffområdet där han tippar den i ribban och sen tar den efterföljande returen.

1-1 är ett resultat som jag inte riktigt tror nåt av lagen är nöjd med. Samtidigt är inte 1 poäng borta mot järpen och 1 poäng borta mot cosmos en dålig start för oss i fyran. Det är två svåra bortamatcher som vi städat av nu, och framförallt fått med oss poäng från. Nu laddar vi om inför ytterligare en svår bortamatch, Stugun.