Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Bli medlem
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
tabell Tabell SvFF Min fotboll 
besök Space2u
 
  debattkrönika med kommentarer  
 
Frustrerad fotbollnörd
18 Maj 2009 klockan 17:11 av
 

Man blir verkligen luttrad i dagens fotbollsjämtland. Jag går på många fotbollsmatcher år efter år. Oj vad jag hoppas kunna få följa ett lag som är med och krigar i toppen, men icke. Ska vi få ett av våra div 3 lag i tvåan, eller ska ÖFK vara med där uppe i år, samma visa år efter år. Jag känner mig inte grinig utan mest frustrerad över situationen. Så tänker man Brage, som var med i botten i fjol, i år så är man med där uppe, än så länge i alla fall. Sollefteå, tog steget till tvåan. Båda städerna mindre folkmängd än Östersund. Varför inte här? Har dom klubbarna mer pengar, vet jag inte. Föds det bättre fotbollsspelare i Ångermanland och i Dalarna än i Jämtland ? Tror jag inte heller. Har de bättre träningsförutsättningar, definitivt inte. Nåt är det i alla fall som är anledningen, jag vägra tro på slumpen. Nu finns det säkert städer som är ännu sämre än här, men det bryr jag mej inte om, det är här jag vill kunna få följa ett lag som ligger "där uppe". Det är klart ser man div 4, då får man ju se ett Jämtlandslag i serietopp.

Förra helgen såg jag min första hela dammatch live. ÖDFF mot Sundsvall, 6-1 till Östersund. Det är nog dit jag får söka mej om jag ska få uppleva ett Jämtlandslag som är med "där uppe" och fightas. Dessutom blir man ju extra glad när man läser om Madde Ersson. Situationen kommer kanske bli likt den i Umeå, att damfotbollen blir den som drar folk och där man får vara patriotiskt stolt.

Att bara "gnälla" är att allt skit är inte heller bra, man måste alltid försöka hitta lösningar. Många tycker att det gnälls mycket här på fotbollz, det kan jag förstå att det görs emellanåt. Nu kan ju skillnaden vara hårfin på vad som är gnäll och kritik, det uppfattar man nog olika från person till person.

Till sist en fundering, varför ser det ut som det gör med herrfotbollen ? Varför har vi inte lag som är med där uppe i serietabellerna ? Vad tror ni andra det beror på ?


 
13 kommentarer till “Frustrerad fotbollnörd” av
 

gaisarn säger:
18 Maj 2009 - 23:46
Jag tror Claes att vi får ha lite mera tålamod.Arenan är ganska ny och här har vi förutsättningar att träna nästan året om på en underbar fotbollsplan. Och det jag ser bland ungdomslagen i stan som tränar mycket och har några otroligt duktiga ledare är att det är på väg en större bredd talanger än som har funnits dom sista åren.Ute på landsbygden ser det sämre ut med minskat antal barn som spelar fotboll konkuransen med så mycket annat typ andra sporter, data, spelkonsoller m.m gör att vi inom fotbollen måste erbjuda en riktigt bra verksamhet för att locka killarna och tjejerna till fotbollen. och det gör man genom att dammsuga orterna efter dom ungdomsledarna som har tid och ork att lägga ner så mycket tid som krävs.Ge dom utbildning och stimulans så tror jag man kan vända trenden.

Sen tror jag att vi alla måste hjälpas åt och samarbeta över klubbgränser både i stan och på landsbygden så att alla som vill ska få träna och spela fotboll på den nivån man befinner sig på för tillfället. Då tror jag att några fler väljer att fortsätta spela fotboll längre än vad som idag är fallet.

Min förhoppning som älskar att se fin fotboll där hela laget är med i uppbyggnaden av anfall och ansvar i försvarspelet är att vi fokuserar mer på att lära upp den funktionella tekniken tidigt så att när man når seniorålder kan fokusera mera på positionspel rörelsemönster och kreativa lösningar istället för som idag jag ofta ser många som inte kan ta emot en passning eller slå en på 15 meter i senioråldern och per automatik har vi detta ständiga tjongande i dom lite lägre serierna. Det finns undantag men dom är få.

Detta tror jag om detta. GAIS4EVER
 

Marcus Widgren säger:
19 Maj 2009 - 17:31
Om man skall vara lite positiv så är det väl i mångt och mycket på ungdomssidan, ÖFK:s ungdomssatsning men även såna satsningar som den Taggen gör.

Det var väl länge sedan JH-lagen presterade så bra som nu.

Sedan har vi ju grundförutsättningar som är bättre än någonsin, jag tänker framförallt på arenan. Men även en sådan sak som John Bauer-gymnasiet.

Nu handlar det om att överleva den här säsongen både för vårt division ett-lag och våra division tre lag.
 

gammal räv säger:
20 Maj 2009 - 09:44
Jag förstår vad gaisaren skriver och menar men som jag ser det så är vi längre ifrån nu än tidigare. Mycket av det som blivit lite bättre i Östersund har de senaste 20 åren blivit mycket bättre på många andra ställen.

Min åsikt är att vi snarare ligger ännu längre efter övriga Sverige idag än vi gjort tidigare. Årskullarna i slutet på 1960 talet fick ändå fram ett antal spelare som gick vidare till stora klubbar. Spelare som Eskil, Tjärnström och Nicke Jönsson är vi inte ens nära att få fram nu.

Att JH laget spelar någon bra match då och då spelar ingen roll för mig om vi inte klarar av att ha utveckling i åldern 16-19. Rätta mig gärna om jag har fel men vilka bra spelare har vi fått fram i åldrarna födda 1984-1990?
 

Gaisarn säger:
20 Maj 2009 - 11:34
Jag pratar om dom som kommer nu 94 or 95 or 96 or där ser det i mina ögon riktigt bra ut. Men det är vad jag tror så tiden får utvisa om jag är rätt ute
 

gammal räv säger:
20 Maj 2009 - 12:27
Jag har också hört att dessa ska vara bra och hoppas att du har rätt. Jag tycker dock att vi hört liknande signaler förut. Kommer något lag och åldersgrupp som är bra som 14-16 åringar men sen händer inget. Vad säger att de här kommer lyckas bättre? Vad gör de här som inte de andra gjort?

Träna 4-5 gånger per vecka och spela i pojkallsvenskan gjorde killarna födda 1974 -76 också. 82:orna som då ansågs vara den bredaste och bästa kullen på väldigt länge är väl de som haft bäst utdelning med Fredrik och Jonas som i alla fall ingår i Sirius trupp men det sista steget saknas.

Jag är rädd att man inte ser nya vägar utan många tycker att de tränar och spelar bra. Jag skulle vilja se den grupp/lag som sticker ut och gör mer och bättre än alla andra. 4-5 pass pluss en dålig pojkallsvensk serie har lagen gjort i 25 år och det har inte räck än så länge.

Jönsson vet vad jag pratar om, Vi brukar tjata om det här när vi ses.
 

MMDT säger:
20 Maj 2009 - 12:35
Vad kan man enligt dig "gammal räv" göra istället för att träna 4-5 pass plus att spela i en dålig pojkallsvensk serie? Att träna 5 pass kan ju vara alldeles kanon eller alldeles meningslöst beroende på vad man gör och hur kunnig tränaren är. Men vad är din lösning...vad KAN man göra annorlunda?
 

räven säger:
20 Maj 2009 - 14:19
Det första är du inne på själv. Det är otroligt viktigt att ha en bra tränare med erfarenhet av talangutveckling. Att föreningen förstår att utveckling är viktigare än resultat. Att man oftare och tidigare låter de bästa spela matcher med äldre för att på så sätt få möta motståndare som är bättre än sig själv. Jobba hårt med att få spelarna att ta eget ansvar för sin utveckling så att dom känner större vilja att träna extra själv. Inleda sammarbete med skolan så att man kan träna på dagtid ett antal ggr per vecka.

Där har du några konkreta förslag. INGEN har sagt att det ska vara enkelt att bli fotbollsspelare men kan andra så borde även Östersund kunna.

Antingen så föds vi med sämre förutsättningar eller så är vi inte lika duktiga som andra på att utvcekla de spelare vi har.
 

Jörgen årlin säger:
29 Maj 2009 - 23:44
När en fotbollsicon som Claes Jönsson skriver att han ser sin första dammatch live vid typ 50-års ålder så inser man en del av problemet med fotbollsjämtland (konservatism). Ponera att Claes har en dotter som spelar fotboll. Här föreligger sannolikt ett pedagogiskt problem. Hej dottern det där du håller på med är .. är.. inge bra, men det sönerna gör är stort o vackert. Signaler rakt in i skötet!!!
 

Claes Jönsson säger:
31 Maj 2009 - 09:49
Första HELA dam match live. Sedan är det så att jag har varit tränare i 20 år och haft fullt upp i stort sett varje kväll, under dessa år. Jag har också 3 grabbar som idrottar, som ska ha sin tid.

Jag har ofta fått frågan om tjejfotboll, till alla, absolut alla, har jag svarat, att om jag hade en dotter, då skulle jag peppa henne till fotboll, helt klart. I mitt jobb peppar jag både pojkar och flickor till att komma med inom idrotten. Matchen jag såg senast med ÖDFF, var det 5 st tjejer som kommer från skolan jag arbetar på. 4 spelare plus domaren, alla dessa har varit med i den fotbollscup jag anordnar varje höst på skolan, en för pojkar och en för flickor, från det de är 6 år. Så kanske jag t.o.m bidragit till att få tjejer att spela fotboll. Jag har jobbat som pedagog i 29 år och ser mig inte alls ha några pedagogiska problem.
 

bosse säger:
31 Maj 2009 - 10:48
Jag förstår inte riktigt vad Jörgen vill här egentligen, jag kan inte se något konstigt att man tittar på det man är intresserad av. Men Claes, inte är det så att det är pga att du varit tränare i 20 år som du inte flitigt hängt på diverse damfotboll? Jag menar, du syns och har synts ganska flitigt runtom på arenorna som åskådare. Jag kan dock inte förstå problemet med det och som sagt så fattar jag inte vad han vill ha sagt den gode Jörgen
 

Claes Jönsson säger:
31 Maj 2009 - 12:13
Ja, Bosse, tiden har inte räckt till. Sedan har jag inga barn själv hemma längre, så därför finns tiden att, som du säger, hänga runt på diverse arenor nu. Han Jörgen, vill framställa mig som en konservativ mansgris, verkar det som. Å det kan han ju få roa sig med.
 

Jörgen Årlin säger:
31 Maj 2009 - 22:34
Engagemanget är det inget fel på, Pedagogiken ligger i att kunna förklara för dottern att man inte ser dammatcher utan bara herrmatcher. Klurigt!
 

Claes Jönsson säger:
31 Maj 2009 - 23:38
Nu har jag ju ingen dotter, så deet problemet finns inte hos mej.
 

 
Lämna en kommentar
(* =Obligatoriskt fält)
 
* Namn:
 
E-post: (visas ej)
 
* Kommentar (max 750 tecken):
 
Pga en massa skräpinlägg inför vi tyvärr nu att man måste skriva en kod för att posta.

Kodbild - Kontakta info@fotbollz.se om du har problem att se denna kod.
Tryck här för att se en ny kod om den är svår att se.
Powered by Web Wiz CAPTCHA version 4.0 Copyright ©2005-2008 Web Wiz

 
 
 
 
 
Herrar
av: Clement | 14 Apr 2024 - 03:48
HejJag vill bara hälsa att det finn
5
kommentarer
Skön poäng
av Per Lagerbäck | 28 Apr 2024 - 15:16
Trots en hel del individuella mis
4
kommentarer
Spelomgång 1 div.4 Jämtland/Härjedalen 2024
av Lasse Granbacka | 29 Apr 2024 - 10:08
Dags för start för v&arin
3
kommentarer
Startelvan
av Haldo Jonsson | 28 Apr 2024 - 12:04
Aly Keita, Jakob Hedenquist, Ziad G
3
kommentarer
Snabba beslut - Mittfältaren Albin Winbo klar för
av Haldo Jonsson | 27 Apr 2024 - 17:52
Klar för att spela mot Helsing
2
kommentarer
Tips div 2 Norrland
av Haldo Jonsson | 26 Apr 2024 - 10:15
IFK Östersund på negativ
 
 Skrivet den Lör 30 Mar 22:25
 
 Skrivet den Lör 6 Apr 23:07
 
 Skrivet den Lör 23 Mar 14:17
fotbollz.se på Facebook