Temperatur 4 grader, vind 4 m/sek, luftfuktighet 64%, soligt

Jämn match som slutade med vinst för Häcken

vs

Häcken - ÖFK 2-0 (0-0)

Nu är det dags för ÖFK att kastas in i allvaret och det mot nuvarande cupmästarna. Det kan bli en svår uppgift att möta ett lag som nyligen varit ute i Europa och spelat, men ÖFK har självförtroende och kommer inte att ge sig. I fjol var det enklare. Då mötte ÖFK Varberg borta. Det blev förlust med 1-0 efter en jämna match. På Jämtkraft Arena blev det 3-0 lite turligt till AIK och det var inte mycket att säga om.

Andrew Mills, Kevin Jablinski, Jakob Hedenquist, Ali Suljic, Mykola Musolitin, Yannick Adjoumani, Erick Brendon, Mansour Sinyan, Ahmed Bonnah, Nebiyou Perry, Sebastian Karlsson Grach

Ersättare: Arnold Origi, Chrisnovic N`Sa, Ziad Ghanoum, Philip Bonde, Henrik Norrby, André Nader.

Av någon anledning är inte Aly Keita med i truppen. Mills står i mål. Vi noterar även att Simon Marklund inte med. Sebastian Karlsson Grach startar för första gången i år. Enligt uppgift är Keita och Marklund sjuka.

Nu startar matchen:

Matchstarten blev jämn. Det hände inte så mycket de första tio minuterna. Inte något av lagen stack ut.

Första målskottet noterades för ÖFK efter 10 minuter då Grach nickade ganska löst mot mål. Målvakten hade ingen svårighet att rädda.

ÖFK var ett stycke in i halvleken bra organiserade och hade hög press på Häcken som fick svårt att klara sig ur pressen och komma i bra lägen. Målskyttet uteblev helt för Häcken de första 35 minuterna. Först därefter hade de första skottet på mål. ÖFK täckte ytorna bra och spelade lugnt och beräknande.

I de första 35 minuterna hade ÖFK hade ofta mera bollinnehav än Häcken. Man visade ingen respekt för Häcken utan tog för sig bra i närkamperna. Ofta var ÖFK snabbare på på bollen än Häcken. Man hade fina kombinationer där Perry ofta briljerade.

För att vara så tidigt på säsongen så imponerade ÖFK med bra teknik och med bra och snabbt passningsspel. Det osade mål vid flera tillfällen.

En elegant cykelspark av pigge Grach var när att bli mål. En ledning då för ÖFK hade inte varit oförtjänt

Häcken spelade hårt i närkamperna - det blev ovanligt många frisparkar för ÖFK. I slutet av halvleken så började ÖFK ta för sig mera och antalet frisparkar jämnade ut sig.

Det var först efter 35 minuter som Häcken började visa sig. Dittills hade man varit ganska så anonyma utan att skapa just något. Då först kom man fram i en del anfall som dock ÖFK klarade av bra.

I 37 minuten uppstod halvlekens farligas chans. Grach gjorde bort en motspelare och löpte snabb i riktigt mot mål. Han passade bollen till höger till Musolitin som sköt bollen i stolpen och ut. Där var Häcken totalt överspelade.

Alldeles i slutet av halvleken gjorde Mills en mycket avancerad räddning på ett skott från ganska när håll från Häcken. Det var Häckens överlägset bästa chans i första halvlek.

Sammanfattningen av halvleken är, att ÖFK stod upp riktigt bra mot Häcken. ÖFK spelade moget med snabbt passningsspel. Häcken hade svårt att få något grepp om matchen. ÖFK pressade hårt även i andra halvlek och täckte ytor. Det kunde inte Häcken lösa upp.

Det farliga anfallsspelet som vi är vana att se från Häcken fanns det nästan inget av. Vi noterade att ÖFK:s lagdelar samarbetade bra över hela banan. Det var ett fall framåt för ÖFK.

ÖFK började optimistiskt i andra halvlek och skapade några ganska bra chanser.

I 50:e minuten gjorde Häcken något överraskande och kanske ett onödigt mål. Mills uppfattade situationen fel. En snabb rusch av Ali Youssef i Häcken nära sidlinjen, gjorde att Mills gick för långt ut och Ali kunde spela bollen förbi honom i öppet mål.

Strax efter 1-0 - målet svarade Hedenquist med ett farligt skott.

Underläget påverkade inte ÖFK, utan de fortsatte som i första halvlek att spela stabilt och bra. Med bra kortpassningsspel spelade man fram till chanser. Den höga och betydelsefulla höga pressen fanns kvar.

I 67:e minuten sköt Musolitin ett tungt skott från distans som målvakten räddade. Där visade Musolitin att han har "löd i dojan" om någon inte visste det.

Häcken skapade lite mer än de gjorde i första, men ÖFK gick inte med på att de på något sätt fick dominera. Under hela halvleken kände vi att ÖFK inte var chanslösa att vända matchen.

I 73:e minuten kunde inte ÖFK komma närmare mål. Grach klackade bollen bakåt till inbytte Henrik Norrby. Han sköt på när håll bollen hårt mot krysset. En motståndare stående på mållinjen fick bollen i huvudet och föll till marken och bollen studsade ut.

Häcken tog sedan ett stort steg till vinst i 83:e minuten. Ishaq Adbulrazak sköt ett praktskott på avstånd i i krysset.

ÖFK forcerade med tre hörnor, men kunde inte göra något mål.

ÖFK ska känna sig mycket nöjd med denna match.

Powell sa före matchen, att det är den nivå Häcken och andra allsvenska lag befinner sig som ÖFK ska vara. Bedömt efter denna match så är ÖFK mycket nära.

Bäst var Nebiyou Perry, Sebastian Karlsson Grach och Yannick Adjoumani. Kanske var det fel att nämna någon, alla var bra. Sinyan briljerade några gånger med fin teknik och finter. Fortsätt med det Sinyan

Text av: Haldo Jonsson