REFERAT: BERGS IK - ÅS IF 1-3 (1-1)
av Thomas Dahlberg
Publicerad 18 Aug 2022 - 08:05

En match med ett tråkigt avslut gav bortalaget 3p och välbehövliga poäng i bottenstriden.

Efter förra veckans riktiga bottennapp mot Tandsbyn var fokus i omklädningsrummet innan match att helt enkelt gå ut och följa vår matchplan, vara fokuserade och taggade samt att inte tappa huvudet ifall Berg skulle ta ledningen. För helt ärligt trodde nog inte ens vi själva på att vi skulle kunna rubba Berg som matchen innan tagit poäng mot seriens giganter Dvärsätt.

Galhammarudden är en väldigt trevlig anläggningen och planen är till större delen väldigt fin. Lite ojämn på sina ställen, med den traditionsenliga gropen i straffområdet men helt klart en värdig plan att spela division 4 fotboll på. Vädret såg till att visa sig från sin fina sida och det var en lagom stor publik på plats som verkligen hejade fram sitt hemmalag.

I början på första halvlek är det Berg som får föra matchen. De kommer till några fasta situationer och det ska vara där hemmalaget är som vassast hela matchen igenom. Jag får sträcka ut och tippar en nick till hörna och en nick i stolpen. Men sen, efter 12 minuter gör deras målvakt ett olyckligt ingripande som leder till att vi blir 2 mot honom. Momme gör inga misstag när han får bollen utan placerar enkelt in 0-1.

Nu följer lite utav ett ställningskrig. Vi försöker spela runt bollen och Berg verkar ha en tydlig matchplan att spela djupledsbollar på snabba anfallare. I spelet är det inte direkt nåt av lagen som vaskar fram några farliga lägen, men en fast situation och en perfekt slagen hörna ska leda till att Berg nickar in 1-1 som också blir resultatet i halvlek.

Berg hade möjligen kunnat få en straff när jag är lite sen i en situation. Hade jag protesterat om det blivit straff? Ja, absolut, men kanske lite halvhjärtat. Vi har å andra sidan ett avslut som deras vikarierande målvakt gör en fantastisk benparad på. Tyvärr fick Bergs ordinarie målvakt Olov Nylander utgå skadad i mitten av första halvlek.

I andra halvlek är det ett nytt Berg som kommer in på planen. Det är tydligt att förlust mot bottenlaget inte är nåt alternativ och jag kan bara gissa vilka hårda ord som sagts i pausen. Intensiteten från Berg är uppskruvad till 11 och pressen ställd mycket mycket högre än i första halvlek, kanske kan man ana lite underskattning från hemmalaget i första halvlek.

De startar direkt med ett fint friläge där jag kommer ut och deras anfallare lägger den utanför. Vi försöker spela vårt spel men Berg är riktigt på hugget och med hög press men vi spelar stundtals riktigt bra och kan hålla i bollen inom laget. Berg skapar inte heller mycket mer än fasta situationer och det är precis på en sån som ledningsmålet ska komma, men för oss.

En perfekt slagen hörna och en Kevin som får trycka in bollen i mål med pannan. Minutrarna senare gör Momme en fantastisk brytning kring mittplan, driver upp bollen och frispelar Lievano som kan rulla in 1-3.

20 minuter kvar och ett mer stressat och frustrerat Berg kommer till några halvchanser. Jag har en fin reflexräddning på mållinjen efter lite flipperspel i straffområdet och styr även ett skott utifrån till hörna.

Men ju närmare slutsignal vi kommer desto mindre chanser får Berg. Vi spottar upp oss flera klasser och Pontus som kommer in som vänsterback gör en monsteravslutning. Tröttheten och det alltmer hårdnande spelet gör dock att det blir lite irriterat.

Med nån minut kvar av matchen gör BB en glidtackling en bit ut från straffområdet som domaren blåser frispark för. Jag tittar ner och när jag tittar upp igen är det full brottningsmatch på vår planhalva. Flera spelare inblandade från båda lagen och det tar ett litet tag att lugna ner det hela. BB tvingas kliva av med misstänkt brutet finger medans domarna ställer sig en bit bort och försöker bringa ordning i kaoset.

Det är något de inte riktigt lyckas göra utan väljer istället att blåsa av matchen till vår stora glädje. Vi har haft en knackig säsong och 3 poäng var precis det vi behövde. Nu blev det en väldigt tråkig avslutning på den här matchen och det är väl inte riktigt klart med efterspelet ännu.

Klart är i alla fall att hela laget gör en fantastisk insats idag. Jag vill i alla fall plussa lite extra för backlinjen. Erik och Pontus gör ett grymt jobb på vänsterkanten och Melvin tar väl inte ett steg fel på högerkanten. Samtidigt har vi en otrolig stabilitet både med och utan boll med BB och Gurra som mittbackar. Idag fungerar dessutom vårat mittfält fantastiskt bra. Elliot som kommer in gör en grymt bra match.

Nu laddar vi om och nästa vecka ska vi möta seriens nya tvåa Stugun. Kan vi vinna över Berg kan vi skaka alla lag!

Sök på fotbollz.se

v
  Idag - 18:03

IFK Östersund gjorde sitt första mål och tog en poäng lite överraskande borta mot Brage. Ger lite råg i ryggen till mötet med en av seriefavorieterna.

Igår - 14:58 Helt klart är att ÖFK är bättre än vad tabelläget visar.
24 Apr 2024 - 17:02 Extra attraktion mot Helsingborg- Vi får se två av Superetta
22 Apr 2024 - 13:40 Referat: Selånger SK - Ope IF
22 Apr 2024 - 13:38 Han kom, han sågs och han blev Trissvinnare - Arquimidec 'Qu
22 Apr 2024 - 13:29 Hur ska ÖFK kunna skapa ett bättre tryck framåt?
21 Apr 2024 - 17:32 IFK Östersund-IFK Luleå 2-2 (2-2)
20 Apr 2024 - 22:39 Ytterhogdal IK-Gottne IF (3-1) 4-1
20 Apr 2024 - 22:26 Anundsjö IF - Ope IF 6-0 Bilder
20 Apr 2024 - 22:12 Bildspel ÖFK - Örgryte 1-1
20 Apr 2024 - 19:11 Sett till hela matchbilden så var ett oavgjort resultat rätt
20 Apr 2024 - 18:46 Matchens prestation
20 Apr 2024 - 17:18 Matchens överraskning
20 Apr 2024 - 17:07 Till slut rättvis poäng
20 Apr 2024 - 14:02 Startelvan