Fjärdedomare:

+11 C, mulet, lätt
byig vind 4?9 m/s

Ingen lätt seger för ÖFK mot IFK Östersund"

IFK Östersund - ÖFK 0-1 (0-1) Nu med referat av Lasse Granbacka och bilder av Thord-Eric Nilsson

Machvinnaren Sebastian Karlsson Grash gör 1-0. Foto. Thord-Eric Nilsson

IFK ÖSTERSUND - ÖFK

Länge sedan ÖFK fick spela derbymatch i Östersund och senast dessa två lag mötes i serie eller cupmatch var 2003 då båda lagen spelade i div 2. Frågan är hur hårt ÖFK går in i denna match då Superettan känns viktigare och att lyckas vara kvar där. Man luftar nog flera bänkspelare i matchen då ÖFK har nästa match på Arenan nu på lördag mot Västerås. Brendon, Bellman och Stolt på bänken och Mills står i ÖFK målet idag.

Första halvlek
Pigg start av IFK Östersund i inledningen av matchen. ÖFK försöker hålla i boll och spelar runt i backlinjen.

ÖFK får press på IFK Östersund i minut 4 men ingen riktig målchans på det anfallet.
ÖFK får ett bra frisparksläge i minuten efter i högerläge framför målet. Skottet tar på försvarare och till ÖFK hörna. Skottchans på hörnan som IFK Östersund försvarare får rädda på mållinjen.

När IFK Östersund kommer upp i anfall försöker man spela bakom ÖFK:s backlinje men hittills ingen lycka med det.

Tio minuter in i matchen är det ÖFK som har spelövertaget och Karlsson-Grach provar skott men tas av Olsson i IFK Östersunds målet.

Det är mycket ÖFK nu 15 minuter in i matchen och nu provar Mazur skott men utanför.
IFK Östersund försöker pressa med 3 spelare när ÖFK anfaller.

Hörna för ÖFK i minut 19 som nickas över. Trots spelövertaget så har man inte haft några riktigt farliga chanser i ÖFK.

25 minuter in i matchen och det är ett lågt tempo i matchen som kanske IFK Östersund tycker är bra.
Sivertsen i ÖFK tar hörnorna och i minut slår han en boll som landar i IFK:s målområde och ligger fri för en stund men ingen ÖFK:are får foten på bollen. IFK Östersund kontrar efter hörnan kommer så när igenom men Fritzon kan slå undan.

Ny hörna för ÖFK i minut 27 från höger som tas av Sivertsen och Mensiro kommer upp och nickar i ribban. Matchens farligaste chans hittills.

Mills har haft en lugn första halvtimme. Fint inlägg till Karlsson-Grach som nickar men på målvakten i IFK Östersund. Ingen riktig målchans ännu för IFK Östersund.

Snabbt anfall av IFK Östersund på vänsterkanten men slutar som hittills i matchen att ÖFK försvarare kan enkelt ta igen bollen.

I minut 34 inleder Mazur ett anfall på vänsterkanten och slår ett inlägg som till slut hamnar hos Karlsson-Grach som i snäv vinkel kan slå in bollen bakom Olsson i IFK Östersunds målet. Sett till bollinnehav så var det kanske inte helt orättvist men annars så har det varit snålt med målchanser.

Efter målet kommer IFK Östersund igen bra och får till press mot ÖFK försvaret som leder till ett bra frisparksläge i minut 36. Hallstensson och Gustavsson bra med i anfallet.

Händer inte så mycket sista fem minuterna i första halvlek och ledning 1–0 till ÖFK. Bra i ÖFK Mazur, Fritzon och Karlsson-Grach och i IFK Östersund Richards, Lundbäck och Häggman.

Andra halvlek
ÖFK gör ett byte direkt i starten av andra då Brendon kommer in och Fritzon ut.
Brendon för att hålla i boll på mittfältet och kanske får till lite mer målchanser för ÖFK.

Stark öppning av ÖFK med en frispark i bra läge i minut 47 men Zekovic slår den en meter utanför IFK Östersunds målet.

Mycket ÖFK nu tio minuter in i andra halvlek men IFK Östersund försvarar sig bra och ännu inga riktigt farliga chanser i andra halvlek från något av lagen.

Mazur blir liggande efter att fått en spark av Olofsson i IFK Östersund men kommer upp på bena efter ett tag. Får frispark i minut 54.

Karlsson -Grach kommer upp fint på höger kanten och nästan in i straffområdet får till ett avslut i ungefär samma läge som han gjorde målet men i burgaveln i minut 56.

IFK Östersund försöker hålla i bollen och spela upp från backlinjen men kommer upp 2/3 av plan men sen blir det stopp. ÖFK är alldeles för bra i försvarsspelet.

Ghanoum har inte visat sig så mycket i matchen hittills men provar ett skottlångt över IFK Östersunds målet i minut 60.

Uche skadad och får vård utanför plan i minut 62 och blir utbytt i minut 65 mot Stolt och samtidigt kommer Bellman in istället för Zekovic. IFK Östersund gör också två byten samtidigt.

Gustavsson i IFK Östersund kommer så när fri efter en kontring men domarna dömde offside. Annars så var det ett farligt läge där ÖFK inte hade så många spelare tillbaks i försvaret. Minuten 65.

ÖFK hade ett farligt läge i minut 71 då Brendon slår ett inlägg som Stolt nickar men till målvakt och sen till hörna.

Flera byten i lagen sista kvarten och ÖFK börjar spela på resultatet då utsparkarna tar tid och man är inte lika intresserade av att anfalla. IFK Östersund provar långbollar som ÖFK försvaret lätt kan plocka ned.

IFK Östersunds farligaste chans i matchen kom i minut 88 då Olofsson så när kom igenom men Adjoumani kunde slå undan.

Annars så hände det inte så mycket i slutet av matchen och i förlängningen utan det blev seger för ÖFK med 1–0.

Sammanfattning
Det var inte en övertygande seger för ÖFK då man inte såg den skillnad som det borde ha varit mellan div 2 och Superettan även om ÖFK inte ställde det bästa laget i startelvan. IFK Östersund måste vara nöjda med det försvarsspel man hade men man skapade inte så många målchanser att man skulle kunnat hota ÖFK.
ÖFK hade några fler chanser men dem flesta farligheterna kom på fasta situationer där Mazur fanns med och även de hörnor som Sivertsen slog. Karlson-Grach gjorde en bra match och får ta med sig det till helgens match mot Västerås.