Fjärdedomare Granit Maqedonci, Falköping

Temperatur +4, vind 3 m/sek, Luftfuktighet 85 %

ÖFK glimtade till ibland, men Elfsborg var det bättre laget

vs

IF Elfsborg vann välförtjänt med 3-0 efter 1-0 i halvtid. Nu med bilder och referat. Foto och text Morgan Persson

Första halvlek:
Då är äntligen tävlingssäsongen igång och gruppspelet i Svenska cupen ska spelas
mellan två bollskickliga lag på Borås arena. Det som skiljer lagen åt är
divisionstillhörigheten och det gör att vi på läktaren funderar över hur Östersund
ska kunna mäta sig gentemot allsvenska Elfsborg?

Matchen startar ganska avvaktande och det märks att lagen känner på varandra. Det som
skiljer är försvarsspelet. Elfsborg kliver upp ganska tufft i sin press och ÖFK får inte
mycket tid att fundera i sina uppspel. De farligheter som Elfsborg skapar uppstår p.g.a.
slarviga passningar från ÖFK-försvaret i uppspelsfasen. Bland annat hamnade Niklas Hult
fri med Aly Keita redan i den andra minuten. Det märktes tydligt att Östersundsspelarna
hade betydligt svårare med underlaget och sitt passningsspel än Elfsborg.

Elfsborg känns mer stabila och resoluta i sitt spel än vad ÖFK gör. Dessutom är de väldigt
välorganiserade försvarsmässigt. När ÖFK vinner boll spelar även de stundtals riktigt bra,
men de hittar inga öppningar framåt. De gånger i första halvlek som ÖFK skapade
farligheter var när de bröt Elfsborgs uppspel och lyckades skapa snabba omställningar
som resulterade i halvchanser framåt.

I åttonde matchminuten kom Elfsborg fram på högerkanten där Per Frick (Falkenberg förra
året) på ett skickligt sätt tar ned en hög boll och därefter vänder bort en ÖFK försvarare
och serverar Niklas Hult ett inlägg som han förvaltar på bästa, 1-0 till Elfsborg.
Hemmalaget fortsätter sedan och vill utöka ledningen, men ju längre in i halvleken vi
kommer så hittar ÖFK- spelarna rätt i både positionsspel och passningsspel. I 19 minuten
tar sig Boakye fram på vänsterkanten och och serverar Modou Barrow en passning som
han lägger i ribbans överkant. 1-1 där och det hade blivit intressant! Några minuter senare
kommer en ny chans, nämligen i den 22:a. ÖFK får en hörna och Ammar Ahmed hittar
Baldwin, men han avslutar strax utanför stolpen. Mycket närmare än så kom inte ÖFK en
kvittering i första halvlek
Elfsborg känns som sagt mer stabila och resoluta i det de gör i första halvlek, men de
skapar inte överdrivet många målchanser. Aly Keita och ÖFK-försvaret reder upp ett flertal
situationer på ett skickligt sätt. Det stora utropstecknet efter de första 45 minuterna var
ÖFK:s vänsterback Dennis Widgren. Jag riktigt satt och rös på läktaren när jag såg hur
han plockade bort Elfsborgs landslagsmeriterade högermittfältare, Arber Zeneli. Det ska bli
grymt intressant att följa den killen i sommar!

Andra halvlek:

Elfsborg kommer ut till andra halvlek och det märks att de har pratat om att stänga igen
”butiken”. De höjer tempot och är väldigt aggressiva inledningsvis, detta för att inte bjuda
in ÖFK i matchen. De gånger ÖFK vinner boll och försöker ställa om hamnar de ofta i tre
mot fyra-lägen och övriga spelare orkar inte fylla på. I 56 minuten kommer Barrow loss på
högerkanten men slår inlägget bakom mål. Han kändes för övrigt ojämn under matchen
och blandade och gav ordentligt... ÖFK- spelarna hade svårt att ta sig in i yta tre och få till
konstruktiva avslut och när de riktiga lägena faktiskt uppstod så blev det istället en touche
för mycket på bollen! Jamie Hopcutt hade rollen som nr 9 i ÖFK:s anfall, men det kändes
inte som om han fick chans att plocka fram sina kvaliteter i den positionen. Sebastian
Holmèn och Daniel Mobeck stängde igen ordentligt i Elfsborgs mittförsvar. Elfsborg och sin
sida valde att skifta kant på Arber Zeneli och Niklas Hult och plötslig börjar hemmalaget
hitta fram lättare på kanterna och spelet förlades mer och mer på ÖFK:s planhalva.
Skillnaden mellan divisionstillhörigheten syntes tydligt i andra halvlek. När ÖFK ställde om
och gick till anfall såg det stressat ut och oftast fattade man fel beslut. När Elfsborg gjorde
detsamma fyllde man på med hela laget och ofta ledde detta till farliga avslut.

I 66 minuten slår Sebastian Holmén en fantastisk djupledsboll till Johan Larsson på
vänsterkanten som i sin tur spelade in bollen i ÖFK:s straffområde där Niklas Hult stöter in
2-0 till Elfsborg. ÖFK-spelarna ser inte ut att hänga med huvudena för detta utan fortsätter
att försöka få till en reducering. I 72 minuten var det nära när Thomas Boakye får till ett
inlägg som Modou Barrow nickar i stolpens utsida. I 74 min hittar Ammar Ahmed ett instick
till Alexis Mendiola, men Elfsborgs målvakt Ellegård lyckades vara etta på den.

I 83 minuten gick dock ridån ned när Johan Larsson återigen spelar in bollen i ÖFK:s
straffområde, den här gången från högerkanten. Inte helt oväntat är det Niklas Hult som
även denna gång är sist på bollen och 3-0 är ett faktum. Niklas kan inte vara annat än nöjd
efter sitt Hattrick!

Sammanfattningsvis kan jag tycka att resultatet är rättvist. Elfsborg ligger längre fram i sin
försäsongsträning och det märktes tydligt. Dessutom har Elfsborg spelare som Anders
Svensson, Daniel Mobäck, Johan Larsson och sist men inte minst Niklas Hult. Östersund
visade långa stunder upp kvaliteter i sitt spel som kan räcka långt i årets Superetta, men
de behöver ”gnugga” anfallsspel och framförallt hitta en ”killer” i straffområdet!
Jag önskar ÖFK ett stort lycka till i år!