meny  
 
 
- Start
- Nyheter/Information
 
- Spelprogram/Referat
- Spelartruppen
- Statistik
- Hemmaarena
- Återblick -21
- Återblick -20
- Återblick -19
- Återblick -18
- Återblick -17
- Återblick -16
- Återblick -15
- Återblick -14
- Återblick -13
- Återblick -12
- Återblick -11
- Återblick -10
- Återblick -09
- Återblick -08
- Återblick -07
- Återblick -06
- Intervjuer
- Länkar
- Forum
 
- Kontakta oss
 
tabell Aktuell tabell   skytteliga Skytteliga
 
- Allsvenskan  Tabell
 
 
 
     
   
     
 ÖFK Nyheter
 
Välkommen till ÖFK Nyheter. Detta är en webbplats speciellt för alla som gillar ÖFK men även för andra intresserade. Avsikten med sidan är att den skall ha ett lättillgängligt och aktivt debattforum samt att Du bl a skall kunna läsa matchreferat, spelarinformation och intervjuer.
 
Senaste Matchen   Nästa Match
Örgryte IS Östersunds FK
0 1

Läs mer... Läs mer...
 
Östersunds FK Halmstads BK

2022-10-02 15:00
Jämtkraft Arena
 

 ÖFK SKAPADES MED MÅNGA FÖDSLOVÅNDOR
av Haldo Jonsson
Publicerad 16 Jun 2021 - 11:13 

Allt om nya ÖFK:s första trevande år, vilka som var i styrelsen, fotbollssektionen, vilka spelare som var i truppen och hur gick det förstas året med mera med mera

En ny fotbollsförening har bildats. Östersunds Fotbollsklubb (ÖFK)

Alla fotbollsintresserade i länet kommer att minnas åren 1996/97 då det äntligen hände något nytt med fotbollen i Östersund. Det var då som OPE och IFK Östersund tillsammans med Östersund/Torvalla FF (ÖTFF) satte sig ner vid samma bord för att att starta ett samarbete över gränserna. Avsikten var att förbättra fotbollsnivån i Östersund och skapa ett elitlag i regionen. Den blivande ordföranden Rolf Lohse var den drivande kraften och arkitekten bakom den nya föreningen. Den 31 oktober 1996 bildades Östersunds Fotbollsklubb (ÖFK).

För att en ny förening skulle kunna komma till stånd måste Ope IF upplåta sin plats i div II Norrland till ÖFK. Ope IF i sin tur tog steget ner till div 4 och ersatte där Östersund/Torvalla FF. I och med detta upphörde ÖTFF som förening och drog sig följaktligen ur seriesystemet. IFK Östersund blev kvar i div 3.


Fotbollsmässigt

Att sammanfoga ett lag från flera klubbar var inte så lätt. Spelarna kom från olika fotbollskulturer. Fotbollsmässigt har ÖFK under säsongen mestadels bjudit på bra fotboll och en sjundeplats i serien är ett godkänt resultat även om en del fotbollsintresserade hade förväntat serievinst redan första året. De som sysslat med fotboll vet, att så lätt är det inte att skapa ett nytt slagkraftigt lag genom att sammanföra två olika fotbollskulturer. Nästan genomgående har laget skapat många målchanser men ändå har inte målen infunnit sig i den utsträckning som man kanske skulle önskat. Undantaget var i slutet på säsongen med två storsegrar med många mål mot de två topplagen Piteå och Skellefteå. Inte minst då visade ÖFK att man kan prestera både effektiv och underhållande fotboll. Försvarsmässigt har det varit lysande. Endast seriesegrarna Piteå kunde stoltsera med mindre insläppta mål. Det kan vara en riktig bedömning att spelarna ställde något för stora krav på sig själva och blev därför en aning spända inför uppgiften.

Leeds Uniteds besök
Ett mycket uppskattat inslag under säsongen var Leeds Uniteds vistelse Östersund. Publik och propagandamässigt och även ekonomiskt var det en fullträff. Att Leeds manager George Graham uttryckte sin stora belåtenhet över träningsveckan upplevdes vi som mycket stimulerande. Leeds hann också med tre matcher under vistelsen. Resultat: ÖFK-Leeds 0-6. Pressens lag-Leeds 0-4. Vidare gjorde man en avstickare till Norge där man mötte Steinkjer. Leeds tränade på Lits Idrottsplats. Vädret var bättre än den bästa högsommar. Leedsbesöket blev mycket uppmärksammat i rikspressen. Man spekulerade huruvida Tomas Brolin skulle medverka i Leeds eller inte. Tyvärr så kom inte Brolin till Östersund.

Förstärkning från England
Under större delen av säsongen hade ÖFK också nöjet att förstärka laget med Paul Sheerin från Skottland. Han gjorde sig snabbt populär genom att visa på kvaliteter både på och utanför planen. Ytterligare en spelare från Skottland fanns med ÖFK under hösten, Marko Minchella, men tyvärr kunde han inte visa sin förmåga på grund av efterhängsna skador.Tyvärr blev det vid hemkomsten till Skottland tragik runt den alltid trevlige Marco som vi lärde oss att uppskatta.. Han lever inte längre.

Publikrekordförsök
Ett något spektakulära inslag under säsongen var också vår strävan att slå nytt publikrekord för "'nya" div.II i en match mot Kiruna. Någon statistik finnes inte att tillgå om vi lyckades med rekordförsöket eller inte. Med lite hjälp av företagarna kunde vi sälja 2107 biljetter. Så stor uppslutning till en div II match var vi klart nöjda med.

Blandade känslor
Det var med blandade känslor som det nya "elitlaget" togs emot av folk. Det fanns vissa inblandade främst i samarbetsföreningarna som tyckte att det var bra det som varit tidigare, medan andra insåg möjligheten att skapa bättre förutsättningar för jämtländsk fotboll. En del ville vänta och se vad ÖFK kunde åstadkomma innan man tog ställning. Hur som helst hade ÖFK engagerat folk och det pratades åter fotboll i Östersund. Nästan allmänt kunde vi konstatera att sponsorerna såg positivt på att en ny förenande klubb hade bildats.

Under året har slöts avtal med Christer Andersson, Edsbyn, som från och med 1 febr. 1998 blev heltidsanställd tränare i klubben.

Styrelse:Rolf Lohse ordförande, Jan Holm, vice ordf., Per Åke Pettersson, sekr., Ulf Olsson, Staffan Lindé och Haldo Jonsson

Lagledning: Tränare Leif Widegren, ass. tränare Niclas Jönsson, målvaktstränare Tord Persson, Lagledare Erne Svensson, Material/Massör Patrik Holmblad, Läkare Mats Agnvall.

Marknad: Ulf Olsson, ord., Jan Holm, Haldo Jonsson, Kjell Åke Pettersson, Henrik Lundqvist, Rolf Lohse, Staffan Lindé, Leif Widegren, Jan Sjödin, Tomas Eriksson,

Fotbollssektion: Staffan Lindé, ordf. Kjell Åke Pettersson, Anders Tagesson, Jan Sjödin, Sven-Åke Karlsson, Charlie Terneblad, Mats Back, Anders Lindestig, Ulf Kvarnlöv, Lasse LindbergFörsta laget i seriesammanhang:
Anders Svartling, Håkan Gärdin, Mikael Berg, Christer Öhlund, Lars Oscarsson, Ante Strängby, Mikael Askonius, Mattias Eriksson, Patrik Johansson, Jan Olov Eriksson, Daniel Berggren. Ers. Jimmy Anjevall, Daniel Edfalk. Förstärkningen från Skottland, Paul Sherrin hade inte kommit.


Första seriematchen: Första seriematchen någonsin för ÖFK spelades mot Piteå IF på bortaplan. Det var av folk i gemen och av press med högt ställda förväntningar man reste upp till Piteå för match. När man förlorade med 1-0 så var detta en mycket tung förlust. Matchen som sådan präglades av mycket kamp och lite spel och det blev ganska irriterat på plan med många efterslängar. Matchen gick på konstgräs som inte hade tränaren Leif Widegrens gillande. Piteåtränaren Jörgen Eriksson tyckte att det var Piteås kampvilja som avgjorde samt deras målvakt som gjorde att par bra räddningar. Efter förlusten kraxade en del olyckskorpar: "Vad var det jag sa!"

Första vinsten: ÖFK- Hudiksvalls ABK 6-0 på Torvallens plastgräs. Då var det helt andra tongångar. Nu lika positiva som negativa efter förlusten i första matchen. Ren utklassning var omdömet. Man skev i tidningarna: "nu våras det för jämtländsk fotboll". Målgörare var: Henrik Åsberg, Patrik Johansson, Daniel Berggren och Jan-Olov Eriksson med tre mål. Matchens bästa spelare: Jan Olov Eriksson 3, Mikael Askonius 2, Mikael Berg 1.

Första seriemålet: Patrik Johansson i 6:e minuten i första hemmamatchen mot Hudiksvall

/Haldo Jonsson 
 
1 Kommentar:
Gäst: Still goin strong skrev | 16 Jun 2021 - 18:26
Micke Berg har varit synlig på Lövsta. Tränat med Frösöns Div 5-lag!
6
 
Sök på fotbollz.se
   
  Örebro SK i djup kris - får hjälp av kommunen för att rädda elitlicensen  
  av Haldo Jonsson | 23 Sep 2022 - 21:57  
   
  Läs mer...  
 


 
  Magnus Powell nominerad till månades tränare  
  av Haldo Jonsson | 23 Sep 2022 - 21:35  
 

Magnus Powell

 
  Läs mer...  
 


 
  Både vatten och vin i ÖFK  
  av Haldo Jonsson | 22 Sep 2022 - 16:05  
 

. Kevin Jablinski

 
  Läs mer...  
 


 
  Spännande säsongsavslutning  
  av Per Lagerbäck | 20 Sep 2022 - 14:55  
 

Här kommer lite text vid ett lite udda tillfälle i förhållande till senast spelade match, men ÖFK genomförde i helgen åter en match där det defensiva spelet får mer än godkänt över hela planen. Däremot såg vi inte så mycket tjusig anfallsfotboll.

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
19 Sep 2022 - 16:58 Aly Keita höll nollan - blev Trissvinare mot Örgryte
18 Sep 2022 - 22:24 Mexicanaren Alexis Mendiola minns ÖFK - vi minns dig
17 Sep 2022 - 17:55 Matchens prestation
17 Sep 2022 - 17:35 Matchreferat ÖFK lever vidare i Superettan - bortavinst mot Örgryte
17 Sep 2022 - 17:32 Matchens överraskning
17 Sep 2022 - 14:23 Startelvan mot Örgryte
17 Sep 2022 - 10:24 Den kände fotbollsskribenten Marcus Birro kommer till ÖIS -
16 Sep 2022 - 19:00 ÖFK har minst två fördelar mot Örgryte
16 Sep 2022 - 10:53 Följ Örgryte - ÖFK via fotbollz.se
15 Sep 2022 - 23:20 Bilder från ÖFK:s träning på Hissmovallen torsdag
15 Sep 2022 - 23:05 Fyra för detta ÖFK- spelare i Europa League i kväll
15 Sep 2022 - 10:57 Örgryte ett extremt dåligt hemmalag - sämst i Superettan
14 Sep 2022 - 23:08 Korta nyheter
14 Sep 2022 - 14:03 Modow Barrows succé
12 Sep 2022 - 22:41 Utgående kontrakt 2022 ÖFK
12 Sep 2022 - 16:34 Det nya fyndet - Chovanie Amatkarijo blev trissvinnare mot Ö
11 Sep 2022 - 22:22 Något spel för Malcolm Stolt blir det inte på lördag, men ha
11 Sep 2022 - 10:49 Negativ kritik skall hanteras internt
10 Sep 2022 - 22:28 - 'Det var som mot PAOK'
10 Sep 2022 - 21:31 Bilder från ÖFK - Örebro SK 2-0 (1-0)
 
 
 
Herrar
av: Hängiven | 23 Sep 2022 - 11:36
Den goda tidenhttps://www.youtube.c